Неврофидбек терапија

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Неврофидбек терапија

 

Терапијата со неврофидбек е неинвазивен процес со кој лекарите за ментално здравје ги мерат мозочните бранови на пациентот и проценуваат како различните задачи можат да ја подобрат нивната ефикасност. Основата на овој пристап е верувањето дека менувањето на состојбата на вашиот мозок може да го промени вашето однесување.

 

Кога првпат ќе отидете на сесија за терапија со неврофидбек, вашиот лекар ќе прикачи електроди на вашата глава и ќе ја мапира вашата стандардна мозочна активност. Потоа, како што се доделуваат задачите, тие ќе следат како ја менуваат претходно мапираната активност. Овие информации потоа ќе се користат за да се услови вашиот мозок да функционира пооптимално.

 

Не само што терапијата со неврофидбек е безболна и без лекови, туку може да се користи и за лекување на различни состојби како анксиозност, АДХД и депресија.

 

Различните типови на неврофидбек терапија што се користат за овие состојби вклучуваат:

 

 • Функционална магнетна резонанца (fMRI) - ова е метод кој најмногу се заснова на истражување
 • Електромагнетна томографија со ниска резолуција (LORE-TA) – позната е по тоа што открива многу информации за тоа како функционира мозокот на зависниците
 • Неврофидбек во живо Z-резултат – најчесто се користи кај луѓе со несоница
 • Хемоенцефалографски (HEG) неврофидбек - особено се користи за да им помогне на луѓето со рекурентни мигрени бидејќи обезбедува информации за протокот на крв во мозокот
 • Бавен кортикален потенцијален неврофидбек (SCP-NF) - најчесто се користи за да им помогне на луѓето со АДХД или епилепсија
 • Неврофидбек за фреквенција/моќ – тоа е најчестиот и наједноставниот метод
 • Систем со ниско-енергетски неврофидбек (LENS) - овој метод не бара од пациентот да прави свесен напор

Неврофидбек терапија за депресија

 

Истражувањата за депресија покажуваат дека таа обично се јавува кога има нерамнотежа помеѓу количината на активност во левиот и десниот фронтален лобус на вашиот мозок. Додека оние со поактивна лева страна се чини дека се оптимисти, оние со поактивна десна страна често се тажни и меланхолични.

 

Како таков, во обид да се излечи депресијата, терапевтите можат да користат терапија со неврофидбек за да го обучат вашиот лев фронтален лобус да биде поактивен. Тие ќе обезбедат дека нашиот мозок добива позитивни повратни информации секогаш кога ќе се активира левиот фронтален лобус, охрабрувајќи го вашиот мозок често да го активира. Ова за возврат може да ги ублажи симптомите на депресија.

 

Направени се неколку студии за да се тестира ефикасноста на овој пристап, било како самостоен третман или во комбинација со други пристапи. Една студија11.С. Џенкинс. Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.neuroregulation.org/article/view/16935/11343 дури покажува дека 45% од луѓето кои страдаат од тешка депресија покажале нормална мозочна активност по 30 сесии за терапија со неврофидбек и тренинзи за варијабилност на срцевиот ритам.

 

Друга студија22.Ф. Peeters, M. Oehlen, J. Ronner, J. van Os and R. Lousberg, Neurofeedback as a Treatment for Major Depressive Disorder – A Pilot Study, Neurofeedback as a Treatment for Major Depressive Disorder – A Pilot Study | PLOS ONE.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0091837 покажа подобрување кај 5 од 9 учесници подложени на терапија со неврофидбек како третман за депресија. Додека едно лице забележало позитивен одговор, четири отишле во целосна ремисија.

Неврофидбек терапија за анксиозност

 

Луѓето со анксиозност обично имаат повторливи негативни мисли кои ги прават нервозни и исплашени. И колку повеќе ги имаат овие мисли, толку повеќе нивниот мозок се заглавува во состојба на хиперсензитивност. Станува бескрајна дупка од која е тешко да се излезе.

 

За да го вратат мозокот во рамнотежа, практичарите за ментално здравје можат да користат терапија со неврофидбек за да го обучат вашиот мозок да се регулира себеси во ситуации кои вообичаено би предизвикале анксиозност.

Неврофидбек терапија за АДХД

 

Нормално, кога работиме на некоја задача, мозочната активност се зголемува, што ни овозможува да се концентрираме. Но, за луѓето со АДХД, најчесто се случува спротивното - нивниот мозок забавува, што им отежнува да се концентрираат. Ова е обично затоа што повеќето од нивните мозоци имаат ниски концентрации на високофреквентни бета бранови и високи концентрации на нискофреквентни тета или делта бранови.

 

И додека комбинацијата на бихејвиорална терапија и психостимуланти обично е традиционалниот пристап за лекување на АДХД, овој пристап има некои негативни страни. На пример, некои пациенти се пожалија на намалување на апетитот и на крајот на губење на тежината по започнувањето на лекот.

 

Како такви, некои практичари за ментално здравје се свртуваат кон терапија со неврофидбек за да го подобрат капацитетот на мозокот за бета бранови и да ги ублажат симптомите на АДХД. Овие бранови ни помагаат да обработиме информации и да решаваме проблеми. Од друга страна, високите концентрации на тета брановите доведуваат до неорганизираност, потешкотии во завршувањето на задачите и висока расеаност.

 

Затоа, не е изненадувачки што неколку студии известуваат за значително подобрување кога терапијата со неврофидбек била вклучена во плановите за третман на АДХД.

Неврофидбек терапија за аутизам

 

Аутизмот е нарушување кое се карактеризира со тешкотии во говорот, комуникацијата, дружењето и повторувачкото однесување. Тежината на состојбата варира од личност до личност. Како таков, не постои третман кој одговара на сите за оваа состојба - на секој пациент му треба прилагоден пристап.

 

И додека повеќето пациенти се потпираат на традиционалните форми на третман како што се лекови, терапија со когнитивно однесување и терапија со говор, некои се свртеа кон терапија со неврофидбек. Но, нема многу студии за ефикасноста на неврофидбек терапијата против аутизмот. Всушност, некои од поддржувачите на овој курс на лекување го засноваат своето верување на истражувањето за неговата ефикасност против АДХД.

 

Дури и кога ќе ги земеме предвид неколкуте легитимни студии кои известуваат дека терапијата со неврофидбек може да ги подобри социјалните вештини и да ги намали комуникациските дефицити кај луѓето со аутизам, резултатите не се убедливи. Има празнини во студиите – некои имаат само машки учесници, некои имаат само адолесценти/деца и други имаат само учесници со ист тип на АДХД.

 

Уште поважно, сè уште е нејасно зошто терапијата со неврофидбек делувала во некои случаи, а не функционирала во други. На крајот, има уште многу што треба да се направи за да се исклучи придонесот на други фактори.

Несакани ефекти од терапијата со неврофидбек

 

Додека терапијата со неврофидбек е безболна и неинвазивна, таа има некои несакани ефекти:

 

Анксиозност

 

Ако првпат одите на сесија за терапија со неврофидбек, анксиозноста е честа појава. Ова може да се должи на стравување поради тоа што електродите ќе ви бидат над главата или дури и само нервоза поради извршување на медицинска процедура. Во секој случај, ова треба да се расипе додека сесијата напредува.

 

Депресија

 

За жал, терапијата со неврофидбек може да предизвика депресија, особено кога ја зголемува брзината на побавните бранови. Трагично, ова може да влијае дури и на оние кои на прво место никогаш немале депресија.

 

Когнитивно оштетување

 

Наместо да ја подобри когнитивната функција, терапијата понекогаш може да ја наруши.

 

Вокални промени

 

Поради анксиозноста што може да биде резултат на терапијата со неврофидбек, некои пациенти доживуваат и гласовни промени.

 

Мозочна магла

 

Ако ангажирате невро-терапевт кој не е соодветно обучен, може да почувствувате мозочна магла и да се чувствувате без простор за време и по вашата терапија. Сепак, ова е обично краткотрајно и ќе се расипе со текот на времето.

 

Вртоглавица и замор

 

Кога терапијата со неврофидбек ја зголемува или намалува брзината на вашите мозочни бранови, може да се заморите или да ви се врти некое време.

 

Обезличување

 

Деперсонализацијата е искуство на чувство дека се гледате себеси однадвор. Тоа може да биде резултат на промена во електричната активност на делот од вашиот мозок кој е одговорен за вашата севкупна свесност.

Притисок на главата

 

Иако е невообичаено, понекогаш се чувствува притисок во делот од главата што е цел на терапијата.

 

Мускулна напнатост

 

Ако терапијата со неврофидбек не се администрира правилно, особено кога се работи со бранови со висока фреквенција како гама и бета, може да дојде до напнатост на мускулите.

 

Главоболки

 

Ако вашиот невро-терапевт ја насочува погрешната страна на вашиот мозок, тогаш може да добиете главоболка. Ова се случува и како резултат на тренирање побрзи високофреквентни бранови. Иако ова обично се решава самостојно, понекогаш ескалира до целосна мигрена.

 

Влошување на симптомите

 

Иако оваа терапија треба да го подобри функционирањето на мозокот, може да ги влоши вашите симптоми, особено кога не се прави правилно. Сепак, овој несакан ефект е обично привремен.

 

Претходно: Паметно закрепнување

Следно: Искуствена терапија за третман на зависност

 • 1
  1.С. Џенкинс. Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.neuroregulation.org/article/view/16935/11343
 • 2
  2.Ф. Peeters, M. Oehlen, J. Ronner, J. van Os and R. Lousberg, Neurofeedback as a Treatment for Major Depressive Disorder – A Pilot Study, Neurofeedback as a Treatment for Major Depressive Disorder – A Pilot Study | PLOS ONE.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0091837
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.