Терапија со коњи за третман на зависност

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Терапија со коњи за третман на зависност

 

Терапијата со коњи (исто така позната како терапија со коњи, терапија со помош на коњи и психотерапија со помош на коњи) е форма на експериментална терапија која вклучува интеракции помеѓу пациентите и коњите. Тоа е брзо растечки метод на лекување на глобално ниво, но дали всушност функционира?

 

Терапијата со коњи вклучува активности (како што се чешлање, хранење, држење и водење на коњ) кои се надгледувани од психијатриски професионалец, често со поддршка од професионалец за коњи11.А. Bivens, D. Leinart, B. Klontz и T. Klontz, The Effectiveness of Equine Assisted Experiential Therapy: Results of an Open Clinical Trial in: Society & Animals Volume 15 Issue 3 (2007), Brill.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://brill.com/view/journals/soan/15/3/article-p257_3.xml. И за време на активноста и по завршувањето на работата со коњот, терапевтот за коњи може да го набљудува и да комуницира со пациентот за да ги идентификува моделите на однесување и да ги процесира мислите и емоциите.

 

Целта на терапијата со коњи е да му помогне на пациентот да ги развие потребните вештини и атрибути како одговорност, одговорност, самодоверба, вештини за решавање проблеми и самоконтрола. Терапијата со коњи, исто така, обезбедува иновативна средина во која терапевтот и пациентот можат да идентификуваат и да се справат со низа емоционални и бихејвиорални предизвици22.Б. MacLean, Терапија со помош на коњи – Документ – Gale OneFile: Health and Medicine, Equine-assisted therapy – Document – ​​Gale OneFile: Health and Medicine.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA267610582&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=07487711&p=HRCA&sw=w.

 

Предности на терапијата со коњи

 

Неодамнешни студии на Универзитетот во Мичиген33.Ј. Moopper, Науката зад активностите со помош на коњи и терапевтското јавање - Дел I, MSU Extension.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.canr.msu.edu/news/the_science_behind_equine_assisted_activities_and_therapeutic_riding_part_i покажаа дека терапијата со коњи успешно им помогна на пациентите да покажат значителни подобрувања во следните области: Емоционална свест толеранција на стрес Контрола на импулси Вештини за решавање проблеми Самопочит Социјална одговорност Меѓучовечки односи.

 

Многу од придобивките од терапијата со коњи најверојатно се должат на видот на животните со кои пациентот и коњот терапевт комуницираат. Коњите обично не осудуваат, немаат однапред смислени очекувања или мотиви и во голема мера ги одразуваат ставовите и однесувањето на луѓето со кои работат.

 

Како се користи терапијата со коњи

 

Додека работат со коњи под водство и надзор на терапевт за коњи, терапевтите за коњи имаат уникатен и ефикасен начин да ја забележат нивната тенденција кон самоуништувачки и на друг начин негативни мисли и постапки.44.Б. Манери, одговори на коњи од различни раси на метод на симпатична обука, одговори на коњи од различни раси на метод на симпатична обука – ScienceDirect.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0737080612009239. Овие наоди даваат одлична основа за дискусија и обработка и за време и по искуството со терапија со коњи.

 

Што третира коњската терапија?

 

Терапијата со коњи е успешно интегрирана во програмите за третман на возрасни и адолесценти третирани за злоупотреба на дрога, зависност, нарушувања во однесувањето, нарушувања на расположението, нарушувања во исхраната, пречки во учењето, ADD / ADHD, аутизам, Аспергеровата болест, тага / загуба, траума, секс, зависност , компулсивно коцкање, биполарно, депресија и сродни болести.

 

Дали терапијата со коњи е легална?

 

Терапијата со коњи се сметаше со голем скептицизам во заедницата за третман на закрепнување. Некои рани извештаи ги наведоа терапевтите за коњи како „ништо повеќе од лекарите-вештерки што ги продаваат своите производи“ и многумина се однесуваа на измамата со терапија со коњи.

 

Сепак, со текот на годините овој скептицизам беше разоткриен и терапијата со коњи ја стекна својата репутација како насочена и ефикасна алатка во третманот на многу психотерапевтски проблеми. Како и со многу други пионерски техники, важно е да се најдат најдобрите светски рехабилитанти кои нудат терапија со коњи како дел од нивната програма за лекување55.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com.

 

Избор на коњски терапевт

 

Кога барате терапија со помош на коњи, побарајте програма предводена од лиценциран терапевт со искуство во овој модалитет на третман. Сè повеќе колеџи и универзитети ги менуваат своите програми за ментално здравје за да вклучат елемент на терапија со коњи, но честопати овие курсеви ги покриваат само основните елементи на психотерапијата со помош на животни. Квалификации како што се високо ценети Сертификација Eagala претставуваат златен стандард на терапијата со коњи.

 

Терапија со коњи за рехабилитација на тинејџери

 

Работата со животно на отворено може да им даде на тинејџерите одмор од формалната клиничка ситуација на тинејџерска рехабилитација. Променетата средина му помага на тинејџерот алкохоличар или зависник да се опушти. Ова е важен чекор во градењето доверба и доверба.

 

Работата ќе ги вклучи адолесцентите во здрава активност која не вклучува дрога или алкохол. Физичката работа исто така им овозможува на тинејџерите да развијат позитивни навики кои ги заменуваат навиките и ритуалите на злоупотреба на дрога. Бидејќи коњите не можат да се грижат за себе, тинејџерот учи одговорност и дисциплина во дотерувањето.

 

Тинејџерите учат како да се грижат за животното и како тоа позитивно реагира на расположенијата66.H. Парсонс, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02650533.2011.561304. На овој начин, зависните адолесценти можат да изградат самодоверба што им помага да се справат со луѓето, вклучувајќи ги и нивните родители, браќа и сестри, наставници и пријатели, на поздрав начин.

 

Друга придобивка од третманот за одвикнување од алкохол и дрога со помош на коњи е тоа што адолесцентите ценат дека животните не ги осудуваат, а за адолесцентите кои се чувствуваат осудени од родителите, наставниците и другите возрасни, ова може да биде многу ефикасен лек.

 

Терапијата му овозможува на клиентот-тинејџер да се поврзе со друго суштество кое не мрчи, кара или одбива. Иако коњот не го оценува зависниот тинејџер како човек, тој реагира така што зависникот ќе научи повеќе за сопственото однесување. На пример, ако тинејџерот е премногу груб со животното, тоа ќе биде срамежливо и терапевтот ќе ја искористи оваа прилика да објасни зошто животното реагирало негативно преку овие постапки.

 

Тинејџерите учат да ги препознаваат последиците од агресивното, насилното или непредвидливото однесување и овие наоди промовираат добри комуникациски вештини, овозможувајќи им на адолесцентите поефективна интеракција во нормални средини како што се училиште или дома.

 

Многу млади луѓе откриваат дека коњот делува и како пријателски слушател, а некои зависници ќе ги споделат своите стравови и надежи со животното затоа што сметаат дека не можат да ги споделат со своите врсници или возрасни. Терапевтот може да ги охрабри своите млади клиенти да му ги кажат на коњот своите чувства и приказни за да му биде полесно на тинејџерот да се отвори за време на формалните тераписки сесии.

 

Третман на зависност од терапија со коњи

 

Оваа терапија е разновидна и може да се користи како дел од стационарна, амбулантска или програма за рехабилитација после нега. Терапијата со помош на коњ може да се одвива секојдневно или неколку пати неделно, во зависност од објектот и може да се користи за:

 

 1. Зголемена самодоверба
 2. Подобрена комуникација
 3. Учење ефективни граници
 4. Подобрена емпатија
 5. Самоконтрола и самодоверба
 6. Одговорност

 

Претходно: Соматско искуство за третман на зависност

Следно: Терапија на дивината за третман на зависност

 • 1
  1.А. Bivens, D. Leinart, B. Klontz и T. Klontz, The Effectiveness of Equine Assisted Experiential Therapy: Results of an Open Clinical Trial in: Society & Animals Volume 15 Issue 3 (2007), Brill.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://brill.com/view/journals/soan/15/3/article-p257_3.xml
 • 2
  2.Б. MacLean, Терапија со помош на коњи – Документ – Gale OneFile: Health and Medicine, Equine-assisted therapy – Document – ​​Gale OneFile: Health and Medicine.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA267610582&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=07487711&p=HRCA&sw=w
 • 3
  3.Ј. Moopper, Науката зад активностите со помош на коњи и терапевтското јавање - Дел I, MSU Extension.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.canr.msu.edu/news/the_science_behind_equine_assisted_activities_and_therapeutic_riding_part_i
 • 4
  4.Б. Манери, одговори на коњи од различни раси на метод на симпатична обука, одговори на коњи од различни раси на метод на симпатична обука – ScienceDirect.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0737080612009239
 • 5
  5.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com
 • 6
  6.H. Парсонс, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02650533.2011.561304
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.