Терапија на дивината

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Разбирање на терапијата со дивина

 

Терапијата за дивина е вид на терапија заснована на искуства или набљудувања на една личност. Создаден е за да им даде на поединците специфични чувства, верувања и ставови кои се поинтензивни од оние што тие обично ги чувствуваат. Симулирањето на овие чувства преку обука во дивина може да биде исклучително терапевтско за клиентите.

 

Терапијата за дивина е само една од бројните искуствени терапии11.М. Rascal, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02673843.2018.1528166. Овие терапии ги поттикнуваат поединците да го променат начинот на кој живеат, дејствуваат и се однесуваат со тоа што ги предизвикуваат да истражуваат емоции и други аспекти во конкретни ситуации.

 

Како функционира авантуристичката терапија?

 

Клиентите доживуваат практичен пристап кога се подложени на терапија во дивина22.Б. Бигонас, Ефектите на авантуристичката терапија на дивината врз менталното здравје на младите учесници – ScienceDirect, Ефектите на авантуристичката терапија на дивината врз менталното здравје на младите учесници – ScienceDirect.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149718915300094. Овој пристап е една од главните причини зошто толку многу се разликува од другите форми на психотерапија. Клиентите учествуваат во различни активности на отворено, вклучувајќи игри, екскурзии и експедиции и други искуства.

 

Обучен терапевт ја надгледува сесијата за рехабилитација во дивината и клиентите не вршат само активности без насоки. Терапевтот ќе даде насоки за време на секоја активност што ја прави корисна во процесот на закрепнување.

 

Многу луксузни рехабилитации користат терапија во дивина на различни начини, од екскурзии до патент до планинарења. Иако тоа е форма на терапија која расте во популарност, треба да се запомни дека не е наменета да се користи самостојно33.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com. Терапијата за дивина се користи заедно со други форми на психотерапија за да им помогне на клиентите да ги надминат своите нарушувања. Клиентот може да се подложи на индивидуални и групни тераписки сесии заедно со присуство на состаноци во дивината.

 

Придобивките од терапијата со дивина

 

Рехабилитацијата во дивината често се користи кај деца, адолесценти и тинејџери за да им помогне да ја надминат траумата, зависноста и другите нарушувања. Се тврди дека една од причините за стапката на успех на терапијата со дивина е затоа што се користи за да им се помогне на помладите луѓе во програмите за закрепнување.

 

Авантуристичката терапија може да им помогне на клиентите да ги надминат нарушувањата со:

 

 • Помагање во креирањето и развојот на цели
 • Развивање план за постигнување цели и цели
 • Создавање увид во нечии мотивации, чувства и верувања
 • Воспоставување тимска работа со другите за да се постигнат задачите
 • Градење на самодоверба
 • Позитивно справување со несогласувањата со другите клиенти

 

Кампови за подигање во дивината?

 

Екскурзиите за рехабилитација во дивината честопати се етикетирани како „кампови за подигање“ или „исплашени директно бегства“. Сепак, етикетите не можат да бидат попогрешни. Една од најважните работи што треба да ги направи родителот или старателот пред да испрати син или ќерка на курс за терапија во дивина, е да ги разбере проблемите со кои се соочува поединецот. Многу често, родителот не ги разбира целосно проблемите во игра и тоа може да ја спречи ефективноста на терапијата.

 

За време на сесиите, терапевтот кој го надгледува ќе му помогне на клиентот да размислува за својот живот и искуства. Терапевтот ќе му помогне на поединецот да ги открие причините за злоупотребата на супстанцијата или други нарушувања.

 

Една од причините зошто авантуристичката терапија била успешна е поради тоа што клиентите не ја сметаат за терапија. Клиентите се активни и се забавуваат наместо да споделуваат емоции на групни сесии. Често се гледа како пауза од традиционалните психотерапевтски сесии на кои клиентите учествуваат. Клиентите се вклучуваат во сесиите преку само-откривање, правејќи ја терапијата со дивина начин да се допре до некоја личност и да помогне да се создаде долгорочно исцелување.

 

Претходно: Терапија со коњи за третман на зависност

Следно: EMDR за третман на зависност

 • 1
  1.М. Rascal, Прелистувајте списанија по предмет, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02673843.2018.1528166
 • 2
  2.Б. Бигонас, Ефектите на авантуристичката терапија на дивината врз менталното здравје на младите учесници – ScienceDirect, Ефектите на авантуристичката терапија на дивината врз менталното здравје на младите учесници – ScienceDirect.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149718915300094
 • 3
  3.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.