Што е терапевтски интернат?

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Терапевтски интернат

 

Дали е тоа новата дестинација за проблематични тинејџери?

Повеќето модерни традиционални училишта не се во можност да ги задоволат потребите на 100% од нивните ученици. Тинејџерите отсекогаш биле предизвикани од проблеми во нивните животи и во последните неколку децении имало поголем акцент на помагањето да се идентификува и третира менталното здравје и зависноста кај тинејџерите. Претходно се сметаше дека идејата да се отстрани проблематичен ученик и да се смести во специјализирано училиште беше пресилен и премногу скап.1Голајтли, Сара. „Вознемирувајќи ја индустријата „проблематични тинејџери“: размислувања на возрасните за младинските искуства на терапевтските интернати“. Вознемирување на индустријата на „проблематичните тинејџери“: размислувања на возрасните за младинските искуства од терапевтските интернати, journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2043610619900514. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Сега, кога традиционалните училишта не можат да се справат со овие ученици повеќе од кога било, концептот на терапевтски интернат се користи почесто, овозможувајќи им на тинејџерите да искусат висококвалитетно образование со значителен терапевтски елемент.

Што е терапевтски интернат?

Терапевтските интернати се нов вид на алтернативно образование. Тие се специјализирани за образование на тинејџери и млади кои имаат потешкотии во традиционален училишен амбиент. Едноставно кажано, терапевтскиот интернат им помага на тинејџерите кои доживуваат проблеми со нивните емоции и однесувања. Проблемите што овие ученици честопати страдаат од когнитивни потешкотии во учењето со кои традиционалните училишта едноставно не можат да се справат или да ги надминат. Терапевтските интернати не само што им обезбедуваат на студентите часови за учење и надградба на нивното образование, туку тие нудат психолошко советување. Наставниците и персоналот во терапевтските училишта често се повеќе вклучени со студентите запишани на курсевите. Подлабокото ниво на вклученост им овозможува на учениците емоционално, ментално и физички рехабилитација.

Студентите кои посетуваат терапевтски интернат искусуваат интензивни програми во кои живеат на кампусот. Терапевтските интернати работат во текот на целата година и им овозможуваат на студентите кои страдаат од емоционални и проблеми во однесувањето да бидат на кампусот и на часови 12 месеци од годината. Целогодишниот формат им овозможува на студентите да бидат во рутина што помага во рехабилитација благодарение на неговата силна структура. Училиштата за терапевтски интернат исто така се нарекуваат и пребаруваат на Google како кратенката TBS.

Зошто учениците посетуваат терапевтски интернат?

Постојат неколку причини зошто еден тинејџер ќе биде испратен во терапевтско интернат. Родителите често одлучуваат да ги испратат своите деца во терапевтско интернат поради комбинација на причини, вклучувајќи социјални престапи и самоуништувачки проблеми во однесувањето.

Програмите за домување понудени од терапевтските интернати им овозможуваат на студентите кои се борат со дрога и алкохол шанса да се одвојат од средини што предизвикуваат злоупотреба на супстанции. Училиштата за интернат можат да бидат совршени средини без дрога со позитивни влијанија кои целосно ги менуваат навиките и перспективите на поединецот.

Некои ученици кои посетуваат училишта имаат проблеми како што се депресија, спротивставено пркосно растројство, Аспергеров синдром, АДХД или АДД или пречки во учењето. Здравите средини и границите обезбедени од терапевтското училиште може да имаат ефект кој го менува животот на учениците. Сите проблеми со кои се соочуваат учениците може да резултираат со лоши оценки и искуства во училиштето. Сепак, терапевтскиот интернат може да им овозможи на учениците да се справат и да се опорават од проблемите со кои се соочуваат.

Кои програми се нудат во терапевтскиот интернат?

Студентите ќе посетуваат академска настава и ќе им стои на располагање целосна програма за учење. Овие програми одразуваат многу од традиционалните училишни образовни програми. Сепак, тие се прилагодени и дизајнирани да обезбедат средина безбедна за учење на учениците.

Покрај образовните програми, студентите посетуваат психолошко советување. Сесиите се и групни и индивидуални и ги учат учениците за механизми за справување. Професионалци за ментално здравје надгледуваат голем дел од она што се прави во терапевтски интернат и помагаат да се обликува работата што ја вршат воспитувачите. Станбените интернати нудат тераписки сесии за да можат учениците да се рехабилитираат. Како дел од процесот на рехабилитација, некои училишта им даваат можност на учениците да земат часови по уметност и пишување, како и терапија со помош на коњи.

Повеќето студенти остануваат во програмите за терапевтски интернат околу една година. Структурираната природа на програмите е идеална за студентите да ја добијат потребната организација. Крајната цел на тинејџерската рехабилитација е долгорочно закрепнување и ремисија во зрелоста.

Дали терапевтскиот интернат е добар академски?

Една од главните грижи што ја имаат родителите кога го испраќаат своето дете во терапевтски интернат е поради академската средина. Родителите не треба да се грижат за академската страна во интернатите. Секое училиште нуди програми кои овозможуваат и му овозможуваат на ученикот да го достигне својот највисок можен образовен потенцијал.

За жал, редовното образование разочара многу од студентите кои посетуваат терапевтски училишта. Благодарение на поседувањето подобри академски стратегии за справување со проблематичните студенти, терапевтските училишта имаат високи стапки на успех да го изнесат најдоброто академски кај студентот. Учениците кои ќе ја завршат станбената програма потоа можат да се вратат на традиционалното школување. Многу терапевтски програми ќе му помогнат на студентот добро откако ќе се реинтегрира во животот.

Повеќето терапевтски интернати во САД се во приватна сопственост и финансирани. Наставната програма што се нуди може да варира од училиште до училиште, а главниот фокус е на закрепнувањето.

Трошоци за станбена програма за терапевтско интернат

Поради тоа што е станбена програма, цените на терапевтските интернати се движат некаде помеѓу 30,000 и 100,000 американски долари годишно, што е приближно исто ниво како и поутврдените приватни образовни институции во Европа, САД и Кина. Способноста да им се обезбеди на проблематичните тинејџери образовни можности, емоционална, бихејвиорална и психолошка помош ги направи терапевтските интернати популарен избор за родителите на кои им требаат алтернативни решенија за тешките проблеми.

Учениците добиваат емоционален раст и добиваат помош за проблеми во однесувањето од професионалци во секторот за ментално здравје, а родителите можат да најдат различни училишта што може да одговараат на потребите на нивното дете.2Беренс, Елен и сор. „База на докази за приватни терапевтски училишта, станбени програми и програми за терапија во дивина“. База на докази за приватни терапевтски училишта, станбени програми и програми за терапија во дивина, www.researchgate.net/publication/242750551_The_evidence_base_for_private_therapeutic_schools_residential_programs_and_wilderness_therapy_programs. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Најдобар терапевтски интернат

Постојат голем број специјализирани терапевтски интернати и установи за рехабилитација за тинејџери во светот, а најдобрите капацитети според https://teenage.rehab се:

Академија Њупорт

Да, ние можеме младински клиники

Клаудија Блек @ The Meadows

Визии Тинејџерски третман

Парадигма на тинејџерска рехабилитација

Третман на тинејџери во Малибу

Според мислењето на нашиот медицински рецензент и специјалист за зависности, родителите треба да бараат терапевтски интернати формирани првенствено како едукативна и терапевтска средина. Многу рехабилитации од дрога и алкохол вклучија програми за терапевтски интернат за млади возрасни, иако оваа практика се повеќе се смета за малку предаторска.

 

Претходно: Знаци на самоповредување кај тинејџери и млади возрасни

Следна: Исклучени од училиште со АДХД

  • 1
    Голајтли, Сара. „Вознемирувајќи ја индустријата „проблематични тинејџери“: размислувања на возрасните за младинските искуства на терапевтските интернати“. Вознемирување на индустријата на „проблематичните тинејџери“: размислувања на возрасните за младинските искуства од терапевтските интернати, journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2043610619900514. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
  • 2
    Беренс, Елен и сор. „База на докази за приватни терапевтски училишта, станбени програми и програми за терапија во дивина“. База на докази за приватни терапевтски училишта, станбени програми и програми за терапија во дивина, www.researchgate.net/publication/242750551_The_evidence_base_for_private_therapeutic_schools_residential_programs_and_wilderness_therapy_programs. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.