Тажен риболов или плачење за помош?

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Тажен риболов: Кој е новиот тренд на тинејџерите?

Тажен риболов можеби не е термин со кој сте запознаени. Не треба да се меша со ловот на сом, кој е сопствен проблем и предизвика серија на МТВ. Тажниот риболов е нов тренд кај тинејџерите кои имаат за цел да добијат што е можно повеќе коментари на нивните социјални медиуми.

Во најголем дел, тажниот риболов е крик за внимание, така што тинејџерите добиваат што е можно повеќе известување од следбениците на Твитер, Фејсбук, Инстаграм и другите канали на социјалните медиуми. Но, што е тажен риболов и како да знаете дали вашето дете го прави тоа?

Што е тажен риболов?

Тажниот риболов се случува кога некој ќе објави селфи со насолзени очи на социјалните мрежи. Сликата е проследена со некои негативни, непријатни и потенцијално криптични линии за начинот на кој се чувствува личноста. Овој плач за внимание, кога можеби нема ништо за што да бидеме тажни, често го следат следбениците на социјалните мрежи кои објавуваат коментари на поддршка, љубов и добра волја.

Родителите можеби не сфаќаат дека тажниот риболов е крик за внимание од нивниот тинејџер. Тие може да веруваат дека нивното дете едноставно претерано споделува или е преемотивно за да добие сочувствителни коментари од следбениците на социјалните мрежи. Родителите можеби не веруваат дека нивното дете е депресивно или споделува мисли за самоповредување. Тоа е тенка линија помеѓу тажниот риболов и посериозните проблеми.

Тажните објави на социјалните мрежи може да ги збунат читателите. Едно лице не може да бара помош или совет. Наместо тоа, тие може да прават нејасни објави кои не изгледаат како да го наведат целиот обем на проблемот или да бараат целосна помош. Нејасноста на објавата можеби е знак на тажен риболов, но тоа не е секогаш случај.

Создавање на тажен риболов

Ребека Рид го создаде терминот тажен риболов поради поединци кои ловат за сочувство со објавување на тажни слики или приказни на социјалните мрежи. Тинејџерите се највиновните поединци за тажен риболов, меѓутоа, младите возрасни во раните 20-ти се исто така склони кон онлајн феномен. Според истражувањата, генерацијата на поединци кои моментално се во тинејџерските години и раните 20-ти имаат најголема веројатност да страдаат од осаменост и да ја споделат својата тага на социјалните мрежи за другите да ја видат и коментираат.

Иако ова се двете групи кои најчесто се тажни, вистината е дека тоа го прават луѓето од сите возрасти. Познатите личности кои се занимаваат со тажен риболов е вистински проблем. Тоа доведе до тоа многу помлади поединци или луѓе кои гледаат на овие познати личности да се вклучат во споделување на тажни слики и приказни на социјалните мрежи. За жал, поради познатите личности и влијателните луѓе, се објавуваат тажни објави за нешто толку вообичаено како што се акните, негата на кожата и облеката за како да е крај на светот.

Дали вашето дете тагува или вика за помош?

Можеби сте загрижени дека вашето дете е тажен риболов. Ако ги следите на социјалните мрежи, што треба, тогаш можеби сте свесни за нивните објави. Сепак, некои деца имаат финста, кои се лажни сметки на социјалните мрежи за да ги спречат нивните родители да ги следат. Finstas им дозволува на тинејџерите да објавуваат материјали за кои семејството не знае. Дури и нивните блиски, лични, пријатели кои не се онлајн можеби не знаат за сметките.

Finstas се еден начин да откриете дали вашиот тинејџер е тажен риболов. Друг начин да откриете дали вашето дете е тажно е да ја погледнете содржината што ја објавува на социјалните мрежи. Можеби пишуваат објави за тоа дека немаат мотивација да станат наутро. Ако не покажуваат недостаток на мотивација и всушност поминуваат време надвор и се активни, тогаш најверојатно тагуваат и ги преувеличуваат своите чувства. Меѓутоа, децата можат да се однесуваат како ништо да не е во ред кога всушност не се добро ментално.

Тинејџер во емоционална вознемиреност, особено кој страда од ментално здравје на кој му е потребна стручна помош, треба да биде забележлив. Сепак, не треба само да го игнорирате она што вашето дете го објавува на социјалните мрежи. Многу деца кои објавуваат на интернет за тажни, непријатни теми може да имаат проблеми со менталното здравје. Тажниот риболов е проблем што ги маскира вистинските проблеми со менталното здравје кај тинејџерите. Тинејџерите кои се тажни риби може да се гледаат како поединци кои само бараат внимание. Сепак, поединци може да плачат за реално помош, а не внимание.

Проблеми при тажен риболов причина

Не само што тажниот риболов ги мами другите да веруваат дека нешто не е во ред со тинејџерот, туку ги остава отворени за онлајн предатори. Ранливите деца често ги бараат онлајн предаторите. Ако тинејџерот бара емоционална поддршка на Интернет, онлајн предатор може да посегне да се поврзе со поединецот. Кога тинејџер ги споделува своите емоции на интернет, предатор може да удри. Колку повеќе тинејџерите знаат за проблемите што ги предизвикува тажниот риболов, толку е поголема веројатноста двапати да размислат пред да објават.

Што можат да направат родителите во врска со тажниот риболов на нивните тинејџери?

Тинејџерот може да биде тажен од повеќе причини, вклучувајќи проблеми со менталното здравје, чувство на безнадежност или депресија. Има нешто што родителите можат да направат за да им помогнат на своите тинејџери и да се свршат.

 

  • Разговарајте со нив ако видите тажни објави на социјалните мрежи во нивниот извор. Немојте да ги осудувате или да делувате премногу загрижени кога ја разгорувате темата. Корисно е да имате отворен ум да разговарате со вашето дете.
  • Бидете сигурни дека ќе го охрабрите вашето дете и уверете се дека знае дека е сакано и поддржано. Тинејџерите може да бидат повеќе загрижени за одобрувањето и вниманието од пријателите и семејството. Тажниот риболов е еден од начините на кои тинејџерите привлекуваат внимание.
  • Обидете се да го едуцирате вашето дете за ефектите на социјалните мрежи и моќта на објавување слики. Тинејџерите можеби не сфаќаат колку е моќен и негативен тажен риболов.
  • Разговарајте со вашето дете за неговото однесување на интернет и за последиците од одредени објави на социјалните мрежи.

 

На крајот, редовните разговори помеѓу вас и вашето дете може да резултираат со позитивни резултати. Кога родителите имаат отворени разговори со своите деца, тие се со поголема веројатност да споделат информации со родителите.

Разговорите во кои родителите и децата се отворени веројатно ќе ги зајакнат нивните односи. Кога зборувате со вашето дете за тажен риболов, никогаш не го карајте и не се вознемирувајте. Искористете го времето уште повеќе да го запознаете вашиот тинејџер и да научите од него. Можеби ќе го решите проблемот и ќе станете поблиски.

 

Претходно: Што е траума поврзување?

Следна: Психодинамичен наспроти психоаналитички

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.