Табула Раса Повлекување

Напишано од Пин Нг

Изменето од Мајкл Пор

разгледани од страна на Александар Бентли

[popup_anything id="15369"]

Tabula Rasa Retreat е центар за лекување со буџет во Европа, специјализиран за детоксикација со помош на ибогаин. Ибогаин се најде на насловните страници низ светот поради неговата експериментална употреба за помагање на поединци кои поминуваат низ детоксикација. Употребата на Tabula Rasa Retreat на ибогаин ги искористи либералните закони на Португалија, бидејќи голем број земји ги прогласија за незаконски психоделична асистирана терапија вклучувајќи ги САД и Франција.

 

Установата за лекување се наоѓа во Португалија и им нуди на машките и женските гости можност да се борат со проблемите со супстанцијата. Tabula Rasa Retreat беше отворен во 2015 година, обезбедувајќи им на гостите холистички дополнителни терапии и алтернативи на метадон. Поединци кои страдаат од кодеин, фентанил, Окси, зависноста од хероин или алкохол ги искусиле програмите за третман на Табула Раса. Третманот со ибогаин е најефикасен за зависност од опиоиди.

 

Психоделична асистирана терапија

 

Психоделиците се користат со милениуми, сепак по пионерските истражувања во 1960-тите тие беа во голема мера забранети во медицинските истражувања и третмани. Сепак, постојат голем број студии кои сугерираат дека психоделиците имаат потенцијална примена во лекувањето на зависности. Третманот со ибогаин е докажан особено корисен при одвикнување од опиоиди и подолгорочно закрепнување.1Сабо, Атила. „[Психоделии и квази-психоделици во светлината на современите истражувања: медицински канабис, MDMA, Салвинорин а, Ибогаин и Ајахуаска] – PubMed. Биомеди, 1 септември 2015 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26485742.

 

Психоделиците генерално се класифицирани како Распоред I, наведувајќи дека нема докажана медицинска употреба и потенцијал за злоупотреба.2Кребс, Тери С. „Психоделии и ментално здравје: Студија за населението – PubMed“. Биомеди, 19 август 2013 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23976938. Доказите од Универзитетот Џон Хопкинс сугерираат дека психоделиците имаат повисок безбедносен профил, ниски нивоа на смртност и создаваат многу мала физичка зависност.

 

Табула Раса е алтернатива за свесните за буџетот, лоцирана во рурална Португалија. Бујните зелени полиња го опкружуваат центарот и посетителите можат да ги поминат попладневните часови на топлото сонце седејќи надвор и уживајќи во природата. Станбената област се наоѓа во селска фарма наместо во загушлив центар за рехабилитација. Поставката не само што обезбедува приватност, туку и начин да се пребродите низ стресните проблеми што може да ги предизвика рехабилитацијата.

 

Поединци кои бараат алтернатива на често користената програма од 12 чекори ќе уживаат во третманот што се нуди во Табула Раса. Центарот за рехабилитација не се претплати на методологијата за програмирање во 12 чекори. Гостите кои страдаат од истовремени нарушувања може да добијат поддршка за анксиозност, депресија и различни форми на траума.

 

Еден ден во Tabula Rasa Retreat

 

Клиентите ќе бидат подложени на медицински преглед пред да бидат примени во центарот за рехабилитација. Евалуацијата ќе вклучува медицинска историја на клиентот заедно со комплетна листа на употребени лекови и супстанции. Поединците ќе бидат подложени на евалуација на нивната функција на црниот дроб, метаболички тестови и ЕКГ.

 

Откако ќе бидат примени во центарот, жителите ќе завршат медицинска програма за детоксикација со ибогаин3Малколм, Бенџамин Ј., и сор. „Промени во резултатите од повлекување и желба кај учесниците кои се подложени на опиоидна детоксикација користејќи ибогаин – PubMed“. Биомеди, 1 август 2018 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29608409.. Супстанцата им овозможува на гостите да се подложат на детоксикација без да доживеат болни симптоми на повлекување. Медицинската детоксикација со ибогаин може да трае до 72 часа. Гостите можат да ја менуваат должината на престојот, но се охрабруваат да останат неколку недели за да го видат целосниот престој резултат на детоксикација на ибогаин.

 

Иако Tabula Rasa Retreat е специјализирана за детоксикација со помош на ибогаин, центарот нуди други опции за третман со исхрана, јога, масажа, медитација, психоедукација, па дури и кругови со тапан. На гостите им се нуди и звучна терапија. Сесиите за советување еден на еден и групна терапија што ги спроведуваат домашните советници се секојдневна појава.

 

Цена за повлекување на Табула Раса

 

Центарот за рехабилитација на село нуди престој од една до четири недели. Од сите гости се бара да останат минимум една недела додека се охрабруваат да останат на лице место неколку недели по третманот со ибогаин за да ги добијат најдобрите можни резултати. Еднонеделен престој во Табула Раса е 5,000 евра.

 

Табула Раса Сместување

 

Tabula Rasa Retreat се наоѓа во скромна селска куќа во руралното подрачје на Португалија. Сместено на два часа од главниот град Лисабон, областа околу центарот за рехабилитација е секако надвор од патот за да се обезбеди приватност. Нема метеж и гужва и лесно е да се изгубите во природната средина.

 

Станбените соби се наоѓаат во куќата на фармата на верата. Гостите ќе најдат големи заеднички простории каде што ќе можат да комуницираат со другите гости. Има пет спални соби со кревети со кралица. Собите, исто така, доаѓаат со сопствена бања и пространи тераси. На лице место има базен и тренинг објект.

 

Приватност на Tabula Rasa Retreat

 

Благодарение на локацијата на Табула Раса во ридовите во јужна Португалија, поединците ќе чувствуваат силно чувство на приватност. Центарот за рехабилитација дозволува само најмногу пет жители да престојуваат во секое време. Поединци можат да останат само една недела и ќе имаат своја соба за да помогнат во заштитата на нивната приватност.

 

Третман за повлекување со Табула Раса

 

Детоксикацијата со медицинска помош е специјалност на Табула Раса и ја комбинира со програмите за последователен третман што им овозможува на жителите да ги прекинат проблемите со зависноста. Еден на еден советување и групна терапија се доставуваат до гостите по детоксикација. Други области за третман на третман вклучуваат јога, медитација и едукација за исхрана.

 

Удобности за повлекување на Табула Раса

 

Куќата „Фарма на верата“ е скромен амбиент за закрепнување. Поединци престојуваат на бујната фарма во зелените ридови на сончевата јужна Португалија. Станбената зона доаѓа со базен, а секоја соба има тераса што им овозможува на гостите да поминуваат време на свеж воздух.

 

Куќата сместува најмногу пет гости во секое време. На гостите им се обезбедуваат индивидуални соби со кревети со кралица, сопствена бања и тераси што им овозможуваат да се сончаат во текот на денот. Гостите исто така можат да се релаксираат во заедничките области и да се дружат со други гости. Достапен е интернет пристап.

 

Безбедност на Ибогаин

 

Табула Раса Рехаб нагласува дека нуди безбедна медицинска средина за поединците да се опорават од зависноста. Сепак, третманот со ибогаин не е целосно без ризик. Според установата за рехабилитација, третманот со ибогаин резултира со еден смртен случај на 427 третмани. Третманот сè уште е веројатно побезбеден од детоксикацијата со помош на метадон, што резултира со една смрт на 364 третмани.

 

Претходно: Куснахт рехабилитација

Следна: Нарконон Рехабилитација

  • 1
    Сабо, Атила. „[Психоделии и квази-психоделици во светлината на современите истражувања: медицински канабис, MDMA, Салвинорин а, Ибогаин и Ајахуаска] – PubMed. Биомеди, 1 септември 2015 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26485742.
  • 2
    Кребс, Тери С. „Психоделии и ментално здравје: Студија за населението – PubMed“. Биомеди, 19 август 2013 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23976938.
  • 3
    Малколм, Бенџамин Ј., и сор. „Промени во резултатите од повлекување и желба кај учесниците кои се подложени на опиоидна детоксикација користејќи ибогаин – PubMed“. Биомеди, 1 август 2018 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29608409.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .