Стратегии за превенција на релапс

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Стратегии за превенција на релапс

 

Како што се впуштате во вашиот живот по рехабилитација, секогаш е важно да се разгледа можноста за релапс. Можеби изгледа неверојатно ако вашето враќање во секојдневниот живот е свежо и се чувствува лесно, но вистината е дека релапсот е секогаш можност, и најдобро е да бидете подготвени за тоа, така што во случај кога ќе почнете да се чувствувате како да сакате да рецидив, еуфорично потсетување или да почнете да покажувате знаци дека сакате, вие и вашите најблиски може да помогнете да преземете чекори за да го спречите импулсот пред да го преземе и да ви овозможи да останете трезни.

 

Подготвеноста е клучна за успехот на закрепнувањето

 

Подготвеноста е клучна за успехот во било што, а тоа вклучува и закрепнување. Секогаш треба да го планираме најлошото, дури и ако не сакаме да размислуваме за тоа. Кога светот на трезвеноста е толку нов и свеж, можеби е тешко да се размислува за сценарио во кое се чувствуваат како да не можете да се справите без прибегнување кон стари навики за кои знаете дека не се корисни за вас, но 70% од анкетираните се опоравуваат зависници велејќи дека барем еднаш рецидивле, вреди11.МЕ Лаример, РС Палмер и Г.А. Марлат, Превенција на релапс: Преглед на когнитивно-бихејвиоралниот модел на Марлат, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6760427/.

 

Уште подобро, постои начин да се подготвите без да се чувствувате целосно преоптоварени. Како? Со донесување план за превенција од релапс. Чекорите се јасни, а планот е лесен за завршување и споделување со саканите за да ја направите вашата нова трезвеност што е можно попозитивна и долготрајна.

Изработка на план за превенција од релапс

 

Креирањето на вашиот план за превенција од релапс најдобро се прави веднаш откако ќе го завршите третманот и ќе се вратите во живот по рехабилитација, а можеби и со поддршка и придонес од пријателите и семејството, кои можеби се свесни за вашето однесување кога сте жедни или со терапевт, кој може да ви помогне да го завршите планот и да ја разгледате вашата историја на зависност додека одржувате дистанца и перспектива од неа22.CS Hendershot, K. Witkiewitz, WH George и GA Marlatt, Превенција на релапс за зависни однесувања – Третман, превенција и политика на злоупотреба на супстанции, BioMed Central.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://substanceabusepolicy.biomedcentral.com/articles/10.1186/1747-597X-6-17.

 

Прво, важно е да ја процените вашата историја на зависност од дрога и алкохол, да размислите за времето кога претходно сте се потпирале на дрога или алкохол, што се случувало во вашиот живот кога сте биле зависни, какви било специфични шеми на размислување или размислување што имале или користеле во тоа време.

 

Наведете ги сите знаци на потенцијален релапс, однесувања што другите околу вас може да ги забележат и сите специфични предизвикувачи што ве натераа да ги користите во минатото, вклучително и сите луѓе во вашиот живот кои може да поттикнат зависност.

 

Оваа фаза на поставување на план вклучува и запознавање со тоа како обично изгледаат фазите на релапс по рехабилитација: емоционална, ментална и физичка.

 

Превенција на емоционален релапс

 

Емоционалниот рецидив е местото каде што не размислувате да го користите, но вашите постапки ве подготвуваат за релапс - на пример преку дистанцирање од вашиот систем за поддршка и не споделување на вашите емоции или вистински чувства, а исто така се борите да одржувате редовно јадење или спиење шема и чувство на лутина или поанксиозност од вообичаено.

 

План за ментален релапс

 

Менталниот рецидив е фазата во која се војувате со себе - почнувате да се фокусирате на позитивните аспекти од времето кога сте користеле, добрите времиња што сте ги имале и чувствата, луѓето и местата со кои се поврзувате. Потоа почнувате да планирате повторно да користите и да се пазарите со себе.

 

План за физички релапс

 

Физички релапс е кога ќе почнете повторно да го користите, ќе се вратите во земање или пиење, а потоа ќе почнете да го правите тоа повторно како редовна навика.

Стратегии за планирање на превенција од релапс

 

Во вашиот план за превенција од релапс, откако ќе се справите со предизвикувачите и моделите што ги поврзувате, свесно или потсвесно, со употребата на дрога, тогаш можете да започнете да подготвувате план за да се спротивставите на какви било предизвикувачи или да се борите со какви било желби што може да се појават. Осигурајте се дека имате план за тоа кој да се јавите или што да направите за да се одвлечете кога ќе се појават желби, некој на кој може да му се верува и ќе ве поддржи; или нешто што ќе ве ангажира доволно за да ви го одземе умот од желбите.

 

Потсетете се на причините поради кои сте се откажале од злоупотребата на супстанции, не заборавајте да се наградите за мали достигнувања и да воспоставите редовна рутина за грижа за себе. Исто така, постојат превентивни мерки што треба да ги додадете во вашиот документ за превенција од релапс и да се обидете да ги имплементирате во вашиот живот.

 

Тие може да вклучуваат програми за поддршка, терапија, вежбање и движење на вашето тело, пишување дневник, пишување и листа на последици за тоа што ќе се случи ако на крајот повторно се вратите и листа на благодарност за сите добри работи што ги имате во вашиот живот во моментот на пишување – надвор од само трезвеноста. Овие мерки можат да ви дадат перспектива за вашата ситуација, вашата зависност, трезвеноста и иднината.

Модели и шаблони на план за релапс

 

Постојат достапни модели на план за релапс што може да се користат како почетна точка за да ви помогнат да ве водат низ процесот, од кои многу се развиени од експерти за злоупотреба на супстанции и психолози. Двајца од најпопуларните го вклучуваат моделот Марлат33.М. Bowes, Превенција на релапс. Преглед на когнитивно-бихејвиоралниот модел на Марлат – PubMed, PubMed.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10890810/ и моделот Gorski-Cenaps.

 

Марлат модел на превенција на релапс

 

Моделот Марлат илустрира како стабилните (тонични) и краткотрајните (фазни) влијанија комуницираат едни со други за да создадат шанси за релапс - тоничните влијанија сугерираат колку е веројатно тоа додека фазичните влијанија се фактори кои предизвикуваат или спречуваат релапс.

 

Горски-Ценапс модел за спречување на релапс

 

Моделот Gorski-Cenaps е составен од неколку точки кои некој треба да ги следи во рамките на планот. Тие вклучуваат саморегулација на физичката, психолошката и социјалната стабилизација; интеграција преку самооценување; разбирање на чекорите за превенција и на вашите знаци на релапс; самоспознание за да ги идентификувате вашите сопствени предупредувачки знаци за релапс, вештини за справување, промена во редовното разгледување на вашиот план, свесност преку доследност и пракса, поддршка од најблиските и одржување.

 

Транстеоретскиот модел

 

Транстеоретскиот модел е развиен во текот на изминатите 35 години, со многу промени направени во текот на годините за да се подобри како здравствените работници можат да го применат за да им помогнат на зависниците. Првично користен за разбирање на искуствата на пушачите кои можеле да се откажат од пушењето, помага да се категоризираат различните фази на промени што ги претрпува некој со нездраво однесување на нивниот пат кон закрепнување.

 

Секогаш запомнете дека секој план што ќе одберете да го следите може и треба да се промени со текот на времето, како што се менуваат вашите потреби и ситуација.

 

Вашите стратегии за избегнување релапс

 

Генерално, планот за превенција од релапс може да биде неверојатно корисна алатка во вашиот арсенал додека го преземате животот после третманот и со новооткриената трезвеност. Може да помогне да се соберат сите ресурси што можеби ќе ви бидат потребни ако имате желби или се чувствувате блиску до релапс, што ја прави помала веројатноста целосно да потклекнете, бидејќи имате потсетници и ресурси веќе подготвени однапред.

 

Кога се комбинираат со промени во животниот стил, како што се подобрување на исхраната, вежбање и обезбедување на доверлив круг за поддршка кој може да помогне во трезвеноста, како и терапија што ќе ви помогне да се движите низ смената, шансите за релапс значително се намалуваат.

 

 

Претходно: Како еуфоричното потсетување влијае на закрепнувањето од зависност

Следно: Која е фазата на закрепнување на розовиот облак

  • 1
    1.МЕ Лаример, РС Палмер и Г.А. Марлат, Превенција на релапс: Преглед на когнитивно-бихејвиоралниот модел на Марлат, PubMed Central (PMC); Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6760427/
  • 2
    2.CS Hendershot, K. Witkiewitz, WH George и GA Marlatt, Превенција на релапс за зависни однесувања – Третман, превенција и политика на злоупотреба на супстанции, BioMed Central.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://substanceabusepolicy.biomedcentral.com/articles/10.1186/1747-597X-6-17
  • 3
    3.М. Bowes, Превенција на релапс. Преглед на когнитивно-бихејвиоралниот модел на Марлат – PubMed, PubMed.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10890810/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.