Соматско доживување

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на соматско искуство

 

Кога луѓето страдаат од посттрауматско стресно растројство или друга траума, може да биде збунувачки и огромно да се одлучи кој тип на закрепнување е најсоодветен. Честопати најефективниот пристап ќе биде низа индивидуализирани терапии испорачани во хармонија, иако во амбулантски услови тоа не е секогаш практично ниту достапно.

 

Со толку многу опции и често спротивставени совети на интернет, постои загриженост дека овие луѓе на кои им треба најголема помош можеби нема да можат да одлучат како да продолжат и да се „задоволат“ со својата болка. За среќа, постои рецензиран, докажан пристап кон терапијата кој обезбедува алтернативен метод кој им помогна на илјадници луѓе да се справат со нивната траума: соматско доживување.

 

Прочитајте го упатството подолу за корисни информации за тоа што да очекувате од сесиите за соматско доживување, како и детали за истражувањето што укажува на неговите придобивки.

 

Објаснето соматско доживување

 

Создаден од психологот д-р Питер Левин11.Стр. Последно, за – Somatic Experiencing® International, Somatic Experiencing® International.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://traumahealing.org/about/#about во текот на повеќе од 45 години, соматското доживување е во наједноставни термини начин да се ангажираат клиентите на терапија во способноста да ги препознаат нивните внатрешни чувства и сензации за да се справат со трауматските искуства. Ова се разликува од другите методи на терапија кои се фокусираат повеќе на експлицитно прераскажување на такви настани.

 

Левин постојано има кажано дека неговата цел во создавањето соматско доживување била да им помогне на клиентите да можат да ги идентификуваат нивните внатрешни сензации без разлика дали тие се висцерални (што значи чувства) или мускулно-скелетни, што е научен начин за кажување физички реакции.

 

Другите тераписки методи директно се соочуваат со трауматскиот настан што го предизвикал трајниот стрес, додека соматското доживување му пристапува на инцидентот индиректно за да им помогне на луѓето да идентификуваат искуства во нивните тела што можат да ги прифатат за да помогнат да се надминат стресните чувства како беспомошност.

 

Што третира соматското доживување?

 

Пристапот може да се користи за да помогне во лекувањето на широк опсег на трауми, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на посттрауматско стресно растројство, како и физички и ментални здравствени проблеми поврзани со трауматски настани, и затоа може да се примени на многу луѓе.

 

На пример, соматското доживување може да биде непроценливо средство за помагање некому да ги надмине долготрајните одбранбени реакции и други стресни одговори поврзани со емоционалното запоставување во детството. Преку оваа нова терапија, клиентот може да научи да идентификува што предизвикува таков стрес и да научи да го контролира и надминува.

 

Но, тоа е само една можна ситуација во која соматското доживување може да помогне; со текот на годините се покажа како вредна терапевтска алатка за одговор на мноштво различни трауматски настани и ПТСН.

Што можете да очекувате од сесијата со доживување?

 

Постојат неколку примери достапни за прегледување на интернет, иако најлесниот начин да се опише типична сесија е да се замисли двајца луѓе - клиентот и терапевтот - седат еден спроти друг. Оттука, дуото ќе се вклучи во разговорно напред-назад, кој е дизајниран да му помогне на клиентот да ги разбере и да ги искористи своите чувства во корист на решавање на нивната траума.

 

Терапевтот може да започне со барање од клиентот да се чувствува удобно на столот, а потоа да изрази со зборови како таа удобност прави да се чувствува физички. Оттука, разговорот може да се надоврзе на обидот да се поттикне клиентот во состојба на поголема релаксација, одложувајќи го секој експлицитен разговор за трауматскиот настан што предизвикува стрес кај клиентот.

 

Како што клиентот почнува да напредува во чувството на релаксација и олеснување, терапевтот може постепено да почне да поставува тангенцијални прашања за трауматскиот настан. Но, терапевтот секогаш е внимателен да избегне интензивно потсетување на инцидентот, бидејќи тоа може да предизвика сензорно преоптоварување што доведува до стресни физички или емоционални реакции.

 

Разговорите ќе продолжат на овој начин за да му помогнат на клиентот да изгради повторлива серија позитивни висцерални или мускулно-скелетни искуства кои во голема мера ќе помогнат во надминување на траумата.

 

Дали функционира соматското искуство?

 

Илјадници преживеани ќе ви кажат дека е така. Работи така што им помага на луѓето да научат да станат свесни за сензациите во нивното тело што можат да ги користат во нивна корист како пат за соочување и ослободување на внатрешната напнатост предизвикана од нивната траума.

 

Но, покрај анегдотските докази, научното истражување исто така се чини дека е на страната на докажување дека соматското доживување функционира, бидејќи има најмалку две рецензирани студии кои сугерираат придобивки од методот - вклучително и профил на студија на случај со д-р Левин.

 

Левин зборува за неговата идеја за вишање, што е природно чувство на проток во телото на една личност помеѓу контракција и проширување. Со други зборови, тој користи соматско искуство за да им помогне на клиентите да го искусат протокот на сензации поврзани со чувства и негативни (тип што ја тера личноста физички или емоционално да се стега со стрес) и позитивни (тип што ја поттикнува личноста да се опушти и да се прошири во емоционална смисла).

 

Во рецензиран труд22.Стр. Пејн, П.А. Левин и м-р Крејн-Годро, Соматско доживување: користење интероцепција и проприоцепција како основни елементи на трауматерапијата – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4316402/ објавен во Граници на психологијата во 2015 година, д-р Левин и други истражувачи заклучија дека соматското доживување може да доведе до целосно разрешување на симптомите поврзани со трауматски и хроничен стрес преку насочување на вниманието на клиентите кон нивните внатрешни искуства и физички и ментални. Тие исто така открија дека соматското искуство може да биде корисен додаток на традиционалната изложеност и когнитивните терапии.

 

на Весник на трауматски стрес во 2017 година, исто така, објави рецензиран труд од група истражувачи во Израел, кој спроведе случајна студија на повеќе од 60 луѓе кои страдаат од посттрауматско стресно растројство кои биле подложени на соматско искуство33.Д. Brom, Y. Stokar, C. Lawi, V. Nuriel‐Porat, Y. Ziv, K. Lerner и G. Ross, Somatic Experience for Posttraumatic Stress Disorder: A Randomized Controlled Outcome Study – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518443/. Истражувачите рекоа дека откриле „позитивни резултати“ кои укажуваат на тоа дека методот „може да биде ефективен тераписки метод“, иако тие повикаа на понатамошно истражување за да се идентификуваат групите кои најмногу ќе имаат корист од тоа.

Дали соматското доживување е соодветно за вас?

 

Ако мислите дека соматското искуство може да биде корисна стратегија за справување со вашиот стрес и траума, вреди да се истражите со професионален терапевт во амбулантско или резиденцијална клиника за рехабилитација.44.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com. Методот несомнено им помогна на многу луѓе да ја надминат траумата, иако најефективното соматско доживување е комбинирано со низа индивидуализирани терапии и холистички практики.

 

Претходно: КБТ за третман на зависност

Следно: Терапија со коњи за третман на зависност

 • 1
  1.Стр. Последно, за – Somatic Experiencing® International, Somatic Experiencing® International.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://traumahealing.org/about/#about
 • 2
  2.Стр. Пејн, П.А. Левин и м-р Крејн-Годро, Соматско доживување: користење интероцепција и проприоцепција како основни елементи на трауматерапијата – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4316402/
 • 3
  3.Д. Brom, Y. Stokar, C. Lawi, V. Nuriel‐Porat, Y. Ziv, K. Lerner и G. Ross, Somatic Experience for Posttraumatic Stress Disorder: A Randomized Controlled Outcome Study – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518443/
 • 4
  4.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .