Аластер Мордеј; Алфа трезвено живеење во Чианг Маи

Аластер Мордеј ја започна својата кариера во злоупотреба на супстанции работејќи со луѓе низ северен Лондон. Морди директно работеше со страдалниците од злоупотреба на супстанции кои се мачеа на улиците секој ден. Помеѓу 2005 и 2010 година, Мордеј раководеше со теренски проект кој подучуваше апстиненција и намалување на штети. Пресекувајќи ги забите на улица, Морди видел злоупотреба на супстанции на поинаков начин од многу негови современици.

 

Откако постигна успех во северен Лондон, Аластер Мордеј го сврте вниманието кон Азија. Таму, тој стана пионер во лекувањето на зависности на континентот. Прифаќањето на злоупотребата на супстанции од азиската култура е многу различно отколку на западот и предизвиците на континентот го наведоа Мордеј да научи и да ги приспособи своите начини.

 

Додека работеше во злоупотреба на супстанции во Азија, Аластер Мордеј стана основачки акционер во Cabin Group во Тајланд. Неговата улога вклучуваше и главен клинички архитект и помогна да се изградат програмите што поединците ги искусуваа во установата за лекување. Од своето основање, Cabin Group стана најголемиот станбен центар за зависности во светот надвор од Соединетите држави.

 

Аластер Мордеј ја создаде програмата The Edge за работа со луѓе кои се борат со зависноста. Програмата користи Muay Thai и Triathlon елементи за обука за да им помогне на младите мажи да ги надминат нивните зависности од супстанции. Морди стана еден од првите специјалисти кои се фокусираа на лекување на млади мажи за нивните проблеми со злоупотреба на супстанции. Програмата Edge се фокусира на мажи на возраст од 16 до 30 години.

 

Програмата Edge не е единствениот значаен модел за обновување, создаден од Alastair Mordey во Cabin Group. Тој е автор на клиничкиот метод на организацијата Recover Zones. Моделот е модел на третман за „сите зависности“ кој се однесува на зависностите од хемиски и процесни. Моделот на зони за закрепнување користи принципи на апстиненција од 12 чекори заедно со секуларна терминологија. Тоа е зголемено со медитација на внимателност.

 

Заедно со помагањето на луѓето да ги надминат своите зависности и да останат чисти, Аластер Мордеј се етаблира како добро познат мотивациски говорник и писател за зависности. Тој редовно се појавува на колото на меѓународната конференција, зборувајќи за зависноста и злоупотребата на супстанции и се појавува во медиумите за да разговара на темите.

 

Како специјалист за злоупотреба на супстанции, Мордеј има начин на размислување од пет столба што го користи за да им помогне на поединците во нивната борба. Петте столба вклучуваат: Одржување на апстиненција, учење да се жртвува сегашноста за иднината, да им служиме на другите, да научиме како да ги регулираме нашите емоции и да развиеме чувство за цел. Користејќи ги овие пет столбови, Мордеј успеа да допре до многу луѓе и да им помогне да се опорават од долгогодишната борба.

 

Во февруари 2020 година, Мордеј ја основа Alpha Sober Living, станбена и онлајн програма за советување и е-учење за да им помогне на луѓето со нивните зависности. Alpha Sober Living обезбедува целосни совети, едукација, проценка и третман за зависност.

 

Alpha Sober Living изникна од машка трезна куќа во тајландскиот град Чианг Маи. Програмата за закрепнување се фокусира на терапии засновани на телото, информирани за траума, вклучувајќи работа со здив, внимателност и јога и тренинг за сила. Во февруари 2020 година, Alpha Sober Living го реструктуира својот пристап за да вклучи онлајн рехабилитација за клиенти во странство.

 

Од улиците на северен Лондон до работа со заболени од злоупотреба на супстанции во Тајланд, кариерата на Мордеј го однесе низ целиот свет. Во исто време, тоа му овозможи да ги допре животите на илјадници луѓе во борбата против алкохолот и дрогата.