Синдроми на серотонин

Разбирање на серотонин синдром

автор: Д-р Рут Аренас Уредник: Александар Бентли Ревидирани: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Серотонинскиот синдром не е вообичаен проблем за повеќето луѓе. Сепак, тоа е проблем што се јавува кај луѓе кои земаат лекови за нарушувања на расположението и/или депресија. Серотонин синдром се јавува кога некое лице зема лекови за депресија кои предизвикуваат зголемено ниво на серотонин во неговото тело. Иако серотонинот е хемикалија која стана популарна во последните 20 години благодарение на неговите добри здравствени ефекти, имањето премногу од него во вашето тело може да биде проблем.

 

Вашето тело произведува серотонин за вашите нервни клетки и мозокот да функционираат правилно. Сепак, премногу серотонин во вашето тело може да предизвика знаци и симптоми на болест позната како серотонин синдром.

 

Знаците на болеста вклучуваат треперење и дијареа кои се благи симптоми. Може да почувствувате посериозни симптоми кои вклучуваат мускулна ригидност, треска, па дури и напади. За жал, во екстремни случаи, серотонинскиот синдром може да предизвика смрт доколку не се лекува.

 

Како се јавува серотонин синдром?

 

Серотонин синдром може да се развие кога одредени дози на лекови се зголемуваат. Ако додадете нови лекови на вашиот режим на лекови, може да развиете и серотонин синдром11.НА Бакли, АХ Досон и ГК Исбистер, Серотонински синдром | БМЈ, БМЈ.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.bmj.com/content/348/bmj.g1626.

 

Може да ја доживеете болеста со земање одредени нелегални лекови или додатоци во исхраната. Може да доживеете благи форми на серотонин синдром, но тие може да исчезнат во рок од неколку дена по завршувањето на лекот што ги создал проблемите.

Симптоми на серотонин синдром

 

Симптомите на серотонин синдром обично се јавуваат во рок од неколку часа по конзумирање на нов лек или зголемување на дозата на лекот што веќе го земате.

 

Знаци и симптоми Серотонин синдром вклучуваат:

 

 • Вознемиреност или немир
 • Конфузија
 • Брзо отчукување на срцето и висок крвен притисок
 • Разведени ученици
 • Губење на мускулната координација или грчење на мускулите
 • Мускулна ригидност
 • Тешко потење
 • Дијареа
 • Главоболка
 • Држејќи се
 • Гуски испакнатини

 

Потешкиот случај на серотонин синдром може да биде опасен по живот.

 

Тешките форми на серотонин синдром вклучуваат:

 

 • Висока температура
 • Заплена
 • Нередовно отчукување на срцето
 • Бесвесност

 

Ако мислите дека можеби имате проблеми со серотонин откако ќе започнете нов лек или ќе ја зголемите дозата на лекот што веќе го консумирате, треба веднаш да се јавите кај вашиот лекар. Ако не е можно да се јавите кај вашиот лекар, тогаш веднаш одете во собата за итни случаи. Треба да се побара итен третман доколку имате симптоми кои брзо се зголемуваат.

 

Причини за серотонин синдром?

 

Кога имате прекумерна количина на серотонин во вашето тело, се создаваат симптоми на серотонин синдром. Типично, нервните клетки во вашиот мозок и 'рбетниот мозок произведуваат серотонин. Производството на серотонин помага да се регулира вашето однесување, внимание и телесна температура.

 

Серотонин се произведува во други нервни клетки во вашето тело. Се произведува првенствено во цревата на телото и игра улога во регулирањето на дигестивниот процес, дишењето и протокот на крв.

 

Серотонинскиот синдром обично се јавува кај поединци кои комбинираат специфични видови на лекови. Може да се појави кај некои луѓе со земање само еден лек. Сепак, поединецот ќе треба да биде подложен на состојбата на прво место за само еден лек да ја предизвика. Серотонинскиот синдром може да се појави кога земате антидепресив заедно со лек за мигрена. Може да се појави и кога земате антидепресив заедно со опиоиден лек.

 

Едно лице може да доживее проблеми со серотонин со намерно предозирање со антидепресивни лекови. Постојат голем број на лекови кои се издаваат без рецепт и се поврзани со серотонин синдром. Антидепресивите се еден од нив.

 

Овие лекови може да предизвикаат серотонин синдром:

 

 • Селективни инхибитори на повторна употреба на серотонин (SSRI)
 • Антидепресивите
 • Флуоксетин (Прозак, Сарафем)
 • Флувоксамин, пароксетин (Паксил, Пексева, Бриздел)
 • Сертралин (Золофт)
 • Инхибитори на повторна употреба на серотонин и норепинефрин (СНРИ)
 • Антидепресиви како што се дулоксетин (Cymbalta, Drizalma Sprinkle)
 • Венлафаксин (Effexor XR)
 • Бупропион (Zyban, Wellbutrin SR, Wellbutrin XL)
 • Трициклични антидепресиви
 • Инхибитори на моноамино оксидаза (MAOIs)
 • Лекови против мигрена
 • Лекови за болка
 • Литиум (литобид)
 • Незаконски дроги, како што се ЛСД, кокаин и амфетамини
 • Билни додатоци, како што се кантарион, женшен и морско оревче
 • Лекови за кашлица со декстрометорфан (Делсим)
 • Лекови против гадење
 • Линезолид (Zyvox)
 • Ритонавир (Норвир)

 

Кои се ризиците?

 

Некои поединци се поподложни на лекови и додатоци кои предизвикуваат серотонин синдром отколку другите луѓе. Состојбата може да се појави кај секого, но и не само лица кои страдаат од депресија.

 

Ризиците од серотонин синдром

 

 • Почнавте да земате или ја зголемивте дозата на лек кој го зголемува нивото на серотонин
 • Конзумирате повеќе од еден лек кој го зголемува нивото на серотонин
 • Конзумирате хербални суплементи кои го зголемуваат нивото на серотонин
 • Конзумирате недозволена дрога која го зголемува нивото на серотонин

 

Како да ги спречите проблемите со предозирање со серотонин?

 

Вашиот ризик од предозирање со серотонин се зголемува кога земате повеќе од еден лек поврзан со серотонин или со зголемување на дозата. Важно е да разговарате со вашиот лекар ако сте доживеале симптоми на серотонин синдром по земањето на лекот.

 

Ако ви е препишан нов лек, проверете дали вашиот лекар е свесен за лековите што веќе ги земате. Ова е од витално значење ако сте добиле рецепт од повеќе лекари. Ако комбинирате лекови за зголемување на серотонин, бидете свесни за можните ризици од серотонин синдром.

 

Третман за серотонин синдром

 

Не е лесно да се дијагностицираат проблеми со серотонин. Не постои директен медицински тест за да се дијагностицира. Медицинските истражувања покажаа дека благите случаи честопати се занемаруваат или отфрлаат од медицинските професионалци. За жал, дури и сериозни случаи на серотонин синдром се занемаруваат и се припишуваат на други причини.

 

За да бидете прецизно дијагностицирани за состојбата, отворено разговарајте со вашиот лекар за сите лекови што ги земате. Ова значи да се зборува и за рекреативна и за медицинска употреба на дрога. Вашиот лекар најверојатно ќе побара крвна слика за да се отфрлат други проблеми кои ги предизвикуваат вашите симптоми. Откако ќе се потврди дијагнозата на серотонин синдром, програмата за третман ќе се разликува поради сериозноста на проблемите.

 

Ако страдате од благ случај на болеста, третманот може едноставно да вклучи прекинување на лекот што го зголемува нивото на серотонин. Тешкото предозирање со серотонин може да бара хоспитализација. Ова им овозможува на лекарите да ги следат вашите симптоми и да даваат интравенски течности за лекување на дехидрација.

 

Исто така, може да добиете лекови за да го блокирате производството на серотонин. Бензодиазепините се лекови кои можат да ги смират симптомите на анксиозност произведени од нарушување на серотонин.

 

Претходно: Знаци на депресија кај мажите

Следна: Разбирање на осакатувачка депресија

 • 1
  1.НА Бакли, АХ Досон и ГК Исбистер, Серотонински синдром | БМЈ, БМЈ.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.bmj.com/content/348/bmj.g1626
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.