Семејна терапија во рехабилитација

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Што се случува на семејна терапија во рехабилитација за зависност?

 

За време на семејната терапија во рехабилитација за зависност, членовите на семејството се собираат за подобро да се разберат себеси и едни со други. Семејниот терапевт им помага да најдат нови начини да комуницираат едни со други и поефикасно да ги изразат чувствата. Семејството добива „неутрална“ трета страна која може да даде насоки и да помогне во решавањето на конфликтите.

 

Семејниот терапевт, исто така, може да даде повратни информации за она што го забележале за време на сесијата или да препорача семејството да прочита одредена книга на тема злоупотреба/зависност од супстанции11.WC Nichols, Family Systems Therapy | SpringerLink, Семејна терапија со системи | SpringerLink.; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-4755-6_8.

 

За време на сесиите за семејна терапија на рехабилитација за зависност, членовите на семејството добиваат шанса нивните проблеми да ги слушнат и разберат другите членови на семејството. Ако некој член на семејството постапува лошо некое време, семејството може да го отфрли или игнорира за да избегне конфликт или конфронтација. Сепак, поддршката од семејството често е од витално значење за да се опорави од проблемите со зависноста.

 

Што се случува на семејната терапија во рехабилитација?

 

Семејната терапија не се случува преку ноќ. Семејните прашања бараат време за да се решат само со напор на еден член од семејството. И семејните проблеми често се тесно поврзани со зависноста, така што членовите на семејството мора да поминат низ програми за лекување пред да бидат подготвени за семејни сесии.

 

 

Кој има корист од семејната терапија во Рехабилитација за зависност

 

Секој има корист од семејната терапија дури и ако само еден член на семејството има проблеми со злоупотреба на супстанции. Но, некои членови на семејството можеби нема да видат причина зошто треба да одат на семејна терапија ако не се тие со проблеми со зависноста.

 

Ако имате близок со проблеми со дрога или алкохол, поттикнете го да се лекува за да може да биде дел од нивните семејни сесии за семејна терапија22.М. Varghese, V. Kirpekar и S. Loganathan, Семејни интервенции: Основни принципи и техники - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7001353/. И семејните сесии за семејна терапија може да ви помогнат подобро да ја разберете ситуацијата и да научите како да се справите со неа како семејство.

 

Семејната терапија може да им помогне на членовите на семејството кои се соочуваат со проблеми со зависност во нивното семејство. Тоа е исто така корисно за членовите на семејството кои можеби се борат со други проблеми, како што се депресија или анксиозни нарушувања.

 

Исто така, важно е членовите на семејството без проблеми со злоупотреба на супстанции да одат на семејна терапија, бидејќи тие сè уште се под влијание на проблемите со семејната зависност33.Л. Хименез, В. Хидалго, С. Баена, А. Леон и Б. Лоренс, Ефективноста на структурно-стратешката семејна терапија во третманот на адолесценти со проблеми со менталното здравје и нивните семејства – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479931/. Семејната терапија започнува со тоа што членовите на семејството учат стратегии за грижа за себе за да се грижат за себе дури и ако нивната сакана сè уште не е подготвена за семејно советување, семејна терапија или индивидуален третман.

 

Семејната терапија може да им помогне на членовите на семејството:

 

 • Бидете повеќе разбирање и прифаќање на емоциите, мислите и однесувањата на секој член на семејството

 

 • Научете како да ги изразат своите грижи на начин што членовите на семејството ќе го разберат без премногу да ги повредуваат

 

 • Семејниот терапевт обезбедува поддршка за членовите на семејството кои сметаат дека не можат сами да зборуваат или ефективно да комуницираат. Ова често им помага на членовите на семејството да станат подобри во вештините за комуникација и решавање проблеми.

 

Ограничувања на семејната терапија во рехабилитација

 

Членовите на семејството можеби не се подготвени, сепак, членовите на семејството можеби нема да бидат подготвени да присуствуваат на семејните сесии за време на рехабилитација. Семејното советување е најдобро со помали семејства (3-5), така што на поголемите семејства им треба индивидуално семејно советување кое може да потрае долго време.

 

Семејната терапија исто така може да биде оданочувачка за членовите на семејството, особено кога семејните проблеми траат долго време. Членовите на семејството може да се изморат или да ја изгубат мотивацијата да ги подобрат семејните односи во семејната терапија доколку не ги видат резултатите доволно наскоро.

Поддршката од семејството не значи досадување

 

Досаѓањето нема продуктивна улога во семејната терапија, но луѓето сепак треба да се изразат кога сметаат дека нешто треба да се направи поинаку. Всушност, терапевтите на семејните системи го охрабруваат секој член на семејството да преземе одговорност за неговите/нејзините постапки и да изрази загриженост за прашањата на другите членови на семејството, како и да споделува лични чувства без страв дека премногу ќе се вознемируваат едни со други.

 

Семејна терапија во Рехабилитација за зависност

 

Многу членови на семејството се закануваат дека ќе се откажат кога ќе се соочат со проблемите со зависноста на членот на нивното семејство. Решавањето на овие конфликти и враќањето на семејниот мир може да им помогне на членовите на семејството да останат посветени на семејната терапија за да му помогнат на зависниот член на семејството да закрепне. Ова може да се направи на различни начини, вклучувајќи:

 

 • Меѓусебно охрабрување на сесиите за семејна терапија и обезбедување поддршка во тешки ситуации

 

 • Да им се помогне на браќата и сестрите да разберат зошто тие биле толку многу погодени од проблемите на нивните родители

 

 • Да бидат посвесни за тоа што ги поттикнува за да можат да избегнат да бидат во искушение да се лутат или вознемируваат премногу често за време на семејната терапија

 

 • Отстранување на сопствените проблеми за да можат да се концентрираат на помагање на другите членови на семејството успешно да ја поминат рехабилитацијата, особено ако некој рецидив

 

 • Создавање семејни правила, граници и договори за однесувањето на членовите на семејството

 

Семејна терапија на совети за рехабилитација

 

Еве неколку совети кои ги препорачуваат семејните терапевти за да и помогнат на семејната зависност да оди понепречено:

 

 • Кажете ја вистината за вашите чувства и што мислите дека предизвикува проблеми на вашиот член на семејството за време на семејните сесии, дури и ако тоа ги повредува чувствата на другите членови на семејството. Не грижете се да повредите туѓи чувства, освен ако некој навистина се лути за сè што доаѓа за дискусија на сесиите за семејна терапија. Ако тоа се случи, држете се до фактите додека работите не се смират.

 

 • Запомнете, семејната терапија е за членовите на семејството кои работат заедно за да ги решат семејните проблеми, а не да ги обвинуваат членовите на семејството за проблеми или зависност од семејството.

 

 • Обидете се да бидете отворени за методите на семејна терапија што на почетокот може да изгледаат чудно или непријатно. Семејните терапевти се обучени да им помагаат на семејствата со проблеми, без разлика дали се работи за злоупотреба на дрога или некој друг проблем. Поради оваа причина, тие користат различни стратегии и пристапи кога ги третираат членовите на семејството за зависност.

 

 • Охрабрете го вашиот член на семејството кој има проблеми со злоупотреба на супстанции да помине низ семејна терапија дури и ако не го сакате таму поголемиот дел од времето. Ова ќе им помогне на сите на долг рок наместо да чекаат додека сите членови на семејството не се вклучат во обидот да го решат семејниот проблем со раскажување приказни како семејна терапија.

 

 • Направете сесиите за семејно советување да бидат толерантни за членовите на семејството со поставување основни правила за тоа што членовите на семејството смеат да кажат. На пример, членовите на семејството можат да се договорат да не се напаѓаат едни со други или да се нарекуваат меѓусебно за време на семејните сесии. Или, членовите на семејството може да се согласат да не кажуваат никому друг за семејните проблеми што се појавуваат во семејната терапија, освен ако сите не се согласат за ова пред време.

 

Првите неколку сесии за семејна терапија често одат понепречено кога членовите на семејството имаат претходно поставени вакви основни правила. Семејниот терапевт може да им помогне на членовите на семејството да ги постават овие правила доколку сесиите за семејно советување станат премногу фрустрирачки. За повеќе информации за основните правила за семејна терапија, прочитајте ги основните правила на сесијата за семејна терапија44.Е. Асен, Истражување на исходот во семејната терапија | Напредокот во психијатрискиот третман | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/outcome-research-in-family-therapy/4E071935AED24EB18F216EFF31574163.

Семејство со потекло

 

Некои центри за рехабилитација имаат посебен фокус на обезбедување на семејна терапија на луѓе со различно потекло. На пример, терапевтите за семејни системи може да работат со семејства кои потекнуваат од различни култури или религии за подобро да разберат како членовите на семејството се поврзани едни со други и со светот околу нив.

 

Генерално, семејствата кои минуваат низ семејна терапија на рехабилитација доживеале некој вид на дисфункција во нивното минато што негативно влијаело на нив како поединци и како група - оваа дисфункција доаѓа од нивните родители или други роднини.

 

Понекогаш наречени „семеен систем“, овие дисфункционални системи се семејството на потекло. Во теоријата на семејните системи, членовите на семејството се меѓусебно погодени додека растат, па дури и може да ги пренесат семејните проблеми на своите деца.

 

На луѓето кои потекнуваат од здрави семејства не им е потребна семејна терапија или семејна обука за прва помош; сепак, луѓето со проблеми со зависноста можеби нема да можат да се пробијат во тој циклус на дисфункција без помош преку семејни сесии во центрите за рехабилитација.

 

Теорија на семејни системи

 

Кога членовите на семејството минуваат низ семејна терапија на рехабилитација од зависност, тие учат повеќе за теоријата на семејните системи. Семејните терапевти работат со клиентите за да разберат како нивниот избор влијае на нивните семејства и, исто така, што влијае на нив изборот на другите за да можат да донесат подобри одлуки за себе како поединци и како група.

 

Тие, исто така, идентификуваат дали нивните модели на однесување се разбирливи (и затоа и прифатливи) семејните реакции на семејните проблеми или се нездрави семејни однесувања. Со семејно советување, семејна терапија и семејна обука за прва помош, членовите на семејството можат да научат како да работат заедно за да ги прекинат циклусите на семејна дисфункција.

 

Семејните сесии за време на лекувањето со дрога или алкохол често започнуваат со градење подобра комуникација помеѓу членовите на семејството за да знаат како да се поддржуваат едни со други без да овозможат лошо однесување доколку нивната сакана се врати дома по рехабилитација. Ова им помага на сите членови на семејството да се чувствуваат поддржани дури и ако нивната сакана сè уште не е подготвена за индивидуален третман, семејно советување или групни состаноци.

 

Според Cirque Lodge, еден од најдобрите рехабилитации за семејна терапија, „во својата основна основа, теоријата на семејните системи тврди дека клиентите со каква било дијагноза на ментално здравје, зависност или нарушување на злоупотреба на супстанции, може да бидат поефикасно третирани ако ги земеме нивните односи со нивните семејствата во предвид. Семејниот систем на клиентот, без разлика дали е функционален или нефункционален, е важна компонента на која треба да се посвети внимание кога се лекува некој во фаза на закрепнување“.

Рехабилитација на парови во прилог на семејната терапија

 

Терапевтите може да им препорачаат на паровите да присуствуваат на советување за двојки наместо семејно советување ако еден член на семејството не го препознае проблемот како што изгледа сите други го гледаат. Во овие случаи, терапевтот препорачува поединечни сесии за третман, така што семејните проблеми не го попречуваат напредокот на членот на семејството со третманот.

 

Како функционира семејната терапија во рехабилитација?

 

Функционерните семејства се собираат кога некој има проблем или поднесува барање, така што исто така помага ако секој е подготвен да работи на подобрување на семејните односи заедно со лекувањето на проблемите со злоупотреба на супстанции. Центрите за рехабилитација обезбедуваат многу сесии за семејна терапија на членовите на семејството пред да бидат подготвени за семејна терапија или заедно или одделно.

 

Семејните сесии може да бидат дел од семејно советување, третман за зависност од семејството, терапија со семејни системи, обука за прва помош на семејството или некој друг вид услуги за поддршка на семејството. Понекогаш семејните сесии го следат истиот распоред како индивидуално советување за злоупотреба на супстанции, семејно советување и/или групни состаноци.

 

Членовите на семејството можат да присуствуваат на семејните сесии во центрите за рехабилитација во текот на редовното работно време, доколку нивниот распоред го дозволува тоа. За таа цел, членовите на семејството можеби ќе треба да одредат слободно време од работа. Семејните сесии се случуваат и за време на викендите или навечер доколку е потребно, така што распоредот на сите е прифатен.

Виртуелна семејна терапија во рехабилитација

 

За членовите на семејството кои не се во можност да присуствуваат на семејни сесии во центрите за рехабилитација, семејните терапевти можат да обезбедат услуги за семејна терапија за нив на телефон, преку е-пошта, преку видео-конференција, преку семејна обука за прва помош или други средства што одговараат на нивното семејство специфични потреби. Онлајн сесиите најчесто се користат од терапевти за семејни системи за лекување на семејна зависност која станала премногу опасна или штетна за еден член.

 

Семејствата кои не живеат во близина на центрите за рехабилитација можат да добијат семејна терапија преку телефон, преку е-пошта или со друго средство за комуникација. Повеќето семејни терапевти кои работат во установи за третман на зависност се подготвени да работат со клиентите преку други методи кои одговараат на специфичните потреби на секое семејство.

 

Придобивките од виртуелната семејна терапија

 

Виртуелните сесии за семејна терапија за проблеми со зависноста се опција ако не живеете во близина на центар за рехабилитација што нуди семејна терапија или ако вашето избрано семејство живее далеку едни од други.

 

Некои терапевти нудат онлајн советување преку телефон, Skype или е-пошта што ви дава можност да научите стратегии за грижа за себе, иако не живеете во близина на советник кој може да обезбеди индивидуален третман за злоупотреба на дрога семејно советување семејно советување за обука за прва помош семејни системи терапија семејна поддршка групи семејни сесии за време на индивидуален третман со лекови.

 

Закрепнувањето од зависноста е семејна работа, така што учењето вештини за подобрување на семејната комуникација може да им помогне на сите во вашето избрано семејство подобро да се справат дури и ако не живеете еден до друг.

 

Претходно: Кога вашата сакана ќе се врати дома од рехабилитација

Следно: Дознајте за приватноста во Rehab

 • 1
  1.WC Nichols, Family Systems Therapy | SpringerLink, Семејна терапија со системи | SpringerLink.; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-4755-6_8
 • 2
  2.М. Varghese, V. Kirpekar и S. Loganathan, Семејни интервенции: Основни принципи и техники - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7001353/
 • 3
  3.Л. Хименез, В. Хидалго, С. Баена, А. Леон и Б. Лоренс, Ефективноста на структурно-стратешката семејна терапија во третманот на адолесценти со проблеми со менталното здравје и нивните семејства – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479931/
 • 4
  4.Е. Асен, Истражување на исходот во семејната терапија | Напредокот во психијатрискиот третман | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/outcome-research-in-family-therapy/4E071935AED24EB18F216EFF31574163
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .