Разбирање на рехабилитација само за жени

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Рехабилитација само за жени

 

Центарот за рехабилитација може да им помогне на клиентите да се опорават од зависноста од алкохол и дрога. Сепак, поставката можеби не е секогаш удобна за клиентите, особено ако тие претрпеле траума. Женските клиенти кои се занимаваат со зависност од алкохол и дрога може да им биде тешко да останат во станбените центри за рехабилитација. Поради стресот што може да го предизвика заедничкиот центар за рехабилитација, објектите за рехабилитација само за жени станаа популарен избор за жените.

 

Центрите за третман на зависност од алкохол и дрога само за жени можат да бидат терапевтски. Женските клиенти може да напредуваат со дополнителна поддршка од други жени кои присуствуваат на програмата за закрепнување од третманот. Жените можат да остварат значителни врски и да заздрават поцелосно отколку во установа за лекување со заеднички третман. Клиентите можат да работат заедно за да ја добијат потребната поддршка и да се ослободат од зависноста од алкохол и дрога.

 

Предности на рехабилитација само за жени

 

Клиентите можат да добијат голем број бенефиции од присуството на а центар за рехабилитација само за жени.

 

Придобивките од објектите за рехабилитација само за жени вклучуваат:

 

 • Неконфронтирачки и неосудувачки средини
 • Сочувствителна поддршка од други клиенти
 • Дополнителни женски клиенти со кои може да се споделат борби, стравови и нервози
 • Споделување искуства со други жени и само во женски групи
 • Создава безбедна заедница за споделување чувства
 • Членовите можат да развијат емпатија кон другите
 • Обезбедува взаемна поддршка
 • Најдете заеднички искуства
 • Повеќе поддржувачки амбиент за лекување на истовремени нарушувања кои најчесто се среќаваат кај жените

 

Жените посетуваат групна терапија само за жени за да се решат одредени прашања. Овие проблеми ги доживуваат само жените и одењето само на женска рехабилитација помага да се решат проблемите.

 

Проблемите со кои помагаат само женските тераписки групи вклучуваат:

 

 • Стигми
 • Негативното прикажување на жените во медиумите
 • Стереотипи за женската убавина и сексуалност
 • Мајчинството
 • Социјален и семеен притисок
 • Брачни прашања
 • Злоупотреба на брачен другар или партнер
 • Зависност на законот

 

Рехабилитација за жени против рехабилитација за мажи

 

Злоупотребата на алкохол и дрога различно влијае на поединците. Она што го доживуваат жените и мажите е различно кога станува збор за злоупотреба на супстанции. Жените не треба да го доживеат истиот тип на рехабилитација како и мажите.

 

Рехабилитацијата само за жени ги решава прашањата конкретно за жените како што се:

 

 • Односи
 • Семејни проблеми
 • Сопружници
 • Сексуалноста
 • Бременост и деца
 • Воспитување
 • Сексуална и/или физичка траума

 

Стационарна рехабилитација од зависност за жени

 

Традиционалното време за рехабилитација е 28 дена, но на некои клиенти можеби ќе им треба подолг престој за да се исчистат од алкохол и дрога. Центрите за рехабилитација обезбедуваат програми за лекување до 90 дена, а некои дури им даваат можност на клиентите да останат подолго. По напуштањето на стационарната рехабилитација, клиентите може да добијат понатамошна нега за да ги држат на прави и тесно и долгорочно без злоупотреба на супстанции.

 

Рехабилитацијата само за жени е специјализирана за нега која ги поттикнува жените да комуницираат со други жени. Поддршката од врсниците е главен дел од процесот на рехабилитација и жените можат да зборуваат за прашања кои се единствени за полот. Жените исто така се способни да разговараат и да се соочат со проблемите што доведоа до нивна злоупотреба на супстанции.

 

Центрите за рехабилитација за жени се достапни низ целиот свет. Поради прашања специфични за женските клиенти, добивањето болничка нега што е создадена само за жени е идеален начин да се добие помошта што е навистина потребна.

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.