Тинејџерско самоповредување

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Зошто тинејџерите се самоповредуваат?

 

Во 2018 година, една студија на американски средношколци откри некои многу страшни бројки за самоповредување на тинејџерите. Студијата, која беше објавена од Американскиот весник за јавно здравје, покажа дека речиси 25% од американските тинејџерки се самоповредуваат.1Пирани, Физа. „Самоповредување кај тинејџерите: 1 од 4 девојчиња, 1 од 10 момчиња, открива извештајот на ЦДЦ“. Ајц, 11 јули 2018 година, www.ajc.com/news/health-med-fit-science/nearly-teen-girls-the-self-harm-massive-gigh-school-survey-finds/EQnLJy3REFX53HjbHGnukJ.

Страшниот аспект на самоповредувањето е што тоа не е ментална болест што ќе помине или ќе се лекува со лекови. Самоповредувањето е однесување за кое експертите веруваат дека може да се поврзе гранично нарушување на личноста, депресија, анксиозност, посттрауматско стресно растројство или нарушувања во исхраната. Родителите со деца кои се самоповредуваат признаваат парализа и неможност да спречат понатамошна злоупотреба. Самоповредувањето не е однесување кое лесно се менува ниту е едноставно за разбирање.

Некои родители веруваат дека самоповредувањето се случува поради нешто што тие го направиле. Други го поврзуваат со животниот избор на нивното дете, пријателите, употребата на дрога или однесувањето.2Петерсон, Џон и сор. „Несамоубиствено самоповредување кај адолесцентите - PMC“. PubMed Central (PMC), 1 ноември 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695720. Еден од клучевите за надминување и исцелување на поединецот кој се самоповредил е да не се обвинуваат себеси или некој друг.

Што е самоповредување на тинејџерите?

 

Самоповредувањето настанува кога поединецот се повредува себеси намерно. Чинот на самоповредување може да се направи на различни начини од сечење или модринки на телото. Еден од најчестите начини на кои едно лице се самоповредува е со сечење на кожата со жилет, парче стакло или нож.3Морган, Катарина и др. „Инциденца, клиничко управување и ризик од смртност по самоповредување кај децата и адолесцентите: Кохортна студија во примарната здравствена заштита | БМЈ“. BMJ, 1 јануари 2017 година, www.bmj.com/content/359/bmj.j4351. И покрај тоа што е најчестиот начин на кој едно лице се повредува себеси, самоповредувањето може да се направи на други начини, вклучувајќи изгореници, вадење на косата, предизвикување рани да не зараснат, па дури и кршење на коските. Кршењето на коските се смета за екстремна форма на самоповредување, додека сечењето е едно од поосновните.

Мотивации за самоповредување на тинејџерите

 

Лицето кое се самоповредува обично нема намера да се повреди доволно за да предизвика смрт. Повредите се често начин на кој човекот може да се справи со стресот, депресијата или анксиозноста.4Сталард, Пол и др. „Самоповредување кај млади адолесценти (12-16 години): Почеток и краткорочно продолжување во примерок од заедницата - BMC психијатрија“. БиоМед Централ, 2 декември 2013 година, bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-13-328. Самоповредувањето му овозможува на тинејџерот да се спречи да се справи со чувствата што го вознемируваат. Ова не е единствената мотивација што ја имаат децата за самоповредување. Постојат некои тинејџери кои се самоповредуваат како начин да се одвлечат од различни проблеми, а студиите откриле дека самоповредувањето може да ги активира хемикалиите во мозокот5Гилис, Дона. „DEFINE_ME“. DEFINE_ME, www.jaacap.org/article/S0890-8567(18)31267-X/fulltext. Пристапено на 12 октомври 2022 година. кои ги ублажуваат краткорочните емоционални превирања.

Мотивациите за самоповредување вклучуваат начини за:

 

 • Намалете ја анксиозноста и напнатоста
 • Намалете ја тагата или осаменоста
 • Ублажете ги чувствата на гнев
 • Казни се поради мразење
 • Побарајте помош или покажете неволја
 • Избегнете од чувството на вкочанетост и несреќа

 

Кои се симптомите на самоповредување на тинејџерите?

 

Кај поединци може да се забележат симптоми на самоповредување. Сепак, многу тинејџери ќе го прикријат тоа за да ги спречат другите да го видат. Најчестиот начин на кој тинејџерите се самоповредуваат е користењето ножеви, парчиња стакло и/или жилет.

Други начини на кои тинејџерите вршат самоповредување и симптоми на самоповредување вклучуваат:

 

 • Се гори
 • Удирајќи се
 • Чешање и берење красти
 • Предозирање со лекови
 • Вадење коса, трепки или веѓи за да се повредите
 • Вметнување предмети во телото за да предизвика физичка повреда

 

Не-самоубиствено самоповредување на тинејџерите

 

Самоповредувањето често започнува околу 13 и 14 години.6Вуд, Алисон. „Самоповредување кај адолесцентите | Напредокот во психијатрискиот третман | Кембриџ Кор“. Кембриџ Core, 2 Jan. 2018, www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/selfharm-in-adolescents/15B794882F4A5B12CA5E0DE1764024F3. Иако самоповредувањето не е проблем со менталното здравје, тоа постои кај индивидуи кои страдаат од предизвици за менталното здравје со кои се соочуваат. Тинејџерите на кои им се дијагностицирани нарушувања на расположението и растројство на личноста може да покажат симптоми кои не се самоубиствени самоповредување.

Емоционалната нестабилност може да ги наведе тинејџерите да се сечат на многу специфични места како што се рацете, бутовите и стомакот. На тинејџерките најчесто им се дијагностицираат гранични нарушувања на личноста. Иако младите мажи сè уште поседуваат гранично растројство на личноста, помалку се дијагностицирани.

Тинејџерско самоповредување

 

Родителите често прашуваат „зошто мојот тинејџер се самоповредува?“ Некои од дополнителните причини зошто тинејџерот ќе изврши самоповредување се поради расправии, прекин на врската, проблем дома или училиште, малтретирање, чувство на прекумерна тежина, чувство на осаменост, чувство на напуштен или отфрлен, нерасположеност, преселба во училиштата. или куќа.

Самоповредувањето може да се изврши во неколку различни прилики. Некои тинејџери може да се самоповредуваат со копирање на други луѓе. Други можат да го направат тоа за да експериментираат. Самоповредувањето може да биде повремена работа за некои луѓе, но за други тоа може да биде премногу често.

Родителите често веруваат дека самоповредувањето води до самоубиство. Сепак, самоповредувањето во многу случаи не е поврзано со самоубиство или самоубиствени мисли. Самоповредувањето може да биде порта за самоубиствени идеи, особено ако поединците се вклучени во опасни по живот или деструктивни однесувања.7Рууска, Јаана и др. „Психопатолошкиот стрес предвидува самоубиствени мисли и самоповредување кај адолесцентните амбуланти со пореметување во исхраната – европска детска и адолесцентна психијатрија“. SpringerLink, 1 август 2005 година, link.springer.com/article/10.1007/s00787-005-0473-8. Бидејќи самоубиството може да се поврзе со самоповредување, важно е родителите или старателите да побараат медицинска помош за нивното дете да се осигураат дека ништо повеќе не се случува.

Крик за внимание

 

Многу родители веруваат дека нивните деца се самоповредуваат или како увертира за самоубиство или плаче за внимание. Кога родителот или старателот открива дека нивното дете се самоповредува, тие се обидуваат да ги набљудуваат своите тинејџери повнимателно од кога било.

Самоповредувањето може да го оптоварува односот што родителот го има со своето дете. Проблемите може да го отежнат надминувањето на самоповредувањето бидејќи родителите не го разбираат проблемот и тинејџерите не можат да ја добијат потребната помош. Затоа е од витално значење родителите да се консултираат со лекар веднаш штом ќе се открие самоповредување.

Интензивни третмани за самоповредување

 

Тинејџерите не само што се доведуваат во опасност себеси, туку и другите. Освен тоа, тинејџер може да влијае на брат или сестра да се самоповредува. Самоповредувањето на некои тинејџери може да биде опасно и може да бидат потребни интензивни програми за лекување за да му се помогне на поединецот.

Млади возрасни лица кои имаат потреба од интензивна програма за третман или терапевтски интернат може да го стори тоа од следниве причини:

 

 • Однесувањето се чувствува неконтролирано или се зголемува во времетраење или сериозност
 • Фреквенцијата на сечење, горење или друго деструктивно однесување се зголемува
 • Семејството или мрежата за поддршка е излиена или не може да се управува
 • Се јавува насилство кон другите
 • Семејството стравува за благосостојбата на другите во семејството
 • Во болницата има редовни посети
 • Мисли на самоубиство
 • Амбулантските сесии повеќе не ги поддржуваат децата кои страдаат од самоповредување
 • Постојат проблеми со менталното здравје кои бараат високо ниво на грижа

 

Добивање на помош

 

Дијалектичко бихејвиористичка терапија (DBT) е терапија базирана на докази. Се покажа дека ДБТ успешно им помага на поединците кои извршиле самоповредување. Третманот може да работи и со тинејџери кои страдаат од гранично растројство на личноста.

Третманите им овозможуваат на тинејџерите да го живеат својот живот самоповредувајќи се поретко или воопшто. Поединците, исто така, можат да најдат ослободување од тешки инциденти со самоповредување. DBT може да го подобри тинејџерот да се самоповредува и да го натера да живее без да предизвика самоповредување.

 

Претходно: Исклучени од училиште со АДХД

Следна: Употреба на алкохол кај тинејџерите – Водич за родители

 • 1
  Пирани, Физа. „Самоповредување кај тинејџерите: 1 од 4 девојчиња, 1 од 10 момчиња, открива извештајот на ЦДЦ“. Ајц, 11 јули 2018 година, www.ajc.com/news/health-med-fit-science/nearly-teen-girls-the-self-harm-massive-gigh-school-survey-finds/EQnLJy3REFX53HjbHGnukJ.
 • 2
  Петерсон, Џон и сор. „Несамоубиствено самоповредување кај адолесцентите - PMC“. PubMed Central (PMC), 1 ноември 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695720.
 • 3
  Морган, Катарина и др. „Инциденца, клиничко управување и ризик од смртност по самоповредување кај децата и адолесцентите: Кохортна студија во примарната здравствена заштита | БМЈ“. BMJ, 1 јануари 2017 година, www.bmj.com/content/359/bmj.j4351.
 • 4
  Сталард, Пол и др. „Самоповредување кај млади адолесценти (12-16 години): Почеток и краткорочно продолжување во примерок од заедницата - BMC психијатрија“. БиоМед Централ, 2 декември 2013 година, bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-13-328.
 • 5
  Гилис, Дона. „DEFINE_ME“. DEFINE_ME, www.jaacap.org/article/S0890-8567(18)31267-X/fulltext. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 6
  Вуд, Алисон. „Самоповредување кај адолесцентите | Напредокот во психијатрискиот третман | Кембриџ Кор“. Кембриџ Core, 2 Jan. 2018, www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/selfharm-in-adolescents/15B794882F4A5B12CA5E0DE1764024F3.
 • 7
  Рууска, Јаана и др. „Психопатолошкиот стрес предвидува самоубиствени мисли и самоповредување кај адолесцентните амбуланти со пореметување во исхраната – европска детска и адолесцентна психијатрија“. SpringerLink, 1 август 2005 година, link.springer.com/article/10.1007/s00787-005-0473-8.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.