Сè што не е во ред со луксузната рехабилитација

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Што не е во ред со луксузната рехабилитација

 

Единствената најважна работа за рехабилитација, без оглед на тоа што се лекува или која установа се користи, е закрепнувањето. Единствената причина зошто некој влегува на рехабилитација е да започне нов живот без зависност.

 

Установата за рехабилитација ќе ги покрие првите две фази на закрепнување од зависност. Прво, нуди средина каде што клиентот може да се детоксицира, ослободувајќи го своето тело од штетните токсини и да управува со симптомите на повлекување. Заедно со ова, ќе го започне процесот на рехабилитација, помагајќи му на клиентот да ја разбере својата зависност, што ја предизвикало, предизвикувачите и овозможувачите што ја хранат и како да управува со стресот и искушението во иднина без прибегнување кон зависно однесување.

 

Добрата рехабилитација треба да понуди професионален третман заснован на докази за да му помогне на зависникот да го започне своето патување кон живот без дрога. Но, тоа е почеток и повеќето установи за рехабилитација ќе понудат постојана поддршка дури и откако нивниот клиент ќе замине, помагајќи им да се приспособат назад во нивниот нормален живот, процес кој може да трае долго откако ќе заврши нивниот првичен престој.

 

Што е луксузна рехабилитација?

 

Повеќето луѓе нема да имаат директно искуство на рехабилитација. Ова значи дека има многу простор за шпекулации за тоа што всушност е рехабилитација. Многумина претпоставуваат дека стандардната рехабилитација е, всушност, неволно строго искуство. Можеби водени од измислени портрети или застарени концепти за третман на ментално здравје во кои зависноста се гледа како морален неуспех, тие замислуваат стерилна средина, во која зависниците се детоксираат додека се лишени од својата слобода и извршуваат ниски задолженија.

 

На спротивниот крај, за оние среќните да можат да пристапат до него, беше понудата за луксузна рехабилитација. Овде, клиентите би имале лежерно искуство, рехабилитацијата би била повеќе слична на подолга пауза на врвно одморалиште отколку медицински третман. Персоналот ќе биде достапен за ниските задолженија, со што жителите ќе можат да уживаат во спа третманите и да се релаксираат, само без коктели покрај базенот.

 

Но, како и секоја услуга, медицинска или друга, има низа понуди за рехабилитација. И додека многу од поимите за нелуксузна рехабилитација се погрешни, тие можеби помогнаа во подемот на луксузниот објект за рехабилитација кој ќе се пофали исто толку, ако не и повеќе, со додатоците отколку со третманот.

 

Луксузната рехабилитација се продава како опција која го прави процесот на детоксикација и рехабилитација многу поподнослив и многу поудобен; многу веб-локации и брошури ги прават повеќе да личат на хотели и одморалишта отколку на клинички установи, па дури и може да остават впечаток дека изборот е исто толку за статусен симбол колку и за третман. Луксузните рехабилитации дури и создадоа индустрија, а веб-страниците со огласи финансирани од толпата, како што е luxuryrehabs.com, се натпреваруваат да ги наведат таканаречените луксузни рехабилитации.

 

Понудите за луксузна рехабилитација ќе ги истакнат карактеристиките како што се нивните капацитети, кои обично се фалат со сместување со високи спецификации дополнети со персонал на лице место, можеби дури и личен, за да се грижи за потребите на клиентот. Тие ќе ја истакнат својата ексклузивност, правејќи доблест на малиот број клиенти во секое време, можеби дури и кимнување на статусот на луѓето што ги третираат. И, покрај ова, тие ќе ја истакнат приватноста што ја нудат, уверувајќи ги потенцијалните клиенти во дискретната и доверлива услуга што ќе ја добијат.

 

Можеби најдобриот пример за ова ќе биде услуга како Rósglas Recovery во Ирска, која нуди лични услуги. Почнувајќи од 95,000 евра за двонеделна програма, клиентите ќе бидат единствениот пациент во луксузна резиденција со деноноќен персонал на лице место, вклучувајќи терапевт, готвач, возач и собарка.

 

Дали функционираат луксузните рехабилитации?

 

Најважното прашање на секоја рехабилитација треба да биде за нејзината ефикасност. Додека прашањата како луксузот се субјективни, успехот, или на друг начин, на рехабилитацијата е прилично бинарна мерка. Кога се проценува дека 40-60% од зависниците ќе релапсираат, вистинското прашање е дали има докази дека перцепираниот луксуз на искуството на рехабилитација има некакво влијание врз тие стапки?

 

За жал, луксузот може да биде убав, но се чини дека нема никакво влијание врз резултатите. Иако луксузните рехабилитации сугерираат дека тие се поефикасни, укажувајќи на фактори како што се помирни средини или можеби подобар персонал, има малку докази за истражување кои сугерираат дека тоа е всушност така. Сепак, истражувањето истакна неколку фактори, кои не се поврзани со луксузот, кои ќе влијаат на ефективноста.

 

Тие вклучуваат работи како што се должината на третманот и последователната нега, користените терапии и лекови, тимот вклучен во третманот и тековната мрежа за поддршка на располагање на зависникот. Доколку буџетот бил фактор во изборот, тогаш истражувањето би сугерирало дека е подобро да се откаже од луксузот во корист на продолжување на должината на купената поддршка.

 

Навистина, луксузната рехабилитација не е без свои критичари. Боб Форест, кој ја основа Оро Хаус - е многу критичен за некои аспекти на моделот. Пишувајќи на блогот Ало Хаус за славна личност која можеби некаде влегува во рехабилитација, тој коментираше:

 

„Извртената природа на лекувањето во Јужна Калифорнија ... е толку болна од бакнување со задникот на славните што нема да добие никаква помош“. Тој продолжи да сугерира дека фокусот можеби е на луксузот, а не на третманот: „Тој ќе знае уште од моментот кога ќе влезе, а сопственикот е таму да го поздрави, дека тој го води шоуто. На вашиот типичен центар за лекување во Малибу му е толку парично важно да привлече голем клиент на славни личности што сопствениците буквално се лигават на шансата. Нема да ви досадувам со тоа колку е одвратно“.

 

Дали е лоша нелуксузната рехабилитација?

 

Всушност, враќајќи се на оние фактори кои луксузните рехабилитации ги нудат за да се разликуваат, многумина ќе бидат присутни во секоја средина за рехабилитација.

 

Околините за рехабилитација се секогаш удобни. Во ова, се разбира, постои одреден степен на индивидуална перцепција. Двајца клиенти може да го видат истиот објект на различни начини. Сепак, старомодно гледиште за зависноста како морален неуспех е напуштено. Зависноста сега е препознаена како болест, а установите за рехабилитација ја третираат како таква. Како и секој медицински третман, важно е пациентите да се чувствуваат удобно.

 

Секој што резервира во „нелуксузна“ рехабилитација, според тоа, сè уште очекува да има удобно искуство. Можеби немаат слугинка, а некои установи, како дел од нивниот третмански етос, би можеле да очекуваат некаков придонес во одржувањето на станбените области, но тие не би биле сиромаштија што треба да се издржи.

 

И секоја рехабилитација би ја имала приватноста во основата. Доверливоста е клучна за секој медицински третман, а рехабилитацијата не се разликува. Не постои премија што може да се плати за да се обезбеди приватност, едноставно затоа што таа ќе биде стандардна со секоја рехабилитација.

 

Главната придобивка што може да ја понуди луксузната рехабилитација е ексклузивноста. Сепак, тоа е во голема мера функција на трошоците. Колку е поскапа рехабилитацијата, толку помалку луѓе можат да си ја дозволат. На ист начин како што многу повеќе луѓе можат да си дозволат маици од Walmart отколку што можат да си дозволат маици од дизајнерски етикети, истото важи и за рехабилитација. Некои можеби мислат дека ексклузивноста вреди, но тоа не е фактор што влијае на резултатите од рехабилитација.

 

Што не е во ред со рехабилитацијата за еден клиент?

 

Осаменоста и изолацијата убиваат. Застанете и размислете за тоа. Може да се рехабилитира еден клиент изгледа како добра идеја. Кој сака 'другиЛуѓе наоколу за време на овој тежок процес? Индивидуалната терапија е одлична, но секако да не заборавиме дека рехабилитациите за необезбедени лица нудат неверојатен спектар на индивидуална терапија како дел од нивната програма за лекување.

 

Најголемата работа што не е во ред со рехабилитацијата со еден клиент е тоа што сте сами во текот на целата должина на рехабилитација. Без пријатели, без семејство, без мајтап, без смеење, секако без хумор наспроти неволјите... нешто што повеќето (ако не и сите зависници го поседуваат во лопата!). Нема шанси да научите од туѓите приказни и нема начин да ги забележите сличностите во вашите.

 

Рехабилитацијата со еден клиент звучи попустливо, но рехабилитацијата може да биде и многу, многу досадна. Замислете да бидете затворени од 30, 60, 90 дена или подолго, а вашите единствени пријатели се луѓе платени да разговараат со вас. Платено да вежбам со вас и платено да ве чекам. На рехабилитација со еден клиент, вашиот единствен пријател е сопственикот на рехабилитација (кој се збогатува од вас) и терапевтите (не се збогатуваат толку, но сепак се платени за да бидат таму).

 

Луксузна рехабилитација vs нелуксузна рехабилитација

 

Луксуз или не, рехабилитацијата треба да се базира на докази. Иронично, во некои случаи, доказите може да сугерираат дека луксузната рехабилитација, особено на високо ниво, можеби не е најдобрата опција.

 

Иако постојат многу тела ширум светот кои нудат практични упатства и регулативи за медицински третман, тие имаат тенденција нашироко да се согласуваат за тоа како изгледа ефективно лекување. Иако ова се менува и се прилагодува во светлината на новите истражувања, моделот на третман е во голема мера решен.

 

Затоа, добрата рехабилитација веројатно ќе изгледа исто без оглед на локацијата. Ќе има тенденција да има стационарен престој, кој ќе го покрие периодот на детоксикација и почетокот на закрепнувањето. Ова ќе обезбеди основа за закрепнување, со што системот на пациентот ќе биде ослободен од лекови и ќе го надмине почетното повлекување и желбите.

 

После тоа ќе следи намалување на поддршката, при што клиентот може да се прилагоди на нормалниот живот, постепено станувајќи се повеќе самостоен. Истражувањето на Националниот институт за злоупотреба на дроги сугерира дека за повеќето луѓе, тие треба да бидат вкупно најмалку 90 дена.

 

И во двата периода, терапијата ќе биде составен дел од процесот, со комбинација на индивидуални и групни сесии најефективни, овозможувајќи му на клиентот да ја разбере својата зависност на лично ниво, како и да добие дополнителна перспектива и поддршка од групата. И, во основата на ова, двата периода треба да бидат поддржани од професионалци за зависности кои работат заедно во мултидисциплинарен тим.

 

Веројатно, ова може да сугерира дека моделот како индивидуалниот третман на Росглас можеби не е најдобар, бидејќи му недостига групна работа, може да ги пропушти придобивките од немањето конзистентен тим (тие ќе соберат достапни терапевти и луксузен имот кога ќе имаат клиент ), и без постојан капацитет, тековната поддршка, доколку може да се дозволи, може да нема конзистентност.

 

Дали е најдобрата луксузна рехабилитација?

 

Најдобрата рехабилитација е онаа што делува. Постојат многу фактори кои ќе придонесат за тоа, но луксузот веројатно нема да биде еден од нив, а може да дојде и со недостатоци кои создаваат бариери за закрепнување.

 

Првиот и најважен чекор во закрепнувањето е прифаќањето на потребата за помош. Изборот на рехабилитација што следи треба да биде воден од терапевтската потреба. Можеби е убаво да се има слугинка, но ако тоа значи рехабилитација каде што не е возможна вредна групна работа, или понатамошната нега е недостапна, тогаш цената за тој луксуз веројатно не вреди да се плати.

 

Луксузот е убав за одмор, но кога е за рехабилитација, треба да биде на второ место по закрепнувањето.

 

Претходно: Луксузна рехабилитација против стандардна рехабилитација

Следно: Најскапата рехабилитација во светот

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.