Која е фазата на закрепнување на розовиот облак

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Фаза на закрепнување на розов облак

 

Завршувањето на програмата за закрепнување од зависност може да направи да се чувствувате како да сте на врвот на светот. Оставањето на рехабилитација како трезвено лице со недели детоксикација и терапија зад себе и континуираната поддршка додека ја започнувате оваа нова фаза од вашиот живот може да направи да се чувствувате непобедливи. Чисти сте, вооружени сте со низа нови стратегии за справување и се чувствувате спремни да се справите со сите предизвици што ви ги поставува животот? Ако ова ви звучи познато, можеби ја доживувате фазата на розев облак на закрепнување од зависност.

 

Термин што се користи во програмите за опоравување од 12 чекори, а обично се доживува на почетокот на трезвеноста по завршувањето на закрепнувањето, розовиот облак може да биде и благослов и проклетство додека влегувате во нов живот по третманот.

 

Состојба на умот во розова облак

 

Звучи брилијантно - состојба на умот во која сте мотивирани, среќни и способни, без влечење и мелење што може да биде потпирање на дрога. Меѓутоа, како што се враќате на секојдневниот живот и неговите предизвици, тоа може да значи дека станувате поподложни да верувате дека се е во ред со проблемите што постојат во секојдневниот живот, наместо да се соочувате со нив.

 

Розевиот облак го прави секојдневниот живот да изгледа лесен кога не е ништо друго освен. Реалноста е дека одржувањето на трезвеноста откако ќе се вратите на притисоците од секојдневниот живот – било да се работи, задолженија или други луѓе – е тешко и непријатно. За да успеете, треба да бидете способни да се соочите директно со непријатноста и да ја надминете, наместо да ја избегнувате. Оние кои претерано се потпираат на деновите или неделите во кои може да трае фазата на розовиот облак како начин да го одложат соочувањето со животот, само се подготвуваат себеси за неуспех и релапс, бидејќи супстанциите обезбедуваат бегство по кое ќе продолжат да бараат штом розовата фаза на облак избледува.

 

Реалноста е дека реалниот живот не само што е тежок, туку бара доследност во постојаното донесување мали одлуки за да успее, што може да се чувствува огромно, особено ако штотуку сте завршиле долгорочна, длабинска програма за рехабилитација.

 

Исто како што мотивацијата за секој да ги задржи навиките или целите што сака да ги постигне може да дојде и да си оди, така може и лебдечкото чувство и поедноставен светоглед што доаѓа со фазата на розовиот облак. Со оглед на тоа што многу луѓе изјавуваат дека се враќаат на старите навики и зависности во рок од 90 дена по трезвеноста, слободно може да се каже дека таа едноставност може да заслепи и да обземе многу луѓе лесно додека се справуваат со реалниот живот со трезвеност.

Дали розовото облачување е лошо? Звучи добро!

 

Важно е да се запамети дека фазата на розовиот облак не е сè лоша - надежта и позитивните чувства поврзани со неа се важни за сечиј светоглед, додека мотивацијата може да ве поттикне да направите трајни промени во вашиот живот ако се постапува на правилен начин. Розевиот облак, исто така, обезбедува ослободување од стресот, потребата и тежината што зависноста може да ја постави и на вашето ментално здравје и на вашиот секојдневен живот воопшто, кој почнува да се врти околу супстанцијата што ја предизвикува зависноста.

 

Како да ги задржиме нашите добри навики и мотивација да продолжиме со трезвеноста штом ќе се појави балонот на ефектот на розовиот облак? И како можеме оние од нас во фазата на розев облак да се подготвиме за да не бидеме фатени кога ќе заврши?

 

Има многу одговори на овие прашања, но тие најдобро се користат заедно еден со друг за да се обезбеди целосна рамка за поддршка на трезвеноста. Најважно е да бидете сигурни дека имате добар систем за поддршка на пријатели, семејство и терапија за да ви помогне да ве водиме во текот на процесот11.М. Pulows, DEFINE_ME, DEFINE_ME.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.pediatricnursing.org/article/S0882-5963(17)30555-9/fulltext. Многу програми за рехабилитација обезбедуваат последователна грижа која вклучува редовни тераписки сесии, така што секогаш вреди да се искористи максимумот од нив каде што е можно.

 

Можеби ќе можете да добиете помош од трезен придружник кој поминал низ истиот процес и може да се поврзе и да поддржува. Исто така, треба да се фокусирате на грижата за себе на најосновното ниво и да се фокусирате на мали, податливи цели една по една, како што е да се осигурате дека јадете добро, редовно вежбате или спиете 8 часа навечер. Грижата за себе, исто така, значи дека треба да бидете искрени со себе за тоа како се чувствувате, и кога животот се чувствува податлив и кога ќе започне преоптоварување и се чувствува возможен релапс.

Кога ќе заврши фазата на Пинк Облак

 

Еден од најдобрите начини да се подготвите за крајот на фазата на розовиот облак додека сеуште го доживувате е да се вооружите со знаење. Со тоа што ќе се информирате за тоа како веројатно ќе изгледаат фазите на трезвеност, како и за предизвикувачите и тешкотиите со кои може да се соочите, тогаш можете да изградите планови за тоа што да направите за да си помогнете во секоја фаза и да ги забележите активностите што можете да ги направите за да се бори со предизвиците со кои може да се соочите.

 

Прилагодете го вашиот план да биде што е можно поконкретен за вас и запишете ги алтернативите што можат да помогнат во борбата против тешкотијата ако вашата почетна акција е неуспешна. Споделете го вашиот план со вашиот систем за поддршка за да можат да бидат свесни и да помогнат доколку е потребно кога се борите да го спроведете вашиот план на дело.

 

Идејата за креирање на овие планови е да бидете сигурни дека сте максимално подготвени да се справите со најверојатните ситуации со кои може да се соочите, и дека решенијата се веќе таму кога ви се потребни, така што сè што треба да направите е да ги спроведете, наместо да се обидувате да размислете за решенија или правете нешто на крајот некорисно кога поминувате низ предизвикувачки фази на трезвеност.

 

Севкупно, фазата на трезвеност на розовиот облак е зголемена состојба на еуфорија и искуство на зависниците кои се опоравуваат со мотивација во секојдневниот живот, пред да започнат борбите на реалноста, и обично се случува откако лицето ќе го заврши лекувањето. Состојбата на розовиот облак може да биде позитивна и мотивирачка, но исто така може да ги заслепи луѓето за предизвиците на животот и да ја избегнат непријатноста низ која треба да поминат за целосно да се излечат и да се ослободат од зависноста. Затоа, фазата на розовиот облак треба да се постапува со внимателен оптимизам.

 

Претходно: Стратегии за превенција на релапс

Следно: Здрави придобивки од откажувањето од шеќер

  • 1
    1.М. Pulows, DEFINE_ME, DEFINE_ME.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.pediatricnursing.org/article/S0882-5963(17)30555-9/fulltext
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.