Розова дрога

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Розова дрога U-47700

Што е лекот „Пинк“?

U-47700, или Пинк, како што најчесто се нарекува, е синтетички опиоид кој има ефекти посилни од хероинот и е посилен од морфинот. Познат е и како U4, Pinky или Pink Heroin. Може да се проголта, да се инјектира или да се намириса. Може да се зема самостојно или да се комбинира со други лекови како фентанил или хероин.

Името доаѓа од розевата боја на прашокот што се користи за производство на лекот. Достапно е како прашок или таблета.

Бидејќи е синтетички опиоид, нема практична или медицинска употреба. Тоа е строго рекреативно. Тоа може да биде смртоносно, дури и во мали дози.

U-47700 беше развиен од хемичари во 1970-тите како средство за ослободување од болка за Рак, операција или болни повреди. Никогаш не бил направен комерцијално, но патентот и хемиските детали сè уште се достапни. Моментално Пинк се произведува во Кина и се испраќа во САД под маската на истражување и „не е наменет за човечка исхрана“. Достапно е за купување преку Интернет и се продава како „истражувачка хемикалија“.

Злоупотребата на супстанции и зависноста биле вообичаени проблеми во текот на историјата, а во оваа модерна доба не станала ништо подобра и бројките продолжуваат да растат. Зависноста од опијати е особено висока бидејќи лековите се препишуваат, со што несвесно води по лизгава патека што може да заврши со злоупотреба на супстанции или зависност од дрога.

Од 2000 година, има над 700,000 смртни случаи поради предозирање со дрога. Во моментов, 11.7% од луѓето во САД постари од 12 години се недозволени корисници на дрога. Тоа се преведува на 31.9 милиони луѓе само во САД. Во последната година, 53 милиони луѓе пробале нелегални супстанци или злоупотребиле лекови на рецепт. Има приближно 136 смртни случаи дневно поради предозирање со дрога, што ја прави „опиоидната криза“ сериозна итна здравствена состојба за јавното здравје. Пинк е само најновиот опиоид на сцената кој придонесува за оваа вонредна состојба во јавното здравство.

Според Националниот центар за статистика на злоупотреба на дрога:

 • 9 милиони користат нелегални дроги
 • 1 милион од 25.4% од нелегалните корисници на дрога имаат нарушување на дрогата
 • 2 милиони луѓе или 24.7% од оние со нарушувања на дрогата имаат опиоидно нарушување; ова вклучува лекови против болки на рецепт или „убијци против болки“ и хероин

 

Центрите за контрола на болести велат дека нацијата е „среде епидемија на предозирање со опиоиди“ која ги однесе животите на повеќе од 28,000 луѓе во 2014 година, најмногу од која било година досега. Во Јужна Каролина, предозирањето со опиоиди уби 701 лице истата година.

За повеќе информации за статистиката за злоупотреба на супстанции и зависност од дрога или за да погледнете поширок опсег на зависност во подолг временски период, ве молиме погледнете го Националниот центар за статистика за злоупотреба на дроги1„NCDAS: Статистика за злоупотреба на супстанции и зависност [2022]“. NCDAS, 1 мај 2020 година, drugabusestatistics.org..

Опасности од користење на Пинк

Една од најсериозните грижи за лекот Пинк е тоа што речиси и да не постои начин да се утврди од што се состои лекот и со која моќ. Кога се продава онлајн, доаѓа во различно пакување од различни локации и е релативно добро скриено. Како улична дрога, може да изгледа како хероин, или која било друга улична дрога или опиоид на рецепт. Според тоа, повеќето корисници на дрога земаат Пинк и можеби не се свесни дека земаат.

Розовата боја може да направи корисникот да се чувствува еуфорично, слично како и другите опијати. Ризикот од зависност и предозирање со Пинк е ист, па дури и поголем од другите опијати. Документирани се симптоми на предозирање дека се исти како и другите лекови.2Јустинова, Зузана и др. „Зависност од дрога - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039293. Пристапено на 11 октомври 2022 година.

Некои несакани ефекти на Пинк може да бидат следниве:

 

 • Промени на расположението
 • Еуфорија
 • Психоза
 • Респираторен дистрес, проблеми со дишењето
 • Запек
 • Чувство
 • Зависност и зависност
 • Гадење, стомачни нарушувања, повраќање
 • Предозирање
 • Смрт

 

Имаше десетици потврдени смртни случаи поради предозирање од Пинк. DEA ја класифицираше Пинк како супстанција контролирана од Распоред 1, откако беа потврдени најмалку 46 смртни случаи од предозирање во 2015 и 2016 година. Лековите од Распоред 1 се класифицирани како супстанци кои предизвикуваат голема зависност и имаат поголема веројатност да бидат злоупотребени. Категоријата Распоред 1, исто така, укажува дека лекот, како Пинк, „нема моментално прифатена медицинска употреба во Соединетите Држави, недостаток на прифатена безбедност за употреба под медицински надзор и висок потенцијал за злоупотреба“, според DEA.

Класификацијата на Распоред 1 не значи дека сите супстанции се подеднакво опасни. Класификацијата на Распоред 1 значи дека нема медицинска вредност и висок ризик за злоупотреба, додека, Распоредот 2-5 има одредена медицинска вредност и варира во веројатноста за ризик од злоупотреба. Други примери на дроги од Распоред 1 се марихуана, хероин, ЛСД, екстази и магични печурки.

Пинк е опасна дизајнерска дрога која се продава на улица и на интернет. Неговиот лесен пристап и висока јачина го прават неверојатно опасна и многу зависна супстанција. Обично се промовира како супстанција со препишување, како Норко, или како хероин. Иако Пинк е релативно нова дрога на улиците, таа веќе предизвика значителен број предозирања.

Опиоидната криза продолжува да биде вонредна состојба во јавното здравство и растечка епидемија во Соединетите држави. Новиот дизајнерски лек, Пинк, или U-47700, е само најновата супстанција што придонесува за епидемијата. Бидејќи со Пинк може да се манипулира за да имитира супстанција како хероин или може да се комбинира со други опиоиди, може да биде тешко да се контролира и може да доведе до тоа некој да го зема Пинк ненамерно.

Третманот за зависност е дизајниран да им помогне на луѓето да престанат да користат дроги и да злоупотребуваат супстанции, да останат без дрога или супстанци и да бидат ангажиран и продуктивен член на општеството. Зависноста е лекувачка, но сложена болест. Третманот за злоупотреба на супстанции и зависност е важен прв чекор кон закрепнувањето. Иако не постои еден третман кој работи за секого, мешавина од правилни програми за третман и последователна нега може да помогне во успешното закрепнување.

 

Претходно: Повлекување на трамадол

Следна: Клонопин повлекување

Информации за розова дрога

 • 1
  „NCDAS: Статистика за злоупотреба на супстанции и зависност [2022]“. NCDAS, 1 мај 2020 година, drugabusestatistics.org.
 • 2
  Јустинова, Зузана и др. „Зависност од дрога - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039293. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.