Рехабилитации финансирани од државата

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Рехабилитации финансирани од државата

 

И покрај фактот дека злоупотребата на супстанции и зависноста не се невообичаен или невообичаен проблем, многу малку луѓе кои ги имаат овие проблеми не можат да ја добијат потребната помош. Ова може да биде поради различни причини. Тоа може да биде затоа што тие не се свесни за опциите што им се достапни или во моментов не се заинтересирани за професионална помош. Тоа може да биде и затоа што тие претпоставуваат дека секаков вид на сериозен или рехабилитационен третман не е во нивниот буџет и затоа е недостапен за нив.

 

Ова можеби е делумно точно, приватните најсовремени рехабилитациони центри навистина чинат пари. Пари до кои многумина од оние кои злоупотребуваат дрога или алкохол немаат пристап. Сепак, постојат програми за оние кои не можат да си дозволат приватен центар за рехабилитација. За таа цел беа создадени рехабилитации финансирани од државата11.MT French, I. Popovici и L. Tapsell, Економските трошоци за третман со злоупотреба на супстанции: ажурирани проценки и опсег на трошоци за проценка на програмата и надоместување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614666/.

 

Што се Центрите за лекување финансирани од државата?

 

Центрите за рехабилитација од дрога и алкохол финансирани од државата беа создадени за да бидат прифатлива опција за оние на кои им треба помош, но не можат да си дозволат други опции. Овие центри обезбедуваат квалитетна, професионална помош за оние кои сакаат да се откажат од злоупотребата на супстанции. Овие програми финансирани од државата обично се екстремно ниски трошоци или бесплатни за оние кои ги исполнуваат барањата.

 

Овие центри се финансираат преку владини и федерални грантови, распределби од државниот буџет и Medicaid. Финансирањето, големината и опциите за третман може да се разликуваат во зависност од државата, но тие се совршено ефективни опции за оние кои бараат третман и не можат да си дозволат други центри. Не секој има пристап до здравствено осигурување. Овие центри се создадени имајќи ги на ум тие поединци и оние во слични ситуации.

Медикер против Медикеид

 

Ако имате, можете да добиете пристап до многу од овие центри Medicare или Медикеид. Medicare е осигурување наменето и создадено за оние кои имаат 65 години и постари. Тоа е федерално финансирано и може да опфати и луѓе на помлада возраст со одредени попречености или други услови. Медикеид е програма за помош за осигурување и е финансирана и од федерално и од државата. Оваа програма за помош обезбедува здравствено осигурување и покривање на оние на која било возраст со низок приход. Обезбедува покриеност без разлика на попреченост, број на деца, бременост или други состојби и возраст.

 

Многу од овие центри за рехабилитација финансирани од државата им дозволуваат на присутните да платат за своето време со Medicare или Medicaid. Многу од овие институции добиваат финансирање од Medicaid.

 

Дали сум подобен за рехабилитација финансирана од државата?

 

Она што секоја држава бара да биде квалификуван пациент во центар за рехабилитација финансиран од државата варира. Барањата често се многу строги и не се флексибилни бидејќи има многу апликанти и често ограничен износ на државно финансирање.

 

За да се квалификувате за многу и повеќето државни центри за рехабилитација, ќе треба да обезбедите доказ за:

 

 • Приход
 • Државјанство на САД
 • Недостаток на осигурување
 • Доказ дека живеете во државата во која барате рехабилитативен третман

 

Многу центри за рехабилитација ќе им дадат приоритет на одредени популации поради ограничениот простор:

 

 • самохрани мајки
 • бремени жени
 • оние кои злоупотребуваат дроги за игла како хероин или кокаин
 • оние со повеќе состојби или инвалидитет

 

Секој центар за рехабилитација финансиран од државата често има свои критериуми и сопствен метод за одредување приоритет на тоа кој добива пристап по кој редослед. Ова значи дека тие често ги земаат најсериозните случаи, како што се бремени жени или оние со повеќе физички или ментални состојби надвор од злоупотреба на супстанции. Секоја рехабилитација финансирана од државата прифаќа и негира пациенти врз основа на нивните специфични критериуми.

 

Овој критериум и процес да се биде прифатен во една од овие програми за третман може да биде долг процес. Рехабилитациите финансирани од државата се многу барани и често имаат многу ограничен простор поради начинот на кој се финансираат. Тие се квалитетни, ефективни центри, но бидејќи се финансирани од државата и од други грантови програми, честопати не е она што тие можат да го направат можноста да допрат до голем број луѓе.

 

Поради ова, многу луѓе кои се прифатени ќе бидат ставени на листа на чекање за да започнат со нивниот третман. Оваа листа на чекање може да биде неколку дена, неколку недели, па дури и неколку месеци во зависност од специфичниот простор или потребите на објектот во вашата држава.

Добрите и лошите страни на рехабилитацијата финансирана од државата

 

Ниту една програма или центар за третман не е совршен и секое сценарио има свои добрите и лошите страни. Ајде да ги разделиме добрите и не толку добрите делови од рехабилитацијата финансирана од државата:

Предности на рехабилитацијата финансирана од државата

 

 • Тоа е ниска цена и често е бесплатно за поединецот. Ова е причината поради која многу луѓе не бараат третман во домот. Тие мислат дека сите програми може да чинат исто како приватните институции или можеби дури и не се свесни дека постои рехабилитација финансирана од државата. Па, тоа го прави и е создаден за да им понуди на оние на кои им е потребна помош евтин начин да ја добијат.
 • Третманот е висококвалитетен, професионален и базиран на докази. Сакате каква било здравствена заштита без разлика дали е физичка или ментална да биде заснована на докази. Ова значи дека помошта што ја добивате се заснова на факти и истражувања и е докажано дека делува. Овие програми финансирани од државата го прават тоа приоритет.
 • Заедница. Како и многу други центри за лекување, ќе бидете опкружени со луѓе кои се во иста тешка битка како и вие. Оваа заедница е од витално значење и е докажано дека е исклучително ефикасен дел од третманот за злоупотреба на супстанции.

 

Недостатоци на рехабилитации финансирани од државата

 

 • Списокот на чекање. Честопати ќе треба да чекате да се отвори место, освен ако не сте исклучително голема потреба или страшен случај според критериумите на центарот. Овој список на чекање може да трае неколку недели, но можеби да се прошири на неколку месеци.
 • Некои технологии и методи можеби се малку застарени поради државното финансирање.
 • Време на издавање. Многу луѓе кои посетувале центри за лекување финансирани од државата рекле дека се чувствувале ослободени од програмата пред да се почувствуваат целосно подготвени. Тоа често се случува затоа што државата нема доволно простор за секого. Некои програми може да одлучат да ги ослободат пациентите веднаш штом веруваат дека се подготвени. Таа временска рамка можеби не одговара на тоа колку пациентот всушност се чувствува подготвен.

 

Кое е подобро?

 

Одговорот на ова е: која било програма до која имате пристап и можете да си дозволите е подобра опција за вас. Можеби нема да можете да си дозволите приватна институција со најнова технологија, а луксузната рехабилитација можеби дури и не е најдобрата опција. Затоа, без оглед на опцијата до која имате пристап е она што е подобро за вас.

 

Рехабилитацијата од државните фондови можеби ги нема сите ѕвона и свирчиња со кои се фалат многу приватни институции, но тие обезбедуваат евтина нега до која многу луѓе не би можеле да пристапат без бесплатната или ниската цена.

 

Претходно: Разбирање на емоционалната рехабилитација

Следно: Кога вашата сакана ќе се врати дома од рехабилитација

 • 1
  1.MT French, I. Popovici и L. Tapsell, Економските трошоци за третман со злоупотреба на супстанции: ажурирани проценки и опсег на трошоци за проценка на програмата и надоместување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614666/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.