Рехабилитација за професионалци

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Рехабилитација за професионалци и раководители на високо ниво

Секој може да биде погоден од зависност, вклучително и професионалци и директори на високо ниво. Стресот на работата во комбинација со други фактори може да доведе до услови кои се зрели за зависност. Без разлика на вашето ниво на образование, зависноста може да влијае на секого. Професионалците и директорите можат да бидат особено ранливи, особено кога имаат голем број на обврски што не им дозволуваат да се фокусираат на себе. Присуството на рехабилитација за професионалци и како директор на високо ниво може да биде неизбежен пат за многумина.

 

Уште полошо, дури и кога извршниот директор на високо ниво ќе сфати дека може да има проблем со зависност, тие имаат тенденција да не прават ништо за тоа барем веднаш. Стресот на позицијата во комбинација со вродените одговорности може да го заслепи извршниот директор да не го добие третманот што му е потребен. Сè уште има толку многу стигма поврзана со зависноста и менталното здравје што многу професионалци и директори на високи нивоа едноставно не можат да ја откријат вистинската состојба на нивната емоционална благосостојба.11.В. Глаузер, „Високо-функционални зависници“: интервенирање пред да дојде до неволја – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 30 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883816/.

 

Секогаш има многу добротворци кои се залагаат за тоа како овие поединци мора да посегнат и да побараат помош. Тие велат дека овие луѓе мора да бидат навистина искрени за нивната ситуација... Но, искрено, овие исти луѓе нема да искашлаат пакет од повеќе милиони долари како компензација кога оваа стратегија оди на југ и извршната власт ќе биде отпуштена од одборот или акционерите. Секое признавање на слабост во позиција на моќ дозволува некој друг да се засили и да ја искористи таа моќ. Така било отсекогаш, и за жал е реалноста на ситуацијата за професионалците и директорите на високо ниво на кои им е потребен третман.

 

Ако сте извршен директор на корпорација, најдобро ќе ви биде советувано да не споделувате детали за вашите зависности или грижи за менталното здравје на работното место, без разлика колку е доверлива. Да, постои законска регулатива за да не ве отпуштат поради зависност и ментално здравје и секако нема да бидете отпуштени за тоа конкретно, но да, најверојатно ќе бидете отпуштени поради нешто и семето на сомнеж во вашите способности и образложението за донесување одлуки ќе биде посеано.

 

Но, во одреден момент, извршната власт ќе мора да одвои време да се лекува со одење на рехабилитација. Постојат центри за рехабилитација дизајнирани за директори на високо ниво на кои им е потребен третман, но можат да продолжат да ги исполнуваат своите обврски. За оние кои ја достигнале таа точка, идентификувањето на вистинските капацитети за третман е од клучно значење за нивното закрепнување. Сепак, еден важен фактор за оние кои можеби се на работ или ранливи да станат зависници е да ги препознаат предупредувачките знаци.

 

Еден од најпопуларните рехабилитација за професионалци и раководители на високо ниво е Remedy Wellbeing. Водени од иновации и извонредност во третманот на употреба на супстанции и состојби на ментално здравје, Remedy Wellbeing е барана дестинација за професионалци и директори на високо ниво кои бараат успешно, долгорочно закрепнување.

 

Како зависноста влијае на професионалните директори на високо ниво

 

Еден од главните фактори поврзани со зависноста во однос на луѓето со високо ниво на моќ е стресот. Раководните лица се соочуваат со значителни одговорности, што пак создава уникатен тип на стрес кој е различен во споредба со оние на пониски нивоа на авторитет. Додека перцепцијата на некои е дека на директорите на високо ниво им е лесно, вистината е дека повеќето луѓе на таа позиција се соочуваат со значителни одговорности што доведуваат до стрес, а потоа и до зависност.

 

Знаците на формирање на зависност вклучуваат:

 

 • Анксиозност или депресија
 • Јадење премногу или недоволно
 • Исцрпеност
 • Нестрпливост
 • Несоница
 • Недостаток на рамнотежа помеѓу работата и животот
 • Ниска самодоверба
 • Без енергија
 • Перфекционизам

 

Кога стресот ќе достигне критична маса, може да резултира со физички заболувања како што се срцеви проблеми, нарушувања на имунитетот, висок крвен притисок, главоболки и многу повеќе. Ако чувствувате едно или повеќе од споменатите проблеми, тогаш се подготвувате да станете зависници од дрога или алкохол. Со рано препознавање на знаците, можете да дејствувате за да избегнете таква евентуалност како што е следново.

 

Рехабилитација за анксиозност за професионалци

 

Ако некогаш сте останале будни до доцна во ноќта поради состанок на одборот следниот ден, безброј пати сте ги разгледале деталите од извештајот во стремежот кон совршенство или сте се нашле без здив поради чувството на преоптовареност, тогаш доживувате високо ниво на анксиозност. Можеби се подготвувате да станете зависници од дрога или алкохол во обид да се справите со самата анксиозност.

 

Со обврските доаѓа и стресот од обидот да го исполните она што се очекува од вас. Ова често вклучува перфекционизам бидејќи знаците на слабост, морален неуспех или пороци се сметаат за неисполнување на стандардите што сте ги поставиле за себе. Никогаш не слушате за клучните квалитети на поединците кои ги вклучуваат нивните лични прашања, но вистината е дека никој не е совршен што значи дека си ставате стресови кои се неразумни.

 

Сепак, можеби сте ги препознале симптомите предоцна и веќе сте побарале утеха во дрога или алкохол за да го ослободите стресот. Во овој случај, веројатноста да станете зависник се зголемува бидејќи стресот на вашата работа ја поттикнува вашата зависност додека не достигне точка на прекршување.

 

Рехабилитација за професионалци и раководители на високо ниво

 

Првиот чекор е да препознаете дека имате проблем со зависност. И иако тој чекор е важен, тој е само прв во серијата што води до рехабилитација за професионалци. За директорите на високо ниво, ова значи дека треба да ги промените вашите приоритети за да можете да закрепнете. Во спротивно, сосема е можно да влезете во циклус на рехабилитација и да рецидивите повеќе пати што само ја влошува ситуацијата.

 

Установата за рехабилитација дизајнирана за директори на високо ниво се обидува да ги балансира вашите одговорности додека ви помага да ја надминете зависноста. Наместо да ја оставите вашата работа ладна мисирка, наместо тоа или се пријавувате во установа или лекувајте ја зависноста на амбулантска основа.

 

Откако ќе одлучите да влезете во рехабилитација, ќе ви биде доделен терапевт или специјалист за закрепнување за да ги идентификува стресовите што ја предизвикуваат вашата зависност. Идентификацијата е клучниот чекор бидејќи тоа ќе доведе до правилен третман. Во меѓувреме, ќе треба да ги идентификувате сите предизвикувачи на вашата зависност, за да можете да ги елиминирате од вашиот живот.

Алтернатива за влегување во рехабилитација за професионалци може да биде релативно нов концепт наречен Интензивна амбулантска програма (ИОП). ИОП комбинира третман со дрога и алкохол заснован на докази со флексибилноста на амбулантската грижа, прилагодена на потребите на професионалците и директорите.

 

Интензивниот ИОП е идеален за професионалци и директори кои:

 

 • Не барајте медицинска детоксикација или стабилизација во болница
 • Имате завршено рехабилитација за професионалци, но сепак потребна е интервенција за хемиска зависност или истовремени нарушувања
 • Покажете ја дисциплината и самоконтролата за да живеете самостојно додека се стремите кон трезвеност
 • Треба да се приспособат на огромен професионален распоред

 

Избегнување на релапс по рехабилитација за директори

 

Активирањето е нешто што ја иницира желбата да се земе дрога или алкохол за олеснување. Предизвикувач може да биде сè, но обично е нешто што е поврзано со стресот. Извештај што треба, состанок на одборот на кој мора да се присуствува, постигнување цел што се посакува на работното место. Каков и да е тој предизвикувач, реакцијата е обично длабоко вкоренетата желба да се најде олеснување. И тоа олеснување обично има форма на дрога или алкохол.

 

Разбирањето како да се справите со предизвикувачите е клучен дел од вашата терапија за рехабилитација. Се разбира, ако можете целосно да го избегнете предизвикувачкиот настан, тоа е исто така најкорисно. Сепак, за директорите на високо ниво тоа можеби не е можно. Значи, идентификувањето на предизвикувачите и ефикасното справување со нив може да ви помогне да го избегнете преземањето на следниот чекор кој е посегнување по дрога или алкохол.

 

Продолжена терапија по рехабилитација

 

Како дел од вашата рехабилитација, можеби ќе треба да го намалите обемот на работа или одговорноста на привремена основа. Може да откриете дека рехабилитацијата не е можна освен ако целосно не се извлечете. Различни луѓе можат да се справат со различни ситуации, па ќе мора да откриете што е најдобро за вас.

 

Идентификацијата на вашата зависност треба да доведе до барање помош веднаш. Колку побрзо можете да ја добиете потребната помош преку правилна рехабилитација, толку подобро ќе се справите со стресот што помогнал да ја поттикнете вашата зависност. Присуството на рехабилитација како извршен директор на високо ниво ќе ви помогне да се справите со зависноста за да го подобрите здравјето и благосостојбата.

 

Претходно: Што е еко рехабилитација?

Следно: Што се случува кога ќе се вратите по рехабилитација

 • 1
  1.В. Глаузер, „Високо-функционални зависници“: интервенирање пред да дојде до неволја – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 30 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883816/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .