Што се случува кога ќе се вратите по рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Што да направите ако рецидивите после рехабилитација

Иако многу филмови и телевизиски емисии кои се занимаваат со зависност може да ја покажат рехабилитацијата како последен чекор, многу е вообичаено да се релапсираат по рехабилитација. Без разлика дали се работи за мало пролизгување или целосен релапс, не е толку невообичаено да морате повеќе пати да влегувате во рехабилитација како што мислите. За многумина, срамот да мора да се вратат по лизгањето може да го спречи лицето навистина да ја добие потребната помош11.Е. Kabisa, E. Biracyaza, J. d'Amour Habagusenga и A. Umubyeyi, Детерминанти и преваленца на релапс кај пациенти со нарушувања на употребата на супстанции: случај на психотерапевтски центар Icyizere – третман, превенција и политика на злоупотреба на супстанции, BioMed Central.; Преземено на 5 октомври 2022 година, од https://substanceabusepolicy.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13011-021-00347-0. Многу луѓе се повторуваат повеќе пати и не е ништо за срам, но тоа му овозможува на човекот да испита зошто постојано се повторува.

 

Иако не постојат точни бројки, се проценува дека 50% од оние кои влегуваат во третман за рехабилитација ќе се лизне барем еднаш во текот на процесот на закрепнување, особено во клучниот период откако ќе се реинтегрираат во животот по рехабилитација22.Ј. Менон и А. Кандасами, Превенција на релапс – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 5 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844157/. Таа бројка може да биде мала бидејќи честопати не се пријавуваат лизгања. Тоа значи дека за оние кои влегуваат во рехабилитација, шансите да се вратат на старите навики се поголеми од 50%.

 

Она што е потребно е подобро разбирање пред да влезете во рехабилитација за прв пат дека ова е само дел од процесот на закрепнување. Тоа е затоа што релапсот не е крај, туку само дел од целокупниот процес на закрепнување.

 

Што е релапс после рехабилитација?

 

Ова е моментот кога симптомите на зависност повторно се зголемуваат. На релапс после рехабилитација често му претходи некој предизвикувачки настан. Тоа може да биде зголемување на нивото на стрес, изложеност на лекови или алкохол што биле дел од вашата зависност или комбинација на настани што доведуваат до релапс по рехабилитација. Ова не е знак на слаба волја или неспособност да ги контролирате вашите постапки. Наместо тоа, релапсот наликува на болест која се враќа од време на време додека не се реши целосно.

 

Она што е важно да се запамети е дека релапсот по рехабилитација не е неуспех. Ниту, пак, е знак дека вашата зависност е над надежта. Ако било што, релапсот може да претставува можност да работите на вештините за справување и да ја зацврсти вашата решителност конечно да ја надминете зависноста33.СМ Мелемис, Фокус: Зависност: Превенција на релапс и петте правила за закрепнување, PubMed Central (PMC); Преземено на 5 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4553654/.

 

Како да избегнете релапс после рехабилитација?

 

Најдобар начин да се справите со релапсот е да го избегнете на прво место. Постојат работи што можете да ги направите за да спречите појава на релапс. Она што следува се неколку совети кои ќе ви помогнат да останете на вистинскиот пат.

HALT

 

Ова е акроним што се залага за гладни, лути, осамени и уморни. Тоа се емоционалните состојби кои ги зголемуваат шансите за појава на релапс. И додека не можете постојано да ги избегнувате сите овие состојби, можете да идентификувате кога ќе се случи за да бидете подобро подготвени.

 

Подготовката на стратегии за превенција од релапс е најдобриот начин да се избегнат четирите состојби да се биде поранлив на релапс. За глад, имајте со себе здрави грицки и многу вода. Ако се налутите, користете едноставни техники за да се смирите. Потешко е да се биде осамен, но закажете време за да бидете со или да разговарате со други луѓе за да ви помогне да го надминете тоа чувство.

 

Конечно, погрижете се да се одморите многу за да не се заморите. Вежбањето исто така може да помогне во одржување на вашето здравје заедно со пиење многу вода. Но, има и други работи што можете да ги правите.

 

Избегнувајте предизвикувачки ситуации

 

Многу е полесно да се избегнат ситуации кои можат да предизвикаат релапс, наместо да се справувате со нив. Учење да се идентификуваат и избегнуваат такви ситуации може да се направи во повеќето околности. Чувајте го при рака телефонскиот број на некој од вашата група за поддршка, за да можете да разговарате со него во овие периоди.

 

Се разбира, не можете да ги избегнете сите предизвикувачи. Ова значи дека ќе треба да знаете што да правите во случај да сте заглавени во ситуација на активирање.

 

Научете управување со стресот

 

Ефективното управување со стресот ќе ви помогне да го намалите стресот и да ги одржите вашите односи. Ова ќе помогне да се намали влијанието на предизвикувачкиот настан, за да можете да останете на вистинскиот пат.

 

Потпрете се на вашите односи

 

Зависностите може да доведат до изолација што пак ги прави помоќни. Одржувајте и изградете ги вашите односи, за да можете да останете здрави, силни и активни во вашата група на семејство и пријатели.

 

Сепак, дури и најдобрата подготовка не може да избегне релапс по рехабилитација. Кога тоа ќе се случи, ќе треба да знаете што да правите.

 

Справување со релапс по рехабилитација

 

За многумина ќе има чувство на срам и неуспех. Ваквите чувства се разбирливи, но навистина не се на место. Повеќето рецидиви се случуваат во првите 90 дена од напуштањето на програмата за рехабилитација и откажувањето од алкохол или дрога. Ова е причината зошто треба да размислите за најмалку тримесечна програма која ќе ви помогне да се справите со искушението на вашата зависност

 

Првиот чекор кога ќе се појави релапс е да останете смирени и да разберете дека сè кон што сте се стремеле не е изгубено. Ова значи дека треба да го направите следново.

 

Чувајте ја главата

 

Лапсус или дури и целосно повторно влегување во вашата стара зависност не е крај на светот. Всушност, се очекува да се случи барем едно промашување, па затоа треба да имате позитивен став. Вашата цел да се ослободите од зависноста сè уште е таму, па затоа одете по неа.

 

Продолжете да присуствувате на индивидуални или групни сесии за терапија

 

Имајте на ум дека злоупотребата на супстанции е длабоко вкоренета зависност. За неговото отстранување ќе бидат потребни многу месеци, ако не и години работа. Тоа значи дека треба да продолжите со терапијата дури и откако ќе се лизнете. Меѓутоа, ако продолжите да уназадувате, можеби е време да ја преиспитате терапијата што ја примате. Можеби е наредена промена, но само откако ќе разговарате со вашиот терапевт. Можеби ќе сакате да ја зголемите нашата посетеност ако поминувате низ тежок период. Ова ќе обезбеди многу позитивно засилување што ќе ви помогне да ги надминете искушенијата и предизвикувачите на вашата зависност.

 

Присуствувајте во AA, CA, NA, SLAA или кое било „A“ што помага

 

Анонимните алкохоличари може да се пофали со повеќе од 2 милиони активни членови ширум светот. Оригиналните чекори сè уште се недопрени и многу поранешни зависници ја признаваат групата што им помогнала да закрепнат.

 

Присуствувајте на интензивна амбулантска програма

 

ИОП може да биде дел од процесот на отпуштање на луѓето кои ги напуштаат резиденцијалните програми, обезбедувајќи етапно преместување од болничко, во амбулантско, до закрепнување. За други, тоа може да биде првиот и најдобар избор за третман на зависност. IOP ќе ги има речиси истите карактеристики како и стационарната програма, но со голема разлика што клиентот може да остане во својот дом.

 

Когнитивно однесување терапија

 

Ова е форма на терапија која се фокусира на предизвикувачите на вашата зависност. Додавањето на овој тип на терапија може да биде доста корисно за идентификување и справување или можеби избегнување на такви ситуации во иднина.

 

Присуствувајте во објект за трезвено живеење

 

Трезвените домови за живеење нудат безбедност и поддршка за луѓето кои се опоравуваат од злоупотреба на дрога или алкохол. Живеете во средина без супстанции додека се движите низ одговорностите на животот во реалниот свет.

 

Запомнете дека може да се сопнете на патот кон целосно закрепнување. За повеќето кои ќе ја надминат зависноста, ќе се повторат барем еднаш. Затоа, имајте ја оваа перспектива на ум во случај да се случи најлошото.

 

Претходно: Рехабилитација за професионалци

Следно: Повикување на рехабилитација

  • 1
    1.Е. Kabisa, E. Biracyaza, J. d'Amour Habagusenga и A. Umubyeyi, Детерминанти и преваленца на релапс кај пациенти со нарушувања на употребата на супстанции: случај на психотерапевтски центар Icyizere – третман, превенција и политика на злоупотреба на супстанции, BioMed Central.; Преземено на 5 октомври 2022 година, од https://substanceabusepolicy.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13011-021-00347-0
  • 2
    2.Ј. Менон и А. Кандасами, Превенција на релапс – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 5 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844157/
  • 3
    3.СМ Мелемис, Фокус: Зависност: Превенција на релапс и петте правила за закрепнување, PubMed Central (PMC); Преземено на 5 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4553654/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .