Разбирање на трезвено живеење

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Разбирање на трезвено живеење по рехабилитација

Трезен дом за живеење може да им помогне на поединците да се прилагодат на животот по лекувањето за зависност од алкохол. Трезвените домови можат да ви ја дадат потребната поддршка за да продолжите со трезвеноста и да се спротивставите на нагонот за пиење алкохол или дрога.

 

Некогаш наречен „половичен дом“, трезвен дом обезбедува мост за да се движите низ јазот помеѓу болничката грижа за лекување на алкохол и живеењето дома уште еднаш. Откако ќе ја напуштите стационарната грижа за зависност од алкохол или дрога, можеби ќе ви биде тешко уште еднаш да се справите со животните стресови.

 

Може да изберете да ви помогне уште еднаш да се справите со животот. За некои луѓе, објектите за лекување на зависност од живот може да предизвикаат шок во системот откако ќе се вратат дома.

 

Што е трезвена куќа за живеење?

 

Трезен дом е објект без алкохол и дрога. Жителите можат да воспостават и/или да одржуваат трезвеност додека живеат во домот. Обезбедува мост за жителите откако ќе ја напуштат болничката грижа за зависност од алкохол и ќе живеат сами повторно11.Д.Л. Полчин, Р. – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3057870/.

 

Еден од најдобрите аспекти на трезвените куќи е поддршката од врсниците што ја даваат другите гости. Ќе имате и зајакнување на врсниците, одговорности и шанса да ја направите вашата трезвеност посилна. Имајќи ги овие алатки и искуства, можете уште еднаш да се подготвите за животот дома.

 

Жителите ќе понудат и ќе добијат поддршка од други гости. Покрај тоа, персоналот на трезвената куќа, исто така, ќе обезбеди поддршка за жителите.

Како функционира трезната куќа?

 

Во најголем дел, трезвените куќи се во приватна сопственост, а просторот е обезбеден за лица кои се опоравуваат од зависност од алкохол. Достапна е и куќа на половина пат за поединци кои се опоравуваат од злоупотреба на дрога. Некои куќи на половина пат ќе имаат жители кои се опоравуваат од зависност од алкохол, злоупотреба на дрога или и двете.

 

Често ќе најдете трезни куќи во мирни, тивки населби. Ова ви дава можност да се опуштите и да поминете време во мирна област каде што можеби нема метеж и врева што на прво место предизвика проблеми. Стресот може да создаде проблеми поради кои поединците се свртуваат кон дрога и/или алкохол.

 

Трезните домови, исто така, им даваат на поединците шанса да ги продолжат патувањата за опоравување далеку од стресовите што на прво место создадоа проблеми.

 

Ќе можете да го реплицирате живеењето дома додека престојувате во објектот. Наместо да одите од третман со алкохол директно во самостоен живот, ќе имате шанса да останете во трезен објект за да продолжите да практикувате здрави навики. Трезните куќи можат да ги намалат вашите шанси за рецидив.

 

Зошто да останете во трезен дом?

 

Заедно со поддршката од врсниците и членовите на персоналот за поддршка, ќе можете да пристапите до алатките за да продолжите со трезвеноста. Според истражувањето, заедничкото живеење на половина пат може да помогне да се намали злоупотребата на дрога и алкохол. Покрај тоа, стапките на затворање може да се намалат, додека стапките на вработеност се зголемуваат.

 

Трезните куќи и врсничката поддршка, исто така, им даваат на поединците шанса да ги подобрат своите вештини за справување22.Д.Л. Полцин и Д. Хендерсон, Чисто и трезвено место за живеење: филозофија, структура и наводни терапевтски фактори во трезвени куќи за живеење – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556949/. Може да се подобрат и комуникациските вештини. Жителите може повеќе да им веруваат на другите откако ќе останат во трезвена куќа за живеење.

 

Трезен дом објект е алатка која помага во закрепнувањето на една личност. Наместо да одите директно од установа за лекување алкохол до дома, имате можност да останете во трезна куќа за да ги усовршите вештините за да останете трезни.

 

Престојувајќи во трезен дом, може да ги подобрите вашите шанси за:

 

 • Враќање на односите со пријателите и семејството
 • Наоѓање и аплицирање за работа
 • Во потрага по постојана куќа по закрепнувањето
 • Живеење трезвено во неструктурирана средина

 

Во трезвена куќа може да се создадат здрави тактики за справување. Може да следите план за последователна нега и шема за превенција од релапс што ви дава можност да ги идентификувате предизвикувачите.

 

Трезен дом vs. Рехабилитација

 

Рехабилитацијата во болница ви овозможува да ја стекнете потребната грижа за да се стави крај на зависноста. Во рехабилитација, ќе имате експерти способни да ви помогнат да се исчистите и да дознаете за причините за зависност. Ќе добивате интензивна нега 24 часа на ден, седум дена во неделата до отпуштање.

 

Рехабилитацијата има строги правила што мора да ги следите за да останете во установата. Програмата ќе ви обезбеди програма за закрепнување и медицинска нега доколку е потребно.

 

Трезвените домови и објекти се различни. Програмите не се толку строги како рехабилитација во болница. Тоа е совршена опција за секој кој има потреба од дополнителна помош по рехабилитација, но пред да се врати во нормален живот. Трезните домови ви овозможуваат повторно да научите да живеете самостојно. Во трезен дом, не мора да имате завршено стационарна програма за рехабилитација.

 

Во некои случаи, вистинските куќи на половина пат и трезвените домови се разликуваат. Иако имињата често се заменливи, многу куќи на половина пат бараат од жителите да завршат програма за рехабилитација во болница. Лекциите научени од стационарната рехабилитација кои ве учат да се справите со стресните фактори и предизвикувачите може да ги подобрат вашите шанси да останете чисти во трезна сместувачка установа.

Дали треба да размислите да живеете во трезен дом?

 

Ако пиењето и дрогата го зафатиле вашиот живот и сакате да престанете да ги користите овие супстанции, тогаш приклучувањето во трезвена заедница може да биде вистинската одлука за вас. Поголемиот дел од жителите во една трезвена куќа прво завршија стационарна рехабилитација. Се разбира, во некои случаи, тоа не е потребно.

 

На жителите може да им биде корисно трезвеното живеење по завршувањето на стационарната рехабилитација. Ако не сте се справиле со самостоен живот, можеби ќе сакате да пристапите до трезен дом за живеење. Може да ве научи да живеете без да се потпирате на дрога и алкохол за да се справите.

 

Поединците кои живеат во објекти за трезвено живеење сакаат да останат трезни и да се опорават од злоупотребата на супстанции што ги мачеше нивните животи. Поддршката и вештините што ги обезбедуваат домовите за трезвено живеење може да бидат огромни во животот на зависникот што се опоравува.

 

Крајната цел на објектите за трезвено живеење е поединецот да премине од рехабилитација во самостојно живеење. Иако ова звучи лесно, навистина не е.

 

Може да размислите да се придружите на трезен дом ако ги исполнувате следниве аспекти:

 

 • Се борите со ментално здравје, медицински проблеми, зависност, злоупотреба на супстанции
 • Ви недостига силна мрежа за поддршка дома
 • Веќе сте биле на стационарна рехабилитација
 • Претходно сте биле отпорни на алкохол и/или лекови

 

Трезен дом може да биде алатка која ќе ве држи на вистинскиот пат во вашето патување кон трезвеноста. Ако ви треба мрежа за поддршка за да преминете кон самостојно живеење, тогаш трезен дом може да биде совршен за вас.

 

Стандардно трезвено живеење наспроти луксузно трезвено живеење

 

Трезните домови од стандардна класа имаат тенденција да имаат прилично основни удобности и основни простории за живеење. Обично ќе има заедничка кујна, а бањите може или не може да се делат. Трезвеното живеење во стандардна класа е слично како живеење во хостел или заедничка куќа. Со стандардно класно трезвено живеење, жителите се охрабруваат да работат или да бараат работа во текот на денот и активно да учествуваат во културата на закрепнување во секое време, без разлика дали со учество во терапевтски активности, надгледување на водењето на куќата, присуство на 12 чекори програмски состаноци или присуство на состаноци за превенција од релапс.

 

Луксузното трезвено сместување претставува сосема поинакво ниво на удобности и капацитети. Многу луксузни рехабилитации имаат континуиран процес на нега кој се состои од некои повици и последователни сесии, но на клиентите им останува да бараат повеќе. Luxury Sober домување го премостува овој уникатен јаз во континуираната грижа со приватно, луксузно живеење, на месечна основа.

 

Luxury Sober Living обично вклучува приватен ментор во живо, редовна терапија од стручни советници, како и комплетна програма за здравје, фитнес и исхрана. Гостите можат да очекуваат исполнето време со акција што се состои од напредни холистички третмани, убаво јадење.

 

Колку чинат трезвените домови?

 

Стандардните трезвени домови се достапни од 550 долари месечно, додека објектите за луксузни трезвени во истите области може да чинат и над 8,000 долари месечно. Најскапото Луксузно трезвено сместување е со Лек благосостојба кој чини 105,000 долари месечно со гости кои живеат во попустлив островски рај.

 

Дали трезвените домови треба да бидат лиценцирани?

 

Не, од трезвените установи не се бара да бидат лиценцирани бидејќи тие не обезбедуваат акутна примарна здравствена заштита во традиционална смисла. Да се ​​живее во трезен дом е исто како да се избере да живее во трезна заедница на истомисленици.

 

Претходно: Внимателност во закрепнувањето

Следно: Фитнес во закрепнување од зависност

 • 1
  1.Д.Л. Полчин, Р. – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3057870/
 • 2
  2.Д.Л. Полцин и Д. Хендерсон, Чисто и трезвено место за живеење: филозофија, структура и наводни терапевтски фактори во трезвени куќи за живеење – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556949/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.