Разбирање и лекување на сезонската депресија

Сезонска депресија

автор: Пин Нг  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Мајкл Пор
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Клучни совети за сезонската депресија

 • Сезонската депресија е позната и како сезонско афективно растројство (SAD)

 • Сезонската депресија обично се јавува во есенските и зимските месеци

 • 10%-20% од луѓето страдаат од Сезонско афективно растројство

 • Знаци на Сезонско афективно растројство вклучуваат недостаток на енергија, промени во режимот на спиење, чувство на безнадежност, тешкотии со концентрирање и промени во апетитот.

 • Третманот на сезонската депресија вклучува добивање колку што е можно повеќе сончева светлина, професионална терапија и вашиот лекар може да ви препише антидепресиви.

Разбирање и лекување на сезонската депресија

 

Есен е на северната хемисфера, што значи дека е време воздухот да се залади, да се надополнат ноќите и сите повторно да почнат да ги облекуваат сите слоеви џемпери. За многумина, време е да се возбудат поради сите овие промени. За некои, помрачните месеци и пократките денови влијаат на нашата психа.

 

Сезонската депресија, позната и како зимска депресија или сезонско афективно растројство (SAD) се проценува дека влијае на околу 5% од луѓето само во САД.11.Б. McMahon, P.1.i.037 Пациентите со сезонско афективно растројство покажуваат сезонски флуктуации во врзувањето на нивниот церебрален транспортер на серотонин, P.1.i.037 Пациентите со сезонско афективно нарушување покажуваат сезонски флуктуации во нивното врзување на церебралниот транспортер на серотонин.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-5055271b-d7a6-329c-a757-3ad6ab6a2388. Значи, со толку многу заболени секоја година, што е тоа и како да го третираме?

 

Што е сезонска депресија?

 

Како што сугерира името, сезонската депресија е вид на депресивно растројство предизвикано од промената на годишните времиња, особено во есен, и обично продолжува во зимските месеци.

 

Како се чувствува сезонската депресија?

 

Иако е нормално да се чувствуваме малку послаби во зимските месеци кога деновите се постудени и пократки, а ние сме заглавени повеќе во себе – се смета дека 10-20% од Американците добиваат поблаг „зимски блуз“ секоја година – сезонски депресијата има подлабоко влијание врз телото.

 

Сезонското афективно растројство влијае на тоа како размислувате и се чувствувате, а многу од главните симптоми се споделени со голема депресија. Тие вклучуваат губење на интерес за активностите во кои уживате, замор и недостаток на енергија, промени во режимот на спиење, чувство на безнадежност и безвредност, тешкотии со концентрирање или промени во апетитот.

 

Важно е да се разберат овие симптоми и како промената на времето е поврзана со појавата на симптомите за да се справите со вашите Сезонско афективно растројство и преживејте ги борбите што зимата ги носи со себе. Чувството на некој од овие симптоми не ве прави лоша личност, ниту пак ја прави вашата борба помалку валидна кога сите околу вас се возбудуваат за сите есенски и зимски празници.

 

Знаци на сезонска депресија

 

Знаци на Сезонско афективно растројство вклучуваат:

 

 • губење на интерес за активностите во кои уживате
 • замор
 • недостаток на енергија
 • зголемена потрошувачка на алкохол
 • промени во моделот на спиење
 • самолекување
 • чувство на безнадежност
 • чувство на безвредност
 • надвор од однесувањето на карактерот
 • тешкотии концентрирање
 • промени во апетитот

 

Третман на сезонска депресија

 

Третманот на сезонската депресија вклучува добивање колку што е можно повеќе сончева светлина, професионална терапија и вашиот лекар може да ви препише антидепресиви.

 

Значи, ако знаеме на што се знаците Сезонско афективно растројство дали се и колку се слични на симптомите на голема депресија, дали тоа го прави сличен и третманот на сезонската депресија? До одреден степен, да, тоа го прави. Многу третмани кои се препорачуваат за тешка депресија се исто така корисни за Сезонско афективно растројство, како што се антидепресиви и професионална терапија.

 

Сепак, некои третмани се или различни од оние за голема депресија или треба повеќе да се истакнуваат за да се победи депресијата во зимските месеци кога нивните ефекти се најпотребни, а токму тие вреди да се дискутираат подетално.

Третман за сезонска депресија наспроти голема депресија

 

Добијте повеќе сончева светлина за да го подобрите вашето расположение

 

Третманот за сезонска депресија кој најмногу се разликува од тешката депресија е потребата да се зголеми што повеќе сончева светлина. Додека сончевата светлина е корисна за сечие здравје, оние кои страдаат од сезонска депресија посилно го чувствуваат недостатокот на сончева светлина поради помалку дневни часови, а овој недостаток на светлина може да предизвика уште поголем пад на расположението.

 

Добивањето доволно сончева светлина е потешко во зима, особено затоа што поминуваме повеќе време внатре поради постуденото време. Се советува дека луѓето кои страдаат од Сезонско афективно растројство погрижете се да излезат во одреден момент во текот на дневните часови најмалку 30 минути за да ги надополнат нивните нивоа на витамин Д за да го подобрат нивното целокупно расположение.

 

Светилка за сезонска депресија

 

Ако имате обврски како што е работата што ве држи внатре за време на ограничените часови на светлина? ЕЦД-ламбите се специјално дизајнирани да им помогнат на оние со сезонско пореметување, користејќи светлосна терапија за да го измамат телото да произведува серотонин, како во потоплите месеци.

 

Овие светилки користат ултравиолетова светлина за да ја имитираат сончевата светлина и се најдобри кога се користат од 30 минути до еден час дневно. Иако можеби сте скептични, студиите докажаа дека светлосните терапии, вклучително и САД светилките, помагаат да се зајакне серотонин и да се прилагоди вашиот деноноќен ритам, што е начинот на кој вашето тело го следи циклусот сон-будење.

 

Во регулирање на вашиот деноноќен ритам и зајакнување на серотонин, Сезонско афективно растројство светилките за возврат ги намалуваат симптомите на сезонска депресија.

 

Водете подобар распоред за спиење

 

Друг клучен третман за сезонска депресија е одржување на редовен распоред за спиење. Ова е особено важно во текот на зимските месеци и затоа за оние кои страдаат од Сезонско афективно растројство, бидејќи деноноќниот ритам на телото е одговорен за регулирање кога спиеме и кога се будиме и е масовно зависен од светлината за да се регулира.

 

Со свесно управување со времето кога се будиме и спиеме секој ден, му помагаме на деноноќниот ритам да остане стабилен, дури и кога количината на сончева светлина и витамин Д што ги добиваме секојдневно се намалува.

 

Вежбајте повеќе

 

Деноноќниот ритам е поддржан и со вежбање, кое произведува мелатонин и ендорфин22.Y. Meesters и MC Gordijn, Сезонско афективно растројство, зимски тип: актуелни сознанија и опции за третман – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5138072/. Мелатонин е уште една хемикалија произведена од телото, која е клучна за одржување на добар сон, додека ендорфините прават да се чувствувате посреќни.

 

Иако советот за повеќе вежбање често се чини дека е досаден или некорисен, тоа има заслуга. Без разлика дали ќе изберете да вежбате наутро или навечер, нема разлика во тоа како вежбањето влијае на вашиот деноноќен ритам, но вежбањето во текот на денот му помага да остане регулирано, да го балансира вашиот сон, производството на хормони и да ви помогне да се борите. исклучете ја сезонската депресија во процесот.

 

Усогласувајќи го вашето тело да биде физички поуморно и поспано за да се усогласи поблиску со дневните часови, може да му помогне на вашиот деноноќен ритам да работи што е можно подобро во текот на зимските сезони.

 

Терапија за сезонско депресивно растројство

 

Некои луѓе пријавуваат дека чувствуваат ново чувство на енергија по посетата на терапија и советување за сезонско афективно растројство (SAD). Опциите за терапија вклучуваат локален терапевт кој го посетувате лице в лице, додека опцијата за онлајн терапија, како што е онаа обезбедена од Betterhelp може да им помогне на поединци ширум светот со евтина поддршка во текот на целата недела, не само за време на една до една сесија.

Резиме

 

Накратко, сезонската депресија е депресија предизвикана од промената на годишните времиња и е почеста во есенските и зимските месеци кога ноќите стануваат подолги, температурата паѓа и дневната светлина е ограничена.

 

Многу третмани препорачани за голема депресија делуваат и за сезонска депресија. Зголемено ослободување од симптомите на сезонската депресија се наоѓа во методите како што се ЕЦД светилки, редовно вежбање и строг распоред за спиење во текот на зимските месеци за да му помогне на вашиот деноноќен ритам да функционира оптимално.

 

Додека оние со други состојби на ментално здравје како биполарно растројство или тешка депресија имаат поголема веројатност да страдаат од Сезонско афективно растројство, методите што се користат за лекување на ЕЦД се ефективни и продолжуваат да бидат корисни како што се приближуваат потоплите и полесни месеци од годината.

 

Претходно: Зголемете го допаминот природно

Следна: Надминете ја ситуациската депресија

 • 1
  1.Б. McMahon, P.1.i.037 Пациентите со сезонско афективно растројство покажуваат сезонски флуктуации во врзувањето на нивниот церебрален транспортер на серотонин, P.1.i.037 Пациентите со сезонско афективно нарушување покажуваат сезонски флуктуации во нивното врзување на церебралниот транспортер на серотонин.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-5055271b-d7a6-329c-a757-3ad6ab6a2388
 • 2
  2.Y. Meesters и MC Gordijn, Сезонско афективно растројство, зимски тип: актуелни сознанија и опции за третман – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5138072/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.