Психодинамичен наспроти психоаналитички

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Психодинамичен наспроти психоаналитички: Која е разликата?

Термините „психоанализа“ и „психодинамска“ терапија обично се користат наизменично меѓу луѓето во менталното здравје. Постои разлика помеѓу двете терапии и пациентите може да добијат некои суптилни разлики во двата третмани. Значи, што е Психодинамично наспроти Психоаналитичко?

Што е психоанализа наспроти психодинамичка терапија?

Психоанализата е термин кој се користи за да се опише интензивен психотерапевтски третман. Ова вклучува долгорочен третман за рехабилитација кој може да потрае повеќе години. Пациентот ќе биде подложен на третман неколку пати неделно. Типичното лекување се одвива со пациент кој лежи на кауч додека сесијата ја води овластен психоаналитичар терапевт. Ова е типичен начин на кој повеќето луѓе веруваат дека се јавува терапија. Честопати на телевизија вака се претставува терапијата.

Психоанализата е терапија со разговор, што е термин кој се повеќе се користи кога професионалците зборуваат за терапија овие денови. Оваа форма на терапија му овозможува на пациентот да стане свесен за скриените значења или модели на размислување во она што е кажано или направено што може да придонесе за проблемите на поединецот. Ова му дава шанса на лицето да зборува за своето минато и за проблемите со кои се соочила со некоја личност или ситуација. Човек може да разговара за своите проблеми и да ги надмине во иднина.

Колку траат психотерапијата за психоанализа?

Вообичаено, психотерапевтските сесии траат околу 50 минути. Сесиите може да се одржуваат повеќе од еднаш неделно, но во некои случаи може да се користи и една сесија неделно. Едно лице веројатно ќе добие третман една година или повеќе години. Доследноста е клучна за психоаналитичките психотерапевтски сесии. Пациентите ќе присуствуваат на сесии во истите простории, во исто време и со истиот терапевт.

Терапијата за разговор може:

 

 • Донесете олеснување на пациентот
 • Намалете ја конфузијата што ја имаат за тоа што помага, а што не
 • Идентификувајте ги промените што треба да ги направите во секојдневниот живот за да бидете подобри
 • Помогнете му на пациентот да се помири со прашања што не можат да се променат

 

Психоанализата се заснова на истражувањето на Зигмунд Фројд. Тоа истражување е развиено и исчистено за да се создаде модерна психоанализа. Истражувањето на Фројд тврди дека лошите мисли и искуства на една личност во текот на детството се потиснати. Сепак, овие потиснати мисли влијаат на чувствата на една личност во зрелоста.

Кој може да помогне психотерапијата со психоанализа?

Психотерапијата со психоанализа им помага на возрасните кои страдаат од психолошки проблеми. Тоа може да ги подобри поединците кои се соочуваат со проблеми како што се:

 • Депресија
 • Анксиозни нарушувања
 • Тешкотии во врската и парот
 • Посттрауматски тешкотии
 • Тешкотии во личноста

Што е психодинамична наспроти психоаналитичка терапија?

Психодинамичката терапија е слична на психоанализата. Тој прави различни претпоставки за умот и како тој функционира користејќи психоаналитичка теорија. Сепак, практиката е различна од традиционалниот психоаналитички третман што им се обезбедува на пациентите во терапии. Сесиите на психодинамичка терапија се кратки и може да има само 15 сесии.

Пациентите се подложуваат на психодинамска терапија околу еднаш неделно. Сесиите се завршуваат лице в лице. Претседавачкиот терапевт можеби не е ни овластен психоаналитичар. Терапевтот е обучен за психоанализа и/или психодинамска терапија. и смета дека неговата или нејзината терапевтска ориентација.

Психодинамичката терапија им помага на поединците да пристапат до потсвеста. Поединците обично градат одбранбен механизам за да спречат споделување на болни чувства.

Три најчесто користени одбранбени механизми вклучуваат:

 

 • Одрекувањето
 • Репресија
 • Рационализација

 

За кого е наменета психодинамичката терапија?

Психодинамската терапија им помага на поединците да добијат увид во нивните денешни проблеми. Терапевтите, исто така, ги проценуваат моделите што ги развива лицето во одреден временски период.

Психодинамичните против психоаналитички терапевти ќе прегледаат одредени делови од животот на една личност, вклучувајќи:

 

 • Емоции
 • Мисли
 • Раните животни искуства
 • Верувања

 

Психодинамичката терапија му помага на лицето да ги види повторливите проблеми и модели во нивниот живот. Откако ќе се идентификуваат овие обрасци, едно лице може да работи на избегнување на вознемирувачки ситуации додека развива начини да се справи со нив. Увидот што едно лице го учи за време на сесиите им овозможува да ги видат овие обрасци и соодветно да се прилагодат.

За време на психодинамичките сесии, терапевтите ги поттикнуваат пациентите да зборуваат за своите емоции во слободна и опуштена средина. Пациентите исто така можат да зборуваат за своите желби и стравови. Отвореноста на сесиите им овозможува на пациентите да се чувствуваат опуштено за да се ослободат од ранливите чувства. Психодинамичните терапевти веруваат дека ранливоста на пациентот им овозможува да споделуваат повредени чувства. За време на сесиите, овие чувства се обработуваат и одбранбените механизми изградени околу нив се намалуваат или решаваат.

Алтернативи на терапија со психоанализа и психодинамичка психотерапија

Психоанализата и психодинамичката психотерапија се алтернативни стилови на терапија. Сепак, постојат и други алтернативи за двете.

Покрај психодинамичното наспроти психоаналитичкото, други опции за третман вклучуваат:

 

 • Советување
 • Когнитивна бихевиорална терапија
 • Групна терапија
 • Семејна терапија

 

Психодинамичката терапија се покажа како ефикасна за депресија, анксиозност, Гранично растројство на личноста и нарушувања во исхраната. Студиите покажаа дека нема вистинска корист од користењето на психодинамска терапија за ПТСН, OCD или злоупотреба на супстанции. Затоа, со Psychodynamic vs Psychoanalytic, сегашните докази поддржуваат релативно долгорочен психодинамичен третман за некои многу специфични  нарушувања на личноста, особено гранично растројство на личноста1Борнштајн, Роберт. „Психодинамичка перспектива | Ноба“. Ноба, nobaproject.com/modules/the-psychodynamic-perspective. Пристапено на 12 октомври 2022 година.. И долгорочна психоаналитичка терапија за сите други проблеми со менталното здравје и супстанцијата.

 

Претходно: Тажен риболов или плачење за помош?

Следна: Добрите и лошите страни на онлајн траума терапија

 • 1
  Борнштајн, Роберт. „Психодинамичка перспектива | Ноба“. Ноба, nobaproject.com/modules/the-psychodynamic-perspective. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.