Психоделичен третман за ментално здравје

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Третман со психоделици за ментално здравје

Близу е времето за психоделичен третман за ментални здравствени состојби. Со години се тврдеше дека психоделиците како екстази и псилоцибин може да се користат за да им се помогне на пациентите со проблеми отпорни на почесто препишаните лекови. Употребата на психоделици имаше критичари на двете страни на расправијата, и се смета дека еден од главните противници на употребата на лековите како лек се големите фармацевтски аптеки.

 

И покрај аргументите против психоделиците, стана јасно дека тие ќе се користат за лекување на проблеми со менталното здравје во одреден момент - и тој момент може да биде порано отколку што мислите11.RL Carhart-Harris, M. Bolstridge, CMJ Day, J. Rucker, R. Watts, DE Erritzoe, M. Kaelen, B. Giribaldi, M. Bloomfield, S. Pilling, JA Rickard, B. Forbes, A. Feilding, D. Taylor, HV Curran и DJ Nutt, Psilocybin со психолошка поддршка за депресија отпорна на третман: шестмесечно следење – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 4 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5813086/.

 

Психоделици за третман на отпорна депресија

 

Постојат состојби кои нормалните лекови не се способни ефикасно да ги третираат. Депресијата отпорна на третман (TRD) е состојба со исти симптоми како и нормалната депресија. Сепак, депресијата отпорна на третман има покомплексен пат за закрепнување што го доживуваат болните.

 

Депресијата има големо влијание врз нивото на енергија на една личност. Тоа може да се меша со способноста на лицето да побара помош поради недостатокот на енергија што го доживува. Депресијата отпорна на третман може да биде особено тешко да ја надмине личноста. Едно лице мора да има силни резерви на решителност да најде третман и исто така треба да се земе предвид дека не секој модалитет е вистинскиот.

 

Депресијата отпорна на третман е депресија со симптоми кои не можат да се подобрат по обидот на два или повеќе третмани со лекови најмалку шест недели за секој лек. Има огромен број опции за лекување на депресијата, и медицински и од однесувањето, но сепак не секој третман е ефикасен. Истражувањето покажа дека 33% од луѓето кои страдаат од тешка депресија имаат депресија отпорна на третман.

Психоделичен третман за ментално здравје и ТРД

 

Психоделиците се алтернативни лекови кои имаат за цел да им помогнат на луѓето со депресија отпорна на третман и да ги вратат да живеат продуктивен, исполнет живот. Додека психоделиците се поблиску до употреба за третман на ТРД, нивното администрирање не е толку блиску како што можеше да биде. Во 1970-тите, како резултат на реакцијата и стравот поради прогресивното „хипи движење“, политичарите во Соединетите Држави ги криминализираа и стигматизираа психоделиците до таа мера што нивните придобивки ќе биде потешко да се истражуваат со децении.

 

Денес, стигмата што некогаш ги обвиваше психоделиците се менува. Лековите се рекламираат како алтернативна терапија и расте возбудата меѓу заедницата на поддржувачи. Постојат голем број на безбедни и лесно достапни психоделични третмани, а листата продолжува да расте.

 

Псилоцибин и МДМА се два од ветувачките психоделични лекови за третман на ментални болести. Неодамнешното тестирање од 3-та фаза на MDMA и терапија за разговор за лица кои страдаат од посттрауматско стресно растројство понуди позитивни резултати.

 

Научните докази покажуваат дека мозокот на една личност на лекови како што се псилоцибин и МДМА, кога се администрира од здравствен работник за лекување, може да биде безбеден ефикасен лек во битката за закрепнување од ментална болест.

 

Кои психоделични третмани се користат?

 

Еден психоделичен што треба многу да се проучува е кетаминот. Лекот, кој некои можеби го знаат како „дрога за силување на датум“ покажа позитивни резултати во третманот на депресија, ТРБ и ПТСН. Здравствените работници администрираат кетамин во надгледувана средина. Не е пропишано за секојдневна употреба. Медицински тим може да администрира кетамин IV на групи или поединци.

 

Ибогаин може да се користи за лекување на депресија и зависност од дрога или алкохол. Психоактивната дрога природно се појавува и се наоѓа во грмушката ибога од Западна Африка. Ибогаинот е благ стимуланс кога се зема во мали дози. Меѓутоа, во поголеми дози, Ибогаин предизвикува длабока психоделична состојба кај корисникот. Денес, ибогаинот го користат здравствените работници за лекување на пациенти со депресија отпорна на третман22.Ф. Палхано-Фонтес, Д. Барето, Х. Ониас, КЦ Андраде, М.М. Новаес, ЈА Песоа, СА Мота-Ролим, ФЛ Осорио, Р. Санчес, РГ дос Сантос, Л.Ф. Тофоли, Г. де Оливеира Силвеира, М. Јонамин, J. Riba, FR Santos, AA Silva-Junior, JC Alchieri, NL Galvão-Coelho, et al., Брзи антидепресивни ефекти на психоделичната ајахуаска во депресија отпорна на третман: рандомизирано плацебо контролирано испитување – PMC, PubMed Central (PMC ).; Преземено на 4 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6378413/.

 

Сепак, психоделиците сами нема да ги третираат состојбите на TRD и PSTD на поединецот. Пристапот со психоделични лекови мора да се комбинира со други третмани. Истото е и за другите медицински пристапи за лекување на ментални болести. Терапијата со разговор е пристап кој често го придружува третманот. Комбиниран пристап кој вклучува повеќе модалитети во исто време е најефективниот начин за создавање промени.

 

Ризици од психоделичен третман

 

Би било наивно да се верува дека нема ризици за користење психоделични лекови за лекување на ментални болести. Сепак, треба да се запомни дека постојат ризици во сите видови лекови што ги препишуваат лекарите. Во ретки случаи, откриено е дека психоделиците како што се псилоцибин и ЛСД создаваат трајна психотична реакција. Ова најчесто се случило кај лица со семејна историја на психоза.

 

Постои обновен интерес за психоделиците како терапевтски лек. Тоа е ренесанса. Како што беше објаснето претходно, во 1970-тите, американските политичари го ставаа кибошот на психоделиците што се користат како лек. До таа деценија, научниците се надеваа дека во вистински раце, психоделиците ќе им пружат помош на оние кои страдаат од депресија.

 

1950-тите и 1960-тите беа златното доба на психоделичното истражување. Над 1,000 статии беа објавени од научниците во тоа време за студии во кои психоделиците се користеле како психијатриски третман. За жал, зголемувањето на рекреативната употреба на дроги во текот на 1960-тите влијаеше на забраната на психоделиците. Исто така, се виде дека дрогата стана навредлива од јавноста благодарение на американската владина кампања за односи со јавноста.

 

Предизвиците кои претстојат за психоделичен третман за ментално здравје

 

Сè уште има многу предизвици што ги чекаат научниците, истражувачите и професионалците за ментално здравје. Создавањето третмани за здравствена заштита од истражувањето и тестовите ќе биде предизвик. Регулаторите за лекови имаат и голема задача пред нив. Тие мора да ги толкуваат наодите од студиите за психоделични третмани и да одлучат дали сите лекови ќе ги користи јавноста.

 

Оценувањето на резултатите од клиничкото испитување не е едноставно. Еден проблем се фокусира на контролите бидејќи на повеќето луѓе им било дадено плацебо и не добиле моќен халуциноген. Можеби најголемиот фактор на студиите е да се утврди колку се важни аспектите кои не се поврзани со лекови на испитувањата. Ова се однесува на фактори како што се терапија со разговор и други елементи, кои можеби имале значително влијание врз целокупниот третман.

 

Покрај тоа, начинот на размислување на лицето кое зема клиничка студија и животната средина имаат влијание врз третманот. Има многу што треба да се разгледа и покрај тоа што се поблиску од кога било, психоделиците од ментална болест сè уште може да бидат далеку.

 

Психоделичен третман за ментално здравје во рехабилитација

 

Многу од најдобрите светски рехабилитанти почнуваат да вклучуваат психоделичен третман за ментално здравје како дел од нивниот целокупен пристап за ментално здравје и третман на зависност. Многу интензивни амбулантски програми користат ниски дози на кетамин под клиничката марка Esketamine off-label и го комбинираат ова со интензивна терапија од светска класа. Remedy Wellbeing е еден од раните усвоени на овој иновативен третман и има вградено психоделичен третман за ментално здравје во нивните клиники за ИОП ширум светот и таму каде што е дозволено.

 

Според Tripnotherapy™, „за многу клиенти, терапијата со ајахуаска е трансцендентно, духовно искуство. Повторувајќи ги искуствата од минатото, тие се способни повторно да се поврзат со своето повисоко јас. Тоа им помага да се отворат себеси за нови можности и им овозможува повторно да се поврзат со себе на повеќе корисни нивоа“.

 

Претходно: Дали психоделиците можат да помогнат во анксиозноста?

Следна: Разбирање на терапијата со кетамин

  • 1
    1.RL Carhart-Harris, M. Bolstridge, CMJ Day, J. Rucker, R. Watts, DE Erritzoe, M. Kaelen, B. Giribaldi, M. Bloomfield, S. Pilling, JA Rickard, B. Forbes, A. Feilding, D. Taylor, HV Curran и DJ Nutt, Psilocybin со психолошка поддршка за депресија отпорна на третман: шестмесечно следење – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 4 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5813086/
  • 2
    2.Ф. Палхано-Фонтес, Д. Барето, Х. Ониас, КЦ Андраде, М.М. Новаес, ЈА Песоа, СА Мота-Ролим, ФЛ Осорио, Р. Санчес, РГ дос Сантос, Л.Ф. Тофоли, Г. де Оливеира Силвеира, М. Јонамин, J. Riba, FR Santos, AA Silva-Junior, JC Alchieri, NL Galvão-Coelho, et al., Брзи антидепресивни ефекти на психоделичната ајахуаска во депресија отпорна на третман: рандомизирано плацебо контролирано испитување – PMC, PubMed Central (PMC ).; Преземено на 4 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6378413/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.