Клиники за психоделична психотерапија

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Дали клиниките за психоделична психотерапија се иднината?

Психоделичните третмани се растечки тренд во областа на психотерапијата со пациенти кои бараат клиники кои нудат дози на псилоцибин како лек. Во различни делови на светот, клиниките за психоделична психотерапија им даваат нова надеж на пациентите со проблеми со менталното здравје отпорни на третман, анксиозност, ПТСН и депресија1Кархарт-Харис, д-р Робин Л. „Псилоцибин со психолошка поддршка за депресија отпорна на третман: отворена физибилити студија“. Псилоцибин со психолошка поддршка за депресија отпорна на третман: отворена физибилити студија - ScienceDirect, 17 мај 2016 година, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2215036616300657.. Не само што повеќе клиники додаваат психоделици во менито на третмани, туку се нуди дополнителна обука за тоа како да се администрираат дози на пациентите.

Во текот на последната деценија, западната медицина почна да бара алтернативни форми на лекови. Зависничката природа на опиоидите доведе многумина во медицинската заедница да бараат нешто што помалку создава зависност и подобар лек. Психоделиците брзо се појавуваат како одговор со многу институции и компании кои посветуваат значително финансирање за истражување и развој на психоделична психотерапија.

Универзитетот Џон Хоскинс особено ја предводи психоделичната медицинска ренесанса со студии за ефективноста на псилоцибин за зависност од опиоиди, Алцхајмерова болест, ПТСН, синдром на Лајмска болест после третман, нарушувања во исхраната и употреба на алкохол кај луѓе со тешка депресија. Истражувачите се надеваат дека ќе создадат прецизни медицински третмани прилагодени на специфичните потреби на индивидуалните пациенти.

Психоделична психотерапија

Псилоцибинот не е единствениот психоделичен лек што клиниките го нудат на пациентите. Некои луксузни велнес центри имаат други лекови кои го прошируваат умот на нивните менија, вклучувајќи кетамин, ибогаин и ајахуаска. Сите три се лекови сè уште се смета дека немаат медицинска употреба кога се земаат рекреативно, во медицинските услови, сите три покажаа потенцијал да го променат животот на лице кое страда од нарушување на менталното здравје на позитивен начин.

Клиниките за психоделична психотерапија испорачуваат лекови во мали дози често двапати неделно за одредено време. Дозите се проследени со психотерапевтски сесии. И дозите и сесиите за психотерапија се спроведуваат во клиника и се надгледуваат од психотерапевт и медицински персонал.

Клиники за психоделична психотерапија

Поради природата на законите кои се развиваат и развојот на истражувањата, сè уште постои конфузија кај пациентите во однос на законитоста на различни третмани. Клиниките за психоделична психотерапија не се рутински достапни во секоја земја, иако се предвидува дека ќе има огромна експлозија на овие специјализирани клиники во следната деценија.

Терапија со помош на МДМА

Многу истражувања се направени за позитивните ефекти на MDMA врз посттрауматско стресно нарушување. Се покажа дека лековите со MDMA го намалуваат протокот на крв во амигдалата, додека го зголемуваат протокот на крв во окципиталниот кортекс и вентромедијалниот префронтален кортекс.2Mithoefer, Michael C., et al. „Безбедноста и ефикасноста на ± 3,4-метилендиоксиметамфетамин-потпомогнатата психотерапија кај субјекти со хронично посттрауматско стресно нарушување отпорно на третман: Првата рандомизирана контролирана пилот студија - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3122379. Пристапено на 11 октомври 2022 година.

Клинички е докажано дека MDMA го намалува стравот и ја засилува свеста.3Тал, Саша Б. и Миријам Џеј Џеј Ломен. „Тековна перспектива за психотерапија со помош на MDMA за посттрауматско стресно нарушување - PMC“. PubMed Central (PMC), 6 јануари 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5917000. MDMA го зголемува нивото на расположението што го регулира серотонин, окситоцин, пролактин и кортизол. Клучно за ефикасноста на терапијата со помош на МДМА е ослободувањето на окситоцин, што секако ја зголемува довербата и емоционалната свест и го намалува одговорот на амигдалата „бори се или бегај“.

Истражувањата покажаа дека овие ефекти поттикнуваат реконсолидација на меморијата дозволувајќи му на пациентот да пристапи до трауматската меморија додека се чувствува одвоен од чувството на непосредна закана.

Клиники за психоделична психотерапија

И покрај тоа што психоделичните лекови се нелегални во повеќето земји, медицинскиот амбиент во кој дозите се администрираат од обучен професионалец, го менува контекстот на искуството. На ист начин како што опиоидите дадени во медицински услови се безбедни, може да биде и потрошувачката на психоделици. Медицинскиот мониторинг се спроведува во текот на целата психоделична сесија.

Додека поединецот кој зема псилоцибин во забави може да доживее психоделично патување, пациентите на кои им се даваат мали дози едноставно ќе почувствуваат мала интоксикација. Ова им овозможува да имаат лично искуство за кое подоцна размислуваат на психотерапевтска сесија која обезбедува исцелување.

Еден од интересните аспекти на клиниките за психоделична психотерапија е инвестицијата што моментално се вложува во нив. Токму оваа инвестиција и потенцијалот за инвеститорите да заработат големи суми на профит, може да ги направи клиниките што ја нудат терапијата вообичаена. Онаму каде што постои потенцијал за поединци и бизниси да заработат пари, постои можност некогаш криминализираниот растителен и природно настанат лек да добие одобрение од FDA.

Следната деценија треба да забележи поголем пораст на клиниките за психоделична психотерапија. Медицинските центри сега се подобро организирани и работат подобро отколку во минатото. Истражувањата се зголемуваат и инвеститорите во психоделична медицина доаѓаат на одборот.

До 2030 година, веројатно ќе има илјадници клиники за психоделична психотерапија со достапни работни места за речиси четвртина милион медицински персонал. Не само што клиниките ќе им пружат помош на стотици илјади луѓе.

Како и медицинската марихуана, психоделиците веројатно ќе видат дека новите закони во повеќе земји ја одобруваат нејзината употреба во клиниките со обучени професионалци кои ќе ја надгледуваат употребата. Со порастот на клиниките, веројатно ќе се подобрат шансите повеќе луѓе со проблеми со менталното здравје да ја добијат многу потребната помош.

 

Претходно: Дали психоделиците се иднината на терапијата?

Следна: Психоделичните дроги и менталното здравје

  • 1
    Кархарт-Харис, д-р Робин Л. „Псилоцибин со психолошка поддршка за депресија отпорна на третман: отворена физибилити студија“. Псилоцибин со психолошка поддршка за депресија отпорна на третман: отворена физибилити студија - ScienceDirect, 17 мај 2016 година, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2215036616300657.
  • 2
    Mithoefer, Michael C., et al. „Безбедноста и ефикасноста на ± 3,4-метилендиоксиметамфетамин-потпомогнатата психотерапија кај субјекти со хронично посттрауматско стресно нарушување отпорно на третман: Првата рандомизирана контролирана пилот студија - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3122379. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
  • 3
    Тал, Саша Б. и Миријам Џеј Џеј Ломен. „Тековна перспектива за психотерапија со помош на MDMA за посттрауматско стресно нарушување - PMC“. PubMed Central (PMC), 6 јануари 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5917000.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.