Добрите и лошите страни на онлајн траума терапија

Автор од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

Прегледано: Филипа Голд

Предности на онлајн траума терапија

  • Ги отстранува бариерите за добивање помош од терапевт.

  • Може да биде поефективен од традиционалните сесии

  • Онлајн терапија може да се пристапи без разлика каде живее лицето

  • Значително пониска цена

 

Недостатоци на онлајн траума терапија

  • На сите терапевти надвор од државата им е дозволено да обезбедат третман

  •  Технологијата може да биде несигурна

  • Не е погоден за кризна ситуација

Добрите и лошите страни на онлајн траума терапија

 

Онлајн траума терапија го менува начинот на кој луѓето се справуваат со предизвиците за менталното здравје. Порано терапијата беше скап третман за надминување на проблемите создадени од траумата. Сепак, благодарение на различните даватели на онлајн терапија за траума, болните сега можат да добијат помош побрзо од кога било досега.

 

Траумата е резултат на доживување на вознемирувачки животен настан. Смртта на некој близок, здравствени стравови и искуства блиску до смрт се класифицираат како траума. За овие искуства може да биде тешко да се зборува. Барањето стручна помош од давател на ментално здравје може да биде тешко ако се плашите да зборувате за искуството.

 

Зборувањето еден-на-еден со професионалец за траумата може да создаде стрес и анксиозност. Ова особено може да биде случај кога се подложувате на траума терапија во канцеларија на професионалец за ментално здравје.

 

Онлајн траума терапија е алтернатива што им помага на поединците да разговараат со професионалците за ментално здравје на поудобен и порелаксиран начин. Онлајн траума терапија ги отстранува бариерите за добивање помош и советување од терапевт.

 

Разбирање на траума терапија

 

Траума терапија е третман за ментално здравје кој може да ви помогне да се справите со физичките, психолошките и емоционалните проблеми предизвикани од траумата. Траума терапијата се обидува да ги разбере негативните епизоди кои влијаат на емоционалните и бихејвиоралните реакции на поединецот.

 

Третманот за траума преку Интернет, како и третманите еден-на-еден лично, ви овозможува да научите вештини за справување, алатки и стратегии за да ги разберете тие минати негативни епизоди1Воткинс, Лаура Е., и сор. „Третирање на ПТСН: Преглед на интервенции за психотерапија засновани на докази - PMC“. PubMed Central (PMC), 2 ноември 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6224348.. Третманот ви дава шанса да ги обработите емоциите и сеќавањата од минатите трауматски искуства.

 

Популарноста на траума терапијата расте. Луѓето кои се подложени на траума терапија може да забележат намалување на симптомите што им предизвикале анксиозност, депресија и други проблеми со менталното здравје.

 

Подемот на онлајн терапијата за траума доведе до тоа голем дел од општеството да добие помош што инаку не би ја добиле. Способноста да се подложи на третман од дома преку Интернет за мал дел од цената на терапијата лично е само една од причините за растот на терапијата со траума.

Кои се придобивките од онлајн траума терапија?

 

Постојат голем број причини поради кои можете да ја изберете терапијата за траума преку Интернет наместо традиционалните сесии лично. Еве некои од најважните причини зошто луѓето имаат корист од онлајн терапијата:

 

Можно е поефективно

 

Иако истражувањата сè уште се спроведуваат, студиите открија дека онлајн терапијата со траума може да биде поефикасна од традиционалните сесии во лице. Прашањата како што се социјално анксиозно растројство, генерализирана анксиозност и панични растројства може да се третираат исто толку успешно со онлајн третман како и терапијата во лице. Повеќе поединци може да размислат за терапија преку Интернет, наместо да треба да се сретнат со некого лице в лице. Да се ​​биде во лице може да ги исклучи луѓето да зборуваат.

 

Позитивна опција за руралните жители

 

Траума терапијата не е секогаш достапна за поединци поради местото каде што живеат. Онлајн терапијата може да се пристапи без разлика каде живее лицето се додека има интернет конекција. Возењето на сесии и мора да се вклопи третманот во напорен распоред може да ги одврати луѓето да се пријават за помош или да присуствуваат на состаноци.

 

Достапно за лица кои се затворени во куќа

 

Не секој кој има потреба од траума терапија може да присуствува на сесии лично. Проблемите со мобилноста може да го спречат лицето да го напушти својот дом. Онлајн траума терапија му овозможува на лицето да ја добие потребната помош и покрај тоа што останува дома.

 

Дополнително, некои луѓе се извадени од нивната комфорна зона со посета на канцеларија. Присуството на онлајн програма за третман од дома може да му овозможи на лицето да биде поотворено и подготвено да зборува.

 

Достапен

 

Терапијата во лице е скапа. Цената за посета на ординација не го вклучува само времето и третманот бидејќи терапевтите треба да ги платат своите трошоци. Онлајн терапијата со траума ги намалува трошоците што ги доживува терапевтот.

 

Всушност, многу онлајн трауматерапевти работат од канцеларија дома. Цената за работа со онлајн трауматерапевт може значително да ја намали сумата што ја плаќате за терапија. Некои осигурителни компании во Соединетите Држави сега покриваат онлајн терапија што спречува некои луѓе да плаќаат од својот џеб.

Кои се лошите страни на онлајн терапијата за траума?

 

Додека онлајн терапијата за траума има многу предности, има некои недостатоци поврзани со неа. Еве некои од недостатоците на користењето на онлајн траума терапија:

 

Цена и осигурување

 

Иако цената на онлајн терапијата за траума е помала од личен третман, таа сепак може да спречи некои луѓе да ја добијат потребната помош. Цената на онлајн терапијата не е евтина, а некои луѓе сè уште имаат цена. Покрај тоа, не сите осигурителни компании покриваат онлајн терапија. Плаќањето од сопствен џеб може да забележи дека вашите сметки брзо се зголемуваат.

 

Може да не се обезбедуваат даватели надвор од државата

 

Во Соединетите Американски Држави, на сите терапевти надвор од државата им е дозволено да обезбедуваат третман. Во многу случаи, вашиот третман мора да го обезбеди терапевт кој живее во истата држава. Ова го ограничува бројот на онлајн терапевти со кои треба да работите.

 

Технологијата може да биде несигурна

 

Зголемувањето на технологијата во последните 20 години овозможи полесно да се обезбеди онлајн терапија за траума. Сепак, технологијата сè уште може да биде несигурна и платформите за терапија можеби нема да можат да се справат во некои прилики. Покрај тоа, вашата интернет-врска може да има проблеми што ве спречува да присуствувате на сесија. Исто така, постои можност приватните информации да бидат протечени со прекршување на податоците.

 

Бавно реагирање во кризни ситуации

 

Онлајн терапевтот можеби нема да може брзо да реагира кога клиентот е во кризна ситуација. Поединецот може да доживее дефект, да доживее мисли за самоповредување или да доживее нешто друго што ги испраќа надвор од контрола.

 

Добивањето пристап до вашиот терапевт може да биде тешко. Сепак, може да биде тешко да се добие пристап во кризен момент со терапевт во лице.

 

Не е во право за сериозни проблеми со менталното здравје

 

Онлајн траума терапија е идеална за луѓе со анксиозност, депресија или панични нарушувања. Сепак, тоа не е соодветно за луѓе со сериозни проблеми со менталното здравје.

 

Онлајн трауматерапевтите не можат да препишуваат лекови и на луѓето со сериозни проблеми може да им треба за да ги надминат своите проблеми. Понекогаш е потребен личен третман за да се интервенира и правилно да му се помогне на поединецот.

Нашето резиме…

 

Терапевтите можат да работат со клиенти од целиот свет. Различни земји имаат различни барања за квалификации за терапевт. Важно е да ги идентификувате и разберете квалификациите на вашиот терапевт од самиот почеток.

 

Уште еднаш, ова е нешто што може да се случи кога присуствувате на сесија лично. Без разлика дали е онлајн или лично, важно е да знаете за вашиот давател на терапија и неговите квалификации.

 

Претходно: Психодинамичен наспроти психоаналитички

Следна: Тренер за животна криза

  • 1
    Воткинс, Лаура Е., и сор. „Третирање на ПТСН: Преглед на интервенции за психотерапија засновани на докази - PMC“. PubMed Central (PMC), 2 ноември 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6224348.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.