Зависност од габапентин

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Дали Габапентин предизвикува зависност?

 

Габапентин е антиконвулзивен лек против болки на рецепт кој најмногу се користи за лекување на епилепсија, синдром на немирни нозе, фибромијалгија и оштетување на нервите. Исто така се користи за да помогне во олеснување на симптомите на одвикнување од алкохол и дрога како дел од детоксикација и поддржува превенција од релапс. Сепак, иако постои долга историја на габапентин да биде ефикасен во помагањето на сите овие состојби, поради начинот на кој лекот комуницира со мозокот. Како резултат на тоа, потребно е внимателно следење на пациентите кои земаат габапентин, особено оние кои лесно се подложни на зависност и може да земаат габапентин како дел од третманот за злоупотреба на супстанции. Значи, дали габапентин предизвикува зависност?

 

Да започнеме со испитување на историјата на габапентин, како делува и зошто е ефикасен лек. Тоа е релативно нов лек, првпат користен во 1990-тите и одобрен за употреба во САД од FDA во раните 2000-ти. Сега е еден од најшироко препишуваните лекови во земјата. Типичните дози се состојат од 300-1200 mg земени во форма на таблети. Работи бидејќи габапентин има слична хемиска структура Гама-аминобутерна киселина (ГАБА), која е хемикалија на мозокот која влијае на нервниот систем.

 

Како резултат на тоа, габапентин може да влијае на нервниот систем на телото со менување на калциумовите канали на телото и така да ги олесни нападите и да ја намали болката. Исто така, предизвикува чувство на смиреност, релаксација и олеснување на болката; сите тие се исто така корисни за лекување на нервни состојби и нервна болка. Неговата употреба во третманот на зависност од супстанции, исто така, се потпира на смирувачкиот ефект врз нервниот систем, бидејќи ги олеснува симптомите на повлекување, како што се возбуда и анксиозност.

 

Иако габапентин се користи главно за лекување на зависност од алкохол кога се користи за лекување на злоупотреба на супстанции, се шпекулира дека може да биде ефикасен и кај пациенти кои се детоксираат од марихуана и бензодиазепини. Сепак, сè уште нема доволно истражувања за да се докаже нејзината корисност за марихуаната или бензодиазепините. Пациентите на кои им е препишан габапентин, лекарот внимателно ги следи во текот на времето кога го земаат, бидејќи зависноста од габапентин е сè почеста.

Зависност од габапентин

 

Изгледа иронично што лекот толку широко користен за да помогне во борбата против зависноста е исто така лек од кој пациентите толку лесно можат да станат зависни. Честата употреба на габапентин, како и со било кој лек, може да доведе до зависност, а бидејќи габапентин имитира ГАБА, која природно се јавува во мозокот, оваа зависност е уште полесно да се постигне. Иако некои медицински професионалци генерално не го сметаат за лек кој предизвикува зависност, бидејќи не реагира со опиоидните рецептори во мозокот, туку ги таргетира невротрансмитерите ГАБА, можно е да се добијат симптоми на повлекување откако некој ќе престане да зема габапентин. Габапентин им обезбедува на корисниците високо ниво бидејќи го смирува телото, што е загрижувачко бидејќи габапентинот е класифициран како седатив.

 

Како резултат на тоа што е седатив кој обезбедува висока, веројатноста за психолошка, како и физичка зависност од габапентин е поголема, иако сè уште се смета за супстанца со низок ризик од зависност.

Знаци на зависност од габапентин

 

Физичките знаци на злоупотреба на габапентин вклучуваат поспаност, тремор, депресија, самоубиствени идеи и однесувања, вртоглавица, заборавеност, анксиозност, проблеми со координацијата, треска, заматен вид, дезориентација, респираторна инсуфициенција и неможност за комуникација или зборување. Злоупотребувачите на тоа, како и оние кои злоупотребуваат други лекови на рецепт, честопати ќе „продадат лекар“ за да добијат повеќе рецепти за габапентин и да се погрижат никој да не забележи што прават и да троши премногу пари на лекови.

 

Иако разговаравме за начините на кои корисниците го свиткуваат горенаведениот медицински систем за да го добијат габапентинот потребен за да ги нахранат нивните зависности, исто така е важно да се разговара за неговата употреба на црниот пазар. На улица, тој е сè попопуларен, честопати нарекуван „моронтин“, „габи“, „џони“ или „роти“. Корисниците на габапентин забележале дека има слично дејство како кокаинот кога се дроби и шмрка. Разговаравме дека не е опиоид, туку се зема заедно со опиоиди како што се кокаинот и хероинот, и што го зголемува ефектот на таквите опиоиди, за возврат, зголемувајќи го резултатот.

 

Во последниве години е откриено дека често се „сече“ со хероин, бидејќи ги поевтинува дозите на хероин и го нагласува ефектот на хероинот. Покрај тоа што габапентин ги зголемува ефектите на опиоидите врз корисниците, ги прави и опасни. И габапентинот и сите опијати се лекови кои го смируваат корисникот, забавувајќи го централниот нервен систем, кој штом еднаш беше попречен до одредено ниво, исто така предизвикува забавување на респираторниот систем, а со тоа и предозирање.

 

Штом респираторниот систем ќе забави доволно - срцето е загрозено и, во најлошото сценарио, може да застане. Слични ефекти произлегуваат од мешањето на габапентин и алкохол, каде што секој лек ќе ја зголеми моќта на секој во телото, зголемувајќи ја токсичноста во крвотокот. Комбинацијата на супстанции може да ги наруши моторните вештини и да предизвика затемнување, како и други вообичаени симптоми на злоупотреба на двете супстанци поединечно.

Габапентин на мозокот

 

Додека габапентин е алатка за лекување на алкохолизам и злоупотреба на дрога, тој е исто така лек кој лесно може да стане зависен и може да ги зголеми ефектите на алкохолот или опијатите, како и да обезбеди сам по себе. Употребата на габапентин е зголемена во последните години, како во зачестеноста на лекарски рецепти, така и во стапката на нелегално купување на улица. Со оглед на леснотијата со која габапентин може да влијае на невротрансмитерите во мозокот, имитирајќи природна хемикалија во мозокот, многу е лесно да се види како некој може да стане зависен од него.

 

Брзата зависност е особено лесна, а особено опасна, бидејќи е седатив кој им обезбедува на корисниците високо ниво на ист начин како што прават многу рекреативни дроги. Поради овие аспекти на лекот, сосема е природно да се заклучи дека габапентин предизвикува зависност, нагласен во тоа како се користи рекреативно, мешајќи се со други супстанции и поттикнувајќи ги. Леснотијата со која габапентин создава зависност е уште позагрижувачка со оглед на тоа дека една од неговите употреби како лек е лекувањето на повлекувањето од зависноста и затоа се обезбедува на веќе подложни пациенти. Без оглед на тоа како поинаку се користи, потребно е истражување и евалуација на неговите ризици и придобивки како лек за детоксикација.

 

Претходно: Габапентин и Xanax

Следна: Клонопин Висок

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .