Порнографија и депресија

Разбирање на врската помеѓу порнографијата и депресијата

автор: Филипа Голд  Уредник: Александар Бентли  Ревидирани: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Врска помеѓу порнографија и депресија

 

Според Американското здружение на сексуални едукатори, советници и терапевти (AASECT), порнографијата не може да се класифицира ниту како зависност, ниту како состојба на ментално здравје. Меѓутоа, луѓето се обидоа да го поврзат со неколку зависности и состојби на ментално здравје во текот на годините - некои дури се обидоа да го поврзат со депресија.

 

Додека други се убедени дека првото води кон второто, други се колнат дека е точно обратното. Но, дали има некаква заслуга за некое од овие тврдења? Па, тоа е она што сакаме да го истражиме денес.

 

Дали има врска помеѓу порнографијата и депресијата?

 

Засега нема доволно научни докази за да се докаже дека порнографијата води до депресија. Сепак, Американското здружение на сексуални едукатори, советници и терапевти (AASECT) признава дека сексуалните нагони, мисли и однесувања на луѓето може да резултираат со негативни последици.

 

Ова е дополнително поддржано од а студија 2019 кои откриле дека прекумерното консумирање порнографија го зголемува ризикот од депресија и кај мажите и кај жените. Ова беше особено случај кај оние кои сметаат дека нивната употреба на порнографија е проблематична и предизвикува несакани ефекти. На крајот, беше откриено дека веројатноста некој да користи порнографија и да биде депресивен во голема мера зависи од тоа колку долго и колку често ја користел.11.М. Mattebo, T. Tydén, E. Häggström-Nordin, KW Nilsson и M. Larsson, Потрошувачка на порнографија и психосоматски и депресивни симптоми кај шведските адолесценти: лонгитудинална студија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327603/.

 

Во текот на студијата, и машките и женските учесници кои користеле порнографија 3 месеци надвор од поставената основна линија, покажале симптоми на депресија на 6 месеци. Сепак, ова не е единственото истражување што ја поврзува прекумерната употреба на порнографија со депресијата - a студија 2017 тоа го направија и машките апсолвенти.

 

Од 582 анкетирани мажи за студијата, 14.6% од оние кои користеле порнографија повеќе од 3 пати неделно доживеале депресија. Од друга страна, само 2.8% од оние кои користеле понографија помалку од еднаш неделно доживеале депресија. Освен тоа, оние кои почнале да користат порнографија во основно училиште имале поголема веројатност да бидат депресивни отколку оние кои започнале во средно училиште, средно училиште или универзитет.

 

Дури и по прилагодувањето за други фактори како физичката активност и времето на спиење, студијата сепак покажа дека повисоките фреквенции на употреба на порнографија се позитивно поврзани со високите нивоа на депресија и други негативни емоции. Интересно, постојат и неодамнешни студии кои се противат на овој наратив, од кои едната е а студија 2020 објавено во Journal of Sexual Medicine.

 

Како дел од студијата, научниците собраа 3 примероци (14,006, 483, 672) од општи сајтови и порнографија и ги анализираа нивните профили. На крајот, беше откриено дека употребата на порнографија со висока фреквенција не е секогаш проблематична и дека тоа не е куршум-доказ за вашата подложност на депресија и други негативни емоции.

 

Интересно, студијата покажа дека повеќето луѓе кои користат порнографски материјали (над 90%) не доживеале негативни последици. Додека 68% до 73% од големината на примерокот всушност биле корисници со ниска фреквенција, 19% до 29% биле корисници со висока фреквенција кои не доживеале негативни ефекти - само 3% до 8% биле корисници со висока фреквенција кои страдале поради тоа.

Дали порнографијата предизвикува депресија?

 

Иако моментално немаме убедливи докази дека депресијата води до употреба на порнографија, постојат некои студии кои го сугерираат ова. На пример, а студија 2017 објавено од Американското здружение за социологија откри дека депресивните мажи можат да користат порнографија како механизам за справување, особено ако не ја сметаат за неморална.

 

Од друга страна, оние кои ја гледаат порнографијата како неморална може да развијат депресивни симптоми како резултат на нејзиното користење, дури и на ниска фреквенција. Друга студија која го истражуваше ефектот на депресијата врз употребата на порнографија беше а 2021 еден на чело со Стивен Д. Ширк. Оваа конкретна студија се концентрираше на машки американски ветерани, собирајќи податоци од 172 од нив.

 

Откриено е дека младите мажи воени ветерани имале поголеми шанси да развијат проблематична употреба на порнографија. Всушност, колку биле помлади ветераните и колку пониски нивните образовни достигнувања, толку е поголема нивната проблематична употреба на порнографија. Покрај тоа, податоците сугерираат дека овие високи резултати се позитивно поврзани со депресија, посттрауматско стресно нарушување (ПТСН), анксиозност, импулсивност и несоница22.C. Камилери, Џ.Т. Пери и С. Самут, Употреба на компулсивна интернет порнографија и ментално здравје: Пресечна студија во примерок од универзитетски студенти во САД – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7835260/.

 

Со текот на годините, имаше и некои истражувања кои ја поврзуваат осаменоста и употребата на интернет порнографија. Сепак, ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се утврди дали депресијата навистина води до употреба на порнографија.

Порнографија и ментално здравје

 

Како што веќе рековме, порнографијата е поврзана со неколку состојби во текот на годините. Тие вклучуваат:

 

 • Анксиозност
 • Осаменоста
 • Невротичност
 • Нарцизмот
 • Намалени сексуални, врски и задоволство од животот

 

Знаци на проблематична употреба на порнографија:

 

Повеќето од студиите кои ја поврзуваат порнографијата со депресијата особено ја споменуваат проблематичната употреба како причина или резултат. Како такво, важно е да можете да препознаете кога вашата порнографска употреба навлегла во доменот на проблематичноста. Некои од знаците на кои треба да внимавате вклучуваат:

 

 • Се чувствувате непријатно поради вашата употреба на порнографија
 • Зголемено оптоварување на вашите односи поради употребата на понографија
 • Зголемена чувствителност кон досада
 • Намалени нивоа на самодоверба
 • Несигурности за сликата на вашето тело
 • Симптоми на депресија
 • Склоност да се откаже од социјализација за да се изолира и користи порнографија
 • Зголемено незадоволство од изгледот на партнерот
 • Преокупација со сексуални мисли во текот на денот
 • Склоност да се ризикува за да се гледа порнографија, односно да се гледа на работа
 • Зголемена објективизација на другите

 

На крајот на краиштата, ако сфатите дека не барате порнографија за повремено задоволство, туку како психолошка желба, време е да побарате помош. Ова е главен знак дека вашата употреба на порнографија почнува да се меша во вашиот секојдневен живот.

 

Надминете ја порнографијата и депресијата

 

Ако чувствувате дека вашата употреба на порнографија излегува од контрола или предизвикува негативни ефекти како депресија, еве неколку работи што можете да ги направите:

 

 • Побарајте терапија
 • Идентификувајте кога нивото на вашите импулси/депресии се високи и спроведете здрави интервенции за да се спречите да одите низ зајачката дупка. Наместо тоа, можете да медитирате, вежбате или да одите на терапија.
 • Проверете дали напредувате следејќи ги вашите секојдневни навики и гледајќи колку сте се подобриле. Можете дури и да користите апликации за да го следите вашето дигитално однесување
 • Внимавајте на знаци на недијагностицирана депресија или АДХД за да можете да избегнете дополнителни негативни последици
 • Размислете за рехабилитација од зависност од секс

Третмани што вашиот терапевт може да ги препорача за порнографија и депресија

 

Ако покажете знаци на тешка зависност од порнографија и депресија, вашиот терапевт може да ви препорача да се придружите на стационарен центар за рехабилитација. Ваквите програми обично траат од 28 до 90 дена и се дизајнирани да го намалат одвлекувањето на вниманието од надворешниот свет. Без разлика дали одите за станбен или амбулантски план, опциите за третман обично се исти. Тие вклучуваат:

Индивидуална терапија за порнографија и депресија

 

Ова е обично првиот курс на лекување. Тоа е одличен начин да станете свесни за предизвикувачите и да најдете здрави начини за справување со нив. Обично се потпира на когнитивна бихејвиорална терапија и други терапевтски пристапи.

 

Групна терапија за порнографија и депресија

 

Ова вклучува средба со други луѓе кои се борат со порнографија и учење механизми за справување од нив. Тоа е исто така одличен начин да добиете поддршка и чувство на заедница од оние кои секојдневно се соочуваат со слични предизвици со вас.

 

Лекови заедно со терапија за порнографија и депресија

 

Ако имате основна состојба на ментално здравје како анксиозност или депресија, вашиот терапевт може да препорача лекови кои ќе одат рака под рака со вашата терапија.

 

Претходно: Филмови за депресија

Следна: Зголемете го допаминот природно

 • 1
  1.М. Mattebo, T. Tydén, E. Häggström-Nordin, KW Nilsson и M. Larsson, Потрошувачка на порнографија и психосоматски и депресивни симптоми кај шведските адолесценти: лонгитудинална студија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327603/
 • 2
  2.C. Камилери, Џ.Т. Пери и С. Самут, Употреба на компулсивна интернет порнографија и ментално здравје: Пресечна студија во примерок од универзитетски студенти во САД – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7835260/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.