Полифармација кај постарите лица

Полифармација кај постарите лица

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Полифармација кај постарите лица

 

Полифармацијата е проблем ширум светот и многу ги погодува постарите луѓе. Полифармација е употреба на повеќе лекови за лекување на здравствени состојби и болести. Поради тоа што многу лекари препишуваат лекови за лекување прашање по издание, Полифармацијата стана главен проблем во светот на медицината.

 

Практиката се однесува на постари лица кои често се препишал голем број на лекови за лекување на нивните заболувања. Идејата за брзо решение за здравствените состојби влијае на лекарите да препишуваат лекови, а постарите лица да ги земаат без многу размислување.

 

Полифармацијата не е проблем само поради бројот на лекови што ги консумира една постара личност, туку дрогата може да предизвика зависност. Постарите индивидуи, луѓе кои се постари од 60 години или постари, може да се потпрат на режим на лекови. Овој режим може да предизвика зависност кај корисникот и едно лице може да личи на истите проблеми што ги прави зависникот од дрога без да знае дека е зависник.

 

Што е полифармација

 

Постарите луѓе често доживуваат полифармација поради бројот на лекови што ги земаат за различни хронични здравствени состојби. Понекогаш, на поединците им требаат лекови за да живеат удобно, додека другпат им се препишуваат лекови што можеби всушност не им требаат. Многу постари луѓе се навикнуваат на Светата Троица од лекови кои вклучуваат опиоиди, бензодиазепини и мускулни релаксатори.

 

Светата Троица на лековите содржи опијатни лекови против болки со кратко дејство, мускулни релаксанти и лекови против анксиозност. Овие лекови му овозможуваат на корисникот да почувствува чувство на еуфорија слично како чувството што го дава една шут хероин – која често се смета за најзависна дрога во светот.

 

Ако една постара личност се потпира на Света Троица на редовна основа, нема да помине долго додека не развие силно потпирање на лековите. Сите три лекови ги релаксираат мускулните ткива и ги инхибираат невроните во мозокот. Корисникот на полифармација може да престане да дише во сон и да умре од недостаток на кислород во мозокот.

Полифармација кај постари лица со повеќе хронични состојби

 

Полифармација се јавува кога постаро лице има повеќе хронични здравствени состојби. Овие здравствени состојби може да вклучуваат артритис, астма, хронична опструктивна белодробна болест, коронарна срцева болест, депресија, дијабетес и/или хипертензија.

 

Поради тоа што многу луѓе во западните земји бараат лек од шише апчиња, постарите луѓе често земаат повеќе лекови од која било друга возрасна група. Со земање голем број лекови во текот на денот или неделата, постарите луѓе се изложуваат на ризик од зависност и смрт.

 

Употребата на лекови може да го зголеми ризикот од несакани ефекти. Интеракциите со лекови може да предизвикаат уште поголеми ризици бидејќи многу постари лица земаат повеќе лекови. Лековите кои не се мешаат може да ја зголемат веројатноста за појава на несакани проблеми.

 

Кога се користи соодветно, опиоиди и бензодиазепините веројатно нема да резултираат со предозирање со лекови. Кога едно лице ги комбинира овие лекови, тие стануваат потенцијално смртоносен коктел. Всушност, комбинацијата на лекови стана неславно позната како „Коктел Лас Вегас“ поради нивната способност да убиваат. Најчестите лекови на рецепт кои се наоѓаат во „Коктел од Лас Вегас“ вклучуваат Оксиконтин, Викодин, Валиум и Ксанакс.

Колку е голем проблем полифармацијата кај постарите лица?

 

Во Соединетите Држави, 83% од возрасните во нивните 60-ти и 70-ти години користеле најмалку еден лек на рецепт во последните 30 дена, според извештајот на Центарот за контрола и превенција на болести. Неверојатно, околу 33% од тие испитаници за извештајот користеле пет или повеќе лекови на рецепт во претходните 30 дена. Студираните обично користеле лекови за контрола на нивниот висок крвен притисок, холестерол и дијабетес.

 

Проблемите со кои се соочуваат многу постари луѓе при користење на голем број лекови вклучуваат падови и когнитивно оштетување, штетни интеракции со лекови и интеракции со лекови и болести. На едно лице може да му се препише лек за една состојба само за да се влоши друга состојба.

 

Лицето кое добива повеќе рецепти од лекар или група лекари можеби нема да знае какви ефекти ќе има лекот врз нив. Слепо му веруваат на докторот. Покрај тоа, имањето повеќе лекови на рецепт може да доведе до тоа вистинските лекари да ги препишуваат лековите да не знаат за другите супстанции што ги зема лицето.

 

За жал, многу лекари не ги разгледуваат пристапите за лекување без лекови. На пример, на постарите луѓе со висок крвен притисок и висок холестерол често им се препишуваат лекови и им се дозволува да живеат ист начин на живот наместо да им се препишуваат вежбање и здрава исхрана. Немедицинските решенија може да бидат ефективни, но тие недоволно се користат во медицинската област.

Што да направите ако доживеете Полифармација?

 

Во моментов, постои повик во медицинскиот свет за депрепишување лекови. Светот брзо старее. Според едно истражување, до 2025 година, секој петти човек во светот ќе биде на возраст над 60 години.

 

Дополнително, постои надеж дека немедицинските решенија можат да им донесат олеснување на оние лица со повеќекратни хронични состојби. Со откажување од препишување лекови, светот може да стане поздрав со барање поприродни начини за лекување на болести.

 

Сега се прави истражување за борба против полифармацијата и изнаоѓање алтернативни начини за поединците да ги третираат нивните повеќекратни хронични состојби. Полифармацијата е голем проблем и може да доведе до зависност и можна прерана смрт кај постарите лица.

 

Претходно: NyQuil Sleep

Следна: Фентанил хистерија

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.