Откажување од алкохол

ги победи симптомите на повлекување

Рекламирање: добиваме такси за рекламирање од купувањата преку врските Betterhelp на оваа страница

Откажување од алкохол

Напишано од Филипа Голд Изменето од Хју Соамс

 

Мора да се прочита одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита.

 

Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

BetterHelp онлајн терапија

Откажување од алкохол

 

BetterHelp е најголемата услуга за терапија во светот и е 100% онлајн. Со BetterHelp, го добивате истиот професионализам и квалитет што ги очекувате од терапијата во канцеларија, но со пристап до огромна мрежа на терапевти, поголема флексибилност на распоредот и попристапна цена.

 

При пријавувањето, пополнувате едноставен прашалник за да ви помогне да се совпаднете со терапевт кој одговара на вашите цели, преференции и типот на прашања со кои се занимавате. Ако вашиот терапевт не е соодветно погоден поради која било причина, можете да го смените терапевтот во секое време без доплата за да ви помогне да го најдете вашиот совршен натпревар побрзо од традиционалната терапија.

 • Добијте 20% попуст за првиот месец
 • Претплати до 65 $/недела, наплаќани на секои 4 недели
 • Откажете го вашето членство во секое време

Откажување од алкохол

Што е Алкохол

 

Алкохолот е една од најкористените дроги во Северна Америка и во светот. Зависноста сега не е ништо, но она што е ново е супер загрижувачкиот тренд на зголемување на смртните случаи поради предозирање со алкохол. Делумно, ова може да се каже дека се должи на голем број фактори како што се:

 

 • Недостаток на образование за алкохол
 • Зголемување на фармацевтските рецепти генерално
 • Неуспехот на владите ширум светот да направат доволно за да ја спречат зависноста од алкохол и смртните случаи поврзани со нив
 • Општествено размислување во однос на зависниците и зависноста од алкохол
 • Недостаток на методи за намалување на штети околу употребата на алкохол
 • Недостаток на образование поврзано со зависноста кај медицинскиот професионалец

 

Дополнително читање за алкохолот од целиот интернет

Во хемијата, ан алкохол е вид на органско соединение кое носи најмалку еден хидроксил (−OH) функционална група врзана за заситен јаглероден атом. Алкохолите се движат од едноставни, како метанол и етанол, до сложени, како сахароза и холестерол. Присуството на OH група силно ги модифицира својствата на јаглеводородите, давајќи хидрофилни (водољубиви) својства. Групата OH обезбедува локација на која може да се појават многу реакции.

ги победи симптомите на повлекување

beat withdrawal symptoms of Alcohol

Кои се симптомите на откажување од алкохол?

 

Откажувањето од алкохол е сериозна работа. Ефектите врз телото од употребата на алкохол се екстремни, и поради овие ефекти Одвикнувањето од алкохол многу брзо може да стане акутна медицинска итна помош. Откажувањето од алкохол може да предизвика хипертензивна криза или миокарден инфаркт. Со други зборови, мозочен удар или срцев удар предизвикан од ненадеен прекин на земање алкохол или синдром на респираторен дистрес при што вашето тело се исклучува од белите дробови и респираторниот систем нанадвор. Одвикнувањето од алкохол, исто така, може да доведе до сериозна анксиозност и проблеми поврзани со менталното здравје.

 

Никогаш во никој случај не ја потценувајте сериозноста на откажувањето од алкохол1https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2891684/. Ако се откажувате од алкохол, препорачливо е да побарате лекарска помош и во случај на итна медицинска помош поради откажување од алкохол, не двоумете се да се упатите до најблиската Итна помош.

 

Одвикнувањето од алкохол ќе варира за секого и ќе биде под влијание на неколку фактори. Должината и сериозноста на употребата на алкохол се еден од главните предвидувачи на симптомите и интензитетот на повлекување. Со одвикнување од алкохол, невозможно е точно да се предвиди како поединецот ќе реагира на повлекувањето.

 

Временска рамка за одвикнување од алкохол

 

Целосното откажување од алкохол често трае седум до четиринаесет дена, но понекогаш и подолго, а симптомите на одвикнување од алкохол се категоризираат според нивната тежина.

 

Нема мали симптоми на откажување од алкохол. Првите симптоми кои се манифестираат, обично 3-12 часа по правилното започнување на откажувањето од алкохол се главоболки, тремор, потење, чешање, гадење, повраќање, дијареа, треска и целосна конфузија со анксиозност или депресија.

 

Овие релативно брзо се проследени со следната фаза во временската рамка за одвикнување од алкохол со:

 

 • Несоница
 • Напади
 • Халуцинации
 • Конфузија
 • Потреси
 • Анксиозност
 • Непријатност од варење
 • Главоболки
 • Срцеви палпитации
 • Панични напади
 • болка во мускулите
 • Психоза
 • Делириум тременс
 • Рецидив

 

Загрижувачки е тоа што секој пат кога поединецот се обидува да се откаже од алкохол, сериозноста на симптомите има тенденција да се зголемува.

 

Одвикнувањето од алкохол има стапка на смртност меѓу три и 19 проценти, во зависност од сериозноста на употребата на алкохол.

 

Откажувањето од алкохол е физички тежок процес, во кој телото ќе ги искористи сите можни средства за отстранување на токсините, притоа создавајќи психолошки предизвици поради промените во хемијата на мозокот на поединецот.

 

Процес на детоксикација од алкохол

 

Тежината на алкохолната детоксикација го прави процес на кој треба внимателно да се пристапи. Детоксикацијата од алкохол, особено за оние со тешка или долготрајна зависност од алкохол, предизвикува низа симптоми и во екстремни случаи повлекувањето може да биде фатално. Колку и да сакаат да ја прекинат зависноста од алкохол, од витално значење е да побараат лекарски совет и да побараат поддршка од своите најблиски.

 

Откажување алкохол на рехабилитација

 

Детоксикацијата од алкохол во установа за третман обезбедува медицинска помош доколку е потребна за време на процесот на лекување. Бидејќи враќањето на алкохолот е значајна опасност за време на одвикнувањето, присуството на медицински персонал 24 часа на ден може да значи моментален одговор на која било хипертензивна или опасна по живот криза што може да се појави како професионален заострен процес ги намалува шансите пациентите да доживеат фатални епизоди.

 

Откажувањето од алкохол и детоксикацијата започнуваат со почетен медицински преглед за да се утврди физичката состојба на пациентот по влегувањето во рехабилитација. Овој период на откажување од алкохол пред детоксикација може да трае до 24 часа, бидејќи медицинскиот персонал ја одредува и општата здравствена состојба на пациентот и историјата на лекови.

 

Детоксикацијата на телото на пациентот од Алкохол започнува откако ќе заврши периодот пред детоксикација. Медицински потпомогнатото или заостреното откажување од алкохол може да потрае и до неколку недели за да се заврши.

Брза детоксикација од алкохол

 

Брзата детоксикација од алкохолот е контроверзна тема и тешко дека сите ќе ја прифатат поради неговата позитивна употреба. Тоа е концепт што им помогна на поединците зависни од алкохол и други дроги да ја исфрлат оваа навика и да ја добијат потребната помош за да водат поздрав начин на живот.

 

Пациент кој е подложен на брза детоксикација од алкохол е ставен под анестезија до шест часа. Во тоа време, опиоидниот антагонист лек како што е налтрексон се користи за отстранување на Алкохолот од телото на пациентот. Брзата детоксикација може да ги ублажи некои од повознемирувачките симптоми на откажување од алкохол.

 

Методот за брза детоксикација со алкохол се користи за да се спречи пациентот да ги почувствува катастрофалните ефекти од откажувањето од алкохол. Смирувањето на пациентот и ставањето под анестезија му овозможува да „спие“ низ почетниот тежок процес на откажување од алкохол и детоксикација. Се надеваме дека по брзиот процес на детоксикација, пациентот ќе се разбуди со телото целосно исчистено од алкохол. Остатокот од процесот на повлекување ќе биде минимален што ќе му овозможи на лицето да продолжи со процесот на рехабилитација. За време на брзата детоксикација, пациентот се следи за да се обезбеди безбедност.

 

Дали брзата детоксикација со алкохол помага во симптомите на повлекување?

 

Експертите тврдат дека брзата детоксикација од алкохолот е безбеден начин за чистење на организмот. Исто така е попријатно бидејќи поединците кои поминуваат низ откажување од алкохол може да доживеат тресење, потење, гадење и други проблеми долги периоди.

 

Одвикнувањето од алкохол може да потрае неколку недели за целосно да се заврши. Сепак, брзата детоксикација од алкохол може да потрае само неколку дена до најмногу една недела. Додека процесот на анестезија трае само неколку часа, пациентите со детоксикација од алкохол може да се задржат во медицинска клиника за следење потоа. Процесот му овозможува на пациентот - за многумина - најтешкиот и најтешкиот дел од рехабилитацијата да го тргне од патот. Откако ќе заврши, пациентите можат да се фокусираат на менталната и емоционалната страна на закрепнувањето.

 

За повеќето зависници од алкохол, најголемата бариера за посета на рехабилитација е повлекувањето. Болката и вознемиреноста што може да ги има повлекувањето на алкохол кај лицето може да ги врати на употреба. Затоа, ограничувањето или запирање на физичките симптоми на одвикнување од алкохол на лицето им овозможува да се фокусираат на целосно закрепнување.

 

Со завршување на програма за рехабилитација во домот по брза детоксикација, поединците можат целосно да се опорават од зависноста од алкохол.

 • 1
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2891684/