Пиреј и депресија

Врската помеѓу тревата и депресијата

автор: Мајкл Пор MD  Уредник: Александар Бентли  Ревидирани: Филипа Голд
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Разбирање на тревата и депресијата

 

Повеќето луѓе кои консумираат марихуана го прават тоа поради нејзините способности за промена на расположението. Пот им дава на луѓето високо и им овозможува да се релаксираат. Сепак, големата потрошувачка на марихуана може да предизвика несакани резултати. Може да ја зголеми анксиозноста и депресијата што ја доживува една личност. Истражувањето покажа дека анксиозноста е еден од водечките симптоми што ги создава марихуаната кај корисниците11.М. Мирзаеи, С.М. Јасини Ардекани, М. Мирзаеи и А. Дехгани, Преваленца на депресија, анксиозност и стрес кај возрасната популација: Резултати од здравствената студија во Јазд – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702282/.

 

На лицата кои се чувствуваат депресивни и вознемирени може да им препишат антидепресиви. Има некои корисници на антидепресиви кои исто така консумираат трева. Овие лица можеби не сфаќаат дека има несакани ефекти и последици од конзумирање и марихуана и антидепресиви на рецепт.

 

Марихуана и депресија

 

Од 1980-тите, истражувачите завршија испитувања за ефектите на THC и CBD врз депресијата и анксиозноста. Во најголем дел, резултатите од ефективноста на марихуаната да им помогне на луѓето да се справат со депресијата и анксиозноста беа позитивни. Сепак, големината на примерокот на испитувањата беше мала.

 

Додека истражувањето за тревата и депресијата и анксиозноста е позитивно, студиите за тревата и антидепресивите се речиси нула. Сè уште има малку што истражувачите знаат за несаканите ефекти од мешањето на марихуана и антидепресивите кои ги има врз некоја личност. Причината за толку малку информации за несаканите ефекти на двете главно се должи на тоа што марихуаната е нелегална на повеќето места - иако голем број држави во САД ја легализираа дрогата.

Самолекување на депресија со трева

 

Многу луѓе страдаат од депресија. Колку? Според Асоцијација на анксиозност и депресија на Америка (ADAA), во која било дадена година, се проценува дека скоро 16 милиони возрасни лица доживуваат депресија.

 

За жал, таа бројка најверојатно е погрешна поради недоволно известување. Многу луѓе не пријавуваат дека страдаат од депресија затоа што не сакаат да се гледаат дека страдаат од ментална болест. Стигмите околу менталното здравје продолжуваат и луѓето не сакаат да бидат етикетирани како депресивни.

 

Поради трошоците за лекување во САД, многу луѓе се самолекуваат со марихуана. Меѓутоа, не се само трошоците за лекување на депресија кои ги претвораат луѓето на марихуана. Многу луѓе го користат за да се чувствуваат „високо“ и да се извлечат од мрзливоста на депресијата.

 

Некои луѓе може да се чувствуваат добро и помалку депресивно по пушењето или консумирањето тенџере. Сепак, не секој ќе се чувствува подобро со тревата и депресијата. Резултатите може да се засноваат на поединецот. Еден од аспектите што може да ги влоши анксиозноста и депресијата кај една личност е силата и напрегањето на плевелот. Корисниците треба да ја знаат силата на плевелот бидејќи колку е посилен, толку полошо може да се чувствуваат.

Несакани ефекти од мешање лекови и трева

 

Секој што меша лекови и трева веројатно ќе доживее несакани ефекти. Ова се случува со сите лекови без разлика дали со нив се меша трева или алкохол. Несаканите ефекти може да бидат штетни при мешање на лекови и трева. Иако антидепресивите се засилувач на расположението и мешањето марихуана со нив навидум би го подобрило расположението на човекот уште повеќе, тоа не е така.

 

Лекарите најверојатно ќе му одбијат на пациент рецепт за антидепресиви ако поединецот е пушач на марихуана. Тоа може да се должи на недостигот на студии и истражувања за мешање на медицински лекови и марихуана.

 

Тешката, долготрајна употреба на плевелот е штетна за луѓето. Ги менува функциите и структурата на мозокот. На долг рок, едно лице може да стане уште подепресивно. Постои верување дека марихуаната е целосно природна и не е штетна за здравјето на човекот. Ова не е точно и плевелот може да предизвика здравствени проблеми колку повеќе човек го консумира.

 

Пирејот влијае на моќта на антидепресивите

 

Начинот на кој телото апсорбира и обработува антидепресив може да биде под влијание на плевелот. Затоа, моќта на лекот за депресија може да биде помалку ефикасна. Марихуаната го инхибира метаболизмот на антидепресивните лекови22.VA Grunberg, KA Cordova, LC Bidwell и TA Ito, Може ли марихуаната да ја подобри? Потенцијални ефекти на марихуаната и темпераментот врз ризикот од анксиозност и депресија - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588070/. Немајќи ја вистинската моќ на антидепресиви, лицето може или да има одложување во ослободувањето од депресија или симптомите да се зголемат.

 

Лицето кое бара антидепресиви кои користат трева треба да разговара со својот лекар. Важно е лекарот да знае за употребата на тревата на пациентот, за да може да ги препише вистинските лекови и сила. Важно е лекарот да знае за употребата на марихуана од својот пациент.

 

Откажување од тревата за да земате антидепресиви

 

Медицинските професионалци велат дека поединечно препишани антидепресиви не треба да престане да користи ладна мисирка со марихуана. Корисниците на тешки саксии особено треба да избегнуваат да одат ладна мисирка. Несаканите ефекти од повлекувањето од плевелот ќе придонесат за депресијата. Едно лице ќе доживее анксиозност, раздразливост, губење на сон, промена на апетитот и депресија со откажување од тревата ладна мисирка и започнување со антидепресиви.

 

Лицето кое почнува да користи антидепресиви треба полека да ја намалува количината на тревата. Додека ја намалувате количината на употреба на тревата, комбинирајте ја со техники на внимателност и/или јога. Експертите нагласуваат дека нелекувањето со лекови може многу да го подобри расположението на една личност.

 

Пиреј наспроти депресија

 

Плевелот може да се подели во три различни категории на лекови:

 

 • депресивни
 • стимуланс
 • Халуциноген

 

Марихуаната влијае на човекот на различни начини. Различни видови на марихуана предизвикуваат различни несакани ефекти. Несаканите ефекти може да вклучуваат:

 

 • губење на моторните вештини
 • слаба или недоволна координација
 • намален крвен притисок
 • краткорочна загуба на меморија

 

Иако тревата може да изгледа како депресивно средство, таа може да биде стимуланс за некои луѓе кои ја користат. Некои корисници може да искусат:

 

 • зголемен ритам на срцето
 • зголемен крвен притисок
 • анксиозност
 • параноја
 • зголемена енергија
 • зголемена мотивација

 

Марихуаната може да предизвика и халуцинации кај корисниците. Ова ја прави дрогата халуциногена за некои корисници. Пирејот создава различни несакани ефекти кај различни луѓе, што го прави многу моќен лек. Сега, мешањето на лекови за ментално здравје со тревата може да предизвика уште повеќе несакани несакани ефекти.

 

Пиреј и депресија

 

Долготрајната употреба на плевелот може да ја влоши депресијата и анксиозноста. Дополнително, користењето марихуана може да го спречи пропишаните антидепресиви да работат со нивниот целосен потенцијал. Запирање на употребата на марихуана со ладна мисирка кога започнуваат антидепресиви може да ги зголеми проблемите на една личност.

 

Потрошувачката на трева треба постепено да се намалува за да се извлече максимумот од антидепресивите. Марихуаната е дрога и е штетна за долгорочното здравје на поединецот. Тревата има многу несакани ефекти и последиците се различни за секој човек што го користи.

 

Претходно: Размислувате за центар за третман на депресија?

Следна: Депресија по откажување од алкохол

 • 1
  1.М. Мирзаеи, С.М. Јасини Ардекани, М. Мирзаеи и А. Дехгани, Преваленца на депресија, анксиозност и стрес кај возрасната популација: Резултати од здравствената студија во Јазд – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702282/
 • 2
  2.VA Grunberg, KA Cordova, LC Bidwell и TA Ito, Може ли марихуаната да ја подобри? Потенцијални ефекти на марихуаната и темпераментот врз ризикот од анксиозност и депресија - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588070/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.