Знаци на нарушување во исхраната Pica

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

 

Нарушувањата во исхраната се чести кај поединци. Многу луѓе претпоставуваат дека нарушувањата во исхраната се за луѓе кои сакаат да станат слаби. Сликите на супер модели и познати личности доаѓаат на ум кога се размислува за анорексија или булимија, но нарушувањата во исхраната ги доживуваат поединци од сите потекла и начин на живот и не мора да се однесуваат на губење на тежината.

 

Само во Соединетите Американски Држави, земја во која се става премија на изгледот на поединците, се проценува дека најмалку 30 милиони луѓе1РЕКЛАМА. „Статистика за нарушувања во исхраната | Статистика за општа и различност | РЕКЛАМА." Национално здружение на анорексија нервоза и придружни нарушувања, 8 јуни 2022 година, anad.org/eating-disorders-statistics. имаат нарушување во исхраната. Четирите најпознати нарушувања во исхраната се анорексија, булимија, орторексија и прекумерно јадење.

 

Нарушувањата во исхраната можат да ги уништат животите, врските и семејствата. Едно лице умира речиси секој час од денот поради нарушувања во исхраната, според АНАД2Луан, Кети. „АНАД | Бесплатни групи и услуги за поддршка на нарушувања во исхраната“. Национално здружение на анорексија нервоза и придружни нарушувања, 3 октомври 2022 година, anad.org.. Иако анорексијата, булимијата, орторексијата и прејадувањето се четворицата големи и ги погодуваат луѓето од сите возрасти, раси и финансиска состојба, тие не се единствените проблеми поврзани со храната. Физичкото и менталното здравје на една личност се засегнати од нарушување во исхраната. Повеќето, ако не и сите, нарушувања во исхраната потекнуваат поради ментална нерамнотежа во која поединците се гледаат себеси поинаку од другите.

 

Едно од покомплексните и погрешно разбрани нарушувања во исхраната е Пика. Ова е пореметување за кое многу луѓе можеби мислат дека е чудно и лицето не е добро психички. Пика не е просечно нарушување во исхраната и го нема холивудскиот гламур на анорексија, булимија или прекумерно јадење.

 

Што е Пика?

 

Пика вклучува поединци кои јадат предмети кои не се храна и содржат мала или никаква вредност во однос на исхраната. Предметите што се јадат вклучуваат коса, чипс за боја, врвка и нечистотија. Поединците кои страдаат од Pica не јадат само малку од овие непрехранбени производи. Заболените се принудени компулсивно да ги јадат овие супстанции во период кој трае повеќе од еден месец.3Повик, Кристин и сор. „Од DSM-IV до DSM-5: Промени во дијагнозите на нарушувања во исхраната – PubMed“. Биомеди, 1 ноември 2013 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24064412.

 

Состојбата обично започнува во детството. Нарушувањето во исхраната е почеста кај малите деца со пречки во развојот. Овие попречености може да го отежнат управувањето и/или лекувањето на Pica. Често има слика произведена на филм или на телевизија од деца во училиште како јадат лепак, боички или други предмети во училницата4Адвани, Швета и др. „Јадење сè освен храна (PICA): Извештај и преглед на редок случај - PMC. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4015153. Пристапено на 12 октомври 2022 година.. Ова е пример за Пика, но иако е направено за хумористичен ефект во медиумите, јадењето на такви предмети е далеку од смешно.

 

Децата како што се доенчињата и малите учат за светот околу нив со ставање предмети во устата. Не е невообичаено детето да внесе нешто што не е храна. Pica станува нарушување во исхраната кога чинот на јадење непрехранбени производи станува повторено дејство. Pica може да се дијагностицира кога ќе се преземат чекори за да се спречи детето да консумира непрехранбени производи, но сепак детето наоѓа начин да заобиколи секаков вид пренасочување. Истражувањето покажа дека 25% до 30% од сите деца доживуваат Пика.

 

Иако често започнува во детството, луѓето можат да го пренесат и во зрелоста. Возрасните со Pica имаат тенденција да јадат непрехранбени производи кои се поврзани со нивното детство или домот во кој пораснале.

 

Кои се знаците на Пика?

 

Постојат неколку предупредувачки знаци. Сепак, пореметувањето во исхраната не е она што неопходно се истакнува на почетокот и може да се занемари на почетокот. Знаците за предупредување Pica вклучуваат:

 

 • Упорно јадење непрехранбени производи без нутритивна вредност најмалку еден месец
 • Јадењето на непрехранбениот производ не е дел од културна, религиозна или социјална практика
 • Во зависност од возраста, супстанциите може да варираат
 • Потрошените супстанции може да вклучуваат хартија, сапун, коса, врвка, креда, боја, метал, пепел и/или талк во прав
 • Јадењето на непрехранбените артикли не е развојно соодветно за поединецот

 

Ризици од нарушување во исхраната Pica?

 

Пика е нарушување на менталното здравје и често се јавува со други проблеми, вклучувајќи шизофренија, нарушување на спектарот на аутизам и интелектуална попреченост. Постојат голем број на ризици што може да ги искусат заболените поради јадење непрехранбени работи. Двата најголеми ризици што може да ги искусат поединците се анемија со дефицит на железо и неухранетост.

 

Овие фактори можат да бидат погубни за децата, но и возрасните го доживуваат ова нарушување. Бремените жени можат да добијат Pica и развивањето на анемија со дефицит на железо и неухранетост може да предизвика штета и на мајката и на детето. Се верува дека бремените жени развиваат Пика бидејќи телото го компензира недостатокот на минерали и витамини кои се наоѓаат во храната. Сепак, Пика може да биде и посериозна состојба на менталното здравје.

 

Јадењето непрехранбени производи може да биде смртоносно поради блокадите што може да се формираат во дигестивниот тракт. Може да се проголтаат остри предмети и да се формираат исеченици или солзи во грлото и/или цревата. Исекотини и/или кинење може да доведат до внатрешно крварење. Бактериите и труењето се исто така фактори на ризик кои може да резултираат со смрт.

 

Поединците изложени на ризик да развијат Pica вклучуваат:

 

 • Семејна историја на поединци кои страдаат од Пика
 • Низок приход/сиромаштија
 • Траума
 • Занемарување
 • Истовремени ментални нарушувања
 • Трихотиломанија (нарушување на влечење коса)
 • Екскоријација (нарушување на бирање кожа)
 • Поединци со други опсесивно-компулсивни проблеми со континуумот

 

Како се третира Пика?

 

Најефективниот начин за лекување на поединци кои страдаат од Pica е бихејвиоралниот пристап. Третманот често вклучува когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ). Употребата на КБТ ги гради и подобрува вештините поврзани со одредување на јадлива храна од производи што не се јадат. Семејната терапија може да се користи и за управување и лекување на поединци. Поради природата на Pica, често се препишува применета бихејвиорална терапија, која е слична на лицата со интелектуална попреченост.

 

Иако се тврди дека околу 25% до 30% од сите деца ја доживуваат Пика, навистина не е познато колку е големо нарушувањето. Причината за недостаток на солидни бројки е поради непријавувањето на нарушувањето. Возрасните се плашат да побараат помош поради чувството дека нарушувањето е неприродно.

 

Пика е опасно нарушување што може да предизвика физички, ментални и емоционални проблеми кај оние кои го доживуваат. Важно е секој што страда од Пика или е сведок на другите што минуваат низ неа, веднаш да побара помош за закрепнување.

 

Претходно: Разбирање на Бигорексија

Следно: Разбирање на третманот на орторексија

 • 1
  РЕКЛАМА. „Статистика за нарушувања во исхраната | Статистика за општа и различност | РЕКЛАМА." Национално здружение на анорексија нервоза и придружни нарушувања, 8 јуни 2022 година, anad.org/eating-disorders-statistics.
 • 2
  Луан, Кети. „АНАД | Бесплатни групи и услуги за поддршка на нарушувања во исхраната“. Национално здружение на анорексија нервоза и придружни нарушувања, 3 октомври 2022 година, anad.org.
 • 3
  Повик, Кристин и сор. „Од DSM-IV до DSM-5: Промени во дијагнозите на нарушувања во исхраната – PubMed“. Биомеди, 1 ноември 2013 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24064412.
 • 4
  Адвани, Швета и др. „Јадење сè освен храна (PICA): Извештај и преглед на редок случај - PMC. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4015153. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.