Паметно закрепнување

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

ПАМЕТНО лечење од зависност за закрепнување

 

Веројатно сте слушнале за методот од 12 чекори до обновување на алкохолот. Можеби сте слушнале и за искусни анонимни алкохоличари и неговиот модел на лекување. Иако тие два методи се многу популарни и добро познати, постои алтернатива за нив, SMART Recovery.

 

SMART Recovery е кратенка за самоуправување и обука за обновување. Таа беше формирана кога група поединци вклучени во анонимните алкохоличари се одвоија од групата поради некои верувања и методи што ги користи организацијата. Од своето создавање во 1992 година, таа стана популарна група која обезбедува третмани на поединци кои страдаат од злоупотреба на супстанции11.АК Бек, А. Бејкер, Пи Џеј Кели, Ф.П. Дин, А. Шејкшафт, Д. Хант, Е. Форбс и Џ.Ф. програма за поддршка – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885378/.

 

SMART Recovery: како функционира?

 

Обуката за самоуправување и закрепнување користи некои од истите идеи што ги користат Анонимните алкохоличари и Анонимните наркотици, но се разликуваат на некој начин. Тоа е модел за третман на зависност базиран на група, предводен од волонтери.

 

Програмата за закрепнување е дизајнирана да им помогне на поединците со користење на најновите научно базирани третмани за ставање крај на зависноста од алкохол и/или дрога.

 

SMART Recovery работи со луѓе кои страдаат од повеќе видови зависност, вклучувајќи дрога, алкохол, коцкање, зависност од секс, прејадување или компулсивно трошење/шопинг пари.

 

Методот на лекување им помага на луѓето да научат да се движат напред во животот по рехабилитацијата. Поединците учат голем број алатки и техники додека присуствуваат на состаноците на групата за самоуправување и обука за обновување.

 

Овие научно засновани алатки и техники им овозможуваат на поединците да направат помудри, поздрави животни избори. SMART Recovery нуди состаноци и програми во голем број градови низ светот. Исто така, има центри за третман и онлајн групи што луѓето можат да ги посетуваат.

 

Историја на SMART Recovery

 

Анонимни алкохоличари и анонимни наркотици беа клучните точки во секторот на групи за самопомош. Долги години, двете групи беа единствените достапни за луѓето кои имаат за цел закрепнување од зависност од алкохол или дрога.

 

Поради фокусот на Бога и духовните аспекти и на анонимните алкохоличари и на анонимните наркотици, група поединци се разделија за да формираат обука за самоуправување и закрепнување. Во 1985 година, основана е Рационална обнова. Се засноваше на самозајакнување користејќи научни принципи. Сакаше да ја избегне идејата за Бог и духовниот фокус.

 

Во 1992 година, Rational Recovery официјално стана непрофитна организација и беше преименувана во SMART Recovery две години подоцна. Од крајот на 2000-тите, SMART Recovery доживеа големо зголемување на интересите. Соединетите Американски Држави, Обединетото Кралство и Австралија се три земји во кои обуката за самоуправување и закрепнување доживеа раст.

 

Програма со четири точки

 

SMART Recovery им нуди на клиентите програма со четири точки за лекување. Четирите фази на групата на третман и закрепнување од зависност се убаво разделени за клиентите да ги следат.

 

Четирите фази се:

 

 • Градење и одржување мотивација: Решеност да останете трезни.
 • Справување со нагоните: Испитување на предизвикувачите и откривање на најдобрите начини за нивно намалување.
 • Управување со мисли, чувства и однесувања: учење начини како да се избегне релапс, наоѓање самоприфаќање и справување со предизвикувачки емоции.
 • Водење урамнотежен живот: Поставување реални очекувања за трезен живот и правење промени за промовирање на ефективно патување за закрепнување.

 

Клиентите можат да ја постигнат секоја фаза преку употреба на когнитивна бихејвиорална терапија со фокусирање на менување на однесувањата поврзани со зависноста.

 

Целокупниот клуч на SMART Recovery е самозајакнувањето. Состаноците и алатките на групата ви даваат информации за да останете мотивирани по напуштањето на рехабилитација. Целта е, исто така, да се спречи желбата додека се живее добро избалансиран начин на живот.

 

Теми на програмата SMART Recovery:

 

 • Покажување самоодговорност, самомотивација и самодисциплина за време на закрепнувањето
 • Замена на самоуништувачките мисли и идеи со здрави, рационални верувања
 • Поставување остварливи цели и пресвртници за време на закрепнувањето
 • Разбирање на импулсите како дел од процесот на закрепнување и препознавање кога тие се случуваат
 • Научете како да се спротивставите на желбата за пиење или дејствување на негативна мисла
 • Да се ​​биде трпелив со закрепнување
 • Примена на лекции и ресурси за SMART Recovery на секојдневните предизвици

 

Релапсот не се смета за слабост или неуспех на состаноците за закрепнување. На нив се гледа како на шанса да се започне одново на патот кон закрепнување. Рецидив е можност за поединците да зборуваат за тоа што се случило, како се случило и начините да се вратат на вистинскиот пат кон закрепнување. SMART Recovery го гледа релапсот како едноставна грешка наместо неуспех на програмата. Оваа идеологија ја зголемува можноста на лицето да се врати на апстиненција од алкохол или дрога.

 

АБЦ за SMART Recovery

 

О: Активирање на искуство

 

Секој активирач започнува со одредена околност што се случила. Првиот чекор е да го разберете настанот што ве натера да пиете или да се вратите на старите навики.

 

B: Верувања

 

Кога размислувате или се задржувате на тој конкретен настан, како го гледате или чувствувате? Треба да земете предвид како размислувате и чувствувате за тоа. Верувањата може да се појават во многу форми бидејќи може да бидат рационални, засновани на реалност, логични, ирационални, размислувања засновани на желба, нелогични и самоуништувачки.

 

В: Последици

 

Секоја мисла и акција има последица. Последица е резултат на активирачкиот настан и вашите верувања.

 

D: Спорови

 

Треба да ги земете негативните верувања кои можеби ги поседувате и да ги трансформирате во серија прашања и одговори. Правејќи го ова ќе ви помогне да погледнете подлабоко зошто настанот ве натера да се чувствувате на специфичен начин.

 

E: ефекти

 

Ефектите се јавуваат кога ирационалните мисли се заменуваат со логични и рационални верувања. Практиката ќе ви овозможи да почнете да гледате како се формираат нови модели на однесување и намалување на вашите нагони.

 

SMART Recovery против анонимни алкохоличари

 

Можеби најзначајната разлика помеѓу SMART Recovery и Alcoholics Anonymous е тоа што првото не се заснова на модел од 12 чекори, духовни принципи или Бог (повисока моќ). Наместо тоа, SMART Recovery е фокусирано на третмани базирани на докази.

 

Овие третмани вклучуваат голем број интервенции и алатки како што е КБТ. SMART Recovery не ги означува поединците како „зависници“ или „алкохоличари“ и обезбедува онлајн состаноци на клиентите.

 

Покрај тоа, анонимните алкохоличари и анонимните наркотици ги базираат своите програми на тоа дека алкохолизмот е хронична болест која е неизлечива, но може да се лекува. Зависноста не е болест во очите на SMART. Клиентите можат да се однесуваат на нивната зависност како што сакаат.

 

Постојат програми и состаноци за SMART Recovery ширум светот. Поединците можат да лоцираат состанок за SMART Recovery и да го започнат својот пат на лекување денес.

 

Претходно: Информирана грижа за траума во зависност

Следно: Неврофидбек терапија во третман на зависност

 • 1
  1.АК Бек, А. Бејкер, Пи Џеј Кели, Ф.П. Дин, А. Шејкшафт, Д. Хант, Е. Форбс и Џ.Ф. програма за поддршка – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885378/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.