Оставете ја потребата за одобрување

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Клучни чекори за да престанете да ви треба одобрување од други

 • Предизвикајте ги вашите верувања

 • Посветете се на себе

 • Фокусирајте се на самоприфаќање

 • Терапијата и советувањето може да ви помогнат да се ослободите

 • Научете да сакате и да се сакате себеси

 • Направете избори врз основа на вашите интереси

 • Запомнете дека се случуваат повремени несогласувања

Зошто некои луѓе бараат одобрение

 

Како луѓе, во нашата природа е да сакаме да ни се допадне. На крајот на краиштата, ние сме инхерентно социјални суштества, а правењето задоволство на другите може да направи да се чувствуваме среќни и нè учи како деца како да го најдеме својот пат во општествените средини. Меѓутоа, што правиме кога нашата потреба за одобрување нè следи во зрелоста и почнува да го презема нашето чувство за себе? Што правиме за да се соочиме со тоа, и што е најважно, како да се ослободиме?

 

Она што во детството е на крајот алатка за учење, ако се задржи до зрелоста, станува метод за избегнување конфликт во вашиот живот. Барањето одобрение како возрасен значи дека ги ставате туѓите потреби, желби и погледи над вашите. Тоа сугерира дека ви треба помош или дозвола од другите за да го живеете својот живот и дека ви недостасуваат неопходните работи во себе за да можете да го направите тоа.

 

Објаснето однесување за барање одобрение

 

Иако првично може да направи да се чувствуваме добро и сакани од другите, на долг рок постојаната потреба за одобрување може да доведе до чувство на депресија, недостојност, па дури и чувство на некомплетност. Ако постојано ја барате потребата за одобрување, може да ја изгубите свеста за тоа што ве прави среќни бидејќи вашиот фокус се префрла на тоа да ги правите сите други среќни, правејќи го она што е правилно за другите, а не она што е добро за вас.

 

Често, ова е делумно затоа што во одреден момент во детството сме ја помешале љубовта со одобрувањето и научивме да го поврзуваме одобрението од авторитетни личности како што се родителите како начин на покажување љубов.11.V. Кумари, Емоционална злоупотреба и занемарување: време да се фокусираме на превенцијата и последиците по менталното здравје – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589986/. Ова потоа станува вкоренето, така што дури и како возрасни интелектуално препознаваме дека љубовта и одобрувањето се различни, може да биде тешко да ги разделиме емотивно.

 

Сепак, никогаш не можеме со сигурност да знаеме што ќе натера некој да не одобри или да не одобри, па затоа обидот честопати не вреди. Можеме и само да го правиме она што не прави да се чувствуваме среќни и исполнети со тоа што ќе бидеме верни на себе, бидејќи луѓето можеби нема да нè одобруваат дури и ако се обидуваме да им угодиме.

 

Правејќи го она што го сакаме, си угодуваме и гарантираме дека нечија среќа е во наша контрола. Избегнувањето конфронтација, што е дел од потребата за одобрување, често значи дека ги криеме нашите вистински вредности, ограничувајќи ги нашите личности и она што треба да му го понудиме на светот.

 

Сепак, отпуштањето од потребата за одобрување обично е полесно да се каже отколку да се направи, особено кога тоа е вкоренето во начинот на кој му пристапувате на животот.

Како да се ослободите од потребата за одобрување

 

Треба да си го дадеме одобрувањето што толку очајно го бараме од другите на себе. За да се опоравите од тенденциите што ги задоволуваат луѓето, постојат неколку чекори низ кои треба да поминете.

 

Сите чекори се фокусираат на вашата способност да правите избори за себе и да ги предизвикувате вашите верувања и претходните дејства што ги угодуваат луѓето.

 

Клучните чекори на кои треба да работите за да можете да се ослободите се:

 

 • Предизвикајте ги вашите верувања

За да се промените, прво мора да ги предизвикате верувањата и однесувањата што веќе сте ги вкорениле. Ова не е лесно, бидејќи ќе се соочите со однесувања што ги правите многу години, што може да значи соочување со некои непријатни стравови. Мора да се запрашате што сакате да правите, дали постапувате за да ги задоволите другите и како навистина сакате да изгледа вашиот живот.

 

 • Посветете се на себе

Дел од потребата од одобрување значи дека задржувате дел од себе за да бидете попривлечни за другите. Ако навистина сакате да се откажете од вашата потреба за одобрување, треба да се посветите на себе и да не се плашите од правење грешки. Критиката е дел од животот, особено за оние кои се обврзуваат да бидат нивното вистинско јас, бидејќи на сите нема да им се допадне кое е тоа вистинско јас.

 

 • Фокусирајте се на самоприфаќање

Посветувајќи се на своето вистинско јас, и знаејќи дека тоа нема да им се допадне на сите, треба да се фокусирате на прифаќање себеси, наместо на тоа дека другите луѓе ве прифаќаат. Вие вредите повеќе од она што другите луѓе мислат за вас. Имате внатрешна вредност каква што сте, и тоа е она околу што треба да ја центрирате вашата нова животна перспектива.

 

 • Терапијата и советувањето може да ви помогнат да се ослободите

Терапевти и советници развијте разбирање за една личност во контекст на нивните животни искуства. Постојат многу терапевтски пристапи и сите тие им помагаат на клиентите да се ослободат од минатото на различни начини. Некои пристапи би можеле повторно да го посетат раното детство и да му помогнат на некој да залечи од минатите трауми што му пречат на нивниот живот и односи во сегашноста. Многу луѓе сметаат дека онлајн терапијата е многу корисна затоа што можат да се потпрат на поддршката што е достапна кога е потребна, наместо да чекаат една недела за да разговараат лице в лице. Оваа постојана поддршка може да доведе до многу побрзо решавање на состојбата. За да најдете евтина онлајн помош со 20% попуст, притиснете овде

 

 • Научете да сакате и да се сакате себеси

Како што може да биде тешко да се научи самоприфаќањето во зрелоста, така може да биде и самољубието. Како што секогаш живееме со себе, мора да научиме да се сакаме себеси откако ќе се прифатиме себеси. Важно е да ги сакате другите, како и да се сакате себеси затоа што не можете да контролирате кој ве сака или кој не. Наместо да ја насочите вашата енергија на освојување љубов, фокусирајте се на давање љубов.

 

 • Направете избори врз основа на вашите интереси

Ти си единствен. Како резултат на тоа, вашите интереси, страсти и движечки сили нема секогаш да се усогласат со оние на другите. Следете ги вашите вредности - постапувањето на начин што не се усогласува со вашите верувања и вредности е знак дека се обидувате да стекнете туѓо одобрување.

 

 • Запомнете дека се случуваат повремени несогласувања

Несогласувањето никогаш не е убаво и често не прави да се чувствуваме непријатно. Меѓутоа, како што критиката е дел од животот, така се и другите видови несогласувања. Несогласувањето е во ред, па дури и здраво - постојаниот договор е знак на потреба од одобрување, и ако сите се согласуваме цело време, нема да имаме уникатни квалитети или вештини. Знајте дека нема секој да го дели вашето мислење и да бидете сигурни во изразувањето на своето.

Важноста на учењето да се остави да оди

 

Потребата за одобрување е корисна алатка за детството што може да се помеша со да бидеме сакани ако оваа потреба се одржува додека растеме. Да се ​​ослободиме од постојаната потреба за одобрување е од витално значење ако сакаме да прераснеме во самоуверени и самоуверени поединци.

 

Постојат методи кои можеме да ги користиме за да ни помогнат да се ослободиме од тенденциите што ги задоволуваат луѓето и да разбереме како да престанеме да ни треба одобрување од другите во чекорите што се дискутирани. Преку преиспитување што сакаме како поединци и имајќи доверба да си дадеме одобрение за да можеме самоуверено да се движиме низ светот без да бидеме повредени од различните мислења или пристапи кон животот.

 

Претходно: Фитнес во закрепнување од зависност

Следно: Како да престанете да руминирате

 • 1
  1.V. Кумари, Емоционална злоупотреба и занемарување: време да се фокусираме на превенцијата и последиците по менталното здравје – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589986/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.