опиоид и алкохол

{Дрога} и Алкохол

Напишано од Пин Нг д-р

Изменето од Хју Соамс

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

опиоид и алкохол

Опиоиди се супстанции кои делуваат на опиоидните рецептори за да произведат ефекти слични на морфиум. Медицински тие првенствено се користат за ублажување на болката, вклучително и анестезија. Други медицински намени вклучуваат сузбивање на дијареа, заместителна терапија за нарушување на употребата на опиоиди, враќање на предозирањето со опиоиди, сузбивање на кашлицата, како и за егзекуции во САД. Екстремно моќните опиоиди како што е карфентанил се одобрени само за ветеринарна употреба. Опиоидите исто така често се користат немедицински за нивните еуфорични ефекти или за да се спречи повлекување.

Несаканите ефекти на опиоидите може да вклучуваат чешање, седација, гадење, респираторна депресија, запек и еуфорија. Долготрајната употреба може да предизвика толеранција, што значи дека се потребни зголемени дози за да се постигне истиот ефект и физичка зависност, што значи дека наглото прекинување на лекот доведува до непријатни симптоми на повлекување. Еуфоријата привлекува рекреативна употреба и честата, ескалирачка рекреативна употреба на опиоиди обично резултира со зависност. Предозирање или истовремена употреба со други депресивни лекови, како што се бензодиазепините, најчесто резултира со смрт од респираторна депресија.

извор

 

Што се случува кога мешате опиоид и алкохол

 

Несакани ефекти од мешање опиоид и алкохол може да вклучуваат

 

 • Вртоглавица
 • Бавноста
 • Поспаност
 • Недостаток на здив
 • Чешање
 • Коприва
 • Палпитации
 • Респираторна депресија
 • Срцев удар
 • Кома
 • Напади
 • Смрт

 

Интересно, невозможно е да се каже какво влијание ќе имаат опиоидот и алкохолот врз поединецот поради нивната единствена генетска структура и толеранција. Никогаш не е препорачливо да се мешаат опиоиди и алкохол поради шансите за благи, умерени и тешки несакани ефекти. Ако имате несакана реакција од мешање опиоид и алкохол, императив е да се упатите во вашата локална соба за итни случаи.

 

Алкохол и опиоид

 

Алкохолот и опиоидот создаваат различни ефекти во зависност од дозата: многу луѓе се чувствуваат стимулирано и зајакнато при ниски дози на алкохол и опиоид, па дури и мешање на мала количина опиоид и алкохол не се препорачува.

Мешање алкохол и опиоид

 

Примарниот ефект на алкохолот е под влијание на зголемувањето на концентрацијата на инхибиторниот невротрансмитер ГАБА, кој се наоѓа во 'рбетниот мозок и мозочното стебло, и со намалувањето на неговиот ефект врз невронските трансмитери кои се возбудливи. Кога алкохолот се комбинира со опиоид, овој примарен ефект се претера, зголемувајќи го оптоварувањето на телото со непредвидливи резултати.

 

Алкохолот и опиоидот влијаат на нивото на допамин во мозокот, предизвикувајќи му на телото и ментална и физичка вознемиреност. Поголемите количества на опиоиди и алкохол имаат поголем негативен ефект, но водечката медицинска препорака е дека помалите количини можат да бидат исто толку штетни и не постои начин да се знае точно како опиоидот и алкохолот ќе влијаат на поединецот пред да го земе.

 

Земање опиоиди и алкохол заедно

 

Луѓето кои земаат опиоиди и алкохол заедно ќе ги искусат ефектите од двете супстанци. Технички, специфичните ефекти и реакции кои се јавуваат поради честа употреба на опиоиди и алкохол зависат од тоа дали консумирате повеќе алкохол во однос на опиоидот или повеќе опиоиди во однос на алкохолот.

 

Употребата на значително повеќе опиоиди со алкохол ќе доведе до седација и летаргија, како и синергетски ефекти кои произлегуваат од мешавината на двата лека.

 

Луѓето кои земаат и алкохол и опиоид може да доживеат ефекти како што се:

 

 • намалени моторни рефлекси од опиоиди и алкохол
 • вртоглавица од алкохол и опиоиди
 • гадење и повраќање на опиоидот

 

Некои луѓе исто така може да доживеат поголема еуфорија, депресија, раздразливост или сите три. Комбинацијата на алкохол и опиоид доведува до значително поголема летаргија која лесно може да премине во кома, напади на респираторна депресија и смрт.

Алкохол против опиоид

 

Земањето опиоиди во доволни количини го зголемува ризикот од срцева слабост. Дополнително, луѓето под дејство на опиоиди и алкохол може да имаат потешкотии да формираат нови сеќавања. Со алкохол наспроти опиоид во системот на поединецот тие стануваат збунети и не ја разбираат својата околина. Поради синергетските својства на опиоидот кога се меша со алкохол може да доведе до конфузија, анксиозност, депресија и други ментални нарушувања. Хроничната употреба на опиоиди и алкохол може да доведе до трајни промени во мозокот.

 

опиоид наспроти алкохол

 

Студиите кои ги истражуваат ефектите на лековите како опиоидот и алкохолот покажаа дека потенцијалот за парасомнија (вршење задачи во сон) драстично се зголемува кога се комбинираат опиоидите и алкохолот. Тешки и опасни несакани ефекти може да се појават кога лековите се мешаат во системот, а нарушувањата на спиењето се вообичаен несакан ефект од земањето алкохол и опиоид заедно.

Кога мала до средна количина на алкохол се комбинира со опиоид, може да се појават нарушувања на спиењето, како што е апнеја при спиење. Според последните податоци од Американски центри за контрола на болести и превенција (ЦДЦ) повеќето посети на ЕР и хоспитализација предизвикани од премногу алкохол беа поврзани со други супстанции како опиоид.

 

Колку долго по земањето опиоид можам да пијам алкохол

 

За да се избегне каква било резидуална токсичност, препорачливо е да почекате додека опиоидот целосно не го исчисти вашиот систем пред да пиете алкохол, дури и во мали количини.

 

Предозирање со опиоиди и алкохол

 

Предозирањето со опиоиди и алкохол е алармантно често и често може да биде фатално. Во случај на предозирање со опиоид или ако сте загрижени по мешањето на {Дрога и алкохол} повикајте прва помош или веднаш продолжете до најблиската Итна помош. Ако сте загрижени за некој кој земал премногу опиоид или измешан алкохол со опиоид, тогаш повикајте прва помош или однесете го да добие итна медицинска помош. Најдоброто место за вас или некој за кој се грижите во случај на итна медицинска помош е под медицински надзор. Задолжително кажете му на медицинскиот тим дека има мешавина од опиоид и алкохол. Комбинацијата на алкохол и опиоид ја зголемува веројатноста лицето да биде префрлено на интензивна нега.

 

опиоиди и алкохол

опиоиди и алкохол

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.