Оксикодон и Оксиконтин

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Разликата помеѓу Оксиконтин и Оксикодон?

 

Оксикодон и Оксиконтин се два многу опасни лекови. И двајцата потекнуваат од семејството на опиоиди и парот е исклучително зависен за поединци.

 

Во најголем дел, оксиконтин и оксикодон се истиот лек. Сепак, главната разлика меѓу нив е тоа што оксиконтинот е форма на оксикодон со долго дејство.

 

За што се користат оксиконтин и оксикодон?

 

Кога се зема од корисник, оксиконтин ослободува оксикодон со бавно темпо повеќе од 12 часа. Треба да се зема само два пати на ден.

 

За споредба, оксикодон е лек со кратко дејство. Ја ублажува болката околу четири до шест часа. Треба да се зема само четири до шест пати на ден за да ви понуди целодневно олеснување на болката. Лекарите обично препишуваат оксикодон обично за акутна болка. Може да го добиете по операцијата или по траума.

 

Оксиконтин, од друга страна, обично се препишува за долготрајна, хронична болка. Заболените од рак може да им препишат оксиконтин од нивните лекари. Треба да земате оксиконтин само за хронична силна болка за која лекот веќе докажал дека помага.

 

Оксиконтин често е познат како таблета со контролирано или продолжено ослободување поради тоа што ја ублажува болката во подолг период. Тој беше дизајниран да овозможи активниот лек, оксикодон, да се ослободува во две фази. Првата фаза овозможува брзо ослободување на оксикодон од површината на пилулата. Ова обезбедува олеснување на болката околу 20 минути по земањето. Внатрешниот слој на таблетата потоа полека го ослободува остатокот од оксикодонот во текот на следните 12 часа.

 

Лекарите и пациентите не треба лесно да земаат рецепт за оксиконтин и оксикодон. Овие лекови се опиоиди и создаваат долгорочна зависност кога се злоупотребуваат. Дури и кога на лицето легално му е препишана дрогата, корисниците може да станат зависни од нив.

Зависност од оксиконтин и оксикодон

 

Оксиконтин и оксикодон се опасни дроги и може да станете зависни од нив. Лековите влијаат на мозокот и создаваат зависност. Зависноста е болест која влијае на нервниот систем. Опиоидите ослободуваат хемикалии создавајќи задоволство во мозокот.

 

Штом мозокот ќе се навикне на моќта на дозата на опиоид што ја консумирате, вашиот мозок сака поголеми дози за да постигне пријатно чувство. Зависноста се јавува на овој начин и колку повеќе опиоиди консумирате, толку лекот е посмртоносен.

 

Во теорија, оксиконтин треба помалку да се злоупотребува како опиоиден лек. Бидејќи тоа е лек со временско ослободување, би било логично да не се појави зависност. Сепак, тоа не е така. Многу корисници ги скршуваат апчињата. Потоа, тие ги консумираат на различни начини кои не се наменети од производителите на лекови, со што се елиминира временскиот аспект на лекот. Ова испраќа голема, тешка доза на оксиконтин во телото многу брзо за висока.

Оксиконтин е смртоносен лек

 

Се верува дека оксиконтинот е најзлоупотребуваниот опиоид на рецепт во САД. Во минатото, лекарите беа повеќе од подготвени да ги препишат опасните лекови. Тој не е достапен само на рецепт, туку се продава како уличен лек.

 

Оксиконтин е еден од лековите кои ја поттикнуваат епидемијата на опиоиди во САД. Често се користи наместо хероин кога се дроби и шмрка. Создава високо ниво слично на хероинот и бидејќи и двете дроги потекнуваат од семејството на опиоиди1Моради, Мохамед и др. „Употреба на оксикодон во управувањето со болка - PMC“. PubMed Central (PMC), 1 април 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018705..

 

Не само што оксиконтин предизвикува зависност, туку и неговото шмркање може да предизвика различни проблеми со носот. Носот не беше дизајниран да шмрка сув прашок. Покрај тоа, шмркањето на лекот му овозможува да го заобиколи дигестивниот систем. Потоа влегува во крвта со побрзо темпо, предизвикувајќи ви побрзо да станете високи.

 

Кои се несаканите ефекти на оксикодон и оксиконтин?

 

Бидејќи оксикодонот и оксиконтинот имаат иста активна состојка, лековите имаат слични несакани ефекти. Несаканите ефекти вклучуваат:

 

 • Зависност и зависност
 • Запек
 • Вртоглавица
 • тешкотии при спиење
 • Абнормални соништа
 • Поспаност
 • Сува уста
 • Испирање
 • Главоболка
 • Чешање на кожата
 • Низок крвен притисок и зголемен ризик од паѓање
 • Ниска енергија и замор
 • Гадење и повраќање
 • Црвени очи
 • Респираторна депресија предизвикува бавно и неефикасно дишење
 • Потење
 • Потенцијален ризик од напади кај луѓе склони кон напади

Оксиконтин и оксикодон може да предизвикаат смрт

 

Може да страдате од респираторна депресија во текот на првите еден до три дена од земањето на лекот, по зголемување на дозата или ако земате премногу оксикодон или оксиконтин. Вие сте повеќе изложени на ризик од респираторна депресија ако сте постари, изнемоштени, дете или имате веќе постоечка респираторна состојба. Респираторната депресија може да биде смртоносна.

 

Ако одеднаш престанете да земате оксикодон или оксиконтин по земањето одреден временски период, може да почувствувате повлекување.

 

Симптомите на одвикнување од опиоид вклучуваат:

 

 • Немир
 • Проширување на зеницата
 • Водени очи
 • течење на носот
 • Потење
 • Мускулна болка
 • Несоница
 • Раздразливост
 • Гастроинтестинални проблеми вклучувајќи абдоминална болка, гадење, повраќање и дијареа

 

Дали можете да земате оксиконтин и оксикодон со други лекови?

 

Не само што оксиконтинот и оксикодонот се опасни лекови кои предизвикуваат зависност, туку тие не треба да се земаат со некои други лекови2Зи, Арт Ван. „Промоција и маркетинг на OxyContin: комерцијален триумф, трагедија на јавното здравје – PMC“. PubMed Central (PMC), 9 мај 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622774.. Мешањето на оксиконтин и оксикодон со други лекови може да предизвика смрт. Лековите што не треба да ги мешате со оксиконтин и оксикодон вклучуваат:

 

 • Дополнителни лекови за ублажување на болката
 • Rượu
 • Апчиња за спиење
 • Транквилизатори
 • Релаксатори на скелетните мускули
 • Некои антибиотици
 • Некои антифунгални лекови
 • Лекови за срце
 • Лекови за заплена
 • Лекови за ХИВ
 • Лекови за нарушувања на менталното здравје

 

Покрај тоа, жените кои се бремени не треба да земаат ниту оксиконтин ниту оксикодон. Нивните бебиња може да се родат зависни од опиоидни лекови против болки. Бебињата родени зависни од опиоиди се дел од актуелната опиоидна епидемија во Америка. Конечно, ако сте болен од астма, не треба да земате ниту оксиконтин ниту оксикодон.

Добивање помош за зависност од опиоидни лекови

 

Америка моментално се справува со опиоидна епидемија. Досега, тоа влијаеше на стотици илјади поединци во земјата. Тоа не влијае само на корисниците, туку и на семејствата на тие луѓе.

 

Околу 21% до 29% од пациентите во САД на кои им се препишани опиоидни лекови против болки го злоупотребуваат. До 12% од луѓето на кои им препишале опиоиди за долготрајна, хронична болка развиваат зависност од тоа.

 

Зависноста од опиоидни лекови не е работа за смеење. Оксиконтинот и оксикодонот кои им се препишуваат на пациентите станаа порта лек за други, поштетни улични лекови. Добрата вест е дека има помош таму. Достапни се станбени објекти за рехабилитација. Овие центри помагаат да се стави крај на зависноста на жител од опиоидни лекови против болки со лекување на основните проблеми што ја предизвикале.

 

Претходно: Како мириса Крек?

Следна: Габапентин и Xanax

 • 1
  Моради, Мохамед и др. „Употреба на оксикодон во управувањето со болка - PMC“. PubMed Central (PMC), 1 април 2012 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018705.
 • 2
  Зи, Арт Ван. „Промоција и маркетинг на OxyContin: комерцијален триумф, трагедија на јавното здравје – PMC“. PubMed Central (PMC), 9 мај 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622774.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.