Дефиниција за номофобија

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што е номофобија?

Номофобијата е состојба која погодува многу луѓе, истражувањето од 2008 година покажа дека 53% од луѓето биле погодени од неа. И покрај ова, не постои договорена дефиниција или третман за тоа. Тоа е затоа што номофобијата беше создадена како маркетиншки трик, а името првпат беше измислено заедно со истражувањето од 2008 година од Поштата на ОК.

Зборот е портманто на „фобија без мобилни телефони“, со што го оддалечува своето потекло од ОК; тоа не е ноцелофобија. Сепак, иако тоа не е препознаено од професионалците за ментално здравје - сè уште - постојат сè поголеми докази дека тоа влијае на многу луѓе1Ахмед, Сохел и др. „Влијанието на номофобијата: Зависност од дроги меѓу студентите на курсот за физиотерапија со помош на онлајн-пресекско истражување - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341932. Пристапено на 12 октомври 2022 година..

Кои се симптомите на Номофобија?

И покрај неговото потекло, има многу луѓе кои би ги препознале и ги доживеале симптомите. Додека некои можеби сметаат дека тоа е само случај на страв од пропуштање, на FOMO, многу од симптомите ќе се фокусираат на односот со телефонот.

Луѓето кои страдаат од номофобија нема да можат да го исклучат својот телефон, честопати непотребно го полнат за да се осигураат дека нема ризик од испразнување на батеријата. Тие ќе се погрижат секогаш да го имаат својот телефон, честопати компулсивно проверувајќи дали го имаат со себе2León-Mejía, Ana C., et al. „Системски преглед на распространетоста на номофобијата: површински резултати и стандардни упатства за идни истражувања“. Систематски преглед на распространетоста на номофобијата: површински резултати и стандардни насоки за идни истражувања | PLOS ONE, 18 мај 2021 година, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0250509.. И тие редовно ќе го проверуваат телефонот, дури и ако немало известување или предупредување што ќе ги поттикне да го сторат тоа.

Иако овие може да изгледаат безопасни симптоми, а повеќето луѓе веројатно би ги сметале за навики, па дури и претпазливо однесување, некои луѓе имаат посериозни симптоми што може да сугерираат поформално анксиозно растројство.

Оние со номофобија може да страдаат од вознемиреност ако се најдат без својот телефон или нивниот телефон нема батерија за поврзување. Некои дури може да имаат вознемиреност поради тоа што можеби ќе се случи, на пример, загриженост за патувања во кои покривањето на ќелиите може да не успее со периоди, или празници каде што не се сигурни дали и како можат да се поврзат. Други може да имаат вознемиреност, дури и без причина, да се прашуваат што ќе се случи ако има итен случај и нивниот телефон ги изневери.

Во екстремни случаи, номофобиците може да откријат дека жртвуваат други делови од својот живот, на пример социјалните интеракции, за да поминуваат време на телефонот, или да се најдат доцнат или пропуштаат состаноци затоа што биле изгубени во телефонот. И како и секое анксиозно растројство, може да создаде физички симптоми. На пример, активирање на одговорот „бори или бегај“ ако одеднаш се најдат без функционален телефон.

Состојбата почна да биде предмет на академско истражување. Студија од 2015 година ја разгледа фобијата и истакна некои вообичаени причини за фобијата кај оние кои пријавиле дека ја доживуваат3Казем, Али Махди и др. „Номофобијата во доцното детство и раната адолесценција: Развој и валидација на нов интерактивен електронски тест за номофобија - Трендови во психологијата“. SpringerLink, 11 март 2021 година, link.springer.com/article/10.1007/s43076-021-00068-0.. Тие вклучуваат страв од неможност да комуницираат, чувство на исклучување без телефон, грижа за неможноста веднаш да пристапите до информациите и губење на удобноста што телефонот обично ја обезбедува.

Дали навистина постои номофобија?

Има такви кои сугерираат дека состојбата е, во најдобар случај, погрешна. Оние кои го оспоруваат неговото постоење нагласуваат дека телефонот е, всушност, медиум. На ист начин како што, да речеме, алкохоличарот е зависен од пиење, а не од шишето во кое е, номофобиците всушност доживуваат поинаква состојба која е поврзана со она за што го користат телефонот. На пример, номофобијата всушност може да биде повлекување од место кое предизвикува зависност или симптом на пошироко анксиозно растројство4Прасад, Моника и др. „[PDF] Номофобија: Пресечна студија за проценка на употребата на мобилни телефони кај студентите по стоматологија. | Семантички научник“. [PDF] Номофобија: Пресечна студија за проценка на употребата на мобилни телефони кај студентите по стоматологија. | Семантички научник, 1 Jan. 2019, www.semanticscholar.org/paper/Nomophobia%3A-A-Cross-sectional-Study-to-Assess-Phone-Prasad-Patthi/59297a3bb7dc83ebd43b6c6e411aabe39e3eb32b..

Забележливо е дека оние студии кои се направени покажаа дека помладите луѓе имаат поголема веројатност да доживеат номофобија. Ова, делумно, може да се должи на сеприсутноста на паметниот телефон. Додека постарите генерации можеби пораснале, па дури и поминале дел од зрелоста, без мобилен телефон, па дури и милениумците можеби почнале да користат глупави телефони. Но, оние кои се во средината на своите дваесетти и помлади, веројатно некогаш имале само паметни телефони. Ова можеби ги навикнало да се потпираат на мобилен уред што постарите луѓе едноставно не го доживеале.

Ова може да се влоши со дизајнот на апликации и платформи наменети за помлади луѓе. Зависничките квалитети на сајтовите на социјалните медиуми се добро документирани, но оние платформи кои имаат тенденција да им служат на помладите демографија, како што се Insta, SnapChat или TikTok се особено добро познати по нивниот зависен дизајн.

Може ли да се лекува номофобијата?

Номофобијата го истакнува парадоксот на технологијата: таа може да не ослободи, но може да не пороби и нас. Едноставниот факт е дека практичноста на паметниот телефон резултираше со, за повеќето луѓе, потпирање. Без оглед на ризиците од номофобијата, способноста да се носи еден уред кој ги одржува во контакт, создава спомени, забавува и го има светското знаење на дофат на раката е нешто од кое повеќето луѓе нема доброволно да се откажат.

Затоа, третманот за повеќето луѓе веројатно е случај на управување, наместо елиминирање, номофобија. И со оглед на фактот дека тоа не е медицински призната состојба, веројатно е дека самопомош ќе биде единствениот третман достапен за повеќето луѓе. За оние кои се загрижени за нивната употреба на телефонот или номофобијата, трите Б - граници, рамнотежа и прекини - веројатно ќе бидат клучот за негово контролирање.

Поставувањето граници за користење телефон може да помогне. На пример, да не дозволите телефон во спалната соба или да го оставите во друга просторија за време на оброците. Границите може да бидат тешки на почетокот, но брзо може да станат добредојдени паузи.

Пронаоѓањето рамнотежа со тоа што не го користите секогаш вашиот телефон може да ја намали зависноста. Кога телефонот може да направи сè, станува лесно да станете зависен. Но, наоѓањето алтернативи може да биде лесно. Користењето на лаптоп, па дури и таблет, за истражување или читање хартиена книга, наместо на вашиот телефон, може да направи огромна разлика.

Конечно, правењето паузи е важно. Лесно е да се занесете во игра, но погрижете се да го правите телефонот одново и одново. Фокусирајќи се на нешто во далечината и на светот околу вас.

Ако самопомошта не е доволна, тогаш тоа може да биде знак дека има поголем проблем. Во тој случај, вреди да се разговара со лекар. Иако можеби нема третман за номофобија, симптомите всушност може да се од друга состојба, а третманите како лекови или когнитивна бихејвиорална терапија што се однесуваат на другата состојба ќе ја решат и номофобијата.

 

Претходно: Агорафобија

Следна: Клеитрофобија: Страв да бидете заробени

 • 1
  Ахмед, Сохел и др. „Влијанието на номофобијата: Зависност од дроги меѓу студентите на курсот за физиотерапија со помош на онлајн-пресекско истражување - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341932. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 2
  León-Mejía, Ana C., et al. „Системски преглед на распространетоста на номофобијата: површински резултати и стандардни упатства за идни истражувања“. Систематски преглед на распространетоста на номофобијата: површински резултати и стандардни насоки за идни истражувања | PLOS ONE, 18 мај 2021 година, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0250509.
 • 3
  Казем, Али Махди и др. „Номофобијата во доцното детство и раната адолесценција: Развој и валидација на нов интерактивен електронски тест за номофобија - Трендови во психологијата“. SpringerLink, 11 март 2021 година, link.springer.com/article/10.1007/s43076-021-00068-0.
 • 4
  Прасад, Моника и др. „[PDF] Номофобија: Пресечна студија за проценка на употребата на мобилни телефони кај студентите по стоматологија. | Семантички научник“. [PDF] Номофобија: Пресечна студија за проценка на употребата на мобилни телефони кај студентите по стоматологија. | Семантички научник, 1 Jan. 2019, www.semanticscholar.org/paper/Nomophobia%3A-A-Cross-sectional-Study-to-Assess-Phone-Prasad-Patthi/59297a3bb7dc83ebd43b6c6e411aabe39e3eb32b.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.