Nicotine Buzz Никотинска главоболка

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Никотински зуи и никотински главоболки

 

Што е никотински зуи?

Кога се вдишува никотинот, зуењето што го чувствувате е резултат на тоа што адреналинот го стимулира вашето тело и го зголемува крвниот притисок и отчукувањата на срцето, поради што дишете потешко.1Трелоар, Хејли Р., и сор. „Односи меѓу потрошувачката на кофеин, пушењето, нагонот за пушење и субјективното зајакнување на пушењето во секојдневниот живот - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158991. Пристапено на 11 октомври 2022 година. Никотинот исто така активира одредени делови од мозокот кои ве прават среќни со стимулирање на ослободувањето на хормонот допамин. Штом нивото на допамин и серотонин повторно ќе падне, како и кај никотинот, човек поминува низ фаза на замор и недостаток на енергија.

Зошто никотинот ви предизвикува зуи?

Никотинот може да се конзумира со пушење цигари, џвакање тутун или вдишување на никотинска пареа (пареа, сок, течност или е-цигара). За неколку секунди, никотинот влегува во мозокот и кога ќе пристигне таму, се врзува за таканаречените ацетилхолински рецептори во централниот нервен систем.

Овие рецептори ги контролираат нивоата на допамин во телото и допаминот се ослободува во телото, што е почеток на напливот на никотин. Серотонинот е уште една пријатна хемикалија која ослободува никотин во нашите тела и може да предизвика наплив на допамин.2Одрејн-Мекговерн, Ј. и Н.Л. Беновиц. „Пушење цигари, никотин и телесна тежина - PMC“. PubMed Central (PMC), 1 јуни 2011 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195407.

Како да го смирите никотинскиот зуи?

4 начини да го смирите никотинскиот зуи

 1. Останете смирени, легнете, дишете полека, само обидете се да се опуштите.
 2. Пијте вода, неколку чаши вода навистина можат да помогнат
 3. Кислород, дишете длабоко и излезете надвор - кратка прошетка може да направи разлика.
 4. Јадете - имајте нешто заситно за јадење. Ова може да го натера вашето тело да работи на варењето наместо да ја задржува енергијата во другите делови на вашиот нервен систем.

 

Дали Nicotine Buzz е друго име за Nicotine High?

Да тоа е. Можете да ги користите двата термини наизменично.

Колку долго трае високиот никотин?

Зумирањето или високиот никотин е најинтензивно за новите пушачи, а потоа брзо исчезнува. Ова често ги остава пушачите да „бркаат зуи“, во рок од неколку месеци откако почнале да пушат.

Откако ќе помине почетната фаза, никотинскиот зуење може да трае само неколку минути или до еден час кај некој што зема многу повеќе никотин отколку што тоа обично го прави.

Високо чувство на никотин

 

 1. Тоа е комбинација од мида и адреналин.
 2. Никотинот влијае на нервниот систем во вашето тело и влијае на сите природни хемикалии што телото ги користи за да им овозможи на вашите нерви да комуницираат едни со други. Ако продолжите да консумирате никотин, вашето тело станува се повеќе зависно од никотин и произведува се помалку од овие природни хемикалии, па никотинот наместо тоа предизвикува „високо ниво“.
 3. По чувството на смиреност, чувството на висока може да премине во форма на главоболки, вртоглавица, гадење, главоболки и други симптоми.

 

Никотинска главоболка

Никотинот предизвикува стеснување на крвните садови во телото кога пушите, а кај некои луѓе оваа стимулација може да предизвика главоболки. Овие главоболки обично се ублажуваат со отстранување на никотинскиот стимул.

Зошто никотинот ви предизвикува главоболка?

Главоболките се еден од најчестите несакани ефекти на испарувањето и може да предизвикаат главоболки бидејќи го намалуваат протокот на крв во мозокот. Се смета дека ова намалување на протокот на крв може да предизвика мигрена. Главоболките се меѓу најчестите несакани ефекти на корисниците на пареа и никотин.3Здравствен систем на Универзитетот во Мичиген. „Ако вашата прва цигара ви предизвика зуење, а сега пушите, можеби виновен е генот“. Ако вашата прва цигара ви предизвика зуење, а сега пушите, можеби виновен е генот, www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080808123144.htm. Пристапено на 11 октомври 2022 година.

Како да се запре никотинската главоболка

3 начини да ја спречите никотинската главоболка

 1. Зголемете го кислородот - длабоко вдишете свеж воздух. Кога вдишувате кислород длабоко во крвта, се чувствувате поудобно и поопуштено
 2. Пијте вода – тоа е лесен начин да ги избегнете никотинските главоболки или да ги намалите оние што започнале.
 3. Вежбајте - искористете дел од вашата нервна енергија.

Се разбира, за да избегнете никотинска главоболка во иднина, најдобро е да не земате никотин.

Кофеин и никотин

Како и лековите како кафе и чај, никотинот е благ стимуланс кој малку ја менува менталната состојба. Може да предизвика главоболки, гадење и повраќање и може да предизвика несоница.4Вер, Џенифер Ј., и сор. „Дали потрошувачката на кафе влијае на отежнатото пушење? – PMC.” PubMed Central (PMC), 12 јули 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5600104.

Дали никотинот ве држи будни

Да, така

Пушењето пред спиење има релаксирачки ефект, а исто така ја стимулира циркулацијата на крвта, така што ефектот на никотинот е сличен на оној на кофеинот. Како и кофеинот, бркањето зуи може да ве натера да сакате да се нервирате и да се разбудите.

Никотинот и крвниот притисок

 

Дали никотинот го зголемува крвниот притисок

Да Никотинот го зголемува крвниот притисок.

Го оптоварува срцето, го зголемува крвниот притисок и отчукувањата на срцето и ја зголемува веројатноста за згрутчување на крвта. Ги стврднува артериските ѕидови, ги стеснува артериите, врши притисок врз срцето и крвните садови. Ова се атрибутите кои водат до срцев или мозочен удар.

Дали никотинот го зголемува вашиот пулс?

Да, никотинот го зголемува вашиот пулс

Колку долго никотинот останува во вашиот систем?

Во принцип, никотинот ја напушта крвта по 1-3 дена и не се појавува во урината по 3-4 дена. По 1 до 10 дена, по конзумирање на никотин, тој ќе биде незабележлив во вашето тело, но сепак може да се открие преку тестови за коса.

Колку долго се задржува никотинот во вашето мочање

 • -3 4 денови

 

Комплет за тестирање на никотин

Како да користите тест за никотин:

Постојат голем број начини за тестирање, но постојат три главни типа: тестови на крв, фоликул на косата и урина.

Тестовите на крвта можат да покажат траги од никотин во рок од два часа по конзумирањето, а тестот за урина е добар ако родителот верува дека неговото дете конзумирало никотин во последните неколку дена. Тестот за фоликулите на косата може да покаже дека некој конзумирал никотин до три месеци.

Како да користите комплет за тестирање на никотин?

Секој тип на тест ќе има свои упатства. Некои тестови треба да ги спроведе лекар.

Колку е точен комплетот за тестирање на никотин?

Колку е точен вашиот комплет за тестирање никотин? Некои тестови се сметаат за попрецизни од другите, бидејќи се изведуваат со помош на напредни лабораториски техники.

Програма од 12 чекори за зависност од никотин

 

Истите принципи од дванаесет чекори кои можат да им помогнат на поединците да се опорават од зависноста од алкохол и дрога може да им помогнат на луѓето да се опорават од зависноста од никотин.

Признајте ја немоќта

Луѓето зависни од никотин се однесуваат како другите зависници: тие продолжуваат да консумираат количини на никотин во различни форми и покрај очигледните негативни последици и не успеваат да се откажат само преку волја.

Поединците кои ја користат програмата 12 чекори за зависност од пушење се соочуваат со нивниот неуспех да управуваат со никотинот поставувајќи клучни прашања како на пр.

 • Колку пати навистина сум се обидел да се откажам или да го намалам внесот на никотин и не успеав?
 • Дали излегов во непарни часови за да купам или користам никотин?
 • Дали пушам прво наутро
 • Дали ми е приоритет на пушењето пред храната
 • Дали комбинирам пушење со други лекови

 

Побарајте помош

Поединците кои успешно ги користат принципите на програмата од 12 чекори за зависност од пушење се отвораат кон извор на помош надвор од нас. За некои зависници од никотин, Вишата сила е духовна, а за други може да биде пријатели, семејство или група за поддршка на зависност од пушење.

Дванаесетте чекори за зависност од пушење вклучуваат преземање личен инвентар за да се увидат последиците што зависноста од никотин ги има во нивните животи како што се:

 • промени во расположението кои ги погодуваат другите членови на семејството
 • Здравје на белите дробови и артериите
 • несоница
 • Ризик од рак
 • чувство на безнадежност

 

Откажете се од никотин еден ден во исто време

„Еден ден во исто време“. е слоганот на програмите од дванаесет чекори и програмата од 12 чекори за зависност од пушење и испарување треба да го фокусира закрепнувањето во 24-часовни сегменти кои го прават закрепнувањето од зависноста од никотин податливо и остварливо.

 

Претходно: Како да престанете да пушите трева

Следна: Престанете да испарувате без повлекување

 • 1
  Трелоар, Хејли Р., и сор. „Односи меѓу потрошувачката на кофеин, пушењето, нагонот за пушење и субјективното зајакнување на пушењето во секојдневниот живот - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158991. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
 • 2
  Одрејн-Мекговерн, Ј. и Н.Л. Беновиц. „Пушење цигари, никотин и телесна тежина - PMC“. PubMed Central (PMC), 1 јуни 2011 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195407.
 • 3
  Здравствен систем на Универзитетот во Мичиген. „Ако вашата прва цигара ви предизвика зуење, а сега пушите, можеби виновен е генот“. Ако вашата прва цигара ви предизвика зуење, а сега пушите, можеби виновен е генот, www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080808123144.htm. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
 • 4
  Вер, Џенифер Ј., и сор. „Дали потрошувачката на кафе влијае на отежнатото пушење? – PMC.” PubMed Central (PMC), 12 јули 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5600104.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.