Нарушување со употреба на супстанции наспроти нарушување индуцирано од супстанции

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Нарушувања предизвикани од супстанции Причини и третман

 

Злоупотребата на дрога и алкохол може да го уништи животот на една личност ако не се лекува. Зависноста е болест која ги погодува поединците психички и физички. Сепак, злоупотребата на супстанции не штети само на поединецот. Животот на тие луѓе околу нив е исто така погоден од злоупотреба на дрога и алкохол.

 

Нарушувањата предизвикани од супстанции, исто така познати како СИД, може да се појават поради злоупотреба на супстанции. Проблемите создадени од нарушувања предизвикани од супстанции може да предизвикаат метално и физичко оштетување на здравјето. Способноста да се живее редовен живот може да биде значително нарушена поради презентираните проблеми, но добрата вест е дека повеќето симптоми предизвикани од нарушувањата може да се третираат.

 

Симптомите предизвикани од нарушувања предизвикани од супстанции може да исчезнат штом поединецот ќе престане да користи дрога и алкохол. Првиот пристап за ослободување од симптомите на нарушувања индуцирани од супстанции е да се признае причината за симптомите кои доаѓаат од употребата на дрога и/или алкохол. Откако ќе се открие причината, ослободувањето од симптомите може да биде веднаш зад аголот.

 

Нарушување со употреба на супстанции наспроти нарушување индуцирано од супстанции

 

Нарушувањата предизвикани од супстанции се создаваат со употреба на дрога и алкохол. Присуството на дрога и алкохол е она што предизвикува нарушување, затоа, отстранувањето на супстанции од животот на една личност може да ги спречи - или намали - симптомите на нарушувања предизвикани од супстанции.

 

Поединец со двојна дијагноза користи дрога и алкохол за да се справи со проблемите со менталното здравје. Овие проблеми со менталното здравје постоеле претходно и честопати се катализатор за едно лице да користи дрога и/или алкохол.

 

Поединецот може да се занимава со проблеми со менталното здравје пред да користи дрога и алкохол. Честопати, поединците кои не можат да си дозволат помош или не се сигурни каде да се обратат, ќе почнат да користат супстанции за да се справат со тоа.

 

Прашањата како што се депресија, посттрауматско стресно растројство (ПТСН), растројства на личноста, анксиозност или биполарно растројство ќе се свртат кон дрога и алкохол за да се справат. Само-лекувањето е алтернатива за справување со симптомите од кои страда поединецот.

 

Една од најголемите разлики помеѓу нарушувањето на употребата на супстанции и нарушувањето индуцирано од супстанции е тоа што второто обично се подобрува штом лицето ќе добие одреден период на трезвеност. Отстранувањето на дрогата и алкохолот од нивниот систем ги подобрува симптомите и му овозможува на човекот да функционира нормално.

 

Поединец кој страда од СИД, нема постоечки проблем со менталното здравје. Напротив, проблемот со менталното здравје се создава од употребата на дрога и/или алкохол. Супстанцата што ја користела поединецот го предизвикала нарушувањето.

Кои се симптомите на нарушување индуцирано од супстанции?

 

Еден од главните проблеми со нарушувањата предизвикани од супстанции е тоа што тие изгледаат слично на состојбите на менталното здравје кои не се предизвикани од злоупотреба на супстанции. Симптомите на нарушување предизвикано од супстанции вклучуваат:

 

 • Депресија
 • Анксиозност
 • Опсесивно компулсивно пореметување
 • Биполарно растројство
 • Психоза

 

Следниве симптоми се поврзани со нарушувања на менталното здравје предизвикани од злоупотреба на супстанции:

 

 • Чувство на тага или безнадежност
 • Чувство на вина или безвредност
 • губење на интерес за активностите во кои претходно уживале
 • Проблеми со спиењето
 • Недостаток на енергија
 • Промени на апетитот
 • Тешкотии со концентрирање или размислување
 • Мисли за самоубиство
 • Манија
 • Психоза
 • Иритирачки
 • болка во мускулите
 • Анксиозност
 • Неконтролирани мисли и/или однесувања

Како се дијагностицира нарушувањето индуцирано од супстанции?

 

Може да биде тешко за медицинскиот професионалец да ја одреди разликата помеѓу примарното ментално растројство и нарушувањата предизвикани од супстанции поради сличните симптоми. Медицинскиот професионалец ќе треба да утврди дали поединецот користи дрога и/или алкохол.

 

Ако медицинскиот професионалец може да потврди употреба на лекови и/или алкохол, ќе треба да утврди дали симптомите:

 

 • Предизвика значајно оштетување или вознемиреност на функциите
 • Појавете се во рок од еден месец откако поединецот е опиен со некоја супстанција
 • Појавете се во рок од еден месец откако поединецот е во повлекување од супстанцијата
 • Појавете се во рок од еден месец откако поединецот е изложен на супстанцијата
 • Развиен пред или по воведувањето на супстанцијата

 

Медицинскиот професионалец најверојатно ќе треба да следи поединец за време на трезвеност за да види дали симптомите се подобри.

 

Кој е третман за нарушување индуцирано од супстанции?

 

За повеќето случаи кои вклучуваат нарушување предизвикано од супстанции, третманот е да се прекине употребата на лекови и/или алкохол. Ако употребата на дрога и/или алкохол предизвикува проблем со менталното здравје, тогаш отстранувањето на супстанциите од поединецот веројатно ќе стави крај на проблемите што се доживуваат.

 

Некои поединци може да страдаат од многу сложени симптоми кога се занимаваат со СИД. Може да биде потребна помошна медицинска нега или мониторинг за време на процесот на повлекување. Може да бидат потребни и лекови за да им се помогне на поединците кои страдаат од депресивни нарушувања. Антидепресивите би можеле да им помогнат на овие заболени во процесот на повлекување.

 

Дополнително, антипсихотичните лекови може да го подобрат искуството на повлекување кај оние кои страдаат од манија. Психотерапијата може да биде дијагностицирана дека работи заедно со лекови. Сите случаи се различни кога станува збор за нарушување предизвикано од супстанции. Симптомите, дијагнозата и третманот се засноваат на поединечни случаи.

 

Кои супстанции предизвикуваат СИД?

 

Не сите корисници на дрога и алкохол ќе развијат нарушување предизвикано од супстанции. СИД се создаваат поради различните хемикалии во дрогата и алкохолот и начинот на кој тие реагираат на симптомот на една личност. Како и третманот за СИД, интеракцијата помеѓу супстанциите и личноста се разликува од случај до случај.

 

Постојат некои супстанции познати на медицинската професија да го променат менталното здравје на една личност и да предизвикаат нарушувања на расположението. Овие супстанции вклучуваат:

 

 • Стимуланти: кокаин, никотин, метамфетамин и кофеин. Овие супстанции може да предизвикаат анксиозност и панични нарушувања.
 • Халуциногени: псилоцибин, МДМА, ЛСД. Овие супстанции можат да предизвикаат анксиозност, заблуди, депресија и халуцинации.
 • Депресанти и алкохол: Алкохол, бензодиазепини, опиоиди. Овие можат да предизвикаат депресија, анксиозност, сексуална дисфункција и нарушувања на спиењето.
 • Марихуана: Може да предизвика психоза.

 

Постојат достапни алатки за лекување на состојба на растројство предизвикано од супстанции. Откако ќе биде дијагностициран од медицински професионалец, поединецот може да се стави на вистинскиот пат да живее со симптомите предизвикани СИД. Со добивање чисти и трезни, симптомите создадени од СИД може да исчезнат.

 

Нарушувањата предизвикани од супстанции се разликуваат од нарушувањето на употребата на супстанции, бидејќи проблемите со менталното здравје се создаваат со воведување на дрога и/или алкохол. Со елиминирање на злоупотребата на супстанции, поединецот може да се подобри и да живее нормален живот. Достапна е помош и можно е да се подобриме. Лекови, психотерапија и рехабилитација од злоупотреба на супстанции може да го променат животот на една личност и да му помогнат да функционира уште еднаш.

 

Претходно: Изотонитазен против Фентанил

Следна: Што е Lean

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .