Нарушување на сонот кај тинејџерите

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Спротивно на популарното верување, на тинејџерите не им е лесно во денешно време. Просечниот тинејџер поминува низ различни промени низ кои претходно поминале возрасните и, честопати, родителите не ги разбираат. Една промена што ја доживуваат тинејџерите е промената на нивните биолошки обрасци на спиење што може да го отфрли нивниот вроден часовник за спиење.

Истражување од Универзитетот во Минхен1Винебек, Ева Ц. „Подоцнежните времиња на започнување на училиште во флексибилен систем го подобруваат тинејџерскиот сон – PubMed“. Биомеди, 15 јуни 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31840167. откриле дека доцнењето на однесувањето за спиење на една личност го достигнува својот врв на 20-годишна возраст. Оттука, доцнењето постепено опаѓа и поединците се враќаат на спиење во порано време.

За жал, доцните модели на спиење имаат негативни ефекти врз здравјето на тинејџерот. Недостатокот од сон е едно од најголемите проблеми со кои се соочуваат тинејџерите и може да предизвика неколку проблеми, вклучувајќи анксиозност и слаба концентрација. Ова резултира со слаби перформанси на училиште или на работното место.

Тинејџери и факти за спиење

Во последниве години, поголем акцент е ставен на добар сон. Всушност, спиењето е промовирано како еден од главните клучеви за добро физичко и ментално здравје заедно со јадење здрава храна и вежбање.

Студија во Соединетите Држави покажа дека само 15% од тинејџерите спијат над осум часа за време на училишните ноќи и многу помалку од осум часа за време на викендите. Ако тинејџерите не спијат од осум до 10 часа навечер, тогаш тие се лишени од сон и постојано се во циклус на лишување од сон. Лишувањето од сон е еден од клучните причинители за анксиозноста и стресот кај тинејџерите.

Во Австралија, една студија покажа дека 27% зголемување на проблемите со менталното здравје кај тинејџерите се припишува на лишување од сон. Дополнително, се верува дека речиси три четвртини од австралиските тинејџери се упорно лишени од сон во текот на училишната недела.

Колку е важен сонот за тинејџерите

Исто како Австралија, САД открија некои интересни влијанија што лишувањето од сон има врз менталното здравје на тинејџерите. Во анкета2ЦДЦ. „Кратко времетраење на спиењето“. Центрите за контрола на болести и превенција, 12 септември 2022 година, www.cdc.gov/sleep/data_statistics.html., беше откриено дека тинејџерите често покажуваат голем број симптоми кога им недостига сон.

 • Тажен и/или депресивен
 • Немаше амбиција и/или се чувствуваше безнадежно
 • Вознемирен/нервозен/напнат
 • Се чувствував загрижено

 

Добриот ноќен сон им овозможува на поединците да се справат со стресот многу подобро отколку кога се лишени од сон. Тинејџерите кои имаат лоши навики за спиење можат да ги пренесат истите тие рутини во зрелоста и може да се појават посериозни проблеми. Некои од проблемите што возрасните може да ги искусат поради нивните модели на спиење како тинејџери вклучуваат:

 • Несоница
 • апнеја при спиење
 • Нарколепсија

 

Покрај тоа, возрасните може да се здебелат или да се борат да ослабат килограми поради лишување од сон. Лошиот сон, исто така, може да предизвика главоболки и мигрена кај тинејџерите и возрасните, што може да предизвика недостаток на концентрација на училиште или на работа.

Нарушување на сонот кај тинејџерите

Ако сметате дека вашиот тинејџер е раздразлив, тогаш има добри шанси да биде лишен од сон. Раздразливоста е само еден од резултатите на нарушување на спиењето. Поспаноста во текот на денот е уште еден ефект на нарушување на спиењето кај тинејџерите.

И раздразливоста и поспаноста можат да направат хаос во училишниот живот на тинејџерот. Личните односи можат негативно да се нарушат и заедно со училишната работа или вработувањето. Кои се најчестите нарушувања на спиењето кои тинејџерите можат да ги искусат?

 • Несоница – Предизвикани за време на периоди на стрес и/или анксиозност на високо ниво. Некои предизвикувачи за стрес и/или анксиозност може да бидат тестови, спортски настани, малтретирање и злоупотреба на дрога/алкохол.
 • Синдром на одложена фаза на спиење – DSPS резултира кога биолошкиот ритам на тинејџерот не е во рамнотежа.
 • Апнеа за спиење – Ова се случува кога тинејџерите престануваат да дишат за време на спиењето. Поединци може да доживеат гласно 'рчење и силно пот во кревет. Ноќите се нарушени поради рутината за спиење.
 • кошмарите – Кошмарите може да се појават кај луѓе од сите возрасти и да се резултат на анксиозност и/или стрес. Други прашања може да предизвикаат кошмари, вклучувајќи злоупотреба на дрога/алкохол и малтретирање.
 • Нарколепсија – Тоа е состојба во која тинејџерите се поспани и можат да заспијат во секој момент без разлика што прават. Состојбата може да се појави кога тинејџер е на училиште на час или го вози својот автомобил.
 • Соманобулизам – Познато и како месечарење, се случува кога на тинејџерите им недостига сон. Тинејџерите нема да се сеќаваат на искуството откако ќе се разбудат.

 

Ефекти на нарушување на спиењето кај тинејџерите

Нарушувањето на спиењето може да предизвика голем број ефекти кај тинејџерите, но не сите може да се појават кај иста личност. Поспаноста не е единственото прашање што ќе го имаат тинејџерите и целиот нивен живот може да биде засегнат од нарушување на спиењето. Можеби не го сфаќате тоа, но нарушувањето на спиењето кај вашиот тинејџер може да има потенцијално смртоносни долгорочни ефекти.

Ефектите од нарушувања на спиењето кај тинејџерите може да вклучуваат:

 • Зголемување на телесната тежина и тешкотии при губење на тежината
 • Зависност од паметни телефони, ТВ и/или таблети
 • Употреба и зависност од алкохол и/или дрога
 • Лоша самодоверба и ниско мислење за самопочит
 • Депресија, анксиозност, потенцијал за самоповредување и/или самоубиство
 • Искажувањето бес

 

Кои стресови предизвикуваат нарушување на сонот кај тинејџерите?

Родителите можат да ги идентификуваат стресовите во животот на нивниот тинејџер пред да биде предоцна. Иако некои родители можеби мислат дека нивното дете ги крие причините за нивното потенцијално нарушување на спиењето, повеќето од нив се јасно видливи.

Академскиот живот може да предизвика вознемиреност кај тинејџерите, особено со претстојните важни испити и проекти. Спортот, исто така, може да предизвика стрес без разлика дали тоа е претстојниот голем натпревар, притисокот од настапот или обидот да се добие колешка атлетска стипендија. Пријателството и врските можат да предизвикаат нарушувања на спиењето, а повеќе тинејџери се мачат поради влијанието што социјалните медиуми сега го имаат врз нивните животи.

И училиштето и социјалните мрежи можат да видат тинејџери кои се малтретирани од други. Постојаното малтретирање може да резултира со лишување од сон. Студентите може да се свртат кон дрога и/или алкохол за да се справат со асортиман на прашања. Злоупотребата на супстанции, исто така, може да доведе до тоа тинејџерите да се борат да најдат позитивна рутина за спиење.

Топ 10 причини за нарушување на сонот кај тинејџерите

 • Мозокот и нервниот систем
 • Кардиоваскуларен систем
 • Хемиска нерамнотежа
 • Слаб имунолошки систем
 • Патолошка поспаност, несоница и несреќи
 • Стрес и анксиозност
 • Емоционални нарушувања, како депресија и биполарно растројство
 • Дебелината и дијабетесот
 • Злоупотреба на супстанции
 • Фактори на животната средина

 

Третман на нарушување на сонот кај тинејџерите

Лекарите можат да го третираат нарушувањето на спиењето на два начина во зависност од проблемот. Лековите и терапијата се двата начини на кои тинејџерите можат да се излечат од нивното нарушување на спиењето, но нивниот лекар ќе го одреди најдобриот пат за закрепнување. Нема двајца слични тинејџери и лекарите ќе бараат да ги откријат основните проблеми што го предизвикале нарушувањето на прво место. Иако медицински е докажано дека на сите тинејџери им треба повеќе сон, родителите се предупредени да внимаваат на посериозни промени во расположението или однесување што може да биде показател за нешто посериозно.

Според Хедер Хаган, стручна клиничарка од академијата за тинејџери во Њупорт, „Несоницата обично ја предизвикува стресот. Никој не може да тврди дека тинејџерите се соочуваат со голема количина на стрес. Само нивниот напорен распоред е доволен товар за следење. Откако ќе ги додадете нивните социјални случувања, семејни проблеми и идни грижи, имате многу вознемирен, многу под стрес млад возрасен човек“.

Некои тинејџери може да имаат потреба од интензивна терапевтска или медицинска интервенција за спиење, додека на други може да им се препише алтернативна терапија за закрепнување, вклучувајќи вежбање, активности за внимателност, практика на медитација и повеќе методи на лекување без лекови.

Совети за нарушување на сонот кај тинејџерите

Родителите треба да работат со своите тинејџери за да се осигураат дека спијат помеѓу осум и 10 часа навечер. Постојат неколку начини на кои родителите и тинејџерите можат ефикасно да соработуваат за да постигнат точна количина на сон, вклучувајќи:

 • Поставување редовно време за легнување и будење
 • Нема таблети, паметни телефони или телевизор два часа пред спиење
 • Елиминирајте го ноќниот кофеин и шеќер
 • Завршете ги активностите за релаксирање на умот и телото, како што се медитација и јога
 • Напишете дневник за спиење и редовно прегледувајте го
 • Погрижете се спалната соба на вашиот тинејџер да биде совршено место за спиење со отстранување на предметите што го одвлекуваат вниманието

 

Иако многу родители ги релаксираат правилата за спиење и за будење во нивните домови, важно е да продолжите да ги спроведувате овие правила. Недостатокот од сон може да биде главен фактор во животот на вашиот тинејџер и да има негативно влијание врз неговата иднина.

 

Претходно: Емоционална занемарување во детството

Следна: Тинејџерски BPD

 • 1
  Винебек, Ева Ц. „Подоцнежните времиња на започнување на училиште во флексибилен систем го подобруваат тинејџерскиот сон – PubMed“. Биомеди, 15 јуни 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31840167.
 • 2
  ЦДЦ. „Кратко времетраење на спиењето“. Центрите за контрола на болести и превенција, 12 септември 2022 година, www.cdc.gov/sleep/data_statistics.html.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.