Нарконон Рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што е третман со Нарконон за рехабилитација?

Основан во 1966 година, Narconon Rehab е третман за рехабилитација од дрога што може да се најде во над 25 окрузи низ целиот свет. Групата е создадена од Вилијам Бенитез и Л. Рон Хабард – основачот на Скиентологија – и им помага на поединците кои се борат со нарушување на употребата на супстанции и зависност. Нарконон се обидува да допре до заедниците преку активности против дрога за да ги едуцира поединците за ефектите од употребата на дрога.1Ленокс, Ричард Д. и Мари А. Чекини. „НАРКОНОНTM Наставна програма за образование за дроги за средношколци: Нерандомизирано, контролирано испитување за превенција - PMC“. PubMed Central (PMC), 19 март 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2330037.

Програмите за лекување на Нарконон тврдат дека имаат стапка на успех до 85%, што го прави врвна програма за рехабилитација за лица со нарушување на употребата на супстанции и проблеми со зависност. Програмата за рехабилитација ги користи теориите на Хабард за зависноста од дрога и неговите идеи за решавање на тие прашања. Нарконон комбинира едукација и терапевтски активности за да помогне да се стави крај на зависноста. Малку е чудно што експертите од мејнстрим медицината и токсикологијата постојано тврдат дека методите на Нарконон немаат валидност, кога сигурно секој спасен живот (а има илјадници) треба да се слави.

Како функционира Narconon Rehab Treatment?

Програмата за третман на Нарконон има четири фази и секој клиент мора да ги помине за да ја заврши рехабилитацијата. Програмата е дизајнирана да им помогне на клиентите да ги детоксираат своите тела и умови и да ги реформираат нивните животи. Ова им овозможува на клиентите кои ја завршуваат рехабилитацијата да живеат поисполнет живот, во целосно закрепнување.

Четирите фази на третманот со Нарконон се:

Откажување без лекови - Клиентите поминуваат низ повлекување без лекови. Ова е слично на ладна мисирка форма на повлекување. Програмата има за цел да ја прекине зависноста на телото и умот од дрога без да ја пумпа полна со повеќе хемикалии. Клиентите добиваат витамински дози за да го помогнат процесот.

Курс за терапевтски TRs - По детоксикацијата, клиентите ќе завршат серија едукативни часови со друг поединец. Целта е „да се оствари интеракција помеѓу поединецот и постоечкиот физички универзум“.

Програма за детоксикација на нов живот - Третата фаза е интензивна фаза на трчање, земање витамини и долги сауни. Вежбањето и сауната се дизајнирани да го прочистат телото.2Ленокс, Ричард Д. и Мари Чекини-Стернквист. „Безбедност и подносливост на детоксикација во сауна за симптоми на долготраен повлекување од злоупотреба на супстанции“. Безбедност и подносливост на детоксикација во сауна за долготраен повлекување Симптоми на злоупотреба на супстанции, journals.sagepub.com/doi/10.1177/0300060518779314. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Курсеви за подобрување на животот - Конечно, клиентите завршуваат краток курс кој има за цел да го подобри умот и способноста на клиентот да комуницира и да покаже морални судови.

Дали е безбедна рехабилитација на Нарконон?

Не сите поединци зависни од дрога и алкохол реагираат исто на лекување и Нарконон може да биде рехабилитација која работи за вас. Според Нарконон, тие имаат стапка на успех до 85%, што е неверојатно искрена и доверлива бројка. Рехабилитантите кои тврдат дека стапките на успех од 90% и повеќе треба да се третираат со голема претпазливост. Нарконон има свој начин на рехабилитација на поединци и за некои работи неверојатно добро.

Пристапот на Нарконон е целосно да се прекине снабдувањето со дрога на лице. Пристапот се разликува од медицинската детоксикација која полека го одвикнува клиентот од дрога давајќи му други лекови за да ги измами умот и телото. Многу контроверзии ја опкружуваат употребата на дополнителна медицина во рехабилитација, а зборот „лек“ сам по себе е нешто како погрешно име.

„Лек“ е често само уште една психоактивна фармацевтска алатка дизајнирана да ги менува чувствата и перцепцијата. Модерната медицина во услови на рехабилитација може да се каже дека едноставно ги маскира симптомите наместо да лекува и лечи. Со тоа, некои поединци страдаат многу за време на почетните фази на детоксикација на закрепнување, а детоксикацијата во овие случаи може да биде опасна по живот и да бара медицински надзор.

Во Narconon Rehab, витамини се даваат на поединци за да ги обноват минералите на телото што се изгубени поради злоупотреба на супстанции. Употребата на сауна за исфрлање на штетните хемикалии не се разликува од детоксикацијата што ја прават многу поединци ширум светот. Интересно е тоа што индустријата за рехабилитација како некое време почнува да ја прифаќа употребата на масивни дози на витаминска инфузија во третманот и биохемиската реставрација сега рутински се нуди во повеќето луксузни средини за рехабилитација.

Дали Нарконон ви одговара?

Прашањето може да биде тешко да се одговори. Добро е документирано дека Narconon Rehab е поврзан со скиентологијата и некои клиенти кои искусиле програми од 12 чекори поврзани со религијата и „повисока моќ“ може непотребно да бидат затворени за нејзините принципи, што е изненадувачки со оглед на принципите на скиентологијата:

 

  • Човекот е бесмртно духовно суштество.
  • Неговото искуство се протега многу повеќе од еден животен век.
  • Неговите способности се неограничени, дури и ако моментално не се реализирани.

 

Скиентологијата понатаму смета дека Човекот е во основа добар, и дека неговото духовно спасение зависи од него, од неговите ближни и од неговото постигнување братство со универзумот.

Овие верувања нашироко се манифестираат во сите примарни цивилизации, милениуми пред да бидат усвоени од научниците од античка Грција. Тие се фундаментални и за законите на привлекување и за метафизичкото. Дури и Големата книга на анонимни алкохоличари многу се повикува на Духот на Универзумот, па ни е чудно што Нарконон добива толку непропорционална количина на критики од истите овие сектори.

Можеби ограничувањата на традиционалното прифатено учење се она што нè врзува во состојба на емоционална затвореност, што доведува до злоупотреба на дрога и алкохол како форма на самолекување не само за менталното здравје, туку и за нашето исклучување од бесконечното единство. Нарконон Рехаб секако успева да ја земе езотеричната филозофија и да ја примени на егзотичен начин.

Поединци кои бараат крај на нивната зависност од дрога и/или алкохол почнуваат да бараат нешто поинакво. Нарконон би можел да биде програма која конечно работи за вас во борбата против нарушување на употребата на супстанции, зависност од процеси и деструктивно однесување.

Која е цената на Narconon Rehab?

Нарконон Рехаб е изненадувачки достапен со цени кои се движат од 20,000 долари попладне до 50,000 долари попладне во зависност од земјата и локацијата

 

Претходно: Табула Раса Повлекување

Следна: Холистичкото светилиште

  • 1
    Ленокс, Ричард Д. и Мари А. Чекини. „НАРКОНОНTM Наставна програма за образование за дроги за средношколци: Нерандомизирано, контролирано испитување за превенција - PMC“. PubMed Central (PMC), 19 март 2008 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2330037.
  • 2
    Ленокс, Ричард Д. и Мари Чекини-Стернквист. „Безбедност и подносливост на детоксикација во сауна за симптоми на долготраен повлекување од злоупотреба на супстанции“. Безбедност и подносливост на детоксикација во сауна за долготраен повлекување Симптоми на злоупотреба на супстанции, journals.sagepub.com/doi/10.1177/0300060518779314. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.