Narcan

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Narcan

 

Наркан е лек кој се дава на лица кои доживеале предозирање со опиоиди или можеби доживеале предозирање со опиоиди. Вашиот лекар може да предложи Наркан да биде при рака доколку земате опиоидни лекови против болки. Наркан се дава на пациенти од сите возрасти. Ако постои загриженост дека лицето кое зема опиоидни лекови за ублажување на болката имало предозирање, старателот ќе му даде Narcan на поединецот.

 

Откако Наркан ќе му се даде на поединецот, старателот треба веднаш да ги повика локалните служби за итни случаи. Иако давањето на Наркан може да го спаси животот на една личност, тоа не ја заменува медицинската нега за предозирање со опиоиди11.RR Lynn и J. Galinkin, Дозирање на налоксон за опиоидна промена: актуелни докази и клинички импликации – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5753997/.

 

Што е Наркан?

 

Наркан содржи активен лек налоксон. Налоксон е опиоиден антагонист и делува против опиоидите по предозирање. Спрејот се администрира како спреј за нос или претходно наполнет шприц. Во секое шише со распрскувач се содржи една доза од опиоидниот антагонист. Негувател ќе го испрска лекот во една ноздра.

 

Во моментов, не постои генеричка верзија на Narcan и може да се купи само под името на брендот. Не е потребен рецепт за купување на спрејот и го има во повеќето аптеки. Поради тековниот проблем со опиоидните дроги во САД, достапноста на Наркан порасна.

 

Користење на Narcan

 

Фармацевт ќе ви објасни како треба да се користи Narcan. Ќе научите како да го давате лекот, колку често и колку да го давате на поединецот или на себе. Треба да ги следите нивните упатства за правилно да го дадете лекот.

 

Еден спреј за една ноздра е достапен во секој контејнер на Narcan. Откако поединецот се предозирал или евентуално предозирал, треба да се даде Narcan22.DP Wermeling, Преглед на безбедноста на налоксон за предозирање со опиоиди: практични размислувања за нова технологија и проширен јавен пристап – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4308412/. Можеби ќе ви треба повеќе од една доза на Narcan за лекување на поединец. Ако е така, ќе ви требаат повеќе од едно шише опиоиден антагонист. Кога давате повеќе од една доза, треба наизменично да ги менувате ноздрите во кои сте ја дале. Дури и ако лицето кое го прима спрејот реагира, мора да повикате брза помош.

 

Наркан е толку моќен агенс за превртување што многу поединци кои се предозирале се чувствуваат добро и продолжуваат со употреба (и предозирање) по втор пат.

Кои се чекорите за администрирање на Наркан?

*Преземете ги целосните упатства за употреба

 

Оваа информација не е наменета да ги замени упатствата што ќе ги добиете на етикетата на Narcan, во пакувањето Narcan или кога вашиот лекар или фармацевт ќе ви го предаде спрејот. Информациите се однесуваат на спрејот за нос34.Т. Нокс, Прелистувајте списанија по тема, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10903127.2019.1597955. Постојат неколку чекори што треба да се следат за да се администрира спрејот.

 

Чекорите вклучуваат:

 

 • Поставете ја жртвата рамно на грб
 • Малку навалете ја главата на жртвата наназад
 • Потврдете го предозирањето со опиоиди со проверка на намален пулс, плитко дишење и неодговорност
 • Ставете го апликаторот за назален спреј во едната ноздра и стискајте
 • Откако ќе ја дадете првата доза, повикајте ја итната медицинска помош и почекајте две до три минути
 • Ако симптомите не се подобрат и не реагираат, нанесете втора доза во другата ноздра

 

Поединецот треба да одговори во рок од неколку минути. Ефектите на Наркан траат од 45 до 90 минути. Медицинскиот персонал за итна помош ќе го преземе лекувањето на жртвата откако ќе пристигне. Нарцан може да спаси живот на една личност додека брзата помош е на пат.

За што се дава Наркан?

 

Наркан се користи за луѓе од сите возрасти кога се појавило предозирање со опиоиди или можеби се случило. Наркан блокира одредени рецептори во телото за кои се врзуваат опиоидите. Со блокирање на рецепторите, помага да се поништат симптомите на предозирање со опиоиди43.Р. Абделал, А.Р. Преземено на 28 септември 2022 година, од https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-022-00627-3. Откако Наркан ги блокира рецепторите, симптомите на предозирање со опиоиди може брзо да се подобрат.

 

Симптомите на предозирање со опиоиди може да вклучуваат:

 

 • Губење на свеста
 • Бавен ритам на срцето
 • Низок крвен притисок
 • Бавно, плитко дишење или недишење
 • Помали од вообичаените зеници на очите

 

Лекарите може да препорачаат на пациентите да имаат Narcan при рака во некои случаи. Многу лекови содржат опиоиди.

 

Ако ги земате следниве лекови, можеби ќе треба да го имате при рака Наркан:

 

 • Фентанил
 • Метадон
 • Oxycodone
 • Хидрокодон

Дозирање на спреј

 

Потребната доза е едно прскање во ноздрата. Децата од сите возрасти можат да земаат Narcan, а дозата за деца е иста за возрасните. Дозата се дава на поединецот еднаш на секои две до три минути. Нарцан треба да му се даде на поединецот додека не реагира или не пристигнат службите за итни случаи да го преземат.

 

Дозата може да варира во зависност од поединецот и предозирањето. Може да биде доволна една доза додека може да бидат потребни повеќе од една доза. Нема потреба од минимална или максимална доза на Narcan. Не можете да дадете некому премногу спреј за нос кога се дава.

 

Несакани ефекти на Наркан

 

Постојат различни несакани ефекти кои едно лице може да ги доживее по земањето на спрејот. Несаканите ефекти може да се движат од благи до сериозни. Несаканите ефекти зависат од возраста, здравствените состојби и другите лекови што се земаат. Кога го купувате спрејот за нос, разговарајте со фармацевтот за потенцијалните несакани ефекти. Фармацевтите може дури и да предложат начини за намалување на несаканите ефекти од појавата.

 

Лесни несакани ефекти

 

 • зголемен крвен притисок
 • Запек
 • Забоболка
 • мускулни грчеви
 • болка во коските
 • главоболка
 • сув или затнат нос
 • болка и оток во носот

 

Меѓутоа, ако поединецот треба да го прими спрејот во итна ситуација, тогаш нема да се грижи за главоболка, затнат нос или забоболка.

 • 1
  1.RR Lynn и J. Galinkin, Дозирање на налоксон за опиоидна промена: актуелни докази и клинички импликации – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5753997/
 • 2
  2.DP Wermeling, Преглед на безбедноста на налоксон за предозирање со опиоиди: практични размислувања за нова технологија и проширен јавен пристап – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4308412/
 • 3
  4.Т. Нокс, Прелистувајте списанија по тема, Прелистувајте списанија по предмет.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10903127.2019.1597955
 • 4
  3.Р. Абделал, А.Р. Преземено на 28 септември 2022 година, од https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-022-00627-3
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.