Надминете ја ситуациската депресија

Ситуациона депресија

автор: Пин Нг  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Мајкл Пор
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Клучни Килими

 • Ситуациската депресија е краткотраен тип на депресија поврзана со стресот

 • Симптомите вклучуваат недостаток на енергија, чувство на тага, проблеми со спиењето, често плачење, анксиозност и недостаток на концентрација

 • Ситуациската депресија обично се активира од големи животни настани

 • Терапијата и советувањето може да им помогнат на поединците да се справат со стресни животни ситуации

 • Ако ситуационата депресија не се лекува, може да се претвори во посериозна состојба

Дефиниција за ситуациона депресија

 

Ситуационата депресија е краткотраен тип на депресија и нарушување на менталното здравје кое е поврзано со стресот. Овој тип на депресија може да влијае на една личност и да предизвика различни физички и ментални здравствени проблеми.

 

Еден од главните аспекти на ситуационата депресија е како се развива. Се јавува откако некое лице ќе претрпи трауматски настан или настани. Ситуациската депресија често е позната како нарушување на приспособувањето. Луѓето може да се борат да се прилагодат на животот откако ќе се случи трауматски настан.

 

Страдачите може одеднаш да не можат да се прилагодат на секојдневниот живот по епизодата што ја создаде депресијата. Ситуациската депресија се нарекува и реактивна депресија бидејќи болните реагираат на животни настани.

 

Ситуациска депресија наспроти клиничка депресија

 

Луѓето кои страдаат од ситуациона депресија може да го проследат нарушувањето на менталното здравје назад до некој настан. На пример, смртта на некој близок може да предизвика ситуациона депресија. Поединецот може да се бори да ја прифати загубата на саканата личност. Ако некое лице не може да го прифати поминувањето, можеби нема да може да продолжи понатаму.

 

Добрата вест е дека е можно закрепнување од ситуациона депресија. Штом некое лице ќе го прифати или ќе се помири со настанот, или ќе може да го живее животот откако се случил настанот, честопати може да продолжи со својот живот на позитивен начин.

 

Можеби ќе биде потребно советување за поддршка или тага за да се помират со трауматски настан и поединците можеби ќе треба да разговараат со терапевт, да присуствуваат на група за поддршка или да одат на терапија еден-на-еден за да закрепнат. Можеби ќе биде потребно време, но закрепнувањето е можно.

 

Клиничката депресија може да се појави поради нерамнотежа на хемикалиите во мозокот. Заедно со главните животни настани, клиничката депресија може да биде предизвикана од генетски фактори. Злоупотребата на алкохол и дрога, исто така, може да игра голема улога во овој тип на голема депресија.

 

Главните разлики помеѓу ситуационата и клиничката депресија ќе го одредат третманот на кој поединецот ќе се подложи. Тежината на состојбата, исто така, ќе игра улога во третманот.

 

Разлики во симптомите за ситуациона и клиничка депресија

 

Симптомите што ги доживуваат сите видови депресија може да бидат различни, а типот на симптоми што ги има лицето може да идентификува кој тип на депресија го има.

 

Симптоми на ситуациско депресивно нарушување

 

 • Недостаток на енергија и ентузијазам
 • Чувство безнадежно и тажно
 • тешкотии при спиење
 • Епизоди на плачење кои се појавуваат често
 • Анксиозност и загриженост кои немаат фокус
 • Недостаток на концентрација
 • Повлекување од активности во кои претходно уживавте
 • Повлекување од семејството и пријателите
 • Суицидни мисли

 

Ситуационите депресивни состојби не се толку тешки како клиничката депресија. Таа има почетна точка или настан што го предизвикува. Клиничката депресија не мора да има почетна точка што може да се забележи.

 

Клинички симптоми на депресија

 

 • депресивно расположение
 • Губење на интерес за хоби или активности во кои претходно уживавте
 • Промена во навиките за спиење во кои лицето спие премногу или недоволно
 • Чувство на вина и/или безвредност
 • Ниво на тешкотија концентрирање
 • Тешкотии при донесување одлуки
 • Ниска енергија и замор
 • Немир
 • Болки во мускулите
 • Забавени движења
 • Анксиозност
 • Промена на апетитот или намалување или зголемување на телесната тежина
 • Самоубиствени мисли или обид за самоубиство
 • Мисли за смрт

 

Поединци може да доживеат и главоболки, болки и дигестивни проблеми. Овие проблеми немаат физичка причина и не се подобруваат и покрај третманот. Може да се појават и заблуди, психотични нарушувања и халуцинации11.RMA Хиршфелд, Ситуациона депресија: валидност на концептот | Британскиот весник за психијатрија | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/abs/situational-depression-validity-of-the-concept/B6F7CD46C205D3A08866. Овие прашања не се чести кај луѓето со ситуациона депресија.

 

На колку луѓе влијае депресијата?

 

Се проценува дека 21 милион возрасни (луѓе на возраст над 18 години) во САД имале најмалку една голема депресивна епизода во 2020 година. Бројот на луѓе кои доживеале депресивни епизоди во САД претставува 8.4% од сите возрасни лица во земјата.

 

Депресијата е главен проблем за луѓето, не само во Америка, туку и ширум светот. Според СЗО, ан се проценува дека 5% од луѓето на возраст над 18 години се погодени од нарушување на менталното здравје во светот. Бројките покажуваат дека без разлика каде живее некое лице, депресијата не прави дискриминација на етничката припадност, полот или локацијата.

Третман за депресија предизвикана од ситуации

 

Проблемите претставени со ситуационите депресивни епизоди може да го отежнат секојдневниот живот. Добивањето помош од медицински професионалец може да ја подобри ситуационата депресија. Поединците можат да почнат да вршат активности уште еднаш со третман.

 

Подложениот третман ќе му овозможи на лицето подобро да се справи со стресните епизоди и настани. Третманот за депресија предизвикана од ситуации вклучува лекови како што се бупропион, селективни инхибитори на навлегување на серотонин, циталопрам и сертралин22.Р. Џејмс, Ситуациона депресија и тест за супресија со дексаметазон, Ситуациона депресија и тест за супресија на дексаметазон – ScienceDirect.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306453083900240.

 

Покрај лековите, психотерапијата може да му помогне на лицето да се справи со настаните што ја предизвикале ситуационата депресивна епизода. Психотерапијата исто така може да им помогне на поединците да научат да се справуваат со стресни животни ситуации во иднина. Механизмите за справување може да се зајакнат.

 

Со зајакнување на механизмите за справување и градење на издржливост, болните можат директно да ги преземат идните предизвици. Когнитивната бихејвиорална терапија може да му помогне на лицето да избегне идни напади на ситуационо депресивно растројство.

 

Едно лице може да направи промени во животниот стил откако ќе се подложи на терапија. Промените во животниот стил можат да го направат справувањето и закрепнувањето уште подобро.

 

Некои промени во животниот стил кои помагаат во ситуационото депресивно растројство вклучуваат:

 

 • Вежбајте четири до пет дена во неделата најмалку 30 минути
 • Градење здрави навики за спиење
 • Искусување на повеќе време за одмор и релаксација
 • Јадење повеќе здрава храна
 • Изградба на посилна мрежа за социјална поддршка
 • Практикување медитација, внимателност или јога за да се смири умот и да се намали стресот
 • Ограничување или избегнување употреба на дрога и алкохол

 

Овие здрави животни навики можат да му помогнат на поединецот кој страда од ситуациона депресија да се подобри и уште еднаш да ужива во животот максимално.

 

Ако депресијата не се третира соодветно и не се лекува, таа може да се претвори во посериозна состојба. Ситуационите депресивни епизоди може да бидат краткотрајни, но нелечењето може да предизвика да излезе од контрола.

 

Не се препорачува само-лекување бидејќи може да ја влоши ситуационата и клиничката депресија. Првиот чекор за да се подобрите е да го признаете проблемот и потоа да контактирате со професионалец за ментално здравје за помош.

 

Претходно: Разбирање на сезонската депресија

Следна: Вагус нерв

 • 1
  1.RMA Хиршфелд, Ситуациона депресија: валидност на концептот | Британскиот весник за психијатрија | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/abs/situational-depression-validity-of-the-concept/B6F7CD46C205D3A08866
 • 2
  2.Р. Џејмс, Ситуациона депресија и тест за супресија со дексаметазон, Ситуациона депресија и тест за супресија на дексаметазон – ScienceDirect.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306453083900240
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.