Музичка терапија

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Музичка терапија

 

Различни видови терапевтски пристапи се покажаа корисни во програмите за рехабилитација од зависност од алкохол и дрога, но музичката терапија е онаа што многу клиенти можеби не ја разбираат целосно. На крајот на краиштата, зборовите „терапија со помош на музика“ имаат тенденција да создаваат слики повеќе слични на племињата Њу Ејџ отколку робустен и ефективен третман11.H. Парсонс, дефиниција и цитати за терапија со помош на музика | Американско здружение за музичка терапија (AMTA), дефиниција и цитати за терапија со помош на музика | Американско здружение за музичка терапија (AMTA); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.musictherapy.org/about/quotes/. Честопати, клиентите и нивните семејства се прашуваат што всушност е терапија со помош на музика и дали е тоа само активност за „рехабилитација за полнење“ за да се забавуваат клиентите кога тие не се на терапија.

 

Музикотерапија за третман на зависност

 

Музика потпомогната терапија е клиничка и заснована на докази употреба на музички интервенции за да се постигнат индивидуални цели на терапевтски односи од страна на докажан специјалист кој има завршено одобрена програма за музикотерапија. Музичката терапија во контекст на ментално здравје или злоупотреба на супстанции е психотерапевтски метод кој користи музичка интеракција како средство за комуникација и изразување.

 

Целта на музичката терапија е да им помогне на луѓето кои страдаат од ментална болест, злоупотреба на супстанции и процесуирање на зависности, преку градење односи и решавање на проблеми кои можат да ги спречат да користат зборови. Сесиите за терапија со помош на музика вклучуваат употреба на активно создавање музика, слушање музика и дискусии.

 

Овој пионерски терапевтски модалитет е докажано дека помага долгорочно закрепнување од зависност и дава големо олеснување за оние кои страдаат од тешки ментални болести како што е шизофренија. Дополнително, музичката терапија може да биде многу успешна во услови на рехабилитација на тинејџери и нарушувања во исхраната, каде што младите возрасни може да имаат потешкотии да ги изразат своите чувства со зборови.

 

Кога луѓето се активно зависни од дрога, алкохол или процеси, тие градат одбранбени механизми како што се рационализација, минимизирање, негирање и лаги за да продолжат со своето однесување и да се кријат од своите емоции. Креативната природа на психотерапијата со помош на музика е во контраст со овие фиксирани размислувања и може да им помогне на зависниците да ги пробијат нивните ригидни модели на размислување.

 

Музиката има силно влијание врз нашите емоционални состојби и може да обезбеди индиректен пристап до различни емоции и мозочни бранови. Терапевтски, слушањето и дискусијата за музика и нејзините текстови може да им помогне на луѓето безбедно да ги истражуваат емоциите и да идентификуваат поширок опсег на емоционални состојби.

 

Што помага терапијата со музика во лекувањето?

 

Музичката терапија нуди физички, емоционални, социјални и когнитивни придобивки22.Б. Quimt, Што е музичка терапија — Центар за терапија со помош на музика, Центар за терапија со помош на музика.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.centerformusictherapy.com/what-is-music-therapy во голем број терапевтски ситуации.

 

Музикотерапијата им помага на луѓето кои страдаат од следниве проблеми:

 

 • Криза и траума
 • Нарушување на спектарот на аутизам (ASD)
 • Нарушувања на злоупотреба на супстанции
 • Проблеми со менталното здравје

 

Музичката терапија, исто така, често се користи за лекување на ПТСН кај војската, пациентите со Алцхајмерова болест33.Т. Полнење, Што е музикотерапија? | Преземање одговорност за вашето здравје и благосостојба, преземање одговорност за вашето здравје и благосостојба.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.takingcharge.csh.umn.edu/common-questions/what-music-therapy, ученици со посебни потреби и мали деца.

 

Спротивно на популарното верување, клиентите не треба да имаат музички таленти или вештини за да имаат корист од овој тип на терапија иСите видови музика имаат корисни својства во терапевтски услови. Третманот може да вклучува клиенти кои прават, слушаат, се движат и/или пеат музички избор. Изборот на песните се менува според преференциите и потребите на поединецот.

 

Музичка терапија против психотерапија

 

Индиректниот пристап до емоциите преку музиката може да обезбеди попогодна почетна точка за дискусија и прифаќање различни различни чувства, промовирање на самоизразување и самодоверба. Самоизразувањето често му претходи на самоспознанието и двете се неопходни за да се опорави на долг рок.

 

Правењето музика, пишувањето песни или изборот да слушаат различни песни може да им помогне на клиентите во услови на рехабилитација да ги изразат чувствата што почнуваат да ги доживуваат кога ќе станат трезни, наместо да се обидуваат да избегаат или да ги маскираат тие чувства со зависни однесувања.

 

Имањето средства за самоизразување пак придонесува за развој на самодоверба. Ова може да им помогне на клиентите подобро да разберат како зависноста влијае на нивните животи и какви избори треба да направат за да преземат одговорност за сопственото закрепнување.

 

Музичката терапија ја зголемува самодовербата

 

Ниската самодоверба е нешто со кое многу зависници се борат долго откако ќе ја прифатат трезвеноста. Изнаоѓањето начини за зголемување на самодовербата во голема мера го подобрува закрепнувањето на една личност и спречува релапс. Постојат многу начини на кои музикотерапијата може да го постигне тоа.

 

Еден од нив е да им се даде можност на луѓето да создадат нешто за што се чувствуваат добро. Музиката може да придонесе и за чувство на поврзаност со другите, па знаеме дека не сме толку различни и сами.

 

Терапијата преку музика помага за релаксација и ослободување од стрес

 

Стресот може да биде најлошиот непријател на зависникот што се опоравува. Недостатокот на управување со стресот и вештини за справување се една од причините зошто луѓето првенствено се свртуваат кон дрогата и алкохолот и зошто многу луѓе повторно се враќаат. Слушањето музика може да помогне да се смират нервите и да се ослободи од стресот.

 

Пеењето, пишувањето или учењето да се свири музика исто така може да стане здраво хоби кое помага да се одржи животот во рамнотежа и креативен во стресни времиња.

 

Музичка интервенција

 

Истражувањата покажаа дека интервенциите во музикотерапија се особено корисни за оние кои се занимаваат со траума, злоупотреба на супстанции и депресија44.Т. Stegemann, M. Geretsegger, EP Quoc, H. Riedl и M. Smetana, Музикотерапија и други интервенции засновани на музика во педијатриската здравствена заштита: Преглед – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6473587/. Всушност, музикотерапијата ефикасно ја намалува мускулната тензија и анксиозност, а истовремено ја подобрува релаксацијата и отвореноста во меѓучовечките односи.

 

Во многу случаи, клиентот можеби не е подготвен да ги вербализира своите чувства (или попреченост). Сепак, музиката може да му помогне на терапевтот емоционално да контактира со клиентот и да ја отвори вратата за ефективна и сигурна комуникација.

 

Преваленцијата на злоупотреба на супстанции и зависност од процеси од траума со маски значи дека музикотерапијата може да биде особено корисна во идентификувањето и обработката на негативните емоции на здрав начин.

 

Овој тип на терапија покажа позитивни резултати во третманот на преживеаните од насилство, а таквите програми се специјално дизајнирани да им помогнат на преживеаните да го обработат трауматското искуство, да го намалат стресот, да ги подобрат механизмите за справување и да закрепнат.

 

Психотерапија со помош на музика за депресија

 

Многу луѓе со проблеми со дрогата страдаат и од депресија, што треба да се реши заедно со зависноста од ефективен третман. Иако разни други видови терапија исто така може да бидат корисни во лекувањето на депресијата, музичката терапија исто така се користи за подобрување на менталното здравје на луѓето со депресија.

 

Студијата објавена од British Journal of Psychiatry во 2011 година покажа дека насочената прецизност на префрлување на музика, задоволителната естетика на создавањето музика и релациската посветеност и интеракцијата со другите за време на создавањето музика обезбедуваат пријатно, позитивно и значајно ментално усогласување.55.Ј. Музика, Британскиот весник за психијатрија | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry.

Како може терапијата базирана на музика да го поддржи закрепнувањето од зависност?

 

За лекувањето на зависноста да биде најефикасно, треба да биде холистички, односно да ги земе предвид биолошките, психолошките и социјалните фактори кои придонеле за нарушувањето. Терапијата со помош на музика може да ги надополни другите терапии кои традиционално се користат за лекување на зависноста.

 

Со интегрирање на музиката во терапијата, клиентите можат да ги искористат предностите од голем број придобивки што го поддржуваат нивното севкупно закрепнување, вклучувајќи ја и подобрената способност за препознавање и прифаќање различни емоции.

 

Кога луѓето се активно зависни од дрога, алкохол или процеси, тие градат одбранбени механизми како што се рационализација, минимизирање, негирање и лаги за да продолжат со своето однесување и да се кријат од своите емоции. Креативната природа на терапијата со помош на музика е во контраст со овие фиксирани размислувања и може да им помогне на зависниците да ги пробијат нивните ригидни модели на размислување.

 

Избор на музички терапевт

 

Музикотерапевтите вклучуваат модалитети од различни дисциплини како што се јазик и јазик, физиотерапија, медицина, нега и образование.

 

Некои квалификувани музикотерапевти имаат завршено докторати во други области освен психотерапија со помош на музика и треба имаат експертиза за прилагодување програми за третман за одредени области на ментално здравје и благосостојба.

 

Квалификуваните терапевти ќе планираат или структурираат сесии за музикотерапија за да постигнат соодветни транзиции, симулации, секвенционирање, енергетски нивоа или интензитети во согласност со целокупниот план за третман. Практиката за клиничка музикотерапија бара проценка на клиентот и соодветноста на овој модалитет во текот на лекувањето.

 

Претходно: Понатамошна грижа во закрепнувањето од зависност

Следно: Информирана грижа за траума во лекувањето на зависности

 • 1
  1.H. Парсонс, дефиниција и цитати за терапија со помош на музика | Американско здружение за музичка терапија (AMTA), дефиниција и цитати за терапија со помош на музика | Американско здружение за музичка терапија (AMTA); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.musictherapy.org/about/quotes/
 • 2
  2.Б. Quimt, Што е музичка терапија — Центар за терапија со помош на музика, Центар за терапија со помош на музика.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.centerformusictherapy.com/what-is-music-therapy
 • 3
  3.Т. Полнење, Што е музикотерапија? | Преземање одговорност за вашето здравје и благосостојба, преземање одговорност за вашето здравје и благосостојба.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.takingcharge.csh.umn.edu/common-questions/what-music-therapy
 • 4
  4.Т. Stegemann, M. Geretsegger, EP Quoc, H. Riedl и M. Smetana, Музикотерапија и други интервенции засновани на музика во педијатриската здравствена заштита: Преглед – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6473587/
 • 5
  5.Ј. Музика, Британскиот весник за психијатрија | Cambridge Core, Cambridge Core.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.