Milieu терапија за третман на зависност

автор: Хју Соамс    Уредник: Александар Бентли    Прегледано: Филипа Голд

Разбирање на Milieu терапија за третман на зависност

 

Терапијата Milieu користи терапевтски средини и заедници за да создаде позитивни промени кај луѓето. Терапијата обично се фокусира на когнитивна комуникација и грижа за себе, инспирирајќи ги поединците да се променат на подобро.

 

Milieu е француски збор што значи „социјална средина“. Како терапија, Milieu создава структурирана група која обезбедува безбедно место за клиентите. За време на сесиите на Milieu Therapy, ќе доживеете нормални, секојдневни активности. Овие активности ќе се одвиваат во опкружување на заедницата каде што поединците комуницираат едни со други. Голем акцент е ставен на заедницата и нејзината способност да создаде промени кај поединците.

 

Флексибилноста на Milieu Therapy ја прави потенцијална опција за поединци кои бараат третман за ментално здравје. Може да размислите да го користите со други видови терапија за да добиете позитивни резултати. Аспектот на заедницата на Milieu работи добро за луѓето кои се борат со злоупотреба на супстанции. Кога се користи во програма за третман или рехабилитација, Milieu може да ви помогне подобро да се подготвите за долгорочно закрепнување.

 

Што е Milieu терапија?

 

Различниот карактер е важен во Milieu Therapy. Ова им помага на поединците во третман за злоупотреба на супстанции да обликуваат проблематично однесување. Заедницата е одговорна за обликување на вредностите на едни со други, правејќи ја улогата на заедницата уште поголема.

 

Поединците кои се подложени на Milieu ќе ги користат своите новопронајдени вредности за време на социјалните поставувања кои се слични на секојдневните интеракции. Верувањето е дека секојдневните интеракции имаат влијание врз поединците. Личните вредности развиени потоа се проширија на целото општество. Секој човек во заедницата влијае на другиот, создавајќи поголема промена.

 

Поставката за терапија е безбедна и незаканувачка. Ќе бидете мотивирани да се чувствувате удобно и да се изразувате. Изразувањето можеби нема да се случи веднаш, но со одреден временски период ќе станете поудобни во заедницата.

 

Социјализацијата се создава со слободата да се изрази сопственото јас. Ќе добиете повратни информации од дружењето со другите во Milieu Therapy, вклучувајќи советници, терапевти и медицински персонал. Повратните информации што ги добивате, се надеваме дека позитивно ќе влијаат на вашето закрепнување.

Лични вредности на Milieu Therapy

 

Третманот ќе ви помогне да создадете лични вредности. Од почетокот на вашата терапевтска епизода ќе бидете предизвикани и создадените вредности ќе ви помогнат позитивно да се промените со текот на времето.

 

Вредностите се важни во оваа терапија бидејќи личните вредности се градежни блокови за стекнување трајни промени и да станат без зависност.

 

Некои од вредностите што ќе ги научите за време на терапијата со Milieu вклучуваат:

 

 • Самосвест
 • Самодоверба
 • Пристојно однесување

 

Важноста на Milieu терапијата во закрепнувањето од зависност

 

Конфликтното однесување и агресивното однесување кај поединци кои страдаат од проблеми со менталното здравје може да се намалат со помош на Milieu Therapy. Поединците со шизофренија може да покажат насилни однесувања, но се покажа дека терапијата со Milieu ја намалува агресивноста кај овие лица.

 

Milieu Therapy обезбедува холистички пристап за третман на проблеми со менталното здравје. Третманот е различен бидејќи се состои од активности како што се капење, будење од сон и јадење. Овие активности обезбедуваат важни моменти за промовирање на позитивни промени кај поединците. Затоа, Milieu се фокусира на овие случаи.

 

Терапијата е позната како „сеопфатна“ способна да работи со различни поединци кои страдаат од различни проблеми. Milieu може да се користи од страна на советници и терапевти за различни психолошки или проблеми во однесувањето.

 

Две значајни области на кои Milieu помага се злоупотребата на супстанции и нарушувањата во исхраната. Смирувачките, едукативните и релаксирачките средини создадени од Milieu можат да им помогнат и на зависниците од дрога и/или алкохол и на поединците кои страдаат од нарушување во исхраната. Прилагодувањето на вашата околина може да има големо влијание врз злоупотребата и злоупотребата на супстанции.

Клучни аспекти на Milieu Therapy?

 

Milieu Therapy е популарна опција за третман на зависност, но таа не е најшироко користена низ целиот свет. Комбинацијата на терапијата и редовното вежбање може да им помогне на поединците да постигнат почист ум и да ги постигнат трезвените цели побрзо отколку со некои други видови третмани или воопшто без терапија.

 

Ќе се подложите на структурирана програма во Milieu Therapy. Сесиите се само случајни со различни теми за разговор. Сè е испланирано11.Ј. Coombs, Use of Milieu како стратегија за решавање проблеми во лекувањето на зависности – ScienceDirect, Use of Milieu as Strategy за решавање проблеми во лекувањето на зависности – ScienceDirect.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0029646522014621.

 

Шест главни аспекти на Milieu терапијата

 

 • Промена одвнатре – Програмата се обидува да им помогне на поединците да градат односи со негувателите и врсниците. Ќе ве научат дека е во ред да барате помош од тие луѓе околу вас.
 • Структура на градба - Исцелувањето работи поефикасно и побрзо ако вашиот ден е предвидлив и нема изненадувања. Преку програмата се гради дневна рутина. Рутината ви дава шанса да се фокусирате на позитивни промени.
 • Дружење – Воведувањето во безбедно опкружување ви овозможува да се дружите со други клиенти на лекување. Ова ќе ви помогне дополнително да се социјализирате откако ќе го напуштите третманот.
 • Грижа за себе - ќе ве научат како да живеете поздрав живот со додавање на грижа за себе во вашата секојдневна рутина. Грижата за себе им овозможува на поединците да се фокусираат на себе на позитивни начини и да го подобрат менталното здравје.
 • Безбедно место – Ќе имате безбедна, сигурна средина за функционирање. Персоналот ќе ве поддржи како и другите кои се подложени на Milieu Therapy.

 

На крајот, ќе бидете овластени од Milieu Therapy. Стекнувањето независност и слобода од злоупотреба на супстанции ќе ви овозможи да ги направите позитивните промени неопходни за да живеете поздраво и без дрога и/или алкохол.

 

Добрите и лошите страни на терапијата Milieu

 

Придобивките од Милиеу терапијата:

 

 • Поттикнување за создавање здрави навики и однесувања.
 • Охрабрување да се користат нови алатки и вештини за справување.
 • Безбедно место и безбедна средина.
 • Директни повратни информации за да ги мотивирате вашите подобрувања
 • Мрежа и опкружување за поддршка.

 

Недостатоци на Milieu терапијата за зависност

 

На луѓето кои страдаат од зависност и нарушување на употребата на супстанции може да им биде тешко да продолжат со истите организациски вештини кога ќе се вратат во живот по третманот. што ги обезбедува програмата. Недостатокот на поддршка може да предизвика назадување. Исто така, приспособувањето на мали промени во околината или персоналот може да биде предизвик за луѓето со проблеми со менталното здравје

 

Познато е дека Milieu Therapy им помага на поединците да ја вратат контролата врз нивните животи и да ја прекинат зависноста. Поединците кои се борат со зависноста и проблемите со менталното здравје поврзани со неа, можат да ја добијат потребната независност благодарение на третманот.

 

Социјалниот аспект на Milieu обезбедува различен тип на третман со кој поединците можеби не се запознаени. Сепак, способноста да имате поддршка од оние околу вас можеби е токму она што му недостигаше на прво место.

 

Третманот со Milieu е холистички пристап кој им помага на поединците од внатре кон надвор. Не се фокусира само на зависноста и физичките проблеми. Milieu се справува со проблемите со зависноста создадени со менталното здравје. Програмата за лекување ви овозможува да стигнете до место каде што можете да се справите со животните предизвици без прибегнување кон дрога и/или алкохол.

 

Следно: Третман со помош на лекови

 • 1
  1.Ј. Coombs, Use of Milieu како стратегија за решавање проблеми во лекувањето на зависности – ScienceDirect, Use of Milieu as Strategy за решавање проблеми во лекувањето на зависности – ScienceDirect.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0029646522014621
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.