Разбирање на траума меѓу генерациите

Разбирање на траума меѓу генерациите

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Разбирање на траума меѓу генерациите

 

Меѓугенерациската траума може да биде тешко да се разбере. Едноставната траума и нејзината врска со состојбите на менталното здравје е добро позната на јавноста. Страдањето од симптоми како што се анксиозност, депресија и лутина е разбирливо како реакција на настани кои директно влијаат на оној што страда од траума. Со меѓугенерациската траума мора да разберете како трауматски настан, кој првично влијае на родителите, семејството или заедницата на една личност, продолжува да предизвикува индиректни ефекти од генерација на генерација.

 

Дефиниција за меѓугенерациска траума

 

Меѓугенерациската траума, позната и како мултигенерациска траума, е вид на траума што може да влијае на генерација по генерација, многу години откако се случила почетната траума. Може да се пренесе од една генерација на друга, преку суптилни промени во однесувањето и разлики во начинот на кој некој е воспитан.

 

Првичната траума што е претрпена може да биде поврзана со поединец, семејство или нивната заедница како целина. Ова може да биде „едноставна“ траума како насилство и злоупотреба, или „комплексна“ траума како системско угнетување и расизам.

 

Пример за траума меѓу генерациите се децата на жртвите на холокаустот. Преживеаните од Холокаустот несомнено беа изложени на интензивна траума на индивидуална и колективна основа. Овие лица очигледно би можеле да се борат со состојбите на менталното здравје и долготрајните ефекти од траумата. Сепак, неочекувано, студиите од крајот на 20 век открија дека нивните деца и децата на нивните деца, исто така, имаат 4 пати поголема веројатност1Јехуда, Рејчел и Ејми Лернер. „Меѓугенерациско пренесување на ефектите од траума: наводна улога на епигенетските механизми - PMC“. PubMed Central (PMC), 7 септември 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127768. отколку општата популација да бара психијатриско здравје.

 

Зависи од видот на претрпената траума и околината на сегашната генерација колку долго се пренесува траумата меѓу генерациите. Ако системското угнетување или историската траума продолжат, дури и ако се подобруваат со текот на времето, многу поверојатно е дека генерациите подолу сè уште ќе ги чувствуваат ефектите од почетната траума.

Како работи меѓугенерацискиот пренос?

 

Точната причина зошто траумата може да помине низ генерации не е целосно разбрана. Постојат некои докази дека генетиката на една личност може да биде засегната од родителска траума, при што некои студии сугерираат дека стресот кај мајката за време на бременоста и кратко потоа може да го промени начинот на изразување на гените на нивното бебе.

 

Подобро е разбрано како траумата може да влијае на тоа како старателот ги воспитува своите деца. Траумата може да предизвика долготрајни емоционални тешкотии за преживеаниот, што доведува до состојби на ментално здравје како анксиозност и посттрауматско стресно растројство (ПТСН). Емоционални проблеми кои не се решени со терапија може да предизвикаат родителот да се нафрли на другите или да предизвика тешкотии во регулирањето на нивните емоции.

 

ПТСН кај родителите може да им отежне да создадат здрава приврзаност кон своите деца, бидејќи тие се склони кон емоционално одвојување како механизам за справување со нивните емоционални тешкотии. Ова е особено веројатно ако родителот не побарал третман за нивната траума или не го разбира влијанието што го имала нивната траума врз нив.

 

Траумата, исто така, може да предизвика родителот да користи несоодветни само-смирувачи - нездрави однесувања кои се формираат за да се спротивстават на негативните чувства и емоции. Зависноста е пример за нездраво однесување, кое во својата основа го користат зависниците за да ги контролираат нивните основни емоционални тешкотии. Родителите кои страдаат од зависност може да ги стави потребите на нивните деца под дејствијата потребни за одржување на нивната зависност или може да ги занемари емоционалните и физичките потреби на детето поради употребата на супстанца што го менува умот.

 

Иако ова објаснува како децата на страдалниците од траума можат да бидат изложени на негативните ефекти од траумата, тоа не ни покажува зошто траумата меѓу генерациите понекогаш може да се види со генерации откако ќе се случи почетната траума. За да го разбереме ова, треба да погледнеме како се пренесуваат стиловите на родителство и родителското однесување.

 

За некои кои страдаат од траума, нивната траума може да има занемарување, злоупотреба или лошо родителство од нивните родители. Со позадина на траума, ПТСН или тешкотии во регулирањето на емоциите, лесно е да се види како децата на страдалниците од траума можат да имаат тешко воспитување.

 

Стиловите на родителство кои доведоа до траума може да се пренесат низ генерации - можеби не целиот степен на занемарување или трауматично однесување, туку во суптилните промени во начинот на кој тие ги третираат своите деца. Децата често ги имитираат своите родители и можат да го пренесат нездравото однесување на своето потомство без воопшто да знаат за тоа.

 Симптоми на траума меѓу генерациите

 

Симптомите на траума меѓу генерациите се широки и може да зависат од типот на почетната траума, какви било тековни проблеми со кои се соочуваат како група и од тоа колку нивните родители имаат разбирање за сопствените емоционални тешкотии.

 

Вообичаени симптоми на траума меѓу генерациите вклучуваат:

 

 • Тешкотии да им верувате на другите
 • Анксиозност и депресија
 • Панични напади
 • Раздразливост
 • Тешкотии во формирањето емоционални врски и приврзаност
 • Излив на гнев
 • Тешкотии во регулирањето на нивните емоции
 • Ранливост на зависности
 • Ниска самодоверба

 

Овие симптоми можеби не се толку изразени како почетниот траума или нивните деца и може да бидат суптилни и непрепознаени.

 

Третман на траума меѓу генерациите

 

Меѓугенерациската траума е прилично нов концепт за јавноста, иако оваа тема се проучува уште од 1960-тите. Оние кои страдаат од траума меѓу генерациите честопати не се свесни за суптилните ефекти кои ризикуваат да се пренесат на уште една генерација. Исто така, постои стигма за да се посегне по помош, особено во некои заедници кои продолжуваат да страдаат од угнетување и предрасуди.

 

Лекувањето на траума меѓу генерациите може да ги вклучи сите генерации на засегнати и понекогаш се нуди повеќе членови на исто семејство. Терапијата е примарен метод на лекување и се користи и за примарниот старател и за засегнатото дете. На старателот прво му се даваат индивидуални тераписки сесии за да се идентификува траумата, да се обработи негативното верување во себе и да се помогне на засегнатото лице да сфати како нивната траума може да влијае на тоа како тие го воспитуваат своето дете.

 

На детето (понекогаш веќе во зрелоста) му се даваат сесии со терапевт, со или без неговиот негувател. Идентификувањето како траумата на нивниот старател може да влијаела на нивното однесување и учењето како да се избегне пренесување на следната генерација може да помогне да се прекине циклусот и да се стави крај на преносот на траума меѓу генерациите.

 Заклучок

 

Меѓугенерациската траума е состојба во која траумата на поединец или група луѓе се пренесува од генерација на генерација преку промени во стилот на воспитување, пренесување на нездраво однесување и континуирани предрасуди или угнетување. Тоа може да доведе до тоа секоја генерација да страда од емоционални тешкотии и проблеми со менталното здравје. Третманот на траума меѓу генерациите бара терапија, понекогаш и за засегнатиот негувател и за нивното дете.

 

Претходно: Транстеоретски модел – разбирање на зависноста

Следна: Што е траума поврзување?

 • 1
  Јехуда, Рејчел и Ејми Лернер. „Меѓугенерациско пренесување на ефектите од траума: наводна улога на епигенетските механизми - PMC“. PubMed Central (PMC), 7 септември 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127768.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.