Дознајте повеќе за Meth Teeth

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Мет заби: Што им прави метот на вашите заби?

 

Метамфетаминот е дрога често позната и како кристал, мраз, брзина, стакло и многу други имиња. Тоа е лек кој може да се користи на неколку различни начини. Може да се инјектира, пуши и шмрка. Некои поединци може да го земаат лекот во форма на таблети. Тој предизвикува голема зависност и ефектот што овој тип на дрога може да го има врз поединецот не е мал.

 

Кога мет се користи од некој, може да предизвика хиперактивност, повраќање, дијареа, несоница, намален апетит, отежнато дишење, проблеми со дишењето и тремор. Кога се користи редовно и со текот на времето, може да предизвика заблуди, параноја, анксиозност, насилно однесување, неправилни отчукувања на срцето, висок крвен притисок, срцев удар и мозочен удар. Ефектите на оваа дрога не се мали и многу често се неповратни. Некои луѓе кои користат мет може да развијат проблеми со забите1Вие, Тао и сор. „Ефектот на злоупотребата на метамфетамин врз забниот кариес и пародонталните заболувања во град во источна Кина - PMC“. PubMed Central (PMC), 10 јануари 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5763656..

Што е метеж заби и метус устата?

 

Мет-забите или метусната уста е последователен ефект од користењето мет за кој многу луѓе се добро запознаени. Мет-забите често се опишуваат како поцрнети, паѓаат, се распаѓаат на парчиња, извалкани и гнили. Може да биде едноставно да се каже дека некој користи или користел мет поради начинот на кој нивните заби биле погодени.

 

Некои други симптоми на метус устата или мет забите може да вклучуваат:

 

 • Лош здив
 • Мелење заби
 • Стиснување на забите
 • Кавити
 • Болест на непцата
 • Пародонтопатија
 • Гингивитис
 • Заклучување
 • Сува уста
 • Недостасуваат заби
 • Лабави заби

Што предизвикува метеж заби и метус уста?

 

Се вели дека постојат и физиолошки и психолошки причини за мет. Психолошките причини за мет-забите би ги вклучиле оние кои директно не ги гниле забите, туку оние што дозволувале забите да гнијат. Ова често се случува поради емоционалните и бихејвиоралните ефекти што ги има метот врз мозокот и поединецот што ја користи супстанцијата. Ефектите на мет може да траат некаде помеѓу 12-15 часа. Повеќе или помалку во зависност од поединецот.

 

Во тоа време, поединецот се фокусира на ефектите што лекот ги има врз нивниот мозок и нивното искуство. Денталната хигиена не е приоритет и тој временски период е долг период без четкање или грижа за забите2Шети, Вивек и др. „Шаблони на забни болести кај корисници на метамфетамин: наоди во голем урбан примерок - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5364727. Пристапено на 11 октомври 2022 година.. Ако некој редовно користи метолог и ефектите траат толку долго секој пат, ќе има многу долги временски периоди кога поединецот не се грижи за своите заби.

 

Мета, исто така, предизвикува многу поединци да занемарат или забораваат да се грижат за важни делови од нивниот живот. Ја занемаруваат правилната исхрана. Миењето заби не е единствената навика која ни помага да ги одржиме забите. Нашата исхрана има големо влијание и на нашата орална хигиена. Ако некој не јаде или не јаде добро, неговите заби ќе страдаат. На забите директно влијаат премногу лоши работи и премалку добри работи. Само неухранетоста е доволна за забите да почнат да гнијат и да се распаѓаат. Оние кои користат мет често го поминуваат своето време „зуење“. Ова е кога некој кој неодамна се занимавал со мет или е на високо ниво бара газирани сокови и слатки. Ова само ќе ја зголеми штетата што е направена од неухранетост и лошата орална хигиена. Оние кои се занимаваат со зависност од мет често се фокусирани само на одржување на нивната зависност. Сè друго паѓа на патот.

 

Мелењето на забите исто така има исклучително големо влијание врз здравјето на нашите заби. Оние кои користат мет често се вознемирени и носат многу напнатост. И напнатоста и анксиозноста може да предизвикаат некој неволно да чкрта со забите. Мелењето на забите доведува до исечени заби и ерозија на забите.

 

Метаминот може директно и физички да влијае на забите бидејќи е исклучително кисел. Хемикалиите кои се наоѓаат во мет често се оние кои исто така се наоѓаат во предмети како антифриз, средство за чистење одвод и киселина за батерии. Овие хемикалии се исклучително груби за забите и ќе ги еродираат и ќе ги направат исклучително слаби. Ова често ги унапредува компликациите и ефектите од чкртањето на забите.

 

Устата на мет, исто така, ја тера устата да произведува повеќе бактерии од нормалното. Зошто? Ксеростомија. Ксеростомија е кога некој има екстремно сува уста. Плунката и дозволува на нашата уста да ги регулира бактериите. Кога устата ни е сува, таа регулација не се случува и затоа води до екстремен раст на бактерии. Повеќе бактерии значи повеќе расипување на забите и непцата.

Што може некој да направи во врска со метеж забите?

 

Проблемот со расипувањето на забите е што како и да се случи, тоа не е точно неповратно. Постојат начини да се запре расипувањето и да не продолжи да се развива, но ако некој има шуплини и заби кои гнијат, нема многу што може да се направи надвор од екстракцијата.

 

Првото нешто што треба да направи некој со мет заби е да добие помош за нивната зависност. Откако ќе се погрижи за тоа и ќе се најдат на здраво место да размислуваат за други работи, тие можат да почнат да работат на закрепнување од вакви ефекти.

 

Обемот на метната уста ќе зависи од тоа колку интензивно и колку долго поединецот го користел лекот. Возраста, исто така, може да игра фактор во тоа колку интензивно металот влијаел на вашата уста. Ако сте помлади, може да имате помалку распаѓање. Ако сте постари од 30 години, веројатно ќе имате повеќе распаѓање отколку некој што користи во своите дваесетти. Ако поединецот првенствено има само обоени заби, стоматологот може да препорача фурнири. Доколку има шуплини, стоматологот може да ги пополни. Многу од оние со мет заби ќе мора да имаат завршено екстракција. Кога тоа ќе се случи, постојат протетски парчиња и протези кои можат да ги заменат исчезнатите заби. Ако мелењето продолжи да биде проблем, постојат штитници за уста што може да се користат и ноќе и во текот на денот за да помогнат во ублажување на тие симптоми.

 

Зависноста на секоја личност е различна и затоа третманот што ќе му треба потоа ќе се разликува исто така. Откако ќе почнете да закрепнувате од зависноста, стоматологот ќе биде повеќе од среќен да се сретне со вас за да процени и да разговара како треба да изгледа вашиот план за лекување. Тие ќе дадат се од себе за да се погрижат да имате самодоверба повторно да се насмеете.

 

Што е Shake and Bake Meth?

Протресете и печете мет

Разбирање на зависноста од кристал мет

Зависност од кристален мет

Што е P2P Meth?

P2P Meth: Новата мет епидемија

Најдобра рехабилитација во светот

Најдобра рехабилитација во светот

 

Претходно: шмркање Wellbutrin

Следна: P2P Meth: Новата мет епидемија

 • 1
  Вие, Тао и сор. „Ефектот на злоупотребата на метамфетамин врз забниот кариес и пародонталните заболувања во град во источна Кина - PMC“. PubMed Central (PMC), 10 јануари 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5763656.
 • 2
  Шети, Вивек и др. „Шаблони на забни болести кај корисници на метамфетамин: наоди во голем урбан примерок - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5364727. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.