Исцрпеност против ментална болест

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Ментална болест со исцрпеност

 

Секој доживува стрес во одреден момент и обично во неколку моменти во текот на животот. Стресот често значи дека имаме многу работи во нашиот живот. Сето тоа може да изгледа како премногу да се справи. Многу луѓе велат дека има здрави количини на стрес.

 

Здравите количини или видови на стрес може да ве мотивираат да работите напорно и да ги постигнете вашите цели. Да го постигнете она што сте го зацртале е одлично. Како и да е, тој стрес што порано те лансираше напред може да се натрупа и на крајот да те демобилизира.

 

Исцрпеноста е ментална и физичка состојба за која можеби сте слушнале или не сте слушнале претходно. Некои луѓе може да го дефинираат исцрпеноста како премногу стрес, други велат дека има директна врска со депресијата. Иако таа количина на стрес може да доведе до исцрпеност, исцрпеноста е подобро дефинирана како премалку.

 

Откако ќе го достигнете нивото на исцрпеност, стресот што претходно сте го чувствувале речиси исчезнува. Тоа всушност не исчезнува, туку толку се десензибилизирате кон него и сè друго во вашиот живот што почнувате да мислите дека ништо не е важно. Предметите што ве стресуваат не исчезнуваат. Вашата мотивација да ги завршите и сè друго го прави.

 

Исцрпеноста се јавува кога конечно ќе станете неспособни да ги исполните тие постојани и постојани барања. Преоптоварени сте, емотивно исцрпени и едноставно сакате да се откажете од се. Ништо веќе не е важно. Исцрпеноста често е предизвикана од стрес од работните или професионалните обврски. Сепак, тоа може да биде предизвикано од која било животна улога што ја преземате. Родителите може да чувствуваат исцрпеност во нивната улога да се грижат за своите деца, на пример.

Симптоми на ментална болест со исцрпеност

 

Додека стресот може да ве натера да се чувствувате исцрпени, исцрпеноста ја намалува целата ваша енергија и мотивација. Се чувствувате беспомошно и не можете да направите ништо. И ова може да се случи и да влијае на сите области од вашиот живот. Оваа количина на физички и емоционални превирања на вашиот ум и вашето тело може да има исклучително долгорочни ефекти13.Ф. Ашраф, Х. Ахмад, М. Шакил, С. Афтаб и А. Масуд, Проблеми со менталното здравје и психолошко исцрпување кај лекарите во медицинските здравствени работници: Студија за асоцијации и триадична коморбидитет – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861496/. Имунитетот ќе ви падне и често ќе се разболувате.

 

Кои се секундарните симптоми на исцрпеност?

 

 • изолација
 • Избегнување на одговорности
 • Одложување
 • Уморен и исцеден
 • Одвоен од другите и светот
 • Чувство на беспомошност
 • Чувство на неуспех
 • Самосомневање
 • Прескокнување на работата и обврските
 • Користење на супстанции за да се справат
 • Лутината кон другите кои не го заслужуваат тоа
 • Намалено задоволство во животот
 • Циничен и негативен поглед на животот
 • Недостаток на мотивација
 • Промена на апетитот
 • Промена во спиењето
 • Чести главоболки
 • болка во мускулите

 

Секој има денови кога се чувствуваме преморени и беспомошни24.C. Maslach и MP Leiter, Разбирање на искуството со исцрпеност: неодамнешно истражување и неговите импликации за психијатријата – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911781/. Денови во кои не сакаме да станеме од кревет. Тоа е нормално и многу луѓе можат да се движат низ него прилично брзо. Чувството вака цело време е кога нешто друго може да не е во ред.

Карактеристики на согорувањето како ментална болест

 

Штом некој ќе достигне состојба на исцрпеност, може да биде навистина тешко да се обиде да излезе од неа. Ова е делумно затоа што еден од клучните симптоми на исцрпеност е недостатокот на мотивација и мислата дека ништо не е важно и ништо нема да се подобри.

 

Обидот да се надминете со исцрпеноста пред да ве заземе може да биде корисно на долг рок. Ако искусувате некое од овие чувства или симптоми секој ден, може да се движите кон период на исцрпеност. Потрудете се да скокнете напред и да добиете помош пред да се насели:

 

 • Ништо што правите не се цени
 • Ништо што правите нема да направи разлика или да ви помогне да станете подобри
 • Секој час од секој ден е лош. Од лоши денови, секој ден станувате лош.
 • Вие сте постојано и постојано исцрпени без количина на енергија или мотивација
 • Грижата за нештата се чувствува бескорисна
 • Преплавени сте од задачи кои се тешки или екстремно досадни

 

Повеќето возрасни ќе доживеат одредено ниво на исцрпеност во текот на нивниот живот. Убавото е што исцрпеноста сега е препознаена како официјален синдром од здравствените и психолошките заедници.

 

Додадено е во МКБ во 2019 година. МКБ е Меѓународна класификација на болести. Тоа е книга и прирачник во кој е наведена секоја болест или синдром што е официјално класифициран како таков и некому може да му се дијагностицира. Официјално се смета за медицинска дијагноза.

 

Американците со исцрпеност сега се поддржани од Американците со посебни потреби. Некој на кој му е дијагностицирана исцрпеност можеби ќе може да добие сместување од својот работодавец поради неговата дијагноза.

Третман на ментална болест со исцрпеност

 

Како може некој со исцрпеност да се подобри

 

Првиот чекор им се препорачува на оние кои се занимаваат со исцрпеност? Обратете се до луѓето кои ве сакаат и се грижат за вас. Системот за поддршка е неверојатен начин за лекување. Исцрпеноста може да предизвика да се ослободите од вашите најблиски. Навалете се и дозволете им да ви помогнат. Погледнете дали можат да одземат нешто што ви предизвикува стрес.

 

Идентификувајте што го предизвикува вашето исцрпување

 

Ако е работа, може да биде потребно некое време за одмор. Ако тоа не е можно, повторното проценување на вредноста на вашата работа може да ви помогне да видите што постигнувате секој ден. Присуството на терапија со лиценциран советник или психолог може да ви помогне да ве води низ вашата врска со она што го предизвикало вашето исцрпување. Поради тоа што работните места се често причина, неопходно е да се преиспита вашето место и како и пристапувате на вашата работа. Некое време за одмор може да помогне во овој процес.

 

Ако барате третман, вашиот лиценциран здравствен работник анализира и проценува од каде дошол стресот и што предизвикало развој на исцрпеност. Постојат многу практики засновани на докази кои овие професионалци за ментално здравје можат да ги користат за да помогнат да се откријат причините и да помогнат во ублажувањето на симптомите на исцрпеност. Тие можат да ви помогнат да го вратите мирот и повторно да научите како да го смирите вашиот ум и вашето тело.

 

Овие практики можат да ве потсетат на вашата цел и значењето зад сето она што го правите во вашиот живот. Групите за поддршка честопати се исто така многу корисни. Вашиот терапевт може да препорача да присуствувате на група со поединци кои исто така ги доживуваат истите симптоми.

 

Овој систем за поддршка е докажано дека помага да се направи процесот поедноставен и полесен за движење. Ако вашиот професионалец за ментално здравје верува дека е најкорисен во вашата ситуација, далеку од вашата рутина и вашиот редовен живот, постојат центри кои нудат услуги за рехабилитација за оние на кои им е дијагностицирана исцрпеност.

 

Голем број од светските најдобри рехабилитанти сега имаат посветени програми за третман на исцрпеност, како што се Сиера Тусон во Аризона, Клиниката Лес Алпи во Швајцарија и повеќето центри за третман во Лос Анџелес.

 

Претходно: Зошто се случува исцрпеност

Следно: Повлекување од стрес за исцрпеност

 • 1
  3.Ф. Ашраф, Х. Ахмад, М. Шакил, С. Афтаб и А. Масуд, Проблеми со менталното здравје и психолошко исцрпување кај лекарите во медицинските здравствени работници: Студија за асоцијации и триадична коморбидитет – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861496/
 • 2
  4.C. Maslach и MP Leiter, Разбирање на искуството со исцрпеност: неодамнешно истражување и неговите импликации за психијатријата – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911781/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.