Dabbing

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што е мачкање канабис и кршење

 

Со текот на годините, одредени прекари добиваат недозволени и нелегални дроги што обично ги прави да изгледаат подостапни, помалку фатални и на крајот попродажливи. Примери за ова вклучуваат Моли Спајс, Памук, желеа. Релативно нов вид на дрога, кој е високо моќен концентрат од канабис, е познат како Dab, Dab Drug, Wax, Dab Wax, Butane Hash Oil (BHO) и Shatter. Сите овие се имиња на релативно неодамнешни начини на пушење марихуана и тие доаѓаат со зголемени можни опасности или ризици.

 

Што точно е лекот DAB или Dabbing восок

 

Дрогата за тапкање, или восокот за мачкање е всушност навистина моќен, високо моќен концентриран дериват на марихуаната. Еден од најмоќните типови на восок за бришење, го има името „Shatter“. Ова се нарекува затоа што изгледа како многу тенок лист од кафена боја, тврдо кревко стакло како бонбони, кое лесно може да се распарчи на многу парчиња.

 

Што е разбивање?

 

Навистина е важно да се знае дека шетерот и другите деривати на канабис содржат масивни 50 до 90% THC, што секако е активната компонента во марихуаната и канабисот што произведува психоактивно високо ниво што го доживуваат корисниците.

 

Шатер против канабис

 

Шатер содржи до 90% THC, при што обичните цветови или пупки на марихуана се помеѓу 5 до 20% од концентрацијата на THC. Ова дава одредени индикации за моќта на кршење, во споредба со обичниот канабис.

 

Дали Даб има врска со танцот Дабинг?

 

Да. Целиот свет навистина се шегува без да знае или да го разбере потеклото на дрогата. Всушност, беше многу забавно да се гледа како Мишел Обама безопасно се мава со своите деца на Инста.

Бутан хаш масло

 

Дабирањето понекогаш се нарекува BHO или Butane Hash Oil, што е вистинскиот процес за создавање на лекот, со користење на бутан за екстракција на високо концентрирана THC.

 

Употребата на бутан очигледно го прави производството на БХО крајно опасно. Бутанот е многу запалив и всушност смртоносен за луѓето. Но, се разбира, тоа не ги спречува луѓето во домовите ширум светот да се обидат да направат БХО. Маслото од бутан хаш се создава со капење, или истурање на бутан врз марихуаната, а потоа со негово чистење во рерна или вакум за да се отстрани бутанот од смесата. Понекогаш за екстракција наместо бутан се користи гас како CO2.

 

Имиња на концентрати од канабис

 

Како што би очекувале. Постојат многу различни имиња за овој тип на високо потентен концентрат од канабис, при што секое име обично укажува на специфичен тип на концентрат.

Вообичаените имиња за концентратите од канабис вклучуваат:

 

 • Распарчи
 • Скрши восок
 • Намачкајте восок
 • Масло од мед
 • BHO
 • Путер
 • Масло
 • Масло од канабис
 • Крми
 • Смола

 

Секој од нив е релативно сличен по тоа што сите се добиени во високо концентрирани форми на марихуана. Сепак, секој од нив има свои специфични својства и изглед.

 

Распарчи

Шатер обично се смета од многумина за најчист и најчист дериват на канабис, како и за најмоќен. Шатер е проѕирен тенок цврст лист, кој може да наликува на бонбони или мед и може да се распука на парчиња, па така и го добило името.

 

Даб восок

Dab Wax е сличен на многу начини да се распарчи, иако обично е помалку моќен и содржи повеќе нечистотии. Dab Wax често е помек на допир, а нечистотиите го наведуваат да не биде толку проѕирен како Shatter.

 

Масло

Маслото е концентрат, но помалку моќен од Shatter или Wax. И додека има помалку THC, од кршење или восок, речиси секогаш е посилно од пушењето цвет или пупки. Маслото може да се конзумира на многу различни начини, вклучително и испарување.

 

Марихуана против Шатер

 

Цветот на марихуаната може да има одредени лековити ефекти. Иако неговиот дериват, разбивањето, всушност може да биде многу поопасен и поризичен. За почеток, скршените и другите концентрати на БХО честопати не се толку чисти како што мислат луѓето. Многу пати, Shatter ќе содржи остатоци од бутан или други растворувачи што се користат во производниот процес. Оттука, кршењето всушност може да биде многу токсично за внесување.

 

Другата главна разлика помеѓу разбивачот и марихуаната е тоа што скршениот восок ги зголемува корисниците многу брзо, поради огромно зголемените нивоа на THC присутен во дериватот.

 

Шатер против марихуана

Сега, дури и пушењето вообичаени цветови и пупки од старата школа резултира со параноја, психоза и зголемена анксиозност. Значи, со разбивање, оваа параноја и анксиозност експоненцијално се зголемуваат до нивоа каде што многу корисници бараат резиденцијален психијатриски третман. Без разлика дали пушите пупки и цвеќиња или користите кршење, восок, масло или кој било друг дериват, редовната употреба создава толеранција кон лекот, што предизвикува на луѓето да им треба повеќе за да го добијат истиот ефект.

 

Бидејќи кршењето и восокот имаат толку високи концентрати на THC, тогаш со внесување на сè повеќе корисници го ставаат своето здравје на зголемен ризик кога ги земаат овие супстанции во толку високи дози. Шатер очигледно не е првата форма на концентриран дериват на канабис. Сепак, тој е еден од најновите кои се појавија само во последните 12 до 18 месеци. Земањето хаш-масло или кршење често се нарекува „пукнатина на канабис“. Еден од најдобрите начини да се опише јачината на кршењето во споредба со нормалната трева е да се класифицира тревата како пиво и да се распарчи како вотка или абсинт.

Како луѓето земаат восок или скрши?

 

Марихуаната обично се зема преку вдишување во зглоб, бонг или луле. Реквизитите и опремата потребни за да се скрши се покомплицирани специјализирани и всушност можат да бидат скапи. Па, како луѓето се уништуваат? Па, концентратите од канабис може да се земаат на многу различни начини.

 

Како луѓето да земаат масла од канабис?

 

Маслата обично се продаваат како течност и се пушат со помош на вап.

 

Маслата од канабис доаѓаат во мини ампули кои се закачуваат на батеријата во пенкалото за варење, а кога се загреваат пареата се ослободува и се пуши. Скршење или восок всушност може да се измешаат со цвеќиња од марихуана и да се пушат во ролна или во луле

 

Како луѓето го земаат восокот и се кршат?

 

Давањето е процес кој користи жешка метална површина, која се нарекува „шајка“, и обично се загрева електронски. Иако може да се загрее на пламен.

 

Даб восокот се става на ноктот и кога се загрева, создава пареа која се вдишува низ цевка, која се нарекува Dab Rig, или може да го слушнете како едноставно 'риг'.

Трошоците на Dab Rigs започнуваат од околу 50 долари, зголемувајќи се на неколку 000 долари за и скапа марка и модел. Бидејќи електронската површина на ноктот е потребна, се загрева на помеѓу 550 и 750 степени целзиусови. Опремата треба да биде способна да ја смести оваа екстремна топлина.

 

Кои се опасностите од мачкањето со кршење или восок?

 

Како што рековме претходно, растворувачите како бутан се исклучително запаливи, што резултираше со многу експлозии, повреди, оштетување на имотот и смрт. За корисникот, восокот за кршење и бришење може да биде 10 пати посилен од пушењето цвеќиња и пупки. Поради ова тие можат да бидат поопасни.

Несакани ефекти на Shatter и Dab

 

Несаканите ефекти на Шатер и Даб очигледно вклучуваат ментално здравје и психијатриски проблеми, вклучително и психоза индуцирана од дрога, високи нивоа на анксиозност и екстремна параноја.

 

Медицинската професија забележа огромен пораст на број на случаи CHS и Scromiting. Експертите, исто така, забележаа огромен скок во случаите на „бели дробови од пуканки“ кај долгорочните корисници на Shatter. Поради тоа што восокот за кршење и бришење содржи големи количини на нечистотии и токсични хемикалии, корисниците се изложуваат на иританти на белите дробови кои можат да ја улцерираат слузницата на белите дробови до таа мера што предизвикуваат бели дробови со пуканки.

 

Поради зголемената концентрација на THC. Несаканите ефекти од шетерот се многу поизразени од несаканите ефекти на пупките и цветовите на марихуаната.

 

Краткорочните несакани ефекти од употребата на шетер вклучуваат:

 

 • зголемена анксиозност
 • панични напади
 • генерализирано анксиозно растројство
 • екстремна параноја
 • визуелни халуцинации
 • аудитивни халуцинации
 • повраќање
 • скромитирање
 • опасни нивоа на крвен притисок
 • зголемен ритам на срцето
 • губење на меморијата
 • се менува сензорната перцепција
 • проблеми со координација и моторни вештини
 • онесвестување
 • затемнување
 • психоза

 

Долгорочни корисници на искуство со скршење или DAB:

 

 • психоза
 • хронични заболувања
 • цела низа психијатриски нарушувања

 

Интересно е тоа што оние со претходно постоечки и често недијагностицирани состојби на менталното здравје се особено изложени на ризик за посериозни компликации, како што се промени во однесувањето и шизофренија.

 

Нарушување на употребата на марихуана

 

Многу застапници на плевелот генерално ги поддржуваат наводните здравствени придобивки од марихуаната, честопати наведувајќи ја како „чудотворен лек“ кој ќе ги лекува сите светски болести. Во реалноста, тревата е докажана ефективна против пробивната болка, но има 100% нула докази кои покажуваат дека марихуаната помага при проблеми со менталното здравје како депресија и анксиозност. За цела низа проблеми со менталното здравје, тревата ја влошува состојбата експоненцијално.

 

Бидејќи марихуаната е сè уште нелегална во многу држави во Соединетите држави, немало толку многу студии за здравствените придобивки или ризици. Затоа, дебатата продолжува за тоа дали марихуаната предизвикува зависност или не. Со многу професионалци од зависности, знаејќи дека всушност предизвикува зависност, иако очигледно не е толку опасно или зависник како дрогата како хероин, опиоиди или мет.

 

Покрај наводните здравствени придобивки што ги тврдат долгорочните корисници на марихуана, треба само да се погледне начин на живот или „животна состојба“ на многу од овие тешки долгорочни, таканаречени рекреативци. Марихуаната не е да се дрогира. Тоа не ја зголемува продуктивноста. Всушност, трендовите на долгорочна употреба на марихуана кон ништожност. Корисниците имаат недоволно постигнување во животот, иако во целина се среќни и ако се навистина задоволни со недостигот, тогаш ова е за пофалба. Ниту една личност нема право да ја поткопува или омаловажува вистинската среќа на друг човек. Можеби ќе имаат среќен семеен живот. Иако ако застанат и погледнат наоколу, можеби ќе го видат остатокот од семејството како собира многу опуштеност.

 

Меѓутоа, во однос на зависноста, концентратите на марихуана, како што се кршењето или восокот, се тие кои имаат тенденција малку да ја наведнуваат вагата во аргументот „дали THC предизвикува зависност“, поради масовно зголемените нивоа на THC присутни во овие деривати.

 

Кога корисникот ќе заврши со цветови и пупки од марихуана за да ги скрши, тоа е многу како да се повлече од Ксанакс на хероинот на пример. Добро е познато дека сите лекови со поголема моќност имаат многу поголема стапка на зависност и зависност. И очигледно, концентратите на марихуана спаѓаат во оваа категорија. Професионалците за зависности забележуваат дека постојаната употреба на концентрати на марихуана предизвикува физичка и психолошка зависност и зависност од THC. И ова е моментот кога станува збор за нарушување на употребата на марихуана.

 

Ова е нивото и точката на која може да биде тешко да се надмине без рехабилитација или професионален третман за зависност. Како и кај повеќето дроги, оние кои се зависни од тапкање може да доживеат доста значајни и негативни симптоми на повлекување кои иако не се фатални, секако се непријатни и го отежнуваат откажувањето.

 

Повлекување со тапкање

 

Кои се симптомите на повлекување на намазнување? Нивото и видот на симптомите на повлекување кои ги доживуваат оние што користат шетер ќе се разликуваат во зависност од времетраењето и количината што се користи бидејќи THC е многу поконцентриран во распаѓањето и хемијата на мозокот се засегнува и се менува.

 

Главните симптоми на повлекување од мачкање вклучуваат:

 

 • нарушувања на спиењето
 • екстремна вознемиреност
 • осакатувачка депресија
 • параноја
 • раздразливост
 • конфузија
 • гнев
 • когнитивни потешкотии
 • тензија
 • срцеви палпитации
 • потење

 

Овие симптоми на повлекување на мачкање се јавуваат затоа што мачкањето ги менува канабиноидните рецептори во мозокот и ги прилагодува за да ги натера да се потпрат на THC за чувството на смиреност или висока температура, што пак влијае на нервниот систем.

 

Кај оние кои се зависни од концентрати на марихуана со најголема јачина. Ова за возврат може да резултира со тешкотии да се откажете поради структурниот кафез, промените во мозокот кои се предизвикани од зависноста од марихуана,

 

Намалување на бришење и тапкање восок концентрати

 

Концентратите за бришење, кршењето, восокот и маслото се вештачки лекови дизајнирани да бидат многу посилни од обичниот канабис. Тие можат да бидат и до 10 пати поголеми од обичните цветови и пупки на марихуана, а опасните несакани ефекти од мачкањето и концентратите може да бидат многу полоши. Бидејќи лековите се многу посилни, тие можат да бидат многу позависни и може да предизвикаат негативни ментални здравствени проблеми, особено за оние кои веќе страдаат од ментална болест, или можеби кои веќе имаат недијагностицирана ментална болест.

 

Интересна корелација може да се направи со опиоидните лекови за ублажување на болката. Кога корисниците ги користат правилно како што е пропишано, луѓето успешно се справуваат со нивната болка. Сепак, некои ги злоупотребуваат бидејќи нивната толеранција почнува да се зголемува, што доведува до зависност, а потоа дипломира на повисоки дози или многу посилни дроги, како што е хероинот.

 

Истата аналогија може да се направи и за оние кои пушат марихуана, а потоа дипломираат нагоре за да се размачкаат, восок и концентрати. Како што се движат низ нивоата на THC кои се наоѓаат во маслото, восокот и се кршат, шансите да станете зависници од THC исто така се зголемуваат, а исто така се зголемуваат и шансите за создавање проблеми со менталното здравје.

 

Многу долгорочни корисници на фрагменти и концентрати, велат дека повеќе не можат да чувствуваат никакви ефекти од традиционалниот плевел. Тие дури сега можат да се издигнат кога се мачкаат со скршеници и други концентрати.

 

Ако вие или некој близок имате какви било проблеми со употребата на марихуана, кршење или мачкање, контактирајте со еден од Специјалисти за зависности ја претставија најдобрата рехабилитација на светот.

 

Претходно: CHS синдром на канабиноидна хиперемеза

Следна: Како да престанете да пушите трева

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.