Силеџиство и нарушувања во исхраната

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Силеџиство и нарушувања во исхраната

Силеџиството е несакано, агресивно однесување меѓу децата и тинејџерите на училишна возраст што вклучува реална или имплицитна нерамнотежа на моќта помеѓу детето кое е малтретирано и детето кое е малтретирано. Ова несакано однесување се повторува или има голема веројатност да се повтори повторно во иднина.

Силеџиството може да влијае врз младите физички, ментално и психолошки, но што е најважно може да доведе до развој на нарушувања во исхраната на многу рана возраст.

Видови на малтретирање

Насилниците често ја користат својата физичка сила, пристапот до непријатни информации или сопствената популарност на училиште за да ги повредат другите. Силеџиството може да се подели на три вида: физичко, вербално или социјално.

Физичкото малтретирање вклучува физички повреди на некого или оштетување на неговиот имот.

Физичкото малтретирање вклучува:

 

 • Удирање/удирање/плукање
 • Сопнување/туркање
 • Кршење нечии работи
 • Користење на груби гестови за навреда

 

Вербалното малтретирање е кажување или пишување значајни работи за некого лично или на интернет. Малтретирањето често се случува на платформите на социјалните медиуми како што се Instagram, Twitter, Snapchat или TikTok.

Вербалното малтретирање вклучува:

 

 • Несоодветно задевање
 • Повикувајќи се
 • Исмејување
 • опасни

 

Социјалното малтретирање вклучува повреда на нечиј углед или исклучување од социјалните групи.

Социјалното малтретирање вклучува:

 

 • Оставање некого надвор
 • Кажувајќи им на другите да не се дружат со некого
 • Ширење лажни гласини за некого
 • Засрамување некого пред други намерно

 

Силеџиство и нарушувања во исхраната

Повеќе од 70% од децата на училишна возраст пријавуваат дека биле малтретирани, додека други 30% признаваат дека малтретираат други. Додека повеќето луѓе можеби веруваат дека малтретирањето се случува само на училиште, децата можат да доживеат малтретирање од нивните врсници, тренери, браќа и сестри, па дури и родители дома.

Жртвите на малтретирање може да имаат депресија, ниска самодоверба, анксиозност и симптоми на ПТСН или самоубиствени идеи. Децата кои се малтретирани може да чувствуваат срам, вина, страв или тага - истите симптоми што ги доживуваат оние кои се борат со нарушувања во исхраната.

Додека генетиката, социјалната средина на детето и психолошките фактори можат да придонесат за развој на нарушувања во исхраната, некои адолесценти може да бидат изложени на уште поголем ризик да развијат анорексично, булимија или прекумерно јадење доколку биле жртви на малтретирање.

Биолошки фактори на ризик

Биолошките предиспозиции за малтретирање и нарушувања во исхраната вклучуваат:

 

 • Имајќи член на семејството со нарушување во исхраната. Децата кои имаат родител или брат или сестра со пореметување во исхраната имаат зголемен ризик и самите да развијат нарушување во исхраната
 • Имајќи член на семејството со документирана ментална болест. Анксиозноста, депресијата и зависноста можат да се појават во семејствата. Овие состојби ја зголемуваат веројатноста дека лицето ќе развие нарушување во исхраната
 • Историја на диета. Имањето историја на диета или употребата на методи за контрола на тежината може да доведе до прекумерно јадење
 • Намерен недостаток на хранливи материи. Деца кои се обидуваат да ја ограничат својата исхрана со согорување на повеќе калории отколку што консумираат
 • Тип 1 дијабетес1Клиниката Мајо. Дијабетес тип 1 - симптоми и причини. Мајо Клиниката, 7 јули 2022 година, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/symptoms-causes/syc-20353011.. 25% од жените со дијабетес зависен од инсулин ќе развијат нарушување во исхраната
 • Да се ​​раѓаш предвреме, да имаш ниска родилна тежина или да си близнак
 • Имајќи лична дијагноза на АДХД, биполарно или БПД

 

Фактори на социјален ризик на малтретирање и нарушувања во исхраната

 

Социјалните предиспозиции за малтретирање и нарушувања во исхраната вклучуваат:

 

 • Доаѓајќи од култура каде што да се биде слаб е општествено ценет. Стигмата за тежината - идејата дека послабите е подобро - е дискриминација или стереотипизирање врз основа на тежината на една личност.
 • Растејќи со членови на семејството кои постојано внимаваат на нивната тежина или ја испробуваат најновата мода за исхрана.
 • Имаат родители кои ја ограничуваат храната како јаглехидрати, масти или шеќери за нивното дете да не се здебели.
 • Ограничување на храната или станување вегетаријанец како дете затоа што мислите дека тоа ќе ви помогне да изгубите тежина.
 • Гледајќи како другите деца се пофалени затоа што паднале на тежина и сакаат да се угледаат на нив.

 

Психолошки ризични фактори на малтретирање и нарушувања во исхраната

 

Психолошките предиспозиции за нарушувања во исхраната вклучуваат:

 

 • Да се ​​биде високо чувствителна личност, да имаш потешкотии да ги контролираш емоциите и чувствата или да бидеш нефлексибилен во однесувањето.
 • Перфекционизам или нереално високи очекувања од себе.
 • Незадоволство од сликата на телото.
 • Ниска самодоверба, депресија, анксиозност или други нарушувања на расположението.

 

Додека многу различни фактори можат да доведат до развој на нарушувања во исхраната, повеќето случаи се состојат од совршена бура од ранливости. Да ве задеваат или малтретираат, особено за вашата тежина, е фактор на ризик за многу нарушувања во исхраната. 60% од оние со нарушувања во исхраната изјавиле дека биле малтретирани.

Силеџиството може да ја зголеми анксиозноста и депресијата, да поттикне повлекување и да придонесе за чувство на вина, срам и ниска самодоверба. Луѓето кои се чувствуваат вака може да користат нарушувања во исхраната за да им помогнат да се справат со нивните интензивни чувства.

Знаци за нарушување во исхраната

Кога повеќето луѓе размислуваат за нарушувања во исхраната, тие замислуваат лути тинејџери или емоционално вознемирени млади возрасни. Нарушувањата во исхраната, исто така, може да ги погодат и децата на возраст под дванаесет години. Важно е родителите или секој кој работи со деца да ги препознае предупредувачките знаци, бидејќи нарушувањата во исхраната можат да предизвикаат оштетување на телото на детето и да го спречат да расте и созрева како што треба.

Раното откривање и превенција се клучни во лекувањето на нарушувањата во исхраната. Многу знаци можат да бидат суптилни. Детето не мора да биде хипер-фокусирано на својата тежина или на сликата на телото за да биде изложено на ризик да развие нарушување во исхраната.

Еве неколку предупредувачки знаци дека треба да внимавате на малтретирањето и нарушувањата во исхраната:

 

 • Навиките во исхраната се зголемени или намалени
 • Губење на тежината
 • Заостанат раст
 • Разредување на косата
 • Одложување на пубертетот
 • Криење или собирање храна
 • Менување на расположението

 

Добивање помош за малтретирање и нарушувања во исхраната

 

Ако сте направиле се што можевте да помислите за да помогнете во решавањето на ситуацијата со малтретирање и се чини дека ништо не функционира, или вие или некој што го познавате е во непосредна опасност, постојат начини на кои можете да добиете помош.

 

 • Ако имало кривично дело или некој е во непосредна опасност, јавете се на вашиот локален број за итни случаи.
 • Ако вие или некој што го познавате се чувствува безнадежно или има самоубиство, достапни ви се бесплатни и доверливи ресурси 24/7.
 • Ако вие или некој што го познавате почнете да се однесувате поинаку, изгледате тажно, вознемирено, расеано или повеќе не се грижи за себе, контактирајте со вашиот локален советник или служба за ментално здравје.
 • Ако знаете дете кое е малтретирано на училиште, контактирајте со неговиот наставник, советник и директор.
 • Ако училиштето не може да го спречи малтретирањето, контактирајте го началникот или државниот оддел за образование.

 

Ако имате дете со нарушување во исхраната, контактирајте со вашиот педијатар, нутриционист или професионалец за ментално здравје за да ја добиете потребната поддршка за да му помогнете на вашето дете. Ако го научите вашето дете да има здрав однос со храната, ќе му користи цел живот.

 

Претходно: Замена на алкохол со шеќер во закрепнување

Следна: Дали рехабилитацијата е опција за третман на нарушувања во исхраната?

 • 1
  Клиниката Мајо. Дијабетес тип 1 - симптоми и причини. Мајо Клиниката, 7 јули 2022 година, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/symptoms-causes/syc-20353011.
+ објави

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.