Лудопатија

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Разбирање на лудопатијата

 

Лудопатијата, понекогаш позната лудоманија, е зависност од коцкање. За разлика од многуте зависности, нема супстанција вклучена, наместо тоа, зависноста е од самиот чин на коцкање, што има ефект врз центрите за наградување на мозокот. Сепак, Лудопатијата често се јавува заедно со злоупотреба на супстанции.

 

Зависноста од коцкање стана поголем проблем бидејќи самото коцкање е нормализирано и легално во повеќе области. Некогаш силно регулиран и ограничен, некоја форма на коцкање сега е легална во секоја држава освен Хаваи и Јута.

 

Американското здружение за коцкање наведува дека индустријата, која вработува над 1.8 милиони луѓе, вреди над 260 милијарди долари годишно. Интернетот, исто така, значи дека коцкарите често можат да пристапат до страниците за обложување и коцкање, без оглед на тоа какви федерални или државни регулативи би можеле да важат.

 

Дефиниција за лудопатија

 

Лудопатијата е процесна зависност, во која зависноста е од зависничкиот чин, наместо лек или супстанција. Зависноста, сепак, се формира на ист начин како и секоја друга зависност. Однесувањето, во овој случај коцкањето, резултира со производство на допамин што ги активира центрите за наградување на мозокот.

 

Иако допаминот има важна улога во телото, и секој ќе го препознае „хитот“ на допаминот, кај зависниците патиштата на мозокот се препишуваат, зголемувајќи ја потребата за допамин и резултира со патолошки коцкање11.L. Кларк, Би. Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858640/.

 

Не е јасно точно зошто некои луѓе можат да се коцкаат без да формираат зависност додека други развиваат проблеми. Се проценува дека најмалку 80-85% од општата популација може, и во многу случаи, да се коцка без да стане зависник, понекогаш и покрај тоа што редовно се коцка. Останатите 15-20% од населението или имаат или се изложени на ризик да развијат проблем со коцкање.

 

Иако истражувањето и прецизните дефиниции варираат, се проценува дека помеѓу 3-6% од населението има проблем со коцкањето. Големината на овие проблеми варира, поделувајќи ја таа група на проблематични коцкари и патолошки коцкари.

 

Според Филипа Голд, еден од водечките светски авторитети за нарушување на однесувањето и двојна дијагноза

 

„Иако Лудоманија може да се претстави изолирано, таа обично се комбинира со голем број на истовремени проблеми, како што се основните ментални здравствени состојби и секако други однесувања и зависности од злоупотреба на супстанции. Многу патолошки коцкари се привлечени од различни супстанции и веројатно е дека играчите на слотови ќе изберат супстанција поврзана со опијати, додека поинтересните казино игри, како што се Блек Џек и Покер, привлекуваат повеќе корисници на дрога од видовите стимуланси, како што се кокаин и мет.

 

Philippa Gold и тимот на Remedy Wellbeing создадоа наградувана програма за закрепнување од сите видови на зависности од однесување и нарушувања на злоупотребата на супстанции.

 

Проблематичните коцкари, приближно 2-3% од луѓето, имаат проблем со коцкање кој не го достигнал нивото на зависност од коцкање. Овие можат да покажат низа однесувања што сугерираат дека немаат целосна контрола врз нивната навика, но веројатно ќе имаат доволно контрола дека тоа нема или нема значајно влијание врз нивниот општ живот.22.TW Fong, Биопсихосоцијалните последици од патолошкото коцкање – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004711/.

 

Тие може да покажат однесувања како да им е тешко да престанат да се коцкаат откако ќе започнат или да се коцкаат повеќе отколку што планирале. Меѓутоа, во други моменти коцкањето не влијае на нив, тие можеби нема да имаат принуда да се коцкаат во несоодветни моменти, на пример, така што нивната работа не е засегната. Сепак, тие се изложени на значително поголем ризик да развијат Лудопатија.

 

Патолошките коцкари сочинуваат околу 1-3% од населението. Во овие случаи, нивната лудопатија често ќе има значително негативно влијание врз нивните животи. Патолошкиот коцкар ќе има значително помала, или можеби дури и никаква контрола врз своето коцкање.

 

Тие би можеле да се најдат себеси како размислуваат за коцкање кога треба да бидат фокусирани на друго место, па дури и да ги избегнат своите обврски за коцкање. Во такви случаи, нивната способност да го контролираат нивното однесување на коцкање или ќе биде крајно ограничена или едноставно нема да постои.

Ризици од лудопатија

 

И покрај тоа што не е физичка зависност, зависноста од коцкање носи со себе значителни ризици. Овие ризици може да вклучуваат негативни исходи за нивното физичко и ментално здравје, како и да имаат значителни социјални и економски влијанија.

 

Оние со проблеми со коцкањето се изложени на поголем ризик да развијат проблеми со менталното здравје. Најчести се вообичаените ментални здравствени проблеми како депресија или анксиозност. Исто така, постојат некои докази кои покажуваат поврзаност помеѓу лудопатијата и злоупотребата на супстанции, веројатно затоа што се формирани патиштата за зависници во мозокот.

 

Сепак, генерално, постои корелација помеѓу коцкањето и повисоките стапки на употреба на алкохол и никотин. Исто така, постои врска помеѓу лудоманијата и пониските нивоа на контрола на импулсите, иако нема јасен доказ за насоката на причинско-последичната врска. Поопшто, проблематичните коцкари често доживуваат негативни емоции како срам и вина поради нивната зависност, што доведува до пониски нивоа на самодоверба.

 

Коцкањето е поврзано и со неколку физички здравствени проблеми. Некои од нив можеби се поврзани со ефектите од полошо ментално здравје, но некои се подиректно поврзани со коцкањето. Еден заеднички проблем се негативните здравствени ефекти од лошиот сон.

 

Со коцкањето достапно 24 часа на ден, многу коцкари велат дека спијат помалку од вообичаено поради нивната навика. Оние кои користат казина може да страдаат затоа што се дизајнирани да ги отстранат вообичаените временски знаци, како што се прозорците или видливите часовници. Проблематичните коцкари, исто така, ќе имаат тенденција да имаат повисоки стапки на хипертензија и кардиоваскуларни заболувања.

 

Конечно, проблематичното и патолошкото коцкање може да резултира со тешки социјални и економски последици. Како и секоја зависност, лудопатијата може да доведе до тоа зависникот да ги занемари своите вообичаени должности и одговорности. Отуѓувањето од семејството и пријателите е честа последица на зависноста од коцкање.

 

Проблематичните коцкари имаат повисоки стапки на разводи и емоционално отсуство, што веројатно создава проблеми со менталното здравје на нивните најблиски.

 

Потребата да се нахрани оваа навика може да резултира со финансиски тешкотии, да се задолжи за да продолжи да се коцка или да има потешкотии со работата бидејќи им недостасува работа. Некои коцкари ќе доживеат и правни потешкотии бидејќи се свртуваат кон криминал за да ја финансираат својата зависност.

 

Многу обновени коцкари ќе пријават дека краделе за да се коцкаат, додека некои се свртеле кон други незаконски однесувања како измама, употреба на позајмени ајкули, па дури и проституција за да заработат пари за коцкање.

Добивање дијагноза на лудопатија

 

Лудопатијата или патолошкото коцкање е наведено во тековното издание на Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ-5). Како состојба на ментално здравје, таа се дијагностицира врз основа на тоа дали можниот зависник ги исполнува доволно критериумите за зависност, при што дијагнозата бара исполнување на пет од десетте критериуми.

 

Иако се наменети за медицински професионалци, критериумите може да ги користат луѓе кои се загрижени за сопственото коцкање/лудопатија или за коцкањето на некој близок, за да им помогнат да одлучат дали треба да побараат помош.

 

Критериуми за дијагноза на лудопатија:

 

 • Преокупација со коцкање
 • Потреба да се коцкате повеќе и повеќе за да уживате во истото ниво на возбуда
 • Повторени неуспешни обиди да се контролира коцкањето
 • Да се ​​биде немирен или раздразлив кога се обидувате да намалите или запрете
 • Користење на коцкањето како бегство од проблеми
 • Коцкање во обид да се повратат претходните загуби од коцкање
 • Лажење на другите за да се скрие нивната лудопатија
 • Прекршување на законот за да се добијат пари за коцкање
 • Оштетување на нивната врска, работа или други животни можности поради нивното коцкање
 • Потпирајќи се на другите да им помогнат да излезат од проблемите предизвикани од лудоманија

 

Само-тест за зависност од коцкање

 

Нарушувањето на коцкањето е официјално признаено од Американската психијатриска асоцијација како вистинска состојба на ментално здравје, и тоа е дефинирано со повторена шема на однесување на коцкање, што предизвикува значителен стрес или штета во вашиот живот.

 

Следниот тест е верзијата за самооценување на северниот дијагностички скрининг за нарушувања на коцкањето и се заснова на петте дијагностички критериуми на DSM за патолошко коцкање. Поставува 10 прашања за да ви помогне да препознаете дали имате проблем со коцкањето, додека го разгледуваме секој знак прашалник како да или не. И за секое да што го имате, тоа е резултат од еден, и на крајот ќе разгледаме што значи секој резултат.

 

 1. Дали некогаш имало периоди кои траат две недели или подолго, кога поминувате многу време размислувајќи за вашите искуства со коцкање, планирајќи идни коцкарски потфати или облози или размислувајќи за начини да добиете пари за коцкање?
 2. Дали некогаш имало периоди кога сте имале потреба да се коцкате со зголемени суми на пари или со поголеми облози од порано, за да го добиете истото чувство на возбуда?
 3. Дали некогаш сте се чувствувале немирни или раздразливи кога се обидувате да го запрете, намалите или контролирате вашето коцкање?
 4. Дали сте се обиделе и не сте успеале да престанете да го намалувате или контролирате вашето коцкање, три или повеќе пати во животот?
 5. Дали некогаш сте се коцкале за да избегате од личните проблеми или за да ги ослободите непријатните чувства како што се вина, анксиозност, беспомошност или депресија?
 6. Дали некогаш имало период кога ако еден ден изгубите пари на коцкање, често би се вратиле друг ден?
 7. Дали сте ги излажале членовите на семејството, пријателите или другите за тоа колку коцкате и или за тоа колку пари сте изгубиле на коцкање во најмалку три наврати?
 8. Дали некогаш сте напишале лош чек или сте зеле пари што не ви припаѓаат од членовите на семејството, пријателите или некој друг за да платите за вашето коцкање?
 9. Дали вашето коцкање некогаш предизвикало сериозни или повторени проблеми во вашите односи со некој од членовите на вашето семејство или пријател?
 10. Дали коцкањето некогаш ви предизвикало проблеми на работа или на студиите?

 

Затоа, сега само одвојте еден момент и составете го вашиот резултат, на колку одговори одговоривте „да“, а за секое „да“, означете го како резултат од еден и соберете го вашиот резултат.

 

 • Резултатот од нула покажува дека резултатите не се конзистентни со проблематичните нивоа на коцкање
 • Резултатот од еден или два значи дека резултатите се конзистентни со благ, но субклинички ризик за проблеми со коцкањето.
 • Резултатот од три или четири покажува дека резултатите се конзистентни со умерени, но субклинички проблеми со коцкањето
 • Оценката од пет или повисока значи дека резултатите се конзистентни со веројатната дијагноза на патолошко коцкање, во согласност со дијагностичките критериуми на DSM петте, до највисокиот можен резултат од 10

Третман за лудопатија

 

Зависностите од Лудопатија, Лудоманија и коцкање се лекуваат и бидејќи нема физиолошка потреба од коцкање, целта на третманот е целосно да се запре коцкањето. Кога се разгледуваат опциите за третман, треба да се земат предвид и други проблеми, ако коцкањето стане бегство, на пример, или за ублажување на депресијата, тогаш лекувањето на зависноста од коцкање заедно со тие состојби е поверојатно да биде успешно.

 

Можеби најважниот начин да се справите со лудопатијата е да направите промени во животниот стил. Тоа може да се менување на нештата што предизвикуваат коцкање, како избегнување локации со казина или стари пријатели за коцкање, или идентификување и избегнување на други предизвикувачи, како стресни ситуации кои би поттикнале промени во животниот стил.

 

Терапија за зависност од коцкање

 

Когнитивната бихејвиорална терапија, или КБТ, често успешно се користи за лекување на зависност од коцкање. На некој начин ова е слично на правење промени во животниот стил, но почетната точка ќе бидат мисловните процеси на самиот пациент. Едноставно објаснување е дека КБТ ќе му помогне на пациентот да ги разбере процесите што водат до коцкање, на пример, стресната ситуација може да резултира со напнатост, што се ослободува со коцкање. КБТ му помага на пациентот да го идентификува ова и да ја прекине врската со преземање различни дејства, како изнаоѓање алтернативен начин за релаксација.

 

Лековите може да се користат во некои случаи, но тоа обично е ефективно само кога има други проблеми, како што е лошото ментално здравје, кое е поврзано со коцкањето. Во овие ситуации, лековите можат да бидат ефикасни во закрепнувањето, но само по себе веројатно нема да се справи со зависноста од коцкање.

 

Исто така, постојат многу групи и амбулантски програми кои можат да помогнат. Програмите од 12 чекори, како што се анонимни коцкари, можат да им помогнат на луѓето кои страдале од проблеми со коцкањето каде што можат да најдат взаемна поддршка за да им помогнат да се опорават и да останат ослободени од проблеми со коцкањето. Многу добротворни организации и приватни даватели на услуги, исто така, водат групи за поддршка, не секогаш како програми во 12 чекори, а некои ја надополнуваат поддршката од колегите на групата со професионални насоки за зависности.

 

Стационарното лекување е опција за луѓе со тешка зависност од коцкање33.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com. Стационарните установи можат да помогнат со отстранување не само на искушението, туку и на можноста за коцкање. Коцкарот може да ја прекине непосредната навика и потоа да почне да се подготвува да замине, за да може да ги развие своите алатки што треба да ги избегнуваат, а доколку е потребно да се спротивстави на желбата да се коцка по завршувањето на стационарното лекување.

 

Иако потребниот третман ќе варира од коцкар до коцкар, лудопатијата е многу излечива. Идентификувањето на проблемот и барањето помош е важен прв чекор, а штом тоа ќе се заврши, може да се започне работата за идентификување и избегнување или отстранување на предизвикувачите за да се започне живот без коцкање.

 

Претходно: Процесна зависност

Следно: Зависност од храна

 • 1
  1.L. Кларк, Би. Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858640/
 • 2
  2.TW Fong, Биопсихосоцијалните последици од патолошкото коцкање – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004711/
 • 3
  3.АБ претседател и извршен директор Remedy Wellbeing, REMEDY Wellbeing® – Најуникатна и ексклузивна рехабилитација во светот, Remedy Wellbeing.; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://remedywellbeing.com
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.